USB -> XMOS -> i2s -> Buffalo

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
USB -> XMOS -> i2s -> Buffalo

Είχε την τύχη κάποιος από εσάς να παίξει με xmos ?
Παρέλαβα ένα development kit προχθές http://www.xmos.com/products/development-kits/usbaudio2
Είμαι στα πρώτα βρεφικά βήματα αλλά επιβεβαιώνω τη σύνδεση με i2s στο buffalo.
Πρέπει να τοποθετήσω ένα καλό i2s switch για να μπορέσω να κάνω ουσιαστική Α/Β δοκιμή με το i2s της juli@ που χρησιμοποιώ.

Για την ώρα είπα να παίξω με το firmware που παρουσιάζουν δυο Έλληνες στο http://www.diyaudio.com/forums/digi...b-xmos-reference-design-implementation-2.html
Το οποίο επιτρέπει και dsd μεσω i2s.
Για την ώρα απλά επιβεβαιώνω ότι λειτουργεί χωρίς να έχω κάνει ουσιαστική ακρόαση.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και μπράβο από εμένα για το έργο των sp502 και adelias

Κατά τα άλλα ο δρόμος θα είναι λίγο μακρύς για εμένα καθώς πρέπει να βρω ‛ελεύθερο’ χρόνο.
Και σίγουρα θα πρέπει να προχωρήσω και στη λύση arduino που μέσες άκρες έχει περιγράψει ο DimDim για καλύτερο debugging.
 
Να δώσω και εγώ τα συγχαρητήριά μου στα παιδιά (sp502 και adelias) για την πρωτοποριακή δουλειά τους.

Ο Τάσος παίζει πλέον σε άλλο ταμπλό, ανεξερεύνητο.. ;)

Αυτό είναι το πραγματικό Hi End του DIY digital audio.

Τάσο, τα arduinια μου στη διάθεσή σου.

Παρεμπιπτόντως, βλέπω ότι υπάρχουν drivers με ASIO 2.1 support. Βλέπω επίσης ότι υπάρχει addon για Foobar2000 το οποίο υποστηρίζει DSD output εφόσον έχουμε device που υποστηρίζει DSD μέσω ASIO. Επίσης ο JRiver υποστηρίζει DSD bitstream, μέσω ASIO 2.2: http://wiki.jriver.com/index.php/DSD_Format

Τις δοκιμές σου στα Windows με ποιόν player τις έκανες;
 
Last edited:

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Το DSD test tone παίζει από οποιοδήποτε bit perfect player στα win7 με το παραπάνω firmware
Αλλά άστα αυτά … καθώς…

Τα εφτάρια έχουν μείνει πίσω στην υποστήριξη usb 2.0 audio
Ακόμα ταλαιπωρούν τους χρήστες τους με proprietary drivers
Η εμπειρία μου από ένα δύο διαφορετικούς drivers για usb2.0 audio ήταν που με έστειλε κατευθείαν σε linux…
Ένας driver είχε bugs διετίας, άλλος δεν είχε δυνατότητα να αλλάξει το asio buffer … πφφφφ
Δοκίμασα με dff και τον http://www.signalyst.com/quickstart.html με λίγο διαφορετικές επιλογές και νομίζω δεν είχα πρόβλημα αλλά πρέπει να επιβεβαιώσω με arduino τι βλέπει το βουβάλι.

Αλλά …

Όταν βαρεθεί κάποιος με τους windows drivers…. Apple και linux μια χαρά υποστηρίζουν usb 2.0 και αξίζουν την προσοχή μας σε αντίστοιχα usb interfaces.

Μεταφέρθηκα από το workstation στο htpc σε fedora 16 x64 Κυριακάτικα το dsd δεν ήταν προτεραιότητα :D
Σε Linux δεν έχω και τα προβλήματα με τους win7 drivers της juli@ οπότε κάπου εκεί κλείνω να καταλήξω για το testbed….

Έχω ένα μικρό θέμα με την usb κάρτα που σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να αποκόψω το i2s ground και να το επανασυνδέσω για να ξεκινήσει η κάρτα να δουλεύει και να συντονίσει με το βουβάλι. Δεν είμαι σίγουρος τι φταίει αν και νομίζω η τροφοδοσία με usb και τα ground μεταξύ htpc και usb <-> dac με το υπόλοιπο ηχοσύστημα. Ποτέ δεν είχα παρατηρήσει κάτι το αντίστοιχο με i2s από τη juli@

Γενικά έχω πολλά να μάθω για το xmos… ωκεανός …
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Και μια ενδεικτική λίστα του ποιοι χρησιμοποιούν xmos… Ayre QB-9 - April Eximus - Grace Design m903- Debussy dCS - Lindemann DAC - Calyx DAC, - IZO IHA 21 DAC - Meitner Audio MA1 - Ratoc Audio Lab RAL-24192UT1 - PhaseTech USB-DAC HD-7A192 & USB-DDC HD-7D192 - Bladelius USB DAC - CYP AU-D160 Cypress Technology Co Ltd - Wavelength Wavelink HS 24/192
Λ.χ. ayre
IMG_9229u.jpg

Μη ψαρώνετε φυσικά – η πλακέτα που έχω είναι developer kit – και πιο ακριβή - και όχι για χαιεντάδες ;-)

DimDim μην ενθουσιαστείς και θες να κάνεις αναφορά στο πόσοι χρησιμοποιούν arduino :p Νταξ, το ξέρουμε, σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν. Αλλά το xmos το έχουν σε πολύ νευραλγικό σημείο - core. Για usb 2.0 audio. Που είναι και από τα features που πουλάνε πολύ αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Ενώ μη ξεχνάμε ότι και το software που χρησιμοποιών οι adelias & sp502, o Music Player Daemon χρησιμοποιείται σε πολλούς music servers. Ενδεικτικά το bdp-1 http://www.stereophile.com/content/bryston-bdp-1-digital-audio-player
Στην ουσία ένα raspberry–pi είναι με juli@
Απλές τεχνολογικές λύσεις δηλαδή που η diy κοινότητα απολαμβάνει χρόνια

Δυστυχώς πολλοί άλλοι hi-end κατασκευαστές δε δίνουν πληροφορίες για το λειτουργικό και το πρόγραμμα αναπαραγωγής που χρησιμοποιούν. Καθώς είμαι σίγουρος ότι πολλοί κατασκευαστές linux+mpd χρησιμοποιούν.
Αν και φαίνεται να ντρέπονται για αυτό - για κάποιο ανεξήγητο για εμένα λόγο. Φυσικά ποιος μπορεί να διαθέσει για πειραματισμό τον επώνυμο music server του , ευχαρίστως να πάρουμε μια κόπια του λειτουργικου του στα χέρια μας να δούμε τι κάνουν.
 
28 June 2006
2,941
Συμφορουμίτες εύγε! Αυτό είναι το πνεύμα του diy (IMHO πάντα). Πολύ ευχάριστη εξέλιξη, ίσως έτσι ξεπεράσουμε κάποτε το στάδιο
"αντέγραψα το τάδε σχέδιο - με 2 λάμπες και 4 αντιστάσεις -, να βάλω MKP ή ΜΚΤ? με ποιούς από τους 2 θα πατάει τα Mark Levinson?"
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Κάπου έχει και μια φωτογραφία με την ένδειξη DSD ο DimDim – από το δοκιμαστικό test DSD wav.

Η παραπάνω φωτο με 383998 είναι κατά τη διάρκεια τεστ με win7 + asio + dff files + το παραπάνω special firmaware, πέραν της φωτο θα έλεγα ότι το τεστ αυτό ήταν αποτυχία. Υπάρχουν και διαφορά γραμμένα για το ρολόι του buffalo32s.
Αλλά έχουμε και αυτόν τον Tzimisce που ακούει τραγούδια με φάλαινες - και θα θεωρεί χρήσιμα τα 352/384
Πρέπει να λύσω διάφορα θεματακια με το software.
Μέσα σε δύο ώρες κάναμε αρκετά τεστ. Την επόμενη φορά θα τσεκάρουμε με το buffalo 3 του DimDim.

Όπως και να έχει θα χρειαστώ πολυυυυυυ διάβασμα για αυτό το τσιπάκι. ίσα που έχω προλάβει να διαβάσω τα πρώτα Manuals. Όσο εύκολος και εάν φαίνεται ο κώδικας με μια πρώτη μάτια, όταν πας να βάλεις ουσιαστικό χέρι θέλεις διάβασμα/κόπο/εμπειρία.

Το adruino του DimDim με κάποιες minor αλλαγές έπαιξε κατευθείαν πάντως. Η οθόνη είναι πανέμορφη. Συμπεριφέρεται λίγο πιο αργά κατά την αλλαγή sample rate/lock από ότι το μαμά mini arduino με τον κώδικα της TP. Ή τέλος πάντων αυτή ήταν η εντύπωση μου από τον τρόπο που αναβόσβηνε το Lock στο dac.
 
Νόμιζα ότι είχα την φωτό με το κλείδωμα σε DSD αλλά τελικά δυστυχώς δεν. :frown:

Αλλά πιστέψτε μας, κλείδωσε! :D

Γενικά είδαμε πολλά πράγματα, κάποια πράγματα δούλεψαν, κάποια όχι, είδαμε κάποιες ενδείξεις που δεν μας "κόλλαγαν", γενικά είχε αρκετό ενδιαφέρον αλλά όπως λέει και ο Τάσος έχει ακόμα πολυυυυυ δρόμο.

Όσο αφορά την ένδειξη του lock στο Arduino, το refresh του lock και του sampling rate είναι ορισμένο στο software να γίνεται ανά 1 δευτερόλεπτο. Αλλάζει πολύ εύκολα. Επίσης είναι πολύ εύκολο να δοθεί απλά ένδειξη lock (στην οθόνη) διαβάζοντας απλά το ποδαράκι του σχετικού LED (για να μην τραβάμε διαρκώς δεδομένα από τον σχετικό register του 9018). Θα το υλοποιήσω στο επόμενο revision του κώδικα.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,042
127.0.0.1
Μπράβο ρε παιδιά!
Επιτέλους, να ακούσουμε και τις τελευταίες αρμονικές στα κομμάτια που έχουν πριμαντόνες δελφίνια! :p
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Οι εξελίξεις είναι σχετικά ραγδαίες τις τελευταίες εβδομάδες.
Με την βοήθεια του adelias προχώρησα σε σειρά δοκιμών να επιβεβαιώσω ότι το firmware με υποστήριξη DSD over PCM/USB v1 δουλεύει απρόσκοπτα.

Αρχικά κάτω από 32bit linux με custom binary mpd από τα χεράκια των adelias και sp502 – επιτυχία :) O mpd είναι γενικότερα καταπληκτικός music server και σας χρωστάω μια παρουσίαση. Τόσο για το server όσο και για μια σειρά από Players/interfaces που τον υποστηρίζουν.
Τα νέα για τον mpd είναι καλά καθώς φαίνεται να αποκτά και επίσημα υποστήριξη για DSD over USB http://git.musicpd.org/cgit/master/mpd.git/log/

Πιο βατό για περισσότερο κόσμο είναι το μονοπάτι του foobar. Με drivers Thesycon 1.26 και την πρόσφατη έκδοση του http://sourceforge.net/projects/sacddecoder/ υπάρχει δυνατότητα για DSD over PCM :) Μέσω asio proxy driver. Παρατήρησα μικρή αστάθεια με πολύ χαμηλό asio buffer, αλλά με το που το μεγάλωσα λίγο όλα καλά. Το συγκεκριμένο plugin διαβάζει ISO το οποίο θεωρώ πολύ βολικό.
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Supersonic, στην ουσία αφού κατάφερα από την πρώτη μέρα να χρησιμοποιήσω το xmos για sound interface (κάρτα ήχου), usb -> xmos -> i2s -> buffalo
Πεσ’το stage 1, το ότι λειτούργησε όπως προοριζόταν.
Συνέχισα για το stage2, Που είναι το σημαντικότερο για εμένα στο όλο πείραμα.
DSD χωρίς μετατροπή σε PCM, απείθειας στο buffalo.

Αυτό απαιτεί υποστήριξη τόσο στο xmos, για την οποία φρόντισε ο sp502 με σχετικό firmware, όσο και στο λειτουργικό σύστημα και Player. Ο adelias με βοήθησε να ακούσω τις πρώτες νότες από linux όπου το λειτουργικό σύστημα υποστηρίζει usb 2 audio interfaces, και ευγενική χορηγία ένας custom music server, ώστε να γίνει δυνατή η αναπαραγωγή DSD.

Σταδιακά αναπτύσσεται όλο και καλύτερη υποστήριξη τόσο κάτω από Linux που ο Mpd πια σιγά σιγά αναβαθμίστηκε. Επίσης αναπτύχτηκε υποστήριξη και κάτω από win – foobar. Πιο εύκολο θεωρητικά για πολύ κόσμο, αν και τα win πάσχουν στο θέμα, καθώς απαιτούν driver και asio κόλπα.

Υποθέτω ότι σε λίγο καιρό όλοι οι κατασκευαστές που έχουν xmos για usb είσοδο θα δώσουν και αυτοί τη δυνατότητα. Είδη υπάρχει hardware support από ορισμένους. Αλλά η συγκεκριμένη υλοποίηση ήταν η πρώτη που γνωρίζω που έπαιξε με βάση το open standard που φαίνεται ότι θα επικρατήσει http://www.audiostream.com/content/usb-link-dsd-audio-pcm-frames-andres-koch
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Απάντηση: Re: USB -> XMOS -> i2s -> Buffalo

Ωραιος ρε φιλε... αντε προχωρα γιατι μετα... ειπαμε...

Copy --> Paste :Banane0:

Εσύ, για αρχή, βάλε ένα mpd μιας και χρησιμοποιείς Linux desktop. Συγκεκριμένα μαζί με τον mpd βάλε και το μπουκέτο players: mpc / ario / gmpc / client175 που θα βρεις εδώ http://mpd.wikia.com/wiki/Clients