Πέθανε ο Ray Bradbury

kblachos

Μέλος Σωματείου
18 February 2009
17,134
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Πέθανε, στα 91, ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ray Bradbury

45FE6ECC8E719954C6D230B42D6AF2F7.jpg



Ο συγγραφέας Ρέι Μπράντμπερι, γνωστός από κλασικά έργα επιστημονικής φαντασίας όπως τα Φάρεναϊτ 451 και Τα Χρονικά του Άρη, πέθανε στο Λος Άντζελες σε ηλικία 91 ετών, ανακοίνωσε η κόρη του Αλεξάνδρα.

Farneheit_451.jpg


Ο Μπράντμπερι ήταν περισσότερο γνωστός για τα προφητικά του βιβλία φαντασίας, ήταν όμως ένας πολυπράγμων συγγραφέας με ρεπερτόριο που εκτείνεται από τα βιβλία τρόμου μέχρι την αντιρατσιστική λογοτεχνία.

Το γνωστότερο ίσως έργο του ήταν το Φάρεναϊτ 451, η περιγραφή μιας φουτουριστικής δυστοπίας στην οποία οι πολίτες χάνουν το χρόνο τους με ανούσιες απολαύσεις, μακριά από το μέτωπο του πυρηνικού πολέμου, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία έχει ως βασική αποστολή το κάψιμο κάθε βιβλίου (οι 451 βαθμοί Φάρεναϊτ, ή 232 βαθμοί Κελσίου, υποτίθεται ότι είναι η θερμοκρασία στην οποία καίγεται το χαρτί).


Το μυθιστόρημα έγινε ευρύτερα γνωστό όταν μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Φρανσουά Τρυφώ το 1966.


fahrenheit-451-DVDcover.jpg



Ο Μπράντμπερι υποστήριζε ότι μάλιστα το Φάρεναϊτ 451 ήταν το μόνο του βιβλίο στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, επιμένοντας ότι ο κύριος όγκος του έργου του ήταν κυρίως «φαντασία» (fantasy).

Το κάψιμο των βιβλίων φαίνεται ότι ήταν μια ψυχροπολεμική εμμονή για τον Μπράντμπερι, καθώς πρωτοεμφανίστηκε στο βιβλίο του Τα Χρονικά του Άρη, μια σπονδυλωτή ιστορία που σχολιάζει τη ζωή στη Γη περιγράφοντας πώς οι γήινοι άποικοι κατέστρεψαν έναν ειδυλλιακό πολιτισμό στον Άρη. Το βιβλίο μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες και έγινε τηλεοπτική σειρά.

Ο Μπράντμπερι είχε επίσης γράψει το σενάριο για την ταινία Μόμπι Ντικ που γύρισε ο Τζον Χιούστον το 1956, καθώς και για την τηλεοπτική σειρά Η Ζώνη του Λυκόφωτος.

Τα τελευταία χρόνια ο Μπράντμπερι χρησιμοποιούσε αναπηρική καρέκλα λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, παρέμενε όμως δραστήριος και εμφανιζόταν τακτικά σε λογοτεχνικές εκδηλώσεις στο Λος Άντζελες.
 

#@george@#

AVClub Addicted Member
1 April 2010
1,753
Από το Φάρεναϊτ 451 μέχρι τις μικρές ιστορίες του, πάντα με συνάρπαζε. :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043Τουλάχιστον, έφυγε πλήρης ημερών. Ας είναι ..............................
 

#@george@#

AVClub Addicted Member
1 April 2010
1,753
Ώρα του καλή κι αυτουνού. Εμένα με σημάδεψαν δύο συλλογές διηγημάτων του, το The October Country και ο Εικονογραφημένος Άνθρωπος. όχι τόσο το Φαρενάιτ 451.
Πω - πω, τι μου θύμισες τώρα ! ! ! Το είχα διαβάσει τη 10ετία του 80.