Καλώς ήρθατε στο AVClub.
Εμφάνιση αποτελεσμάτων σε εξέλιξη 1 έως 4 από 4
 1. #1
  Supreme Member
  Ημερομηνία εγγραφής
  Jun 2009
  Μηνύματα
  3,594

  Die Erste Walpurgisnacht - Felix Mendelssohn-Bartholdy
  Η νύχτα της 30ης Απριλίου προς την Πρωτομαγιά, είναι μια αλλιώτικη νύχτα.
  Η νύχτα της Αγίας Βαλπούργας είναι η νύχτα που οι Μάγισσες πετάνε πάνω σε σκουπόξυλα, οι Δρυΐδες φτιάχνουν τα μαγικά τους ξόρκια κι όλοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν τον ερχομό της Άνοιξης. Ήταν τουλάχιστον έτσι, μέχρι που όλα αυτά θεωρήθηκαν «δαιμονικά» κι έπρεπε να ξεχαστούν.
  Στο κείμενο του Johann Wolfgang von Goethe, το μήνυμα της ιστορίας κρύβεται λίγο πιο πίσω από τις λέξεις, και αφήνει σε μας να ανακαλύψουμε το βαθύτερο και καλά συγκεκαλυμμένο νόημα της απαιτούμενης, μικρής, δικής μας επανάστασης.
  Σε μια περίοδο που η νέα καθεστηκυία Χριστιανική τάξη πραγμάτων απαγόρευε οποιαδήποτε Παγανιστική τελετή - καταργώντας παραδόσεις αιώνων - οι Δρυίδες και οι παγανιστές, προσπαθούν να γιορταστεί η Πρωτομαγιά όπως όριζε η τοπική παράδοση, όπως γινόταν αιώνες πίσω, αν και τους προειδοποιούν, είναι κάτι απαγορευμένο πιά από τον Χριστιανισμό. Εκείνοι ανταπαντούν, πως όποιος φοβάται τη θυσία, είναι άξιος των δεσμών του.
  Μέσα από ένα πανδαιμόνιο πνευμάτων και ξωτικών, συμβολισμών και μασκαρεμάτων, οι Χριστιανοί το βάζουν στα πόδια και οι παγανιστές είναι ελεύθερο να γιορτάσουν την έλευση του Φωτός, της Άνοιξης και της ανθοφορίας και της γονιμότητας.
  Η αλήθεια είναι ότι ο Goethe ήθελε έναν συνθέτη που να μπορέσει να αποκωδικοποιήσει αυτό το έργο του, χωρίς να έχει το έντονα ρομαντικό ύφος της εποχής, αν και ο ίδιος απετέλεσε έναν από τους άξονες του Γερμανικού Ρομαντισμού. Ο φίλος του, Carl Friedrich Zelter, ο οποίος ήταν και ο αρχικός αποδέκτης από το 1799, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο, θεωρώντας πολύ απλά, ότι τον ξεπερνούσε. Θεώρησε όμως επίσης, 22 χρόνια αργότερα αφ' ότου του ανετέθη, ότι ο μόλις 12χρονος μαθητής του, ο Felix Mendelssohn (-Bartholdy σε μια προσπάθεια των γονιών του να αποκρύψουν την Εβραϊκή τους καταγωγή), θα κατάφερνε, με το στυλ και τις επιρροές του από τον Mozart, αλλά και τον θαυμασμό του προς τον κάντορα και τον Handel, να αποδώσει το έργο όπως ακριβώς προσδοκούσε ο δημιουργός του. Θα ήταν ουτοπική όμως, και υπερβολική μια τέτοια προσδοκία από ένα παιδί. Ο Mendelssohn, κατάφερε να δεί μόνο την επιφάνεια των λέξεων και όχι πίσω από αυτές. Αυτό, δεν τον εμπόδισε όμως, να δημιουργήσει ένα δυνατό έργο, μια εξαιρετική σύνθεση για υψίφωνο, τενόρο, μπάσο, βαρύτονο και χορωδία, των οποίων προηγείται μια πυρετώδης, έντονη και ρωμαλέα εισαγωγή. Μια πολύχρωμη μουσική πανδαισία όπου τα κόρνα ξεσπούν πίσω από το απαλό χάδι των εγχόρδων και τα τύμπανα δίνουν το δικό τους χρώμα. Δέκα λεπτά γεμάτα δύναμη, χωρίς έντονα μουσικά πυροτεχνήματα, με μια διάσταση όμως που αποδίδει αν και όχι πολύ πειστικά, το σκοτεινό, ποιητικό και φιλοσοφικό ύφος του Goethe, και συνεχίζει να σε κρατά καθηλωμένο στο χορωδιακό του μέρος, εκεί που άλλως τε δίδεται και η μεγαλύτερη έμφαση, προσπαθώντας να αποδώσει τους χαρακτήρες των εκστασιασμένων παγανιστών, και την προσπάθειά τους να αποφύγουν τους Χριστιανούς διώκτες τους.
  Ίσως, και ο ίδιος ο Mendelssohn να μην κατάφερε τελικά να αποδώσει όπως ο ίδιος θα ήθελε τον φόρο τιμής και τον θαυμασμό που όφειλε στον μεγάλο αυτό άνδρα, σε ένα έργο που χρειάστηκε 11 χρόνια για να ολοκληρωθεί, ίσως από ένα τόσο βαθυστόχαστο λογοτεχνικό έργο θα μπορούσε να έχει προκύψει μια σύνθεση περισσότερο αντάξια του ταλέντου του Felix Mendelssohn, ας μην ξεχνάμε όμως, ότι ήταν Εβραίος και κάποια πράγματα ν’ αποτελούσαν «ταμπού» ή έστω να μην ήταν τόσο κατανοητά, παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι αξίζει μια αναφορά στο συγκεκριμένο και όχι τόσο γνωστό αυτό έργο.
  Οι ηχογραφήσεις του όχι και τόσο πολλές, περισσότερο γνωστή αυτή του Kurt Masur με την Leipzig Gewandhaus Orchestra.

  Εγώ, άκουσα αυτήν της apex, σε διεύθυνση Michel Corboz με soloists τους:
  Brigitte Baileys, Frieder Lang, Gilles Cachemaille, την χορωδία και ορχήστρα Gulbenkian καιτο Ensemble vocal & instrumental de Lausanne.  Overture
  Ein Druide
  Einer aus Dem Volke
  Ein Druide
  Chor der Wachter
  Ein Wachter
  Chor der Wachter
  Ein Druide
  Ein Christlicher Wachter , Chor der Christlichen Wachter
  Chor der Christlichen Wachter
  Chor den Druiden

 2. #2
  Supreme Member
  Ημερομηνία εγγραφής
  Jun 2006
  Μηνύματα
  8,296

  Re: Die Erste Walpurgisnacht - Felix Mendelssohn-Bartholdy

  ευχαριστώ Καλή Κάλλη ... δεν το γνώριζα το έργο, θα το ψάξω ...
  “We are who we are, having secretly decided who we’d like to be.”

 3. #3
  Senior Member
  Ημερομηνία εγγραφής
  Jul 2009
  Περιοχή
  Salonique
  Μηνύματα
  478

  Re: Die Erste Walpurgisnacht - Felix Mendelssohn-Bartholdy

  Πόσο μ' αρέσει που καταπιάνεστε με έργα, που δεν έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει.

  Το συγκεκριμένο έργο είχε εντυπωσιάσει τον Berlioz στην τελική του εκδοχή (υπάρχουν 2 εκδοχές, η πρώτη δεν ηχογραφήθηκε νομίζω). Έχω μερικές εκδοχές του έργου από τις οποίες, πλην των προαναφερθέντων (του Lopez-Cobos δεν το έχω) θα πρότεινα:

  O Peter Maag είναι ένας πολύ αδικημένος μαέστρος, που θα μπορούσε να ανήκει στους μεγάλους. Μαθητής του μεγάλου Ansermet. Επίσης, είναι μαζί με τον Kurt Mazur, ένας μαέστρος που εξερεύνησε συνολικά το έργο του Mendelssohn. Σε αυτόν το μαέστρο αξίζει κανείς να εξερευνήσει και την υπέροχη 3η συμφωνία που ηχογράφησε με την London Symphony Orchestra, που ερμηνευτικά και σε επίπεδο ποιότητα ηχογράφησης, είναι από τα must-have.


  Επίσης εξαιρετική ερμηνεία που θα ικανοποιήσει και το audiophile κοινό. Ίσως η ερμηνεία με τους πιο πειθαρχημένους σολίστ. Πολύ καλός ο von Dohnanyi και συνοδεύεται με την 3η συμφωνία, η οποία έχει αρκετά κοινά συμφωνικά σημεία με αυτή την καντάτα.

  Τέλος και πάρα πολύ προτεινόμενο ως συνολικό πακέτο όπου φυσικά βρίσκεται και η καντάτα:

  Στο πακέτο αυτό την Συμφωνική ορχήστρα της Βαμβέργης διευθύνει ο Claus Peter Flor, σε αυτή την καντάτα του Mendelssohn. Εξαιρετική ερμηνεία. Το πακέτο είναι ίσως το καλύτερο και πληρέστερο πάνω σε αυτό τον συνθέτη που κυκλοφορεί. Ποικιλία έργων του Συμφωνίες, ορατόρια, χορωδιακή μουσική, κονσέρτα, μουσική δωματίου, σονάτες, έργα για όργανο (αλλά έργα άξια να τα ανακαλύψει κανείς), lieder κ.λπ. Ότι καλύτερο σε ποσότητα και ποιότητα στον συνθέτη αλλά και γενικότερα. Μεγάλοι καλλιτεχνες στις ερμηνείες, όπως Kurt Mazur, Leonard Bernstein, Eugene Ormandy Isaac Stern, Alicia de Larocha, Murray Perahia, Staier-Pregardier κ.λπ. Ωραίο και το συνοδευτικό βιβλιαράκι σχετικό με τον Mendelssohn και την ιστορία των έργων του

 4. #4
  Super Moderator


  Ημερομηνία εγγραφής
  Oct 2007
  Περιοχή
  Μεσευρώπη
  Μηνύματα
  14,239

  Re: Die Erste Walpurgisnacht - Felix Mendelssohn-Bartholdy

  Παρήγγειλα μόλις τώρα την ηχογράφηση του Dohnanyi και είμαι πολύ περίεργος, Ευχαριστώ για την παρουσίαση Κάλλη. 

 

Πληροφορίες Θέματος

Users Browsing this Thread

Αυτή τη στιγμή διαβάζουν την κατηγορία 1 χρήστες. (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Bookmarks

Κανόνες καταχώρησης

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
 • BB code is σε λειτουργία
 • Smilies είναι σε λειτουργία
 • Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • Ο HTML κώδικας ειναι εκτός λειτουργίας