80, 60 ή 40 Hz

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,465
Ραφήνα
Όσες φορές έχω πειραματιστεί με τις συχνότητες στη στερεοφωνική ακρόαση ποτέ δεν μου ''έκατσαν'' καλά στα αυτιά μου τα 40 Hz. Σε χαμηλές εντάσεις δεν έχω κανένα πρόβλημα. Όταν όμως το ''γκάζι'' ανεβαίνει νιώθω ότι αρχίζουν να με χτυπούν στο στήθος και χαλάει όλη τη μαγεία της μουσικής. Στα 80 Hz πάλι αισθάνομαι ότι κάτι λείπει. Τελικά τα 60 Hz για μένα είναι ο καλύτερος τελευταίος κρίκος της μουσικής σκηνής.
 

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,407
Θεσσαλονίκη
Μακάρι να ήταν τόσο απλό... Έχει να κάνει σαφώς με το συνδυασμό των ηχείων και του χώρου σου και κατά πόσο μπορούν τα χαμηλά να ισορροπήσουν εκεί μέσα χωρίς να τρίζει το σύμπαν ή να σκεπάζουν τα πάντα. Είμαι της θεωρίας όσο περισσότερη πληροφορία τόσο καλύτερα (άρα χαμηλές συχνότητες). Όχι ότι μπορεί ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα μου να το υποστηρίξουν βεβαίως βεβαίως...
 

kiriak

Supreme Member
27 November 2006
3,949
Σε ροκ και μέταλ συναυλίες που πήγαινα παλιά, πολλές φορές ένοιωθα τα ντραμς στο στήθος, άσχετα πόσο δυνατά ακουγόταν η μουσική στα αυτιά μου. Φοβερή αίσθηση. Σε κλαμπ με μουσική που δε μου άρεσε, το ίδιο πράγμα με ενοχλούσε.
Στο σπίτι ποτέ δεν κατάλαβα κάτι, ούτε καν παρόμοιο, ίσως δεν είχα το κατάλληλο σύστημα. Δεν ξέρω πως θα μου φαινότανε σε ακρόαση στο σπίτι, νομίζω όμως ότι θα μου άρεσε να το είχα όμως τουλάχιστον όταν άνοιγα το γκάζι.
 

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,465
Ραφήνα
Μακάρι να ήταν τόσο απλό... Έχει να κάνει σαφώς με το συνδυασμό των ηχείων και του χώρου σου και κατά πόσο μπορούν τα χαμηλά να ισορροπήσουν εκεί μέσα χωρίς να τρίζει το σύμπαν ή να σκεπάζουν τα πάντα.

Ο χώρος ακρόασης που πειραματίζομαι με τις συχνότητες είναι 35 τ.μ. και τα ηχεία μεγάλα δαπέδου με 3 Χ 6,5'' γούφερς που φυσικά μπορούν άνετα να φτάσουν τα 40 Hz.
 

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,465
Ραφήνα
Η προσωπική μου επιλογή των 60 Hz ισχύει για όλα τα είδη μουσικής. Προς το παρόν δεν έχω εντοπίσει κάποιο όργανο να μην ακούγεται σωστά με τη συγκεκριμένη τιμή αποκοπής.