PDA

View Full Version : Πως "παντρεύονται" τα Ohm του ενισχυτή με τα Ohm των ηχείων?glober
04-12-2007, 16:29
Γειά σας και καλώς σας βρήκα,

Προσπαθώντας να κάνω τα πρώτα βήματα στον χώρο και να φτιάξω ένα αξιοπρεπές συατηματάκι έχω πάρει μια Samsung 40" Full HD (M8) και το PS3. Όσον αφορά στον ήχο θα έχω σύντομα απο δώρο έναν ενισχυτή Yamaha RX-V 459 (5x90Watt, 8Ω) (Προσωπικά όταν άκουσα το όνομα του νόμιζα οτι μου μιλάνε για μηχανάκι :chinscratch: => το ξέρω οτι είμαι άσχετος ).

Η ερώτηση είναι η εξής:

Υπάρχει κάποιος περιορισμός μεταξύ των Ω του ενισχυτή και των Ω των ηχείων που θα αγοράσω?

Συγκεκριμένα έχω μπανίσει τα Roister HT-4000 (τα οποία θα ταιριάξουν και οπτικά με το υπόλοιπο σύστημα):

http://www.roister.gr/details2.php?lang=1&wh=1&the1id=1&the2id=3&the3id=18&theid=18&open1=1&open2=3&open3=&thepid=29

Το θέμα μου είναι μήπως επέιδή τα ηχεία είναι 6Ω και ο ενισχυτής 8Ω δημιουργείται κάποια ασυμβατότητα.

Ευχαριστώ!

supersonic
04-12-2007, 16:34
οι περισσότεροι ενισχυτές αναφέρουν ως έξοδο και λειτουργούν στα 8.

Τώρα στα ηχεία τα πράγματα αλλάζουν.
όσο πιό χαμηλώνει το νούμερο τόσο πιό δύσκολα είναι τα ηχεία γιά τον ενισχυτή.

Τα 6άρια δεν θά έχουν πρόβλημα.
Εκείνο που θα κοιτάς είναι αν η ισχύς του ενισχυτή στα 8 περίπου διπλασιάζεται στα 4.
Τότε θα ξέρεις ότι και ηχείο 4 ωμ να βάλεις, όλα θα πάνε καλά.

glober
04-12-2007, 18:55
Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση φίλε μου!

argi
04-12-2007, 22:33
τα ομ ειναι περιεργη ιστορια
συμπεριφορα θα ελεγα πιο σωστα
καποια ηχεια της b&w δηλωνονται 8 ομ αλλα εχουν το συνηθειο να κανουν κατι βουτιες μεχρι τα 2 ομ
συνδυασμος με τα ομ ειναι και η ευαισθησια των ηχειων για το τι ρευματα θελουν- αντεχουν αν και αυτο σηκωνει πολυ κουβεντα

glober
06-12-2007, 14:50
Μια και το αναφέρεις για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν έχω καταλάβει την ουσιαστική σημασία των Ohm σε σχέση με την ποιότητα των ηχείων.

Για να κάνω την ερώτηση μου απλοϊκή:

Τι "κάνουν" τα Ohm και τι είναι πιο καλό, να έχω πολλά ή λίγα Ohm στα ηχεία μου και τον ενισχυτή μου? :nounder:

supersonic
06-12-2007, 15:23
τα ωμ γενικά είναι το πώς βλέπει ο ενισχυτής το ηχείο.
Δεν είναι απλό πράγμα όπως μιά αντίσταση είναι η impedance (στα ελληνικά αποδίδεται και ως εμπέδηση ή σύνθεση αντίσταση ή και μιγαδική αντίσταση καθώς είναι μιγαδικό μέγεθος...)
Αυτό που είπε ο συνάδελφος ισχύει, δηλαδή μπορεί ένα ηχείο να λέει 8 αλλά σε κάποιες συχνότητες να πέφτει.
Γενικά η αντίσταση ενός εύκολου ηχείου είναι γύρω στα 8 ωμ αλλά σε όλο το φάσμα....
Αν μπορείς να έχεις τέτοια πληροφόρηση είναι η καλύτερη.

Λάκης
06-12-2007, 17:45
και γενικοτερα οσο <<μεγαλυτερα>> ειναι τα ωμ,τοσο πιο ευκολο το εργο του ενισχυτη

Παναγιώτης Μελάς
08-12-2007, 14:36
Βρε παιδιά, δώστε του του ανθρώπου να καταλάβει αυτό που ακριβώς ρώτησε:
Τη σχέση ενισχυτή-ηχείων σε ότι αφορά στα Ωμ.

Λοιπόν, φίλε μου να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, εφαρμόζεται ο νόμος του Ohm, που λέει πως I=V/R ή, αν αναστρέψεις την εξίσωση, R=V/I, όπου:
Ι --> Η ένταση του ρεύματος σε Amperes
V --> Η τάση του ρεύματος σε Volts
R --> Η αντίσταση του (ηλεκτρικού) κυκλώματος σε Ohms

Ο ενισχυτής και τα ηχεία (ή μάλλον το ηχείο, για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα) είναι ένα πλήρες ηλεκτρικό κύκλωμα, στο οποίο:

- Ο ενισχυτής είναι η πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος, άρα η πηγή παροχής (κάποιας) τάσης σε Volts και κάποιας έντασης σε Amperes. Να διευκρινήσουμε ακόμα πως, ενώ στη Μηχανολογία η ισχύς εκφράζεται σε ίππους (HP ή PS), στην ηλεκτρολογία εκφράζεται σε Watts (ή στα πολλαπλάσια kW - MW κλπ.). Σήμερα βέβαια, τα σύγχρονα συστήματα μετρήσεως καθιερώνουν το Watt ή το kW σαν ενιαία μονάδα μετρήσεως ισχύος, και τόύτο διότι υπάρχει ευθεία αναλογία μεταξύ του ίππου και του Watt (1 kW = 1.36 HP). Και να πούμε ακόμα πως η εξίσωση της ισχύος στην ηλεκτρολογία είναι η N=VxI, όπου
N --> Η ισχύς σε Watts
V --> Η τάση του ρεύματος σε Volts
Ι --> Η ένταση του ρεύματος σε Amperes

- Το ηχείο είναι η αντίσταση του κυκλώματος, εκφρασμένη σε Ohms, άσχετα αν είναι σύνθετη, ή αν παρουσιάζει αυξομειώσεις κατά την λειτουργία.

Όταν, λοιπόν λειτουργεί αυτό το ηλεκτρικό κύκλωμα, ο ενισχυτής στην έξοδό του "αντιλαμβάνεται" ή "βλέπει" μια ηλεκτρική αντίσταση, το ηχείο. Σαν πηγή ισχύος/ρεύματος, λοιπόν πρέπει να την υπερνικήσει, ώστε να διοχετεύσει από μέσα της το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αν θεωρήσουμε ότι η τάση παραμένει σταθερή, τότε μέσα από το ηχείο, άρα και μέσα από τα τελικά στάδια του ίδιου του ενισχυτή θα περνάει τόσο ρεύμα όσο του επιτρέπει η αντίσταση του ηχείου, δηλ. πολλά amperes αν η αντίσταση (σε Ohms) είναι μικρή ή λιγότερα αν είναι μεγάλη.

Το ζήτημα είναι, λοιπόν, πώς είναι φτιαγμένα αυτά τα τελικά στάδια του ενισχυτή, δηλ. αν αντέχουν πολλά ή λίγα amperes, πριν καταστραφούν.

Αυτά που επεσήμαναν οι προηγούμενοι ομιλητές, ότι δηλ. η αντίσταση κάποιων (των περισσότερων) ηχείων μεταβάλλεται κατά την λειτουργία και ότι αυτό συντελεί στο πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι το φορτία (η αντίσταση δηλαδή) που "βλέπει" ο ενισχυτής στην έξοδό του έχει αξία για ενισχυτές μεσοχαμηλού κόστους, όπου τα τελικά τους στάδια δεν είναι φτιαγμένα να "βλέπουν" πολύ μικρή αντίσταση, άρα αν αυτή υπάρξει, θα δημιουργήσει κύκλωμα, από το οποίο θα διέλθει μεγάλη ποσότητα ρεύματος (πολλά Αμπέρ) και ο ενισχυτής θα καταστραφεί.

Η άλλη όχθη είναι το ακριβώς αντίθετο. Αν δηλαδή ο ενισχυτής είναι αδύνατος, έχοντας περιορισμούς στην ισχύ του (μικρή παραγωγή ρεύματος σε Αμπέρ - είπαμε παραπάνω πως Ισχύς = Αμπέρ x Βολτ), τότε μια πολύ μεγάλη αντίσταση θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μικρής ισχύος, δηλ. εν κατακλείδει το ηχείο ίσα που θα ακούγεται.

Για αυτό, όταν ψάχνουμε ενισχυτή και ηχεία κοιτάμε, ανάμεσα στ' άλλα και τις εξής προδιαγραφές:

1) Πόσα Watts RMS/κανάλι αναπτύσσει ο ενισχυτής με ΟΛΑ τα κανάλια οδηγούμενα σε όλες τις πιθανές ονομαστικές αντιστάσεις ηχείων, στα 8, 6, 4 ή και 2 Ωμ. Αν έχουμε διπλασιασμό της ισχύος όσο η αντίσταση υποδιπλασιάζεται, τότε έχουμε εξαιρετική κατασκευή. Και όσο πιο κοντά είμαστε σ' αυτό, τόσο καλύτερα.

2) Όταν ο ενισχυτής περιορίζει την προδιαγραφή του στα 8 Ωμ, χωρίς να αναφέρει δυνατότητα οδήγησης ηχείων με αντίσταση λιγότερη από αυτή, καλύτερα να τον αποφύγουμε. Πρόκειται για πολύ αδύνατη υλοποίηση, που στην παραμικρή στραβή, ίσως να μας δημιουργήσει πρόβλημα.

3) Ανάλογα με τα παραπάνω, επιλέγουμε και το ματσάρισμα των ηχείων. Τα περισσότερα ηχεία δίνουν (σύνθετη) αντίσταση στα 8 Ωμ. Εξαίρεση αποτελούν τα ηχεία αυτοκινήτου, που είναι τα περισσότερα στα 4 Ωμ. Υπάρχουν, όμως σήμερα και υλοποιήσεις, που πληθαίνουν, τόσο στα 6 όσο και στα 4 Ωμ.

Εκείνο που χρειάζεται να ξέρουμε, επίσης, είναι κατά πόσο το ηχείο διατηρεί την σύνθετη αντίστασή του σταθερή σε όλο το φάσμα λειτουργίας του. Αυτό το τελευταίο το κρύβουν επιμελώς οι κατασκευαστές και γίνεται γνωστό στο κοινό συνήθως μόνο μέσα από δοκιμές στον Ειδικό Τύπο.

glober
08-12-2007, 17:01
Φίλε Παναγιώτη σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. :ernaehrung004:

Ψιλοθυμόμουν και κάποια πραγματάκια απο Φυσική οπότε με διαφώτισες αρκετά.

Σύντομα θα έχω στα χέρια μου τον Yamaha RX-V461 και μάλλον θα τον ζευγαρώσω με τα Roister HT-4000.

Απο οτι διάβασα και μετά απο την βοήθεια σας πιστεύω οτι για τα λεφτά τους θα μου δώσουν καλό αποτέλεσμα.

Βαγγέλης

Παναγιώτης Μελάς
08-12-2007, 17:12
Βαγγέλη, καλοξόδευτα και καλοάκουστα

svellinis
02-01-2008, 04:16
Εχω ενα σετ ηχειων wharfedale diamond 8 τα οποια εχουν χαμηλη ευαισθησια 86 db στα 2.83 vστο 1 m με αντισταση στα 6 Ω την οποια την αναφερει ο κατασκευαστης σα nominal impendance με σημειωση οτι ειναι συμβατα με ενισχυτες που στην εξοδο τους εχουν αντισταση 8 Ω.
Ο ενισχυτης μου ειναι ενας pionner vsx-d2011s που στα specs του γραφει οτι αποδιδει continuous power output DIN 100 W ανα καναλι DIN 1 khz THD 1% 8 Ω και εχει ρυθμιση για 6 Ω χωρις να αναφερει ποσα watt βγαζει .
Τωρα τον εχω ρυθμισει στα 6Ω και για να ακουσω καπως δυνατα πρεπει να αυξησω το volume πανω απο την μεση περιπου στο 60 % και αυτο απο οτι καταλαβα οφειλεται στην αναισθησια των ηχειων.
Ο ενισχυτης σε αυτη την ενταση μετα απο δυο ωρες χρησης δεν δειχνει να ζεσταινεται.
Απο αυτα που διαβασα καταλαβα οτι η αποδοση στα watt του ενισχυτη αυξανεται οταν ρυθμιζω χαμηλα την αντισταση σε αντισταθμισμα ομως αυξανεται και η παραμορφωση που βγαζει και ο ενισχυτης ζοριζεται καθως περναει περισσοτερο ρευμα απο τα τελικα του σταδια.
Με δεδομενο οτι χαμηλη ευαισθησια σημαινει οτι τα ηχεια χρειαζονται περισσοτερο ρευμα τι με συμβουλευεις να κανω να την βαλω στα 8 Ω η να την αφησω στα 6?
Καπου διαβασα οτι αλλαζωντας τον διακοπτη της αντιστασης του ενισχυτη στην πραξη δεν μεταβαλλω την αντισταση η οποια μενει ιδια αλλα προσαρμοζω την συμπεριφορα του ωστε να προστατευτουν τα κυκλωματα του .
Ισχυει κατι τετοιο και τι σημαινει πρακτικα?

svellinis
02-01-2008, 04:35
Και κατι αλλο με τα καλωδια και την αντισταση που αυτα εχουν τι γινεται ?
Γνωριζω οτι η αντισταση του καλωδιου μεταβαλλεται απο το μηκος του και το παχος του. Δηλαδη οσο μεγαλυτερο το μηκος τοσο μεγαλυτερη και η αντισταση και οσο μικροτερο το παχος τοσο μεγαλυτερη η αντισταση . Τι ειναι ομως καλυτερο για τα ηχεια θα παιξουν πιο δυνατα με μικροτερη αντισταση καλωδιων ? Ο ενισχυτης θα ζοριζεται περισσοτερο ? Πως να τα ταιριαξω τα πισω ηχεια εχουν 10 m καλωδιο και τα μπροστα 3m τι διατομη να χρησιμοποιησω?

mindscape
04-02-2008, 23:53
Μπορεί κάποιος να απαντήσει σε αυτά τα δύο ποστ να λύσω και εγώ τις απορίες μου?

DIPIE
25-11-2009, 08:51
O κανόνας είναι,να διαλέγουμε για μεγάλα μήκη καλωδίων(γενικά δεν ενδείκνυται πάνω απο 2,5-3 μέτρα),καλώδια μ' όσο το δυνατό χαμηλότερη ωμική αντίσταση(δηλαδή καλώδια με την δυνατόν μεγαλύτερη διατομή).

DIPIE
25-11-2009, 08:57
Εχω ενα σετ ηχειων wharfedale diamond 8 τα οποια εχουν χαμηλη ευαισθησια 86 db στα 2.83 vστο 1 m με αντισταση στα 6 Ω την οποια την αναφερει ο κατασκευαστης σα nominal impendance με σημειωση οτι ειναι συμβατα με ενισχυτες που στην εξοδο τους εχουν αντισταση 8 Ω.
Ο ενισχυτης μου ειναι ενας pionner vsx-d2011s που στα specs του γραφει οτι αποδιδει continuous power output DIN 100 W ανα καναλι DIN 1 khz THD 1% 8 Ω και εχει ρυθμιση για 6 Ω χωρις να αναφερει ποσα watt βγαζει .
Τωρα τον εχω ρυθμισει στα 6Ω και για να ακουσω καπως δυνατα πρεπει να αυξησω το volume πανω απο την μεση περιπου στο 60 % και αυτο απο οτι καταλαβα οφειλεται στην αναισθησια των ηχειων.
Ο ενισχυτης σε αυτη την ενταση μετα απο δυο ωρες χρησης δεν δειχνει να ζεσταινεται.
Απο αυτα που διαβασα καταλαβα οτι η αποδοση στα watt του ενισχυτη αυξανεται οταν ρυθμιζω χαμηλα την αντισταση σε αντισταθμισμα ομως αυξανεται και η παραμορφωση που βγαζει και ο ενισχυτης ζοριζεται καθως περναει περισσοτερο ρευμα απο τα τελικα του σταδια.
Με δεδομενο οτι χαμηλη ευαισθησια σημαινει οτι τα ηχεια χρειαζονται περισσοτερο ρευμα τι με συμβουλευεις να κανω να την βαλω στα 8 Ω η να την αφησω στα 6?
Καπου διαβασα οτι αλλαζωντας τον διακοπτη της αντιστασης του ενισχυτη στην πραξη δεν μεταβαλλω την αντισταση η οποια μενει ιδια αλλα προσαρμοζω την συμπεριφορα του ωστε να προστατευτουν τα κυκλωματα του .
Ισχυει κατι τετοιο και τι σημαινει πρακτικα?

Γενικά η θέση που περγράφεις σαν "μετά την μέση",στην συντριπτική πλειοψηφία των φθηνών-ασθενικών-πολυκάναλων ενισχυτών,σημαίνει ότι ο ενισχυτής αναγκάζεται πλέον να παραμορφώνει,δεν μπορεί πλέον πολύ απλά να δώσει άλλη ισχύ,φθάνει στα όρια του και τα ξεπερνά,γι' αυτό και ζεσταίνεται.Μην το κάνεις αυτό,κάτι θα "κάψεις" κάποια στιγμή και μάλλον πρώτα κάποια ηχεία...

Τ' άλλα είναι σχετικά λεπτομέρειες...

proteas78
28-11-2009, 02:41
Γεια σας παιδια...να ρωτησω και γω μια λεπτομερεια.Εχω τα roister τα emphassis 25 και ολο το πακετο.Τα οδηγει ενας yami 663...ο ενισχυτης ειχε ρθρμιση τα για την αντισταση....ειναι 6 ή 8?Τα ηχεια επειδη δηλωναν 6αρια εν\βαλα 6...μηπως επρεπε να βαλω το 8?περισσοτερο ρευμα στα ηχεια?

kblachos
28-11-2009, 14:31
Γεια σας παιδια...να ρωτησω και γω μια λεπτομερεια.Εχω τα roister τα emphassis 25 και ολο το πακετο.Τα οδηγει ενας yami 663...ο ενισχυτης ειχε ρυθμιση τα για την αντισταση....ειναι 6 ή 8?Τα ηχεια επειδη δηλωναν 6αρια εβαλα 6...μηπως επρεπε να βαλω το 8?περισσοτερο ρευμα στα ηχεια?

Οχι. Σωστό είναι τα 6Ω που δήλωσες.....

Νανόπουλος Γιάννης
28-11-2009, 15:21
Οχι. Σωστό είναι τα 6Ω που δήλωσες.....

Ετσι ακριβώς.

sakisxas
28-11-2009, 21:28
Δηλ πρέπει εμείς να δηλώνουμε τι ηχεία έχουμε;
Ο Ενισχυτής απο μόνος του δεν "βλέπει" την αντίσταση και να πράτει ανάλογα;
Ολοι οι AV έχουν αυτή την ρύθμιση..γιατί στο δικό μου δεν είδα κάτι τέτοιο..

kblachos
29-11-2009, 23:15
Δηλ πρέπει εμείς να δηλώνουμε τι ηχεία έχουμε;
Ο Ενισχυτής απο μόνος του δεν "βλέπει" την αντίσταση και να πράτει ανάλογα;
Ολοι οι AV έχουν αυτή την ρύθμιση..γιατί στο δικό μου δεν είδα κάτι τέτοιο..

Συνήθως οι AV ενισχυτές έχουν default τιμή αντίστασης ηχείων τα 8Ω. Αν συνδέσεις ηχεία μικρότερης αντίστασης πρέπει να το δηλώσεις με κάποιο τρόπο που αναφέρεται στο manual ή χειροκίνητα με κάποιο διακόπτη στο πίσω μέρος.....

proteas78
30-11-2009, 21:44
Δηλ πρέπει εμείς να δηλώνουμε τι ηχεία έχουμε;
Ο Ενισχυτής απο μόνος του δεν "βλέπει" την αντίσταση και να πράτει ανάλογα;
Ολοι οι AV έχουν αυτή την ρύθμιση..γιατί στο δικό μου δεν είδα κάτι τέτοιο..
O yami εχει ενα συστημα που σε βαζει να δηλωσεις την αντισταση με τ αρχικο setup ...οποτε εδωσα το 6ακι...Αν και η roister τα δινει μικτη αντισταση 6.

nkourouk
15-12-2009, 09:31
Η ρύθμιση της αντίστασης εξόδου υπάρχει για λόγους προσαρμογής, δηλαδή για μέγιστη μεταφορά ισχύος από τον ενισχυτή προς το φορτίο (ηχείο). Δεν δίνουν όλοι οι ενισχυτές αυτή την δυνατότητα. Πρέπει να επιλέγεται η πλησιέστερη τιμή στα ηχεία που έχουμε 4,6, ή 8 Ω. Σε ενισχυτές που δεν διακρίνονται για την ικανότητα τους να δίνουν ρεύμα (μικρά τροφοδοτικά) καλό είναι να μην συνδέονται χαμηλής ονομαστικής αντίστασης ηχεία, γιατί σε μεγάλες εντάσεις θα δημιουργείται παραμόρφωση.

Budda
17-12-2009, 16:13
Ο ενισχυτης ειναι Ονκυο 807 ,τα ηχεια B&W 602S3 ,τα audioSpectrum ολα ειναι 8ohm ομως τα b&w κανουν κατι βουτες μεχρι και στα 2ωμ ,τωρα η ερωτηση ο ενισχυτης δινει επιλογη 4-16 και 6-16 ωμ ,να επιλεξω ποιο ;
Και ναι δεν κανω λαθος 4-16 και 6-16 ωμ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ
17-12-2009, 21:28
Ο ενισχυτης ειναι Ονκυο 807 ,τα ηχεια B&W 602S3 ,τα audioSpectrum ολα ειναι 8ohm ομως τα b&w κανουν κατι βουτες μεχρι και στα 2ωμ ,τωρα η ερωτηση ο ενισχυτης δινει επιλογη 4-16 και 6-16 ωμ ,να επιλεξω ποιο ;
Και ναι δεν κανω λαθος 4-16 και 6-16 ωμ


Λογικά σε 4-16 θα πρέπει να κάνεις παιχνίδι...

αλλά ας γράψει και κάποιος φίλος.....

nikosmelt
18-12-2009, 15:15
Ως άσχετος με αυτά και κάτοχος ενός all-in-one LG home cinema, θέλω να ρωτήσω το εξής: σκέφτομαι να αγοράσω έναν ενισχυτή καινούργιο, αλλά δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να αγοράσω και τα ηχεία μαζί. Μπορώ προσωρινά να χρησιμοποιήσω τα ηχεία του hc και αν ναι τί πρέπει να προσέξω? Ευχαριστώ πολύ.

kblachos
18-12-2009, 20:53
Ποιό σύστημα είναι αυτό που έχεις και τι χαρακτηριστικά έχουν τα ηχεία του;

nikosmelt
18-12-2009, 21:35
Ποιό σύστημα είναι αυτό που έχεις και τι χαρακτηριστικά έχουν τα ηχεία του;

Είναι ένα της LG (δε θυμάμαι ποιο), το έχω 2+ χρόνια. Τα ηχεία, αν θυμάμαι καλά, είναι 100 watt και 120 το sub. Αντίσταση απ' ότι είδα γράφουν 4 ohm. Ξέρω ότι δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά δε με παίρνει με τίποτα για όλα.

kblachos
18-12-2009, 21:56
Οι κατασκευαστές των περισσότερων ενισχυτών χαμηλής κατηγορίας τιμής (πλην κάποιων ΟΝΚΥΟ) συνιστούν σύνδεση με ηχεία 6-16Ω. Στη θέση σου θα κοίταζα και για ηχεία. Αν δεν μπορείς τώρα, αργότερα.

nikosmelt
18-12-2009, 23:57
Χαμηλής κατηγορίας τιμής= πόσο? Σκεφτόμουν να δώσω γύρω στο 800αρι για ενισχυτή.

kblachos
19-12-2009, 10:57
Χαμηλής κατηγορίας τιμής= πόσο? Σκεφτόμουν να δώσω γύρω στο 800αρι για ενισχυτή.

Ισως να κοίταζες τότε για ΟΝΚΥΟ.

iceburner
22-12-2009, 18:00
Δεν ξέρω αν έχει ήδη απαντηθεί ή όχι, αλλά δεν μπορώ να βρω άκρη. Αν θα μπορούσαν οι έμπειροι (και μη) να με διαφωτίσουν....Ο ενισχυτής που έχω στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αναφέρει το εξής: 130 W/Ch Minimum into 8 Ω, 1 kHz, 1 Channel Driven, IEC. Δεν αναφέρει ΠΟΥΘΕΝΑ για λιγότερα Ohm, όπως και δεν αναφέρει και πουθενά ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται.. Η "απορία" τώρα...πόσο μπορώ να κατέβω σε Ohm? Αν βάλω ας πούμε ένα 4άρι ή ένα 6άρι ηχείο με λίγα watt έστς 80-100..θα έχω πρόβλημα? Ο ενισχυτής που έχω είναι ένας Onkyo HT-R518...να τον πετάξω?? :idea:
Ευχαριστώ!

kblachos
22-12-2009, 21:13
Δεν ξέρω αν έχει ήδη απαντηθεί ή όχι, αλλά δεν μπορώ να βρω άκρη. Αν θα μπορούσαν οι έμπειροι (και μη) να με διαφωτίσουν....Ο ενισχυτής που έχω στα τεχνικά χαρακτηριστικά του αναφέρει το εξής: 130 W/Ch Minimum into 8 Ω, 1 kHz, 1 Channel Driven, IEC. Δεν αναφέρει ΠΟΥΘΕΝΑ για λιγότερα Ohm, όπως και δεν αναφέρει και πουθενά ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται.. Η "απορία" τώρα...πόσο μπορώ να κατέβω σε Ohm? Αν βάλω ας πούμε ένα 4άρι ή ένα 6άρι ηχείο με λίγα watt έστς 80-100..θα έχω πρόβλημα? Ο ενισχυτής που έχω είναι ένας Onkyo HT-R518...να τον πετάξω?? :idea:
Ευχαριστώ!

Ρίξε μία ματιά εδώ:

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=892307&postcount=35

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=942024&postcount=24

Οτι απορίες έχεις μετά, τις συζητάμε.

iceburner
22-12-2009, 22:23
Ευχαριστώ πολύ για τα links....κατατοπιστικότατα! Επειδή όμως όσο διαβάζουμε τόσο έχουμε απορίες..Έστω υποθετικά ότι στον εν λόγο ενισχυτή που αναφέρει 130w/ch στα 8 ohm συνδέουμε δύο 6ohmα ηχεία παράλληλα (δλδ αποτέλεσμα 3ohm) και σε αυτή την συστοιχία ένα ακόμη 6ohmο σε σειρά...Τότε η συνολική αντίσταση είναι όντως 9 ohm. Δεδομένου ότι τα ηχεία είναι 40w το κάθε ένα και ο ενισχυτής στα 9ohm θα βγάζει λογικά περίπου 117w κάτι τέτοιο από θέμα ασφάλειας ενισχυτή-ηχείων είναι εφικτό? Ή η σύνδεση ηχείων σε σειρά και παράλληλα ταυτοχρόνως τον κάνει να τα βλέπει λίγο:slapface:?
Δεν το πολυεξετάζω από ακουστικής ποιότητας..καθόλου...φαντάζομαι ότι θα είναι χάλια..από τεχνικής άποψης και μόνο (τύπου παράδειγμα) τα ηχεία θα σε μία τέτοια σύνδεση θα παίζουν στις ίδιες εντάσεις ή όχι (τα παράλληλα με αυτό σε σειρά βασικά?)

Ελπίζω να μην ρωτάω πολύ βλακειές...αν είναι...:rifle: με.
Ευχαριστώ!!!!!!

kblachos
22-12-2009, 23:13
...Έστω υποθετικά ότι στον εν λόγο ενισχυτή που αναφέρει 130w/ch στα 8 ohm συνδέουμε δύο 6ohmα ηχεία παράλληλα (δλδ αποτέλεσμα 3ohm) και σε αυτή την συστοιχία ένα ακόμη 6ohmο σε σειρά......

Πως συνδέεις 5 ηχεία σε έναν ενισχυτή; Εκτός απ' τον παραδοσιακό τρόπο δηλ. 1 ηχείο σε κάθε κανάλι;

iceburner
22-12-2009, 23:22
Αυτό που έχω διαβάσει, χωρίς να το έχω κανει. Είναι το εξής. Δίνω το link γιατί εν θα το πω καλα..:BDGBGDB55:
http://www.djshop.gr/displayITM1.asp?ITMID=11056&LANG=GR

...Αν ισχυεί το παραπάνω ο ισχυρισμός μου είναι "σωστός"..?

kblachos
22-12-2009, 23:29
Αυτό που έχω διαβάσει, χωρίς να το έχω κανει. Είναι το εξής. Δίνω το link γιατί εν θα το πω καλα..
http://www.djshop.gr/displayITM1.asp?ITMID=11056&LANG=GR


Για ποιό λόγο να κάνεις τέτοιες αλχημείες;

iceburner
22-12-2009, 23:42
Δεν πιστεύω ..ποιό σωστά ΔΕΝ θα το κάνω..Απλ'η περιέργεια...αφενός κατανόησης και αφετέρου μπορώ να βρω από φίλο τα υποθετικά ηχεία και θα ήθελα να το δοκιμάσω...να δω.μη βαράτε!
Είναι ασφαλές? τι πιστεύεις?

kblachos
23-12-2009, 08:00
Θεωρητικά και εφόσον αναφερόμαστε σε ηλεκτρικά κυκλώματα με σταθερές αντιστάσεις, αυτά που γράφει το παραπάνω link γίνονται. Τώρα όσον αφορά αντιστάσεις ηχείων οι οποίες μεταβάλλονται στο φάσμα των συχνοτήτων καθώς και τον ενισχυτή που αναφέρεις παραπάνω ο οποίος δεν διαθέτει ικανά αποθέματα ισχύος, τέτοιες συνδέσεις εμπίπτουν στην κατηγορία του πειράματος. Μπορείς να το δοκιμάσεις με 4 ηχεία, προσεχτικά και σε χαμηλές εντάσεις ώστε να δεις αν δουλεύει το σύστημα, αλλά μέχρι εκεί και τίποτα παραπάνω για να μην έχεις κάποιο θέμα με τα μηχανήματα. Πάντως αν το κάνεις έχει ενδιαφέρον να μας ενημερώσεις μετά.

iceburner
23-12-2009, 16:58
Αυτό με ανησυχεί και εμένα γιατί ως γνωστόν η ωμικές αντιστάσεις των ηχείων δεν παραμένουν σταθερές και δεν ξέρω τι θα γίνει σε καμμιά "βουτιά" προς τα κάτω των ηχείων. Η δοκιμή λέω να γίνει μετά τις γιορτές και το feedback εδώ είναι δεδομένο. Φαντάζομαι ότι θα αντέξει ο ενισχυτής...άραγε να έχει κάποιο κύκλωμα προστασίας? Δεν μπόρεσα να βρω κάτι στα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Το πολύ-πολύ να τον κάψω και να βρω και αφορμή να τον αλλάξω!:idea:
Ευχαριστώ πολύ πάντως για τις συμβουλές και τισ γνώσεις!!!!

cvag
30-12-2009, 10:48
καλημέρα σε όλους
πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που αναφέρονται ειδικά για ανθρώπους που θέλουν να μπουν τώρα στο παιχνίδι. ένας από αυτούς είμαι κι εγώ. Δεν έχω γνώσεις σχετικά με τον εξοπλισμό που απαιτείται για να στηθεί ένα hc αλλά είμαι στη διαδικασία διαβάσματος για να αγοράσω κάτι.
καταρχάς διαβάζοντας όλα όσα γράφτηκαν θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. έχω δει έναν ενισχυτή yamaha τον RX-V 465 στον οποίο τα χαρακτηριστικά γράφουν DIN Standard Ισχύς (4 ohms, 1kHz, 0,7%THD): 5 x 120W.
αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσω ηχεία στα 4ohm? δυστυχώς δεν αναφέρει λεπτομέρειες για 6 ή 8 ohm

kblachos
30-12-2009, 17:06
........
καταρχάς διαβάζοντας όλα όσα γράφτηκαν θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. έχω δει έναν ενισχυτή yamaha τον RX-V 465 στον οποίο τα χαρακτηριστικά γράφουν DIN Standard Ισχύς (4 ohms, 1kHz, 0,7%THD): 5 x 120W. Aυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσω ηχεία στα 4ohm? δυστυχώς δεν αναφέρει λεπτομέρειες για 6 ή 8 ohm

Και βέβαια όχι. Το να αναγράφεται η ισχύς ενός ενισχυτή σε αντίσταση 4Ω είναι ένα τρικ που χρησιμοποιούν πολλοί κατασκευαστές για να φαίνεται μεγαλύτερη η ισχύς των μηχανημάτων τους. Η ισχύς του ίδιου ενισχυτή σε αντίσταση 8Ω θα είναι αρκετά μικρότερη.
Μπορείς να διαβάσεις σχετικά εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=892307&postcount=35

Τώρα στην δική σου περίπτωση και για τον συγκεκριμένο ενισχυτή, προτίμησε ηχεία ονομαστικής αντίστασης 8Ω ή 6Ω, και σε καμία περίπτωση ηχεία 4Ω.

cvag
31-12-2009, 13:02
ευχαριστω για την αμεσότητα και τις πολυτιμες πληροφοριες που μου εδωσες. ηδη εχω βαλει το ματι ηχεια της Roister, συγκεκριμένα τα Emphasis 25 και 5.

anatil
17-01-2010, 00:08
Η δική μου παντρειά πήγε κατά διαόλου.

Πήρα το σετ Monitor Audio 2x BR-1, 2x BR-5, 1x BR-LCR, sub BRW-10

To θέμα είναι οτι ο παλιός ενισχυτής μου JVC RX-7000V δεν υποστηρίζει ηχεία 6 Οhm όπως τα ανωτέρω και ακόμη και με ΜΟΝΟ τα 2 BR-5 και σε πολύ χαμηλή ένταση (20/90) κρεμάει (και δεν εννοώ παραμόρφωση αλλά Overload)

Kάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη

kblachos
17-01-2010, 18:19
Ωρα για νέο ενισχυτή......

opsim
17-01-2010, 23:00
Ωρα για νέο ενισχυτή......

Θα συμφωνήσω και εγώ.

anatil
18-01-2010, 00:43
Ωρα για νέο ενισχυτή......

Άλλο που δεν ήθελα !!!

Ευχαριστώ που μου απαντήσατε.

Και επειδή ούτε καν ερασιτεχνικά δεν ασχολούμαι, ούτε ειδικό τύπο διαβάζω ,παρακαλώ για τη βοήθειά σας.

Ψάχνω για ενισχυτή ως 600€

Από μια γρήγορη ματιά ο YAMAHA RX-V765 νομίζω κάνει τη δουλειά του.

Επιπλέον μια που θα πάρω νέο μηχάνημα γιατί να μην κάνει και
upscaling σε 1080p?

Και να εκμεταλλευτώ το 7.1 για bi- στα μπροστινά ηχεία?

Aπό την άλλη ο 'απλός' YAMAHA RX-V565 με 200 γιούρια λιγότερο,με δελεάζει

Στα ίδια λ7 και ο Pioneer VSX-919AH

Παρακαλώ τα φώτα σας (ισχύει για οποιοδήποτε ραδιο-ενισχυτή σε αυτήν την κατηγορία)

Δημήτρης Δημητρακούδης
25-01-2010, 11:22
Αν όλα τα ηχεία σου είναι χαρακτηρισμένα ως 6Ω, και ρίχνουν τις προστασίες του τωρινού σου ενισχυτή, καλύτερα να πας σε κάποιον πιο "βαρβάτο" ενισχυτή. Θα πρότεινα κάποιον Onkyo.

anatil
25-01-2010, 14:11
To 'πρόβλημα' λύθηκε με έναν pioneer vsx-1018 με ονομαστική ισχύ 150w ανά κανάλι στα 6ohm

Τα monitor audio τώρα κελαηδάνε

nikS68
04-03-2010, 23:03
Καλές ακροάσεις λοιπον.
Και πόσο πήγε το μαλλι?

IWFAOY
05-03-2010, 19:48
Καλησπερα παιδια. Μιας που μιλαμε για τα omhs εαν γνωριζει καποιος να μου πει το εξης.
Ενισχυτης
Onkyo tx-sr875 140w ανα καναλι (7.1) στα 8 ohms
Ηχεια
right/left Klipsh RB-61 (100w rms/8 ohms combatible)
center Klipsh RC-52 (125w rms/8 ohms combatible)
Surr. back Klipsh RB-51 (75w rms/8 ohms combatible)
Surr left/right Klipsh RS-42 (75w rms/8 ohms combatible)
+sub

Να κατεβασω τα ohms στον ενισχυτη στα 4 απο 6 που ειναι τωρα?
Θα τα οδηγησει ή θα τον σουβλισω για το πασχα?

Ευχαριστω
Παναγιωτης


Στο

kblachos
05-03-2010, 19:51
Οχι, να μην αλλάξεις την ρύθμιση. Τα Klipsch οδηγούνται πανεύκολα και από μικρότερους ενισχυτές, πόσο μάλλον απ' τον 875.

mr_rebelos
08-03-2010, 15:46
Θα συμφωνισω με τον Κωστα αλλα δεν καταλλαβα ενα πραγμα. Τα ηχεια σου ειναι 8ωμα. Εσυ γιατι θες να δηλωσεις στον 875 οτι ειναι 4ωμα?

cantona
08-03-2010, 21:54
Να ρωτήσω κι εγώ κάτι ανάλογο.
Τα ηχεία μου είναι 8ωμα με onkyo 807 και τα έχω δηλωμένα >6,όμως επειδή ήθελα να δοκιμάσω το DSX έβαλα άλλα 2 ηχεία "πλάτους",τα οποία είναι κάτι δορυφοράκια της sony τα οποία γράφουν 4ωμ.
Διαβάζοντας το μάνιουαλ του av τα κατέβασα στα 4ωμ,γιατί γράφει στο κομμάτι πριν το audyssey πως αν κάποια από τα ηχεία είναι 4ωμ τότε πρέπει να δηλωθούν έτσι όλα.
Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό και ούτε με ενδιαφέρουν τα δορυφόρια αν θα πάθουν κάτι,αυτό που με ενδιαφέρει είναι το αν υπαρχει περίπτωση να έχω το οποιοδήποτε πρόβλημα στα υπόλοιπα ηχεία μου.:grandpa:

kblachos
08-03-2010, 22:35
.......Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό και ούτε με ενδιαφέρουν τα δορυφόρια αν θα πάθουν κάτι,αυτό που με ενδιαφέρει είναι το αν υπαρχει περίπτωση να έχω το οποιοδήποτε πρόβλημα στα υπόλοιπα ηχεία μου.:grandpa:

Καμία απολύτως....

cantona
08-03-2010, 22:43
:a0210: Κώστα!

IWFAOY
09-03-2010, 18:29
Θα συμφωνισω με τον Κωστα αλλα δεν καταλλαβα ενα πραγμα. Τα ηχεια σου ειναι 8ωμα. Εσυ γιατι θες να δηλωσεις στον 875 οτι ειναι 4ωμα?

Επειδη ειναι 8 ohms combatible
αυτο δεν συμαινει πως κατεβαινουν και χαμηλοτερα?

mr_rebelos
10-03-2010, 08:17
Επειδη ειναι 8 ohms combatible
αυτο δεν συμαινει πως κατεβαινουν και χαμηλοτερα?

Ολα πεφτουν καποιες στιγμες. Εσυ δεν πας να δηλωσεις αυτο αλλα τα Ω που σου λεει ο κατασκευαστης οτι το ηχειο δουλευει συνηθως.

IWFAOY
10-03-2010, 20:35
Ολα πεφτουν καποιες στιγμες. Εσυ δεν πας να δηλωσεις αυτο αλλα τα Ω που σου λεει ο κατασκευαστης οτι το ηχειο δουλευει συνηθως.

thanks

Savlos
26-03-2010, 13:05
Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Η δική μου απορία:
Ενισχυτής: Harman Kardon hk3490
Ηχεία: Roister 25

O ενισχυτής αναφέρει 2Χ120 στα 8 ΩΜ και 2Χ150 στα 4 ΩΜ. Απο ότι είδα και διάβασα στο εγγειρίδιο χρήσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα ενναλαγής των ΩΜ στον ενισχυτή.

Τα ηχεία που συνδέονται πάνω του είναι 6 ΩΜ σύμφωνα με την Roister. Θα έχω κάποιο πρόβλημα ηχητικά, ακουστικά, ή και γώ δεν ξέρω τι..
Πάντως τα έβαλα και παίζουν οκ.

Και μου είπαν οτι για τις 100 πρώτες ώρες να μην δυναμώνω πολύ την ένταση γιατί δεν θα στρωθούν καλά τα ηχεία....

kblachos
28-03-2010, 20:51
O ενισχυτής αναφέρει 2Χ120 στα 8 ΩΜ και 2Χ150 στα 4 ΩΜ. Απο ότι είδα και διάβασα στο εγγειρίδιο χρήσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα ενναλαγής των ΩΜ στον ενισχυτή.

Τα ηχεία που συνδέονται πάνω του είναι 6 ΩΜ σύμφωνα με την Roister. Θα έχω κάποιο πρόβλημα ηχητικά, ακουστικά, ή και γώ δεν ξέρω τι..
....

Κανένα πρόβλημα δεν θα έχεις....

hangov3r
29-03-2010, 00:44
Καλησπέρα και απο μένα! Λίγο τη βοήθειά σας για να μην κάνω καμιά βλακεία...
Ενισχυτής: DENON 1910 (γραφει το manual: "speakers >6 Ohm")
Ηχεία F/C/L: Roister Emphasis 25/5/25, όλα 6 Ohm
Ερώτηση: Μπορω να βάλω για surround δύο παλιά ηχεία Philips ("FB255 three way speaker", έχουν όμως μόνο ένα απλό +/- καλώδιο, όπως άλλωστε τα περισσότερα ηχεία) που έχω τα οποία είναι 8 Ohm, ή πρέπει όλα τα ηχεία να είναι στην ίδια αντίσταση?? Επίσης γράφουν από πίσω "PNOM:60W" "PMUS:100W", ξέρει κανένας τι μπορει να σημαίνουν αυτά??
Thnanx για τη βοήθεια!!

kblachos
29-03-2010, 09:09
Ενισχυτής: DENON 1910 (γραφει το manual: "speakers >6 Ohm")
Ηχεία F/C/L: Roister Emphasis 25/5/25, όλα 6 Ohm
Ερώτηση: Μπορω να βάλω για surround δύο παλιά ηχεία Philips ("FB255 three way speaker", έχουν όμως μόνο ένα απλό +/- καλώδιο, όπως άλλωστε τα περισσότερα ηχεία) που έχω τα οποία είναι 8 Ohm, ή πρέπει όλα τα ηχεία να είναι στην ίδια αντίσταση??

Μπορείς να τα συνδέσεις. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Επίσης γράφουν από πίσω "PNOM:60W" "PMUS:100W", ξέρει κανένας τι μπορει να σημαίνουν αυτά??

Μάλλον εννοεί ότι τα 60W είναι max Nominal Power Handling, δηλαδή η μέγιστη ισχύς που μπορούν να δέχονται συνεχόμενα τα ηχεία χωρίς να καταστραφούν, ενώ τα 100W είναι Peak Power Music Handling, δηλαδή η μέγιστη ισχύς που μπορούν να δεχτούν στιγμιαία. Μπορείς άφοβα να τα χρησιμοποιήσεις σαν surround.

hangov3r
29-03-2010, 22:43
Σε ευχαριστώ Κώστα, πάντα κατατοπιστικότατος!
Για την ιστορία όποιος θέλει ας διαβάσει παρακάτω:
Τα συγκεκριμένα ηχεία είχαν αγοραστεί πριν απο καμιά 25αριά χρόνια από Βέλγιο μαζί με τις αντίστοιχες "φέτες" CD, TAPE, RADIO, PICKUP και βέβαια ενισχυτή. Αφού έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά και αφού έχουν χρησιμοποιηθεί και σε κάποια φοιτητικά parties :guitarist: απαίκτησαν ένα "βούισμα" στις χαμηλές συχνότητες, χάρη στο οποίο ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ να ακουσεις σε χαμηλές εντάσεις. Έτσι αναγκαστικά τα ηχεία με τον ενισχυτή (τα μόνα εν ενεργεία από το αρχικό σύστημα) ήταν χρήσιμα μόνο για μεγάλες στάθμες και βέβαια... για φοιτητικά parties!!!:violent-smiley-030::guitarist: Χαρη σε αυτά τωρα απέκτησαν και κάτι που κουνιόταν μέσα στα ηχεία και χτυπούσε πέρα δώθε στο ξύλο.!!!
Αρχικά νόμιζα ότι το βούισμα ήταν πρόβλημα ενισχυτή λόγω παλαιότητας, αλλά βρήκα δύο παλαιότερα-αρχαία ηχεία (δεν τολμάω να βάλω καινούρια) και είδα ότι παίζαν "μια χαρά", χωρίς "βούισμα".Άρα αποφάσισα χτες να ανοίξω-διαλύσω (ναι...χρησιμοποιήθηκαν και -πολλών ειδών- τρυπάνια) τα ηχεία μπας και καταφέρω κάτι! Αυτό που έκοβε βόλτες μέσα στα ηχεία ήταν ο μαγνήτης από το μεσαίο μεγάφωνο..Κρίμα δεν κατάφερα να το κάνω να ξαναπαίξει...
Και όσο για το βούισμα: Τίποτα το ιδιαίτερο απλώς τα μεγάλα μεγάφωνα ήταν λίγο σχισμένα!! για την ακρίβεια παντού γύρω γύρω...
Για όσους δεν κουφάθηκαν μέχρι τώρα και συνεχίζουν να διαβάζουν επιστρατεύθηκε χαρτοταινία!!! για να τα κολλήσω στην ακρη για να μήν αιωρούνται και προκαλούν βούισμα.
Τελικό αποτέλεσμα: Παίζουν μια χαρά!!!!!, πάει το βούισμα, ενώ το μεγάφωνο είναι ακόμα λειτουργικό!!!:firstprize:

ΥΓ1: Συγγνώμη για τον βιασμό της μουσικής... Ελπίζω να μη διαγραφώ από το forum!!!

ΥΓ2: Μάλλον λέω να αγοράσω τα Roister Emphasis 5 για surround...ΕΕΕ ΤΙ ΛΕΤΕ...!!!!???:SFGSFGSF:

kblachos
30-03-2010, 07:47
ΥΓ2: Μάλλον λέω να αγοράσω τα Roister Emphasis 5 για surround...ΕΕΕ ΤΙ ΛΕΤΕ...!!!!???

Επρεπε ήδη να τα έχεις αγοράσει......

hangov3r
30-03-2010, 14:34
Ναι Κώστα... Το ξέρω... Αυτο-ειρωνεύομαι...:BDGBDGB53:

mkafetzis
28-07-2010, 15:37
Καλησπέρα και συγνώμη αν δεν είμαι στην σωστή ενότητα αλλα με βάση τα παραπάνω θα ήθελα μια μικρή (μεγάλη για μένα) βοήθεια.
Πρόσφατα αγόρασα τον ενισχυτή της yamaha RX-V465 o οποίος οδηγεί τα ηχεία με 6 ή 8 Ohm αντίστοιχα. Τα ηχεία που έχω είναι της Audio Crystal Twin 1000 kevlar ισχύς 300W στα 4 Ohms.
Ξέρω εκ των πραγμάτων οτι τα ηχεία δεν κάνουν για τον ενισχυτή αλλα την δεδομένη στιγμή δεν μπορώ να πάρω άλλα και αναγκαστικα τα χρησιμοποιώ.
Η έρωτηση μου είναι κατα πόσο ασφαλές είναι αυτό για τον ενισχυτή και αν θα μπορούσα να τα παίζω σε χαμηλές εντάσεις όπως κάνω μέχρι τώρα.
Αν ναι σε ποια τιμή αντίστασης να ρυθμήσω τον ενισχυτή? 6 ή 8 Ohm?
Μήπως να τα πουλήσω και να πάρω κατι πιο αποδοτικό-σωστό για τον συγκεκριμένο ενισχυτή? και αν ναι, μήπως έχετε να μου προτείνετε κάτι?
Όπως καταλάβατε δεν είμαι και τόσο σχετικός.....
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

kblachos
29-07-2010, 07:36
Σε χαμηλές εντάσεις δεν θα έχεις πρόβλημα. Παρακολούθησε και την θερμοκρασία του ενισχυτή μετά από 1-2 ώρες λειτουργίας. Αν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα δεν υπάρχει θέμα. Επίσης, ρύθμισε την τιμής της αντίστασης στον ενισχυτή στα 6Ω.

tolisspi
29-07-2010, 13:52
Εχω εδω και χρονια τον ενισχυτη SONY STR-DE585 (5.1) (8 Ohm 40 Hz-20kHz, 100Watt/καναλι).
Αρχικα ειχα βαλει 2 ηχεια μπροστα GRUNDIG 60min-90max Watt στα 4Ω (εαν θυμαμαι καλα), 3 δρομων, 20ετιας.
Πισω, ειχα βαλει επισης 2 GRUNDIG ηχεια-μπαλες αγνωστων στοιχειων (μαλλον 100watt στα 6Ω επισης 20ετιας).
Τα μπροστα ηχεια ειχαν συνδεθει με το καλωδιο τους (λεπτο) ενω τα πισω (7 μετρα αποσταση ) με καλωδιο ρευματος (με τα 3 καλωδιακια, οπου το 1ο συνδεονταν στο + τους ενος ηχειου, το 2ο στο + του αλλου ηχειου και στο 3ο γινοταν παντρεμα για το -).
Τα ηχεια επαιζαν κανονικοτατα (και με ωραιοτατο μπασο) και στο τερμα του ενισχυτη με ενταση 55max. Επειδη δεν ειχα sub, ειχα επιλεξει στον ενισχυτη το μπασο να βγαινει και απο τα 4 ηχεια. Στους καλοκαιρινους μηνες ο ενισχυτης υπερθερμαινόταν και απλα εσβηνε απο μονος του (φυσικα μετα απο 2-3 φορες απεφευγα να βαζω τον ενισχυτη στο τερμα).
Καποια στιγμη αντικατασταθηκαν τα παραπανω ηχεια με ενα σετ της SONY SA-VE545H με ηχειακια 2 δρομων, 120max Watt το καθενα στα 8Ω ενω το sub 120 Watt στα 6Ω. Η ενταση του ενισχυτη εχει παει στο 63max.

Συμφωνα με αυτα που εχω διαβασει στο τοπικ θα επρεπε ο ενισχυτης να εχει ηδη βγαλει φωτιες ενω τα ηχεια (τα GRUNDIG) να εχουν ηδη γινει καπνιστα.
Ο ενισχυτης μου εχει αυτοπροστασια?

Σκεφθειτε οτι τα παραπανω ηχεια εχουν συνδεθει και με ενισχυτη 35ετιας PE SV 18 (2x8Watt, 4Ω).

kblachos
30-07-2010, 10:09
.... Στους καλοκαιρινους μηνες ο ενισχυτης υπερθερμαινόταν και απλα εσβηνε απο μονος του (φυσικα μετα απο 2-3 φορες απεφευγα να βαζω τον ενισχυτη στο τερμα).....

Επέμβαση του κυκλώματος προστασίας του ενισχυτή.....

rider
30-07-2010, 14:33
Σε χαμηλές εντάσεις δεν θα έχεις πρόβλημα. Παρακολούθησε και την θερμοκρασία του ενισχυτή μετά από 1-2 ώρες λειτουργίας. Αν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα δεν υπάρχει θέμα. Επίσης, ρύθμισε την τιμής της αντίστασης στον ενισχυτή στα 6Ω.

Aν η αντισταση των ηχειων παιζει συμφωνα με τα specs (απο τα 8 μεχρι τα 4 ας πουμε ).Που θα πρεπει να βαζουμε την ρυθμιση του ενισχυτη ? Στα 8 ,στα 6 η στα 4 , αν υποθεσουμε οτι ο ενισχυτης εχει αυτες τις επιλογες ? Αν δεν εχει επιλογη για τα 4 ..στα 8 η στα 6 ?
Πρεπει να δουμε καποιο διαγραμμα οπωσδηποτε η μπορουμε με μια σχετικη επιφυλαξη να απαντησουμε γενικα ? Ειναι μονο τα ohm η παιζουν και καποια αλλα χαρακτηριστικα του ηχειου ρολο (συνδυαστικα ) οσο αφορα την ασφαλη οδηγηση τους ?

Δημήτρης Δημητρακούδης
30-07-2010, 14:42
Τρέχα γύρευε..

Για να έχεις μια σχετική ασφάλεια, αν το ηχείο δηλώνει αντίσταση "4Ω - 8Ω" δηλώνεις στον ενισχυτή σου όσο χαμηλότερη αντίσταση μπορείς.

Βέβαια, το "4Ω - 8Ω" του κατασκευαστή συχνά δεν σημαίνει πολλά πράγματα.. οπότε όπως ξαναείπα, τρέχα γύρευε..

Η λύση είναι βαρβάτος τελικός.. και το κεφάλι ήσυχο.

rider
01-08-2010, 20:32
Τρέχα γύρευε..

Για να έχεις μια σχετική ασφάλεια, αν το ηχείο δηλώνει αντίσταση "4Ω - 8Ω" δηλώνεις στον ενισχυτή σου όσο χαμηλότερη αντίσταση μπορείς.

Βέβαια, το "4Ω - 8Ω" του κατασκευαστή συχνά δεν σημαίνει πολλά πράγματα.. οπότε όπως ξαναείπα, τρέχα γύρευε..

Η λύση είναι βαρβάτος τελικός.. και το κεφάλι ήσυχο.

Ευχαριστω για την απαντηση.

Θα ηθελα να ρωτηση και κατι ακομα (ελαφρως οφφ τοπικ , οποτε αν πρεπει να μεταφερθει ..)

Tην οδηγηση την αναλαμβανει εξ'ολοκληρου ο τελικος (ας πουμε οτι ειναι πολυκαναλος )? Παιζει ρολο πια ποσο δυνατος ειναι ο ολοκληρωμενος (ας παρουμε αυτη την περιπτωση ) που θα χρησιμοποιηθει σαν προ η οχι ?

Επισης σε καποιο ασχετο θεμα (http://www.avclub.gr/forum/archive/index.php/t-41400.html)διαβασα για την αντισταση εξοδου προενισχυτη και αντισταση εισοδου τελικου.Αυτα ισχυουν και στην περιπτωση που τον ρολο του προενισχυτη παιζει ενας ολοκληρωμενος ?

Δημήτρης Δημητρακούδης
02-08-2010, 02:32
Ευχαριστω για την απαντηση.

Θα ηθελα να ρωτηση και κατι ακομα (ελαφρως οφφ τοπικ , οποτε αν πρεπει να μεταφερθει ..)

Tην οδηγηση την αναλαμβανει εξ'ολοκληρου ο τελικος (ας πουμε οτι ειναι πολυκαναλος )? Παιζει ρολο πια ποσο δυνατος ειναι ο ολοκληρωμενος (ας παρουμε αυτη την περιπτωση ) που θα χρησιμοποιηθει σαν προ η οχι ?

Ναι, την οδήγηση την αναλαμβάνει πλέον εξολοκλήρου ο τελικός. Δεν παίζει πια ρόλο το πόσο δυνατός είναι ο ολοκληρωμένος.


Επισης σε καποιο ασχετο θεμα (http://www.avclub.gr/forum/archive/index.php/t-41400.html)διαβασα για την αντισταση εξοδου προενισχυτη και αντισταση εισοδου τελικου.Αυτα ισχυουν και στην περιπτωση που τον ρολο του προενισχυτη παιζει ενας ολοκληρωμενος ?

Ναι. Παίζουν ρόλο γενικότερα όταν μιλάμε διασύνδεση μηχανημάτων ήχου.

MoDis
03-08-2010, 09:13
Μπορεί κάποιος χριστιανός (ή μη) να μου πει

Τελικά πόσο μεγάλη σημασία παίζει η μέτρηση που δίνουν οι κατασκευαστές όταν λένε 5 ή 7 x ... W
και πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν μπορούν να οδηγήσουν τα ' setup ' μας ;

Γιατί από αυτά που διαβάζω εδώ ανά καιρούς όλοι οι ενισχυτές την δουλειά θα την κάνουν ...
είτε είναι 5x70 είτε είναι 5x80* είτε δε ξέρω πόσο...
* Μιλάω για 20Hz-20000KhZ , 8 Ohm , 2 channels και όχι 1Khz , 6 Ohms , 1 channel
και το θέμα μου είναι πόσο καλά την κάνουν

Λίγα παραδείγματα

denon

AVR-1311 5.1 5x110 (EU) 5x75 (USA)
AVR-1611 5.1 5x110 (EU) 5x75 (USA)
AVR-1911 7.1 7x125 (EU) 7x90 (USA)
AVR-2311 7.1 7x135 (EU) 7x105 (USA)
AVR-3311 7.1 7x165 (EU) 7x125 (USA)


pioneer

VSX-820 5.1 5x110 (EU) 5x80 (USA)
VSX-920 7.1 7x110 (EU) 7x80 (USA)
VSX-1020 7.1 7x110 (EU) 7x80 (USA)
VSX-1120 7.1 7x120 (EU) 7x110 (USA)


onkyo

SR-308 5.1 5x100 (EU) 5x65 (USA)
SR-508 7.1 7x130 (EU) 7x80 (USA)
SR-608 7.2 7x160(EU) 7x100 (USA)
SR-708 7.2 7x170(EU) 7x110 (USA)
SR-808 7.2 7x180 (EU) 7x135 (USA)


yamaha

η yamaha τα έχει κρυμμένα

Ρωτώ γιατί ένας καταναλωτής (εγώ πχ :D) ξεκινώ να αγοράσω έναν ενισχυτή ...
βλέπω τα 5x100 , 7x100 , 7x110 (κατά EU) με ένα κόστος γύρω στα 400-500Ε (ή και λιγότερα) , αλλά όταν πάμε κατά USA το κόστος εκτοξεύεται στα 900+ ...

Για την ιστορία θέλω να συνδέσω

1 roister C 4.2
2 roister 4.2
4 x crystal audio dipole thx-d

Συγνώμη για το μακροσκελές

mpampis33
23-11-2010, 18:55
Την βοήθειά σας
Ο technics sa ax540 έχει διακόπτει για αλλαγή των ohms; Ψάχνω αλλά δεν βρίσκω τίποτα...

FragoulisNaval
23-11-2010, 19:06
Μπορεί κάποιος χριστιανός (ή μη) να μου πει

Τελικά πόσο μεγάλη σημασία παίζει η μέτρηση που δίνουν οι κατασκευαστές όταν λένε 5 ή 7 x ... W
και πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν μπορούν να οδηγήσουν τα ' setup ' μας ;

Γιατί από αυτά που διαβάζω εδώ ανά καιρούς όλοι οι ενισχυτές την δουλειά θα την κάνουν ...
είτε είναι 5x70 είτε είναι 5x80* είτε δε ξέρω πόσο...
* Μιλάω για 20Hz-20000KhZ , 8 Ohm , 2 channels και όχι 1Khz , 6 Ohms , 1 channel
και το θέμα μου είναι πόσο καλά την κάνουν


Είναι άλλο θέμα αν το κύκλωμα του επτακάναλου ενισχυτή 7χ100 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να δώσει ισχύ 100W κάθε ένα από τα 7 κανάλια του και άλλο θέμα αν το τρφοδοτικό του μπορεί να οδηγίσει και τα 7 κανάλια με ισχύ 100W ταυτόχρονα...

Αν το marketing έπαιζε σωστά τότε θα έπρεπε να μας λέει :

7x50 W, 20Hz-20000KhZ , 8 Ohm all channels driven!

kblachos
24-11-2010, 08:29
Την βοήθειά σας
Ο technics sa ax540 έχει διακόπτει για αλλαγή των ohms; Ψάχνω αλλά δεν βρίσκω τίποτα...


Κράτησε πατημένο για 4 sec το πλήκτρο [Α]. Βλ. σελίδα 15 του manual.....

http://service.us.panasonic.com/OPERMANPDF/SAAX540.PDF


http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=61456&stc=1&d=1290580019

giorgos th.
28-12-2010, 20:05
Αν εγω βαλω τα ηχεια του home cinema μου που ειναι 5X166W @ 3Ω - Woofer 170W @ 3Ω σε ενισχυτη 5Χ100W @ 4-8Ω τι θα γινει?

kblachos
29-12-2010, 21:37
Ποιά ηχεία? Ποιός ενισχυτής?

giorgos th.
29-12-2010, 22:03
Το HC ειναι ενα Samsung HTTZ325 και ο ενισχυτης ενας Yamaha RX-V367..

kblachos
29-12-2010, 22:14
Δεν θα σου συνιστούσα να τα συνδέσεις....

giorgos th.
29-12-2010, 22:20
του πατερα μου τα ηχεια του HC ειναι Philips @ 4Ω...χαχα...αυτα τι λες?
θα δω και παραπανω λεπτομερειες αν και τον ενισχυτη αυτον τον δινουν 4-8Ω..

giorgos th.
29-12-2010, 22:50
Α ξεχασα να αναφερω οτι ολα ειναι στα 167W rated + woofer στα 167W

System: full range satellite
• Speaker impedance: 4 ohm (center), 4ohm (Front/Rear)
• Speaker drivers:Center/Front/Rear: 3” full range
• Frequency response: 150 Hz ~ 20 kHz

Subwoofer Impedance: 4 ohm
• Speaker drivers: 165 (6.5”) woofer
• Frequency response: 40 Hz ~ 150 Hz

duchenne
14-01-2011, 23:56
Καλησπέρα!Διαβάζοντας εδώ μου γεννήθηκαν κάποιες αμφιβολίες!Εχω εναν yamaha με την κλασσική επιλογή 6 και 8 ohm!Tα ηχεία είναι 4 yamaha στα 6 ohm(τα δυο μπροστά και τα δυο πίσω) και ένα klipsch 8 ohm για κεντρικό!Συχνά συνδέω για μπροστά και δυο klipsch rf3 και αυτά 8 ohm!!Γενικά τα klipsch οδηγούνται εύκολα οπότε θέλουν ρύθμιση στα 8 ohm!Αλλά έχω επιλέξει τα 6 ohm στον ενισχυτή λόγο τον υπόλοιπων ηχείων!Είναι σωστό είναι λάθος;;;Τα yamaha ας πάθουν ο,τι θέλουν!Για τα υπόλοιπα ανησυχώ και για τον ενισχυτή ώστε να αποδίδει καλύτερα και πιο σίγουρα!Αν κάποιος έχει κάποια συμβουλή ευχαρίστως να την ακούσω!

kblachos
17-01-2011, 11:06
.....έχω επιλέξει τα 6 ohm στον ενισχυτή λόγο τον υπόλοιπων ηχείων!Είναι σωστό είναι λάθος;;;

Σωστό.....

duchenne
17-01-2011, 12:31
Σωστό.....Σε ευχαριστώ,να σαι καλά!Καλημέρα!

dimitris_av
15-02-2011, 13:48
Καλημέρα και απο μένα διαβάζοντας όλο το νήμα έμαθα αρκετά που δεν ήξερα (αυτός και ο λόγος του φόρουμ άλλωστε). Η απορία γενικής φύσεως, στα τέλη του περασμένου χρόνου "έστησα" στη φίλη μου ένα σύστημα 2.1 με ενισχυτή τον pioneer VSX-520 με παρακάτω χαρακτηριστικά: 130watt/channel στα 6Ω και τον παντρέψαμε με τα roister "έχουν φορεθεί πολύ φέτος" emphasis 5 με ισχύ 100WRMS στα 6Ω σύνθετης αντίστασης και 89 db ευαισθησια, και για γούφερ το yamaha SW030 με έξοδο 130Wrms στα 5Ω. Πίστεύω ότι είναι σωστό το πάντρεμα απο άποψη αντιστάσεων. Το θέμα μου είναι οτι ο ενισχυτής έχει μέγιστο στην ένταση 80 ή 85 κάπου εκεί (απο το 0 ξεκινόντας) και για να ακούσω κανονικά σε ένα χώρο 15-18 τ.μ. πρέπει να πάω κοντά στο 40 δηλαδή τη μέση. Βέβαια το καλό είναι οτι για μία φορά τον ανέβασα στο 65 με 70 (αφού είχαν στρώσει τα ηχεία εννοείται) και δεν μου παραμόρφωνε τον ήχο δεν έδειχνε να ζορίζεται και ο ήχος ήταν πολύ δυνατός για το χώρο (μετα βίας ακουγόμασταν) και καθαρός. Το θέμα είναι οτι ο ενισχυτής έχει πρόβλημα που τον ακούμε μετά την μέση? Και αυτό σε ρύθμιση για δικάναλη ακρόαση όχι surround ή κάτι τέτοιο. όταν βάλουμε άλλα 3 ηχεία πάνω πού θα ακούμε ταινία στο 80 δηλαδή έλεος 18 τ.μ. είναι όλα και όλα τί να πάρουμε. Αυτά:AFADF0:...όποια επεξήγηση δεκτή.

Έτσι όπως τα έχουνε κάνει οι εταιρίες θα βλέπουμε 150 ή 170 watt/κανάλι και θα λέμε :flipout:

tasos3147
18-02-2011, 19:04
Γειά σας και από μένα.
Είχα υποβάλλει σχετική ερώτηση σε άλλη θέση, τώρα όμως που παρακολούθησα όλο το θέμα, νομίζω οτι εδω είναι το σωστό μέρος. Η ερώτησή μου: Μπορώ να συνδέσω στον Yamaha 565 τρία ηχεία NS-P7900 (6 ohms) και δύο Kenwood (8 ohms)? Πειράζει αν βάλλω μπροστά τα δύο 8ωμα με κεντρικό το ένα 6ωμο και πίσω τα δύο 6ωμα? Ο χώρος μου είναι 40 τμ.
Δυστυχώς δεν μπορεί να αλλάξει η θέση των δύο μπροστινών 8ωμων, το απαγορεύουν άλλοι που κάνουν τη διαρύθμιση του χώρου (κόρη και σύζυγος...)
Έχω την άδειά τους να προσθέσω το κεντρικό NS μπροστά και τα δύο αδελφάκια του πίσω.
Τί λέτε..? Να υπακούσω στους αξιωματικούς μου ή θα χαλάσω τον καινούριο μου Υamaha και θα είναι κρίμα!

kblachos
18-02-2011, 19:08
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αρκεί το κεντρικό Yamaha να ταιριάξει με τα Kenwood. Θα δοκιμάσεις και θα δεις. Επίσης αν ο ενισχυτής σου έχει ρύθμιση για την αντίσταση των συνδεδεμένων ηχείων, βάλε την χαμηλότερη τιμή, δηλ. 6Ω.

SchumiGr
19-02-2011, 00:08
Oταν το output impedance του ενισχυτη ειναι 4 ohm και εχουμε 8 ohm ηχεια, θα υπαρξει προβλημα?
Συγκεκριμενα μιλαω για αυτο εδω: http://www.audioaffair.co.uk/Fatman-iTube-V2-Valve-Amp-&-iPod-Dock/product_374

Εαν απο την εξοδο του ενισχυτη συνδεσω τα Aelite 2 θα παιξουν?

tasos3147
19-02-2011, 00:13
Σ'ευχαριστώ. Το κεντρικό το θέλω κυρίως για πιό καθαρούς διαλόγους στις ταινίες. Στις προδιαγραφές του 565 αναφέρεται οτι κάνει "αυτορύθμιση" των συνδεδεμένων ηχείων. Εχει σχέση μ'αυτό που μου λες ? Πάντως θα το ψάξω για τη ρύθμιση στα 6Ω. Ευχαριστώ και πάλι.

kblachos
19-02-2011, 15:33
Oταν το output impedance του ενισχυτη ειναι 4 ohm και εχουμε 8 ohm ηχεια, θα υπαρξει προβλημα?
Συγκεκριμενα μιλαω για αυτο εδω: http://www.audioaffair.co.uk/Fatman-iTube-V2-Valve-Amp-&-iPod-Dock/product_374

Εαν απο την εξοδο του ενισχυτη συνδεσω τα Aelite 2 θα παιξουν?

Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό, αλλά αν με αντίσταση στην έξοδο 4Ω δίνει 2Χ25W, με 8Ω θα δίνει 2Χ15.....

Παρεπιπτόντως, τα AELITE 2 είναι 6ωμα.

SchumiGr
19-02-2011, 15:53
Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό, αλλά αν με αντίσταση στην έξοδο 4Ω δίνει 2Χ25W, με 8Ω θα δίνει 2Χ15.....

Παρεπιπτόντως, τα AELITE 2 είναι 6ωμα.

Ναι ημουν λιγο τεζα οταν εγραφα...Αυτο ειναι λαμπατος ενισχυτης που συνδεεται με το ipod dock και ακους μουσικη απο το ipod ενισχυμενη απο τον λαμπατο.Σκεφτηκα οτι ειναι καλη ευκαιρια απο τη στιγμη που εχει τετοιου ειδους ενισχυτη..Πως το βλεπεις?

Νάσος Αγραφιώτης
09-04-2011, 21:34
Καλησπέρα.
Έχω τον Pioneer VSX-920 και τα Roister emphasis. Δεν μπορώ όμως να βρω τη ρύθμιση για τα 6Ω στον ενισχυτή. Πού βρίσκεται (αν υπάρχει) η ρύθμιση αυτή;

kblachos
11-04-2011, 09:11
Καλησπέρα.
Έχω τον Pioneer VSX-920 και τα Roister emphasis. Δεν μπορώ όμως να βρω τη ρύθμιση για τα 6Ω στον ενισχυτή. Πού βρίσκεται (αν υπάρχει) η ρύθμιση αυτή;

Πράγματι, στο manual του VSX-920 δεν αναγράφεται κάτι σχετικό, οπότε είτε πρόκειται για παράλειψη είτε δεν χρειάζεται τέτοια ρύθμιση. Αν θέλεις, μπορείς να δοκιμάσεις αυτό που αναφέρεται στο manual του VSX-2020:


http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=66181&stc=1&d=1302505779

duchenne
11-04-2011, 13:20
Παρατηρώ εδώ και αρκετό καιρό πολύ κόσμο να προβληματίζετε με την επιλογή τον Ωhm στον ενισχυτή!Και μου φαίνεται και απόλυτα λογικό!
Παρόλα αυτά ύστερα από αρκετές ώρες ακρόασης μουσικής και ταινιών και χωρίς να είμαι πάντα συγκεντρωμένος στο τι ακούω κατέληξα πώς τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά η λειτουργία στα 8Ω είναι καλύτερη από αυτήν στα 6Ω και ας χρησιμοποιώ 6ωμα ηχεία και ένα μόνο 8ωμο!Μιλάω πάντα για τον δικό μου ενισχυτή yamaha rxv-2400!
Ο ήχος είναι πιο γεμάτος,πιο απαλός σαν να βγαίνει λιγότερο πιεσμένος από τα ηχεία!Επίσης ο έλεγχος είναι σαφώς ανώτερος!Απλά έχω κοιτάξει να αερίζεται σωστά!
Δεν ξέρω αν έπρεπε να ανοίξω νέο νήμα συζήτησης,αλλά αν είναι έτσι σας παρακαλώ να μεταφερθεί!

conidis
16-05-2011, 17:06
.............................................. .................................................. .................................................. ...........................................

1) Πόσα Watts RMS/κανάλι αναπτύσσει ο ενισχυτής με ΟΛΑ τα κανάλια οδηγούμενα σε όλες τις πιθανές ονομαστικές αντιστάσεις ηχείων, στα 8, 6, 4 ή και 2 Ωμ. Αν έχουμε διπλασιασμό της ισχύος όσο η αντίσταση υποδιπλασιάζεται, τότε έχουμε εξαιρετική κατασκευή. Και όσο πιο κοντά είμαστε σ' αυτό, τόσο καλύτερα.

2) .......................................
3) .........................................

Λίγο αρχαίο το ποστ αλλά θα ήθελα να σταθώ στο 1). Και ειδικά στο ότι όσο υποδιπλασιάζεται η αντίσταση τόσο πρέπει να διπλασιάζεται η ισχύς. Αλλά εάν διπλασιάζεται η ισχύς σημαίνει ότι αυξήθηκαν τα Ampere. Αυτό δεν είναι πολύ επικίνδυνο για τον ενισχυτή?

Και αυτό το ρωτάω γιατί εγώ έχω τον Yamaha RVX 367 και θέλω να τον χρησιμοποιήσω με 4ωμα ηχεία.

Στα specs του αναγράφονται αυτά:

Dynamic Power per Channel (8/6/4/2 ohms) 110/130/160/180W

Με αυτά τα δεδομένα μπορώ να χρησιμοποιήσω άφοβα 4ωμα ηχεία?

Ευχαριστώ

kblachos
17-05-2011, 09:30
Kαλημέρα και καλώς ήρθες!

Με τον ενισχυτή αυτόν ξεχνάς τα 4ωμα ηχεία.

Γενικά είναι ελάχιστοι οι A/V ενισχυτές που μπορούν να οδηγήσουν χωρίς πρόβλημα ηχεία με εμπέδηση 4Ω.

Και σε οκταπλάσια τιμή απ' αυτήν του 367....

sakisxas
14-06-2011, 13:43
Kαλημέρα και καλώς ήρθες!

Με τον ενισχυτή αυτόν ξεχνάς τα 4ωμα ηχεία.

Γενικά είναι ελάχιστοι οι A/V ενισχυτές που μπορούν να οδηγήσουν χωρίς πρόβλημα ηχεία με εμπέδηση 4Ω.

Και σε οκταπλάσια τιμή απ' αυτήν του 367....

Kώστα καλησπέρα.
Σε εναν Denon AVR-4306 θα το συνιστούσες;

kblachos
14-06-2011, 20:06
Kώστα καλησπέρα.
Σε εναν Denon AVR-4306 θα το συνιστούσες;

Η Denon συνιστά σύνδεση με ηχεία 6-16Ω.

Μάλιστα στο manual του AVR-4306 έχει την παρακάτω υποσημείωση σε περίπτωση που συνδεθούν ηχεία με μικρότερη σύνθετη αντίσταση απ' την συνιστώμενη:


http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=68373&stc=1&d=1308074608


Εν ολίγοις σου λέει σύνδεσέ τα, αλλά πρόσεχε αν ακούς σε υψηλές εντάσεις επί μακρό χρονικό διάστημα.....

mardi216
15-06-2011, 13:49
Εχω τον ONKYO TX-NR 609 160 WATT/CH 8 OHM , 170 WATT/CH 6 OHM και θέλω να αγοράσω τα martin logan motion 4 στα 4 ohm. Τα χαρακτηριστικα αναφερονται πιο κατω , 170 WATT/CH 8 OHM και έχω δει αυτά τα martin logan motion4 στα 4 ohm.

MARTINLOGAN MOTION 4
70–25,000 Hz ± 3 dB
80° x 80°
90 dB @ 2.83 volts/ meter
4 Ohms. Compatible with 4, 6,
or 8 Ohm rated amplifiers.
2,900 Hz
1” x 1.4” (2.6cm x 3.6cm)
Folded Motion Transducer with
5.25” x 1.75” (13.3cm x
4.4cm) diaphragm.
4” (10.2cm) paper cone with
stamped steel basket. Nonresonant asymmetrical chamber
format. Rigid structured dust cap
to reduce cone break-up modes.
Folded bass-reflex port
Custom air core coil and low
DCR steel laminate inductors.
Polyester film capacitors in series
and low DF electrolytic capacitors in parallel. Overall system
thermal/current protection.
20–150 watts
Push style with banana jacks
6 lbs. (2.72 kg)
12.6” x 5.6” x 5.25”
λεει 4ohm , 6, related amps 8 ohm. Πιστευετε οτι θα εχω θεμα διακοπών ή κάτι άλλο????
Nα τα πάρω ή όχι λόγω αντίστασης . Ο ήχος τους μου αρέσει. αλλά 4 ohm ????

mardi216
15-06-2011, 17:22
ΚΑΝΕΝΑΣ ???????:bigcry::bigcry::bigcry:

kblachos
15-06-2011, 17:52
ΚΑΝΕΝΑΣ ???????:bigcry::bigcry::bigcry:

Το ίδιο γράφει και το manual του ΟΝΚΥΟ, δηλαδή:

Εν ολίγοις σου λέει σύνδεσέ τα, αλλά πρόσεχε αν ακούς σε υψηλές εντάσεις επί μακρό χρονικό διάστημα.....

mardi216
15-06-2011, 18:23
@Kblachos ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΑΚΙ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ???
Τι νοημα έχει να ακούς με χρονόμετρο ???
Για τέτοιο περιορισμο μιλάμε Kblachos ????
Δώσε μου αν θέλεις κάποιες περισσότερες διευκρινίσεις . Μιλάμε για ΔΙΑΚΟΠΕΣ ή ακόμα και για κάψιμο ΕΝΙΣΧΥΤΗ - ΗΧΕΙΟΥ ???
Τα focal dome (η δευτερη επιλογή μου) είαναι πιο ασφαλή??? και αυτα αναφεροται στο manual
σαν 4-8 ohm . Τι είναι 4 ή 8 ???

kblachos
15-06-2011, 18:45
@Kblachos ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΑΚΙ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ???
Τι νοημα έχει να ακούς με χρονόμετρο ???
Για τέτοιο περιορισμο μιλάμε Kblachos ????
Δώσε μου αν θέλεις κάποιες περισσότερες διευκρινίσεις . Μιλάμε για ΔΙΑΚΟΠΕΣ ή ακόμα και για κάψιμο ΕΝΙΣΧΥΤΗ - ΗΧΕΙΟΥ ???

Mιλάμε για επέμβαση του συστήματος προστασίας του ενισχυτή ο οποίος αυτόματα διακόπτει την παροχή ρεύματος στα ηχεία για προστασία τόσο του ιδίου όσο και των ηχείων. Τώρα πότε μπορεί να γίνει αυτό, σε ποια ένταση και μετά από πόσο χρονικό διάστημα, δεν μπορώ να σου πω. Αυτό το διαπιστώνεις μόνο στην πράξη. Μπορεί να μην γίνει και ποτέ. Οι εταιρείες όμως για να είναι εντάξει, σου λένε σύνδεσε ηχεία 6Ω-16Ω.
@Τα focal dome (η δευτερη επιλογή μου) είαναι πιο ασφαλή??? και αυτα αναφεροται στο manual σαν 4-8 ohm . Τι είναι 4 ή 8 ???

H αντίσταση ενός ηχείου δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται σε συνάρτηση με την συχνότητα. Γι αυτό ονομάζεται και σύνθετη αντίσταση ή εμπέδηση.

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=942024&postcount=24

mardi216
15-06-2011, 19:27
@Kblachos συγνώμη που σε ζαλιζω αλλά πραγματικα χρειαζομαι βοηθεια.
Το manual του ενισχυτή αναφέρει επι λέξη :
Speakers Impedance
(European-Australian and Asian models)
4 Ohms : Select if the impedance of any speaker is 4 ohm or more but less than 6
6 Ohms Select if the indepedance of all speakers are between 6-16 ohms

note North American and Taiwan models : Speakers with an impedance of less than 6 ohms are not supported.

Μπηκα στα speakers settings του menu του ενισχυτη και μπορω να επιλεξω στην εμπεδηση 4 ή 6 Ohm. (ευρωπαικο μοντελο)
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ενισχυτής δέχεται ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΑ και ηχεία 4 ohm ???
Δεν δινει την παραμικρη σημειωση οτι κατι μπορεί συμβεί στα ευρωπαικα μοντελα. Απεναντιας στα αλλα μοντελα (μη ευρωπαικα)εχει σαν παρατηρηση αυτο που μου γραφεις και εσυ οτι αν συνδεσεις μικροτερης αντιστασης ηχεια μπορει να κλπ κλπ κλπ.
Η κρίση σου είναι σημαντική για μένα .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

mardi216
15-06-2011, 19:40
Eπισης στην εισαγωγη γραφει για τα ευρωπαικα μοντελα you can connect speakers between 4-16 ohms
Η κρίση σου είναι σημαντική για μένα .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

kblachos
15-06-2011, 20:21
Speakers Impedance
(European-Australian and Asian models)
4 Ohms : Select if the impedance of any speaker is 4 ohm or more but less than 6
6 Ohms Select if the indepedance of all speakers are between 6-16 ohms

Μπηκα στα speakers settings του menu του ενισχυτη και μπορω να επιλεξω στην εμπεδηση 4 ή 6 Ohm. (ευρωπαικο μοντελο)
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ενισχυτής δέχεται ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΑ και ηχεία 4 ohm ???
Δεν δινει την παραμικρη σημειωση οτι κατι μπορεί συμβεί στα ευρωπαικα μοντελα. Απεναντιας στα αλλα μοντελα (μη ευρωπαικα)εχει σαν παρατηρηση αυτο που μου γραφεις και εσυ οτι αν συνδεσεις μικροτερης αντιστασης ηχεια μπορει να κλπ κλπ κλπ.
Η κρίση σου είναι σημαντική για μένα .
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Πως δεν έχει σημείωση; Καθαρά το γράφει:

http://www.avclub.gr/forum/attachment.php?attachmentid=68393&stc=1&d=1308162006

mardi216
15-06-2011, 20:38
ΕΓΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ AN ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ HXEIA MIKΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 4 OHM ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΗΧΕΙΑ 4 ΟΗΜ.

kblachos
15-06-2011, 20:44
Δεν θα δεις ηχείο με ονομαστική τιμή αντίστασης μικρότερη από 4Ω. Ομως ηχείο 4Ω σημαίνει ότι η αντίστασή του πέφτει κάτω από τα 3Ω, ίσως και χαμηλότερα.

Εδώ τα περισσότερα ηχεία της B&W θεωρούνται 8ωμα, αλλά σε κάποιο φάσμα συχνοτήτων πέφτουν στα 3,2Ω.

mardi216
15-06-2011, 20:47
OK TA ΑΠΟΡΡΙΠΤΩ . ΤΑ FOCAL DOME ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.

takis2333
26-08-2011, 23:25
Να ρωτησω και εγω κατι με την σειρα μου ;

Εχω εναν παλιο ενισχυτη, που λεει στο πισω μερος του

Front 8~16 Ω /speaker
REAR 16 Ω /speaker

αυτο τι σημαινει πρακτικα ; Οτι δεν μπορεις να βαλεις 4 ohm ηχεια;( τα ηχεια που εχω εγω ειναι συνδεδεμενα στο front, και παροτι τα εχω βααλει να ειναι στα 8 Ω , εχει επιλογη και για τα 4..

Δεν θα δω διαφορα εε;

(Κατι αλλο , τα rear σε αντιθεση με τα front εχουν rca , τι ηχεια μπορω να συνδεσω εκει;Καποιο woofer? Καποια ηχεια υ/η ; τα λεει surround speakers /o ενισχυτης ειναι 2καναλος )

m_v_
27-08-2011, 10:03
Να ρωτησω και εγω κατι με την σειρα μου ;

Εχω εναν παλιο ενισχυτη, που λεει στο πισω μερος του

Front 8~16 Ω /speaker
REAR 16 Ω /speaker

αυτο τι σημαινει πρακτικα ; Οτι δεν μπορεις να βαλεις 4 ohm ηχεια;( τα ηχεια που εχω εγω ειναι συνδεδεμενα στο front, και παροτι τα εχω βααλει να ειναι στα 8 Ω , εχει επιλογη και για τα 4..

Δεν θα δω διαφορα εε;

(Κατι αλλο , τα rear σε αντιθεση με τα front εχουν rca , τι ηχεια μπορω να συνδεσω εκει;Καποιο woofer? Καποια ηχεια υ/η ; τα λεει surround speakers /o ενισχυτης ειναι 2καναλος )

Η πλήρης αναγραφή του τύπου του ενισχυτή θα βοηθούσε στην διαμόρφωση πληρέστερων απαντήσεων.
Εάν είναι του '70-'80 ίσως να είναι τετραφωνικός ή ψευδο-τετραφωνικός.
Ότι αναγράφεται σαν οδηγία πρέπει να ακολουθείται.
Η χρήση ηχείων 4Ω πολύ πιθανόν (και περισσότερο σε υψηλές εντάσεις) να οδηγήσει σε βλάβη του ενισχυτή.
Η επιλογή 4Ω ή 8Ω που είναι? Στα ηχεία?

takis2333
27-08-2011, 11:50
Η πλήρης αναγραφή του τύπου του ενισχυτή θα βοηθούσε στην διαμόρφωση πληρέστερων απαντήσεων.
Εάν είναι του '70-'80 ίσως να είναι τετραφωνικός ή ψευδο-τετραφωνικός.
Ότι αναγράφεται σαν οδηγία πρέπει να ακολουθείται.
Η χρήση ηχείων 4Ω πολύ πιθανόν (και περισσότερο σε υψηλές εντάσεις) να οδηγήσει σε βλάβη του ενισχυτή.
Η επιλογή 4Ω ή 8Ω που είναι? Στα ηχεία?

DC-z94 ..ειναι του 90..ναι ειναι στα ηχεια καλα οχι οτι με ενδιαφερει και πολυ γιατι τα ηχεια λενε οτι στα 4 Ω λειτουργουν σε λειγοτερα watt..

Oποτε 1) πως μπορω να προσθεσω 2 ηχεια ακομα ;;(speakers b δεν βλεπω )
2) Η μονη λυση εινια στα πισω rca ? (και τι μπορω να βαλω εκει; )
3) τι πρεπει να προσεχω ; Αν ειναι παθητικα ηχεια , λογικα πρεπει τα Watt των ηχειων να μην υπερεχουν απο τα συνολικα του ενισχυτη ; τα ηχεια ειναι 2 *165W ..(στα 8 οhm) και η συνολικη ισχυς του ενισχυτη ειναι καπου στα ~350W ...Γενικα τι ισχυει;

m_v_
27-08-2011, 21:38
1) Δεύτερο ζευγάρι ηχείων δεν μπορεί να συνδεθεί παράλληλα γιατί με ένα ζεύγος 16Ω τα Ω θα γίνουν 5,3 ενώ με 8Ω θα γίνουν 4Ω.
2) Τα 2 surround κανάλια (ψευδο-surround αφού είναι στεροφωνικός) αν συνδεθούν δεν θα παίζουν την ίδια πληροφορία με τα 2 κύρια, αυτό που θα ακούγεται θα είναι η διαφορα των 2 καναλιών του στέρεο (Α μείον Β).
Φαίνεται παράξενο να υπάρχει έξοδος ηχείων σε μορφή RCA, ανέβασε φωτογραφία της πίσω πλευράς του συστήματος να το δούμε. Manual υπάρχει?
3) Ο ενισχυτής όπως είδα στο διαδύκτυο δίνει 2 Χ 50W RMS στα 8Ω.
Δεν ισχύει ιδιαίτερα κάποιος συγκεκριμένος κανόνας για τα Watt, πάντως σε υψηλές εντάσεις είναι πιό εύκολο να χαλάσουν τα ηχεία με μικρό ενισχυτή που κλιπάρει παρά με μεγαλύτερο που τα οδηγεί πιο άνετα.

takis2333
27-08-2011, 21:51
1) Δεύτερο ζευγάρι ηχείων δεν μπορεί να συνδεθεί παράλληλα γιατί με ένα ζεύγος 16Ω τα Ω θα γίνουν 5,3 ενώ με 8Ω θα γίνουν 4Ω.
2) Τα 2 surround κανάλια (ψευδο-surround αφού είναι στεροφωνικός) αν συνδεθούν δεν θα παίζουν την ίδια πληροφορία με τα 2 κύρια, αυτό που θα ακούγεται θα είναι η διαφορα των 2 καναλιών του στέρεο (Α μείον Β).
Φαίνεται παράξενο να υπάρχει έξοδος ηχείων σε μορφή RCA, ανέβασε φωτογραφία της πίσω πλευράς του συστήματος να το δούμε. Manual υπάρχει?
3) Ο ενισχυτής όπως είδα στο διαδύκτυο δίνει 2 Χ 50W RMS στα 8Ω.
Δεν ισχύει ιδιαίτερα κάποιος συγκεκριμένος κανόνας για τα Watt, πάντως σε υψηλές εντάσεις είναι πιό εύκολο να χαλάσουν τα ηχεία με μικρό ενισχυτή που κλιπάρει παρά με μεγαλύτερο που τα οδηγεί πιο άνετα.

Ωστε δηλαδη πρεπει(ειναι καλυτερο σε μεγαλες εντασεις δηλαδη) ο ενισχυτης
να ειναι μεγαλυτερος (τα W που παραγει ) απο τα ηχεια ; Εγω μεχρι τωρα ηξερα οτι για να μην αγκομαχαει καλο ειναι να συνδεεις ηχεια με περισσοτερα watt..
Μαλιστα το λεει και εδω:


a good rule of thumb is to power them with a little more juice than they’re designed to handle - around 10% should do it. That way the amp doesn’t have to work as hard to drive the speakers to their full capacity, resulting in cleaner, more dynamic sound.
ΠΗΓΗ http://www.gizmag.com/how-to-choose-the-right-speakers-for-your-amplifier-or-av-receiver/9737/
Εδω δηλαδη που δινει 50 ΡΜΣ και του εχω 165 ; ?(και γιατι θυμαμαι οτι πισω ο ενισχυτης ελεγε οτι καταναλωνει 350 W? αυτο δεν παιζει ρολο ;


Μια φωτο που βρηκα στο ιντερνετ ειναι η εξης
http://images.gittigidiyor.com/3883/PIONEER-DC-Z94-F-Z94L-PD-Z83-ANFI-KASET-RADYO-CD__38830846_1.jpg

ειναι διπλα απ τα speakers , λεει surround speakers (rear)

m_v_
28-08-2011, 11:52
Ωστε δηλαδη πρεπει(ειναι καλυτερο σε μεγαλες εντασεις δηλαδη) "ο ενισχυτης
να ειναι μεγαλυτερος (τα W που παραγει ) απο τα ηχεια ; Εγω μεχρι τωρα ηξερα οτι για να μην αγκομαχαει καλο ειναι να συνδεεις ηχεια με περισσοτερα watt..
Μαλιστα το λεει και εδω:
ΠΗΓΗ http://www.gizmag.com/how-to-choose-the-right-speakers-for-your-amplifier-or-av-receiver/9737/ "


Το άρθρο αναφέρει ακριβώς το αντίθετο:
"When power matching speakers to an amp, a good rule of thumb is to power them with a little more juice than they’re designed to handle - around 10% should do it. That way the amp doesn’t have to work as hard to drive the speakers to their full capacity, resulting in cleaner, more dynamic sound. Speakers are designed to handle fluctuations in power levels, so this extra bit of juice won’t cause any issues."
Αυτά που αναγράφονται συνολικά στο άρθρο είναι σε γενικές γραμμές σωστά, βέβαια τα πράγματα είναι πιό σύνθετα.

"Εδω δηλαδη που δινει 50 ΡΜΣ και του εχω 165 ; ?(και γιατι θυμαμαι οτι πισω ο ενισχυτης ελεγε οτι καταναλωνει 350 W? αυτο δεν παιζει ρολο ;"

Τα 350 W που αναγράφονται είναι (συνήθως) η μέγιστη απορροφούμενη ισχύς η οποία δεν συμπίπτει με την αποδιδόμενη ισχύ.
Υπάρχει ένα μέγεθος που λέγεται συντελαστής απόδόσεως που είναι ο λόγος της προσδιδόμενης ως προς την απορροφούμενη ενέργεια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση (στ. ημιαγωγοί, τάξη Β) η συνήθης απόδοση είναι περίπου 45%, δηλαδη για δώσει 2Χ50=100W πρέπει να απορροφήσει από το τροφοδοτικό περίπου 222W (τα υπόλοιπα 122W γίνονται θερμότητα). Το τρoφοδοτικό αντίστοιχα εάν είναι γραμμικό η συνήθης απόδοση είναι περίπου 95%, άρα για να δώσει 222W στον ενισχυτή πρέπει να πάρει 240W. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το τροφοδοτικό εδώ υποστηρίζει ακόμα 2πλό κασετόφωνο, tuner, κλπ καθώς και το ότι πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από τις καταναλώσεις, φτάνουμε στα 350W μέγιστης στιγμιαίας καταναλώσεως.
Σημείωση:π.χ. ένας ενισχυτής λυχνιών 2Χ50W SE τάξης Α με 5% απόδοση θα χρειάζεται 2000W, ενώ ένας τάξης D στα ίδια Watt με απόδοση 95% θα χρειαστεί μόνον 105W.

Το ταίριασμα ηχείων ενισχυτή είναι πιό σύνθετο πρόβλημα, η ανάγνωση του παρόντος νήματος μπορεί να βοηθήσει πολύ στην κατανόησή του

"Μια φωτο που βρηκα στο ιντερνετ ειναι η εξης
http://images.gittigidiyor.com/3883/PIONEER-DC-Z94-F-Z94L-PD-Z83-ANFI-KASET-RADYO-CD__38830846_1.jpg"

ειναι διπλα απ τα speakers , λεει surround speakers (rear)"[/QUOTE]

Αναγράφει κάτι άλλο (π.χ. 16Ω)?

takis2333
28-08-2011, 12:31
Το άρθρο αναφέρει ακριβώς το αντίθετο:
"When power matching speakers to an amp, a good rule of thumb is to power them with a little more juice than they’re designed to handle - around 10% should do it. That way the amp doesn’t have to work as hard to drive the speakers to their full capacity, resulting in cleaner, more dynamic sound. Speakers are designed to handle fluctuations in power levels, so this extra bit of juice won’t cause any issues."
Αυτά που αναγράφονται συνολικά στο άρθρο είναι σε γενικές γραμμές σωστά, βέβαια τα πράγματα είναι πιό σύνθετα.

"Εδω δηλαδη που δινει 50 ΡΜΣ και του εχω 165 ; ?(και γιατι θυμαμαι οτι πισω ο ενισχυτης ελεγε οτι καταναλωνει 350 W? αυτο δεν παιζει ρολο ;"

Τα 350 W που αναγράφονται είναι (συνήθως) η μέγιστη απορροφούμενη ισχύς η οποία δεν συμπίπτει με την αποδιδόμενη ισχύ.
Υπάρχει ένα μέγεθος που λέγεται συντελαστής απόδόσεως που είναι ο λόγος της προσδιδόμενης ως προς την απορροφούμενη ενέργεια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση (στ. ημιαγωγοί, τάξη Β) η συνήθης απόδοση είναι περίπου 45%, δηλαδη για δώσει 2Χ50=100W πρέπει να απορροφήσει από το τροφοδοτικό περίπου 222W (τα υπόλοιπα 122W γίνονται θερμότητα). Το τρoφοδοτικό αντίστοιχα εάν είναι γραμμικό η συνήθης απόδοση είναι περίπου 95%, άρα για να δώσει 222W στον ενισχυτή πρέπει να πάρει 240W. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το τροφοδοτικό εδώ υποστηρίζει ακόμα 2πλό κασετόφωνο, tuner, κλπ καθώς και το ότι πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από τις καταναλώσεις, φτάνουμε στα 350W μέγιστης στιγμιαίας καταναλώσεως.
Σημείωση:π.χ. ένας ενισχυτής λυχνιών 2Χ50W SE τάξης Α με 5% απόδοση θα χρειάζεται 2000W, ενώ ένας τάξης D στα ίδια Watt με απόδοση 95% θα χρειαστεί μόνον 105W.

Το ταίριασμα ηχείων ενισχυτή είναι πιό σύνθετο πρόβλημα, η ανάγνωση του παρόντος νήματος μπορεί να βοηθήσει πολύ στην κατανόησή του

"Μια φωτο που βρηκα στο ιντερνετ ειναι η εξης
http://images.gittigidiyor.com/3883/PIONEER-DC-Z94-F-Z94L-PD-Z83-ANFI-KASET-RADYO-CD__38830846_1.jpg"

ειναι διπλα απ τα speakers , λεει surround speakers (rear)"


Ησουν κατατοπιστικοτατος εμαθα πολλα ευχαριστώ:worshippy::a0210:

Ενω λοιπον τα ηχεια (τα front) εχουν 8~16 Ω
τα ηχεια τα rear , με rca λενε ~16Ω.. Μπορεις να μου δωσεις καμια πληροφορια για το ηχεια; εντομεταξυ , αν αφησω τα ηχεια και παρω ενα 10 αρι woofer με high level input δεν θα ηταν καλυτερα; (παιζουν και εκει ρολο τα Ω σωστα;)
Γενικα , τι προτεινεις ;
Αναγράφει κάτι άλλο (π.χ. 16Ω)?[/QUOTE]

m_v_
28-08-2011, 13:02
Ησουν κατατοπιστικοτατος εμαθα πολλα ευχαριστώ:worshippy::a0210:

Ενω λοιπον τα ηχεια (τα front) εχουν 8~16 Ω
τα ηχεια τα rear , με rca λενε ~16Ω.. Μπορεις να μου δωσεις καμια πληροφορια για το ηχεια; εντομεταξυ , αν αφησω τα ηχεια και παρω ενα 10 αρι woofer με high level input δεν θα ηταν καλυτερα; (παιζουν και εκει ρολο τα Ω σωστα;)
Γενικα , τι προτεινεις ;
[/QUOTE]

Άρα στα RCA μπορείς να συνδέσεις ηχεία με εμπέδηση 16Ω.
Για τα ηχεία για να αναφέρω οτιδήποτε χρειάζεται ο τύπος τους και τα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Που θα μπορούσε να χρησιμεύσει το 10 αρι woofer, που εάν συνδεθεί βέβαια, η συνολική εμπέδηση θα είναι μικρότερη από την συνιστόμενη.
Για να προτείνω οτιδήποτε θα πρέπει να ξέρω τι είναι το ζητούμενο.

takis2333
28-08-2011, 13:15
Άρα στα RCA μπορείς να συνδέσεις ηχεία με εμπέδηση 16Ω.
Για τα ηχεία για να αναφέρω οτιδήποτε χρειάζεται ο τύπος τους και τα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Που θα μπορούσε να χρησιμεύσει το 10 αρι woofer, που εάν συνδεθεί βέβαια, η συνολική εμπέδηση θα είναι μικρότερη από την συνιστόμενη.
Για να προτείνω οτιδήποτε θα πρέπει να ξέρω τι είναι το ζητούμενο.[/QUOTE]

κυριως για τις ταινιες ειναι το θεμα, για να μην μπω σε βαρια εξοδα, επειδη σε υψηλες εντασεις (οχι και πολυ δηλαδη, καπου στη μεση, οταν αναπαραγαγω μια ταινια ,, τα ηχεια δειχνουν να ζοριζονται (κλιπαρουν μαλλον) , οποτε ισως ενα subwoofer, το οποιο θα αφαιρουσε τις χαμηλες, και θα εβγαζε μεσαιες -υψηλές απο τα ηχεια , θα ηταν καλυτερο..;

(οχι κατι πανω απο 300 Ε)

m_v_
28-08-2011, 14:23
Άρα στα RCA μπορείς να συνδέσεις ηχεία με εμπέδηση 16Ω.
Για τα ηχεία για να αναφέρω οτιδήποτε χρειάζεται ο τύπος τους και τα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Που θα μπορούσε να χρησιμεύσει το 10 αρι woofer, που εάν συνδεθεί βέβαια, η συνολική εμπέδηση θα είναι μικρότερη από την συνιστόμενη.
Για να προτείνω οτιδήποτε θα πρέπει να ξέρω τι είναι το ζητούμενο.

κυριως για τις ταινιες ειναι το θεμα, για να μην μπω σε βαρια εξοδα, επειδη σε υψηλες εντασεις (οχι και πολυ δηλαδη, καπου στη μεση, οταν αναπαραγαγω μια ταινια ,, τα ηχεια δειχνουν να ζοριζονται (κλιπαρουν μαλλον) , οποτε ισως ενα subwoofer, το οποιο θα αφαιρουσε τις χαμηλες, και θα εβγαζε μεσαιες -υψηλές απο τα ηχεια , θα ηταν καλυτερο..;

(οχι κατι πανω απο 300 Ε)[/QUOTE]

http://www.skroutz.gr/c/9/hxeia-hi-fi.html?keyphrase=subwoofer

Καλύτερα ενεργό

takis2333
28-08-2011, 15:51
κυριως για τις ταινιες ειναι το θεμα, για να μην μπω σε βαρια εξοδα, επειδη σε υψηλες εντασεις (οχι και πολυ δηλαδη, καπου στη μεση, οταν αναπαραγαγω μια ταινια ,, τα ηχεια δειχνουν να ζοριζονται (κλιπαρουν μαλλον) , οποτε ισως ενα subwoofer, το οποιο θα αφαιρουσε τις χαμηλες, και θα εβγαζε μεσαιες -υψηλές απο τα ηχεια , θα ηταν καλυτερο..;

(οχι κατι πανω απο 300 Ε)

http://www.skroutz.gr/c/9/hxeia-hi-fi.html?keyphrase=subwoofer

Καλύτερα ενεργό[/QUOTE]

Ωραία , λοιπον ,

http://usa.yamaha.com/products/audio-visual/speaker-systems/subwoofers/yst-sw216_black__u/?mode=model

Λογικα κανει..Εχει υποδοχη για τα ηχεια , οποτε ειμαστε ενταξει..καλη τιμουλα, τα ηχεια επειδη ειναι ενεργο τα αναλαμβανει αυτο (;) και ειμαστε ενταξει απο Watt? Dynamic power 100 W , δεν λεει πουθενα rms,ομως , και ο ενισχυτης οπως μου πες, βγαζει 50 W per channel..??

takis2333
29-08-2011, 19:14
Να ρωτησω και κατι αλλο; Ας υποθεσουμε οτι εχουμε ενανενισχυτη με speaker A/b και δυνατοτητα να παιζει ταυτοχρονα τις δυο περιοχες..
Αυτο ειναι το ιδιο σαν την παραλληλη συνδεση;

Λογικa ναι...

Οποτε εχοντας ενα subwoofer με high level input , οταν συνδεεις στο input τα ηχεια , και στο output τον εννισχυτη , θα αλλαξουν τα ohm , ή οχι;

superbike
27-09-2011, 18:57
ρε παιδια συγνωμη για την ερωτηση αλλα

τα ηχεια μου γρφουν πισω 8Ω
εγω ξερω οτι κατεβαινουν κατω απο τα 4Ω πολλες φορες
στον ενισχυτη βανω 6 η 8 Ω?
εχω klipsch rf

kblachos
28-09-2011, 08:48
8Ω....

Ferox
10-04-2012, 11:41
καλημερα παιδια θα ηθελα την βοηθεια σας για κατι, θελω να βαλω σε εναν χωρο 4 ηχεια klipch που ειναι 6Ω αλλα θα παιζουν απο μια πυγη (αυτοκινήτου) 4Ω τι πρόβλημα θα εχω?τα ηχεια θα χανουν σε συχνοτητες και υπαρχει περιπτωση να καει ή το ενα ή το αλλο?

Ευχαριστω

kblachos
10-04-2012, 12:42
Για κάνε πιο λιανά την "πηγή".....

Ferox
10-04-2012, 13:02
δεν ειναι κατι το ιδιαίτερο μια pioneer 50Wx4

onlineN
13-04-2012, 16:08
8Ω....

Να κάνω κι εγώ την ερώτησή μου ......
Εγώ =
AV : http://www.pioneer.eu/eur/products/archive/VSX-LX70/index.html
Ηχεία ( Τα οποία ακόμα αναρωτιέμαι γιατί τα σταμάτησε η Crystal Audio) : http://www.techradar.com/reviews/audio-visual/hi-fi-and-audio/hi-fi-and-av-speakers/crystal-audio-thx-3d12-99959/review

Τα L + R σύν το center είναι 4ωμα. Τα δίπολα που έχω σαν περιφερειακά...είναι στα 8Ohm.
Ο ενισχυτής έχει Impedance at Output Level 6Ω

2 ερωτήσεις :

1)Τον βασανίζω τον Pioneer ? (παίζει ακατάπαυστα και δεν μιλάει καθόλου. )
2)Ποια θεωρείτε καλύτερα? Αυτά ή τα νέα ΤΗΧ?

kblachos
13-04-2012, 17:03
1) Οχι. Επέλεξε όμως (αν δεν το έχεις ήδη κάνει) ως αντίσταση των ηχείων τα 6Ω αντί των 8Ω που είναι η προεπιλογή στον ενισχυτή:

78853


2) Ασφαλώς τα νέα ΤΧ-Τ2. Αν τα ακούσεις θα καταλάβεις.......

onlineN
13-04-2012, 17:06
1) Το έχω κάνει ευτυχώς από το πρώτο set up.
2) Κλαψ......... (λόγω της μεγαλύτερης και ανανεομένης καμπίνας υποψιάζομαι..)

kblachos
13-04-2012, 17:33
Καλά υποψιάζεσαι.....

kikonec
14-04-2012, 17:10
έχω ηχεία αυτά

www.crystalaudio.gr/ProductDetails/396be76c-dbbc-47cb-ad22-7ebbc6e07f70/BPT5-8BLA.aspx#&&qux/CZZdjT0kSjlplaSzoVRG2d4YKo40OrAUUkhIZ/nLXT5UDaEO21+W7JbgHsy9udnZlnwxSzKmdW1o7KLWZ724ec3G ajGH8A9yF/P5oqN04WetXawL18ReoMbUQx2yscohScqG+WROLP7Cde8iSHgD 0X+XER3BwL0IMm/lllXOYLP4CZ6gmguBabpbst11XvDueY5mo+ABQxvzkcP0pcnmi//Hvg92H8F92Rduyr3ri2tUqLBNE/Gkry8phLr97g6fe4/mDP6a3XX93+jUl3wBTpM= (http://www.crystalaudio.gr/ProductDetails/396be76c-dbbc-47cb-ad22-7ebbc6e07f70/BPT5-8BLA.aspx#&&qux/CZZdjT0kSjlplaSzoVRG2d4YKo40OrAUUkhIZ/nLXT5UDaEO21+W7JbgHsy9udnZlnwxSzKmdW1o7KLWZ724ec3G ajGH8A9yF/P5oqN04WetXawL18ReoMbUQx2yscohScqG+WROLP7Cde8iSHgD 0X+XER3BwL0IMm/lllXOYLP4CZ6gmguBabpbst11XvDueY5mo+ABQxvzkcP0pcnmi//Hvg92H8F92Rduyr3ri2tUqLBNE/Gkry8phLr97g6fe4/mDP6a3XX93+jUl3wBTpM=)


Λένε ότι δουλεύουν στα 8Ω ο ενισχυτής είναι ο Pioneer VSX-521 αυτός εξαρχής δουλεύει στα 6Ω αν ναι μήπως πρέπει να το ανεβάσω στα 8Ω

kblachos
14-04-2012, 20:46
Μην σε μπερδεύουν τα νούμερα του marketing. Απλά η Pioneer δίνει μετρήσεις ισχύος με αντίσταση 6Ω στην έξοδο του ενισχυτή.

kikonec
15-04-2012, 16:49
Μην σε μπερδεύουν τα νούμερα του marketing. Απλά η Pioneer δίνει μετρήσεις ισχύος με αντίσταση 6Ω στην έξοδο του ενισχυτή.

Δεν μου απαντησες όμως σε αυτό που ρωτάω, να κάνω καμία ρύθμιση στον ενισχυτή για τα ΩΜ;

kblachos
16-04-2012, 10:09
Να μην κάνεις τίποτα....

kikonec
16-04-2012, 12:42
Να μην κάνεις τίποτα....

ok ευχαριστω.

επισης εχω ανοιξει και ενα θεμα σε αλλο thread

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/93849-Pioneer-VSX-521-%28%CE%95%CE%BD%CF%84%CF%85%CF%80%CF%8E%CF%83%CE%B 5%CE%B9%CF%82-%CE%95%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%C F%82-Reviews-%29

αν μπορεσεις να με απαντησεις και εκει θα ήμουνα ευγνώμονας...

ασε που ξερω την απαντηση....Να μην κάνεις τίποτα....:ernaehrung004:

pitbull
30-04-2012, 19:22
Καλησπέρα παίδες. Έκανα και ανάλογο thread εδώ (http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/94808-Πρόβλημα-με-ήχο). Εχω τον ενισχυτη Yamaha 671 και εχω δυνδεσει ηχεια Audio Spectrum AV4 (91db, 8Ω) και για surround εχω τα Crystal Audio THX dipole (88db, 8Ω), κεντρικό το Audio Spectrum Fone (6Ω) Έβαλα στο home cinema μέσω WD media player με οπτική ινα η συνδεση, μια σκηνή με εντονο μπάσο, εκρηξεις κτλ από το Dark Knight με ένταση στα -10db (ο ενισχυτης εχει max τα +15db) και ο ηχος, ενω ηταν αψογος και πολυ δυνατος, ξαφνικά.. σταμάτησε! Έπαιζε εικόνα αλλα ήχος γιόκ! Έκλεισα τον ενισχυτή, τον ξανα άνοιξα και όλα καλά! Δεν είχα αναλογο πρόβλημα με άλλες σκηνες από ταινίες. Ο ενισχυτής έγραψε κάτι σαν wire connection problem (??) δεν ειμαι σίγουρος. Μηπως ο ενισχυτης δεν σηκώνει τα συγκεκριμένα ηχεία; (τα οποία ωστοσο είναι "ευκολα);;; Κάποια ιδεα για το τι μπορει να συνέβη;

Υ.Γ Μην μου πειτε μονο να αγορασω τελικό ή άλλο ενισχυτή... δεν θα το αντεξω :(((

Υ.Γ2 Το κεντρικό το έχω 1db για να μην υποσκιάζεται από τα υπόλοιπα. Όλα τα αλλα ειναι στα 0 db (μηδεν)

cinevagos
26-05-2012, 16:23
Εχω πάθει κάτι παρόμοιο σε σκηνή απο το transformers 1 στην έρημο. Εχω ένα πιο ρευματοβόρο
ηχείο για κεντρικό και πιο μικρά (όχι πολύ πιο μικρά) surround πουφ!
Οταν αντικατεστησα το κεντρικό με το ταιρι των υπόλοιπων ηχείων όλα καλά.
Παραμόρφωναν μεν σε μεγάλη ένταση αλλά δεν έπεφτε το σύστημα. Απλώς παίζω
σε πιο νορμάλ εντάσεις λοιπόν...:ears:

cinevagos
26-05-2012, 16:25
Μήπως φταίει η ανομοιομορφία των χαρακτηριστικών των ηχείων? τι να πω δεν ξέρω...

K.ROMPOTIS
26-05-2012, 17:53
Μου το είχε κάνει ο Yamaha όταν τον έπαιζα ολοκληρωμένο πριν πάρω τον τελικό. Είχα συνηθίσει την ένταση που είχε το Matrix χαμηλή κι έβαλα το "The far side of the world" πειρατικό με τον Ράσελ Κρόου και στην πρώτη σκηνή με τα κανόνια συνέβηκε ακριβώς το ίδιο, ξαφνικά έβλεπα μόνο εικόνα και καθόλου ήχο, είχε σβήσει όμως εντελώς ο ενισχυτής από τα προστατευτικά ρελαί, η ταινία αυτή είχε πολύ υψηλή ένταση σε σχέση με το Matrix με αποτέλεσμα να πάει πολύ ρεύμα στα ηχεία και ίσως να ανίχνευσε επιστροφές κι έκλεισε για προστασία. Με τον τελικό δεν μου χει συμβεί ποτέ αυτό παρόλο που κι αυτός γράφει το εγχειρίδιο ότι έχει προστασία κι άκουσα σε μεγαλύτερη ένταση θυμάμαι όταν τον πρωτοπήρα, τι να πω, ίσως είναι θέμα διαχείρισης του εκάστοτε ενισχυτή στο πως ανιχνεύει και θεωρεί πότε πρέπει να κλείσει για προστασία.

kblachos
17-09-2012, 09:45
@papadopouloszante:

Τα ερωτήματά σου μεταφέρθηκαν σε νέο θέμα, εδώ:

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/99205-Ερώτηση-για-αγορά-ενισχυτή

hd100
18-09-2012, 11:52
Ελπιζω να γραφω στο σωστο ποστ την ερωτηση μου!Σε ετοιμο σετ home cinema που τα ηχεια ειναι 3 ωμ αμα συνδεσεις ηχεια 8ωμα ηχεια θα υπαρχει προβλημα?το σετ ειναι αυτο
http://www.sony.co.uk/product/hcs-surround-kit---dvd-player/dav-dz410/technical-specifications#tab
και τα ηχεια http://www.opshop.gr/default.asp?la=1&st=5&ct=89&pid=27&itm=218
Ο λογος ειναι οτι θα δωσω το σετ σε ενα φιλο μου αλλα χωρις τα surround και ψαχναμε μια οικονομικη λυση.
ευχαριστω προκαταβολικα.

K.ROMPOTIS
18-09-2012, 16:44
Ελπιζω να γραφω στο σωστο ποστ την ερωτηση μου!Σε ετοιμο σετ home cinema που τα ηχεια ειναι 3 ωμ αμα συνδεσεις ηχεια 8ωμα ηχεια θα υπαρχει προβλημα?το σετ ειναι αυτο
http://www.sony.co.uk/product/hcs-surround-kit---dvd-player/dav-dz410/technical-specifications#tab
και τα ηχεια http://www.opshop.gr/default.asp?la=1&st=5&ct=89&pid=27&itm=218
Ο λογος ειναι οτι θα δωσω το σετ σε ενα φιλο μου αλλα χωρις τα surround και ψαχναμε μια οικονομικη λυση.
ευχαριστω προκαταβολικα.

Οχι δεν νομίζω κατά 99%, γιατί τα 8Ωμ είναι μικρότερο φορτίο απ τα 4, στο αντίθετο θα είχες πρόβλημα αν θα μπορούσε να τα σηκώσει ο ενισχυτής. Οπότε προχώρα άφοβα.

hd100
18-09-2012, 17:27
thanks!

stamka
22-07-2017, 13:05
αν ο ενισχυτης ειναι 6 θα εχει προβλημα με ιχεια 8 ohms ?

Δημήτρης Δημητρακούδης
22-07-2017, 13:36
Όχι.