HRT dSp-φορητό dac-amp για κινητά Android

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
17,797
Μεσευρώπη
"Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού" έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Μετά το πάθημά μου με το geek Pulse, που πλήρωσα το 2013 και δεν έχω παραλάβει ακόμη θα περίμενε κάθε λογικός άνθρωπος ότι θα άκουγα crowdfunding και θα έφευγα τρέχοντας.

Δυστυχώς, οι audiophiles είναι πολύ σπάνια λογικοί άνθρωποι.

Μιά μικρή παρέκβαση. Αυτή τη στιγμή έχω δύο φορητά dac, το Geek Out 450 και το iFi iDSD nano. Κανονικά θα έπρεπε να είμαι καλυμμένος. Όμως το κάθε ένα από αυτά τα κατά τα άλλα υπέροχα μηχανήματα έχει τα κουσούρια του. Το geek δε συνεργάζεται καλά με το κινητό μου. Η μονη εφαρμογή που το "βλέπει" είναι το HiBy και δε μπορεί να ελέγξει το volume, μπορώ να το χρησιμοποιήσω μόνο στο αμάξι συνδεδεμένο με το line in.

To iFi πάλι είναι σχετικά ογκώδες, δε μπορώ να το συνδέσω άνετα με το τηλέφωνο και να ακούσω από τις ψείρες σε κάποιο μέσο συγκοινωνίας. Άσε που έχει προβληματάκι με το βύσμα usb που αποσυνδέεται συνεχώς και χάνει την επαφή. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα στο αυτοκίνητο, στην πρώτη λακούβα κάνει διακοπή, και πρέπει να επανεκκινήσω το κινητό για να ξαναρχίσει η μουσική. Αυτό στην πόλη κάπως γίνεται, σταματάω στην άκρη και κάνω την διαδικασία. Όταν οδηγώ στην Autobahn με 130 χαω, τι κάνω;

Για την ώρα λοιπόν, το Geek είναι στο αμάξι και το iFi εκτελεί χρέη Desktop DAC στο κύριο σύστημα. Δεν έχω όμως ένα καλό ντακάκι για on the go και Λεφτά Δεν Υπάρχουν, για να παραφράσω το μεγάλο πολιτικό άνδρα που μας έβαλε στα μνημόνια. Τι κάνουμε λοιπόν;

Στην αρχή σκέφτηκα ένα Schiit Fulla. Το οποίο δυστυχώς δεν παίζει με android χωρίς εξωτερική μπαταρία (εκδοχή που δεν παίζει, γιατί αν ήταν έτσι κρατούσα το iFi).

Kαι τότε, πριν κάνα μήνα διάβασα για αυτό το μηχανάκι

photo-original.jpg

Από την περιγραφή το είδα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μου. Δύο εκδοχές, μια για idevices μια για android. Παίζει αρχεία μέχρι 24/96. Σωστή απόφαση, ούτως ή άλλως, κακά τα ψέματα, αρχεία μεγαλύτερης ανάλυσης δεν είναι πρακτικά για on the go. Τρώνε πολύ χώρο στην κάρτα μνήμης, πολλή υπολογιστική ισχύ, πολλή μπαταρία και ελάχιστα καταλαβαίνεις αν ακούς από ψείρες όπως εγώ.

Τιμή $79, άψογα, (δεν είμαστε για πολλά έξοδα).

Μόνο ελάττωμα: δεν είναι ετοιμοπαράδοτο, υπάρχει σε crowdfunding campaign του Kickstarter, με υποτιθέμενο χρόνο αποστολης το Μάρτιο του 2015. Αν ήμουν λογικός θα είχα φύγει μακριά, δεν είμαι όμως για αυτό έδωσα pledge $59+$19 τα έξοδα αποστολής, σύνολο $78 και περίμενα. Θυμούμενος τα ρεζιλίκια της Lhlabs δεν το δημοσίευσα εδώ γιατί φοβήθηκα μην πάρω κανέναν άλλο στο λαιμό μου. Ο φόβος μου ήταν αδικαιολόγητος όπως αποδείχθηκε. Η καμπάνια εξελίχθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το απαιτούμενο ποσό συγκεντρώθηκε μάνι-μάνι, η κατασκευή της πρώτης παρτίδας ολοκληρώθηκε εν ριπή οφθαλμού και οι πρώτες αποστολές ξεκινησαν ήδη από τα μέσα της εβδομάδας. Και για του λόγου το αληθές:

7b10af86d75b1315354908643b930eea_original.jpg

Λογικά την εβδομάδα που μας έρχεται ή την άλλη θα έχουμε παραλαβή. Αναμείνατε στο ακουστικό σας!
 

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
17,797
Μεσευρώπη
ιδού και το αντίστοιχο νήμα στο headfi που περιέχει και ένα ρηβιού. Ο ρηβιούερ δηλώνει ευχαριστημένος.

Σύμφωνα με την εταιρεία όλα τα μηχανάκια είναι καθ´οδόν, πολλοί το έχουν παραλάβει και αρχίσαν και τα πρώτα παράπονα. Στη σελίδα του kickstarter κάποιοι παραπονιούνται για υπερβολικό gain.

Οψόμεθα.
 

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
17,797
Μεσευρώπη
Νασαι καλά Μιχάλη μου.

Λοιπόν, οι πρώτες εντυπώσεις: Καταρχήν θετικές. Το μηχανάκι είναι μικροσκοπικό, μικρότερο και από ένα τυπικό memory stick όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες. Η ποιότητα κατασκευής δεν είναι τίποτα σπουδαίο, πλαστικό, αν το πατήσεις το έσπασες. Συνεργάστηκε αμέσως με το κινητό μου, (Sony Xperia Z2) έπαιξε αμέσως με Walkman App, UAPP, και HiBy app. Όλες οι εφαρμογές ελέγχουν την ένταση, πράγμα πολύ καλό, γιατί δεν υπάρχουν κουμπιά. Επίσης το μηχανάκι είναι αρκετά ευαίσθητο, έχει πολύ ψηλό gain.

Προσπάθησα να το συγκρίνω με το Geek Out αλλά είναι πολύ δύσκολο να τα φέρω στο ίδιο volume, με το αυτί είναι αδύνατο όπως καταλαβαίνετε. Σίγουρα το dsp παίζει καλύτερα, πολύ καλύτερα από την έξοδο ακουστικών του κινητού. Για 70 ευρώ δεν το συζητάω, είναι κελεπούρι.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Κώστα με'γειά το μικρούλι! :smile:
Έχω αρχίσει να το σκέφτομαι σαν πιθανή λύση.
Δεδομένου ότι το κινητό με έχει βολέψει πολύ σαν φορητή πηγή ιντερνετικού ραδιοφώνου (είμαι φανατικός με το ραδιόφωνο).

Έχω κι' εγώ το iFi Nano iDSD. Δυστυχώς όμως δεν είναι συμβατό με το κινητό μου (LG Optimus 5). Ούτε σκοπεύω να αλλάξω και να πάω σε κάποιο άλλο (που θα ήταν και αρκετά ακριβότερο).
Οπότε τα HRT dSp φαίνονται να είναι μία καλή και οικονομική λύση.

Να εξακριβώσω όμως ότι πρώτα ότι υπάρχει συμβατότητα και θα λειτουργήσει! :cool:
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Κοντολογίς: Προς το παρόν Ατυχία!

senlp.jpg
 

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
17,797
Μεσευρώπη
Αφού το άκουσα μερικές μέρες ας αναφέρω και τις εντυπώσεις μου.

Ας αρχίσουμε από τα αρνητικά. Η ποιότητα κατασκευής του είναι της πλάκας. Το πλαστικό του περίβλημα ανήκει μάλλον σε σχολική ξύστρα παρά σε μηχάνημα ήχου. Η τιμή δεν είναι δικαιολογία, στην ίδια κατηγορία τιμής ανήκει και το Schiit Fulla, το οποίο έχει μεταλλικό σασί. Το τυπικό memory stick έχει καλύτερη ποιότητα κατασκευής.

Δεύτερο αρνητικό: Από τότε που το χρησιμοποιώ στο κινητό μου αδυνατώ να συνδέσω σε αυτό το άλλο φορητό μου DAC, Geek Out 450. To κινητό αδυνατεί να πραγματοποιήσει το handshake, παρά μόνο μετά από επανεκκίνηση. Δε συμβαίνει μόνο σε μένα, το έπαθε και ένας άλλος χρήστης στο headfi με άλλο DAC. Έγραψα ήδη στην HRT, να δω τι έχουν να πουν σχετικά.

Τώρα στα θετικά: Η ευχρηστία του είναι εκπληκτική, είναι ουσιαστικά μιά προέκταση του ακουστικού. Το κουμπώνεις απάνω, το κινητό το αναγνωρίζει αμέσως και όλα τα αρχεία ήχου, youtube κλπ, αναπαράγονται από το dSp.

Οδηγεί άνετα τα Sony Mh1, τα οποία δεν είναι και τα πιο εύκολα IEM. Ο ήχος του είναι ευχάριστος, σε μιά άμεση σύγκριση με το Geek Out 450, έχει πιο ευχάριστες μεσαίες, λιγότερο προβολικά πρίμα και το ίδιο καλό μπάσο. Η σύγκριση βέβαια με επιφυλάξεις λόγω του προαναφερθέντος προβλήματος σύνδεσης και του γεγονότος ότι είναι αδύνατον να κάνω level matching με ακουστικά.

Στα θετικά και η μηδαμινή κατανάλωση μπαταρίας από το dSp. Ουσιαστικά είτε ακούς από την έξοδο ακουστικών του κινητού είτε από το dSp είναι ένα και το αυτό.

Γενικά οι εντυπώσεις είναι θετικές, όποιος θέλει μιά φτηνή αναβάθμιση του κινητού του ας προχωρήσει άφοβα.