Ρύθμιση ταχύτητας πικάπ

blugosi

Senior Member
17 November 2007
627
Τελευταία μου είχε μπει η ιδέα ότι η ταχύτητα περιστροφής του πικάπ μου (Bauer DPS2) δεν ήταν σωστή. Επιπλέον ότι σε κάτι δίσκους με σόλο πιάνο είχα διακύμανση.

Δοκίμασα με κάτι τυπωμένα στροβοσκοπικά δισκάκια που είχα κατεβάσει από το Internet , μου φαινόταν ότι ίσως τρέχει λίγο αλλά δεν ήταν και ακριβείας η μέτρηση με το μάτι.

Κατέβασα λοιπόν μία εφαρμογή του Dr. Feickert για το κινητό μου. Η εφαρμογή υπάρχει για iOs - Android και είναι δωρεάν.

Παράγγειλα και τον επτάιντσο δίσκο του ίδιου κατασκευαστή πικάπ και αξεσουάρ (17 ευρώ με τα μεταφορικά) και έκανα χθες βράδυ τις πρώτες δοκιμές.

Το δισκάκι έχει στη μία πλευρά του έναν τόνο στα 3150 Hz. Βάζεις το κινητό δίπλα στο ηχείο, ακούει τον τόνο και σου βγάζει στην οθόνη την ακριβή συχνότητα , τις αντίστοιχες στροφές και στο επόμενο μενού σου δείχνει γραφικά τη διακύμανση ταχύτητας.

Φωτογραφίες έχει Εδώ στο Site.

Δεν είχα πολύ χρόνο για δοκιμές γιατί ο ήχος είναι ενοχλητικός και κοιμίζαμε τα παιδιά εκείνη την ώρα, αλλά σε πρώτη φάση είδα τα εξής.

Όντως το πικάπ μου έτρεχε και ο τόνος ήταν 3168 HZ, άρα έτρεχε με 33.524 στροφές το λεπτό αντί για 33.333.

Το ρύθμισα από τη βιδούλα στο τροφοδοτικό και το έφερα στα 3149.8 Hz. άρα τώρα τρέχει με 33.331 άρα χάνει 0.006%.

Το θέμα είναι ότι η συχνότητα ανεβοκατεβαίνει σε κάθε περιστροφή, και αυτό που μετράω τελικά είναι η μέση τιμή σε 30 δευτερόλεπτα. Η διακύμανση είναι γύρω από -0.20% μέχρι +0.11%.

Σε πρώτη φάση το ερμήνευσα σαν wow and flutter που είναι πάρα πολύ για το πικάπ αυτό.

Έκανα λοιπόν την ίδια δοκιμή στο SL1200 μου. Εκεί η ταχύτητα ήταν (λόγω σερβό) σωστή (3149.8), αλλά πάλι υπήρχε διακύμανση , μεγαλύτερη μάλιστα από το DPS κατά 50% !!!

Διαβάζοντας και στο σχετικό forum λοιπόν, κατέληξα ότι η διακύμανση οφείλεται σε εκκεντρότητα της εκτύπωσης στο δισκάκι.

Αν το κέντρο της τρύπας απέχει 0.1 χιλιοστό από το κέντρο του κύκλου των αυλακιών αυτόματα έχω διακύμανση 0.056%!! Και αν δε μετράς στα έξω έξω αυλάκια γίνεται ακόμη μεγαλύτερη!!

Στο δικό μου δισκάκι, όσο το παρατήρησα δε βλέπω το βραχίονα να κινείται μέσα - έξω με το μάτι από πάνω. Φανταστείτε δηλαδή πόσο μικρή είναι η εκκεντρότητα του...

Υποτίθεται ότι ο αλγόριθμος διορθώνει κάπως τη διακύμανση λόγω εκκεντρότητας επειδή είναι περιοδική, αλλά δε νομίζω ότι την ακυρώνει σε βαθμό να μετρήσουμε wow and flutter.

Ας μην παραπονιέμαι λοιπόν για διακύμανση της ταχύτητας των πικάπ μου τη στιγμή που πολλοί δίσκοι μου έχουν προφανώς έκκεντρη εκτύπωση, ακόμη και κάτι 180άρηδες που αγόρασα πρόσφατα. Με το μάτι βλέπω το βραχίονα να κινείται κάποια χιλιοστά, η και μισό πόντο μέσα - έξω, όχι δέκατα του χιλιοστού!!!

Το ίδιο χάλι γίνεται και με στραβούς δίσκους αφού η κεφαλή ανεβοκατεβαίνοντας στα βουνά διαβάζει με μεταβαλλόμενη γραμμική ταχύτητα...

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η συγκεκριμένη επένδυση των 17 Ευρώ είναι πολύ χρήσιμη για να ρυθμίζουμε την ταχύτητα του πικάπ με σχετικά καλή ακρίβεια, και από το διάγραμμα παίρνεις και μια ιδέα της διακύμανσης του πικάπ αλλά μέτρηση wow and flutter δεν έχει νόημα γιατί υπερκαλύπτεται από το σφάλμα εκκεντρότητας.
 

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
17,775
Μεσευρώπη
....άυλα...!
και καθάρισες

Ναι. Την ποιότητα. Την καθάρισες καλύτερα και από Hitman της Κόζα Νόστρα!:flipout:


(εντάξει, αστειεύομαι, αλλά τι είναι λίγο παίδεμα με το wow σε σύγκριση με το τι τραβάνε μερικοί audiophile για να βγάλουν bitperfect ψηφιακό σήμα από την ομοαξονική;)