Ορολογία και γενικές οδηγίες για τις συνδέσεις των τηλεοράσεων

loukas 79

New member
6 July 2012
13
Καλησπερα και απο μενα. Σκεφτομαι να παρω το soundbar-dvd philips hts6100. Εχω μια philips 9705 και ενα ps3. Tο ps3 θα παψει να ειναι συνδεμενο στην tv και θα συνδεθει με τον ενισχυτη του home cinema; Το ps3 βγαζει οπτικη ινα και ο ενισχυτης δεχεται coaxial. Kαι αφου το home cinema δεχεται aux 1 audio in οταν θα εχω ψηφιακα καναλια δεν θα εχω ψηφιακο ηχο απο το home cinema;
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
...
5. Υποδοχή Συνιστωσών ή Component
180px-Component_video_jack.jpg
180px-Component_video_RCA.jpg

Στο σήμα συνιστωσών, η εικόνα μεταφέρεται με τρεις γραμμές, μία για το σήμα φωτεινότητας (Y) και άλλες δύο για τις χρωμοδιαφορές του μπλε και του κόκκινου (P-B/C-B και P-R/C-R). Επειδή έχοντας αυτές τις τρεις τιμές, το να πάρουμε το αρχικό RGB είναι μία απλή υπόθεση μαθηματικών, πρακτικά η σύνδεση Component θεωρείται ισάξια ποιοτικά με την RGB. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι υποστηρίζει σήματα τόσο πλεκτής όσο και προοδευτικής σάρωσης και αναλύσεις μεγαλύτερες της στάνταρ ευκρίνειας. Υλοποιείται συνήθως με τρία βύσματα RCA (κόκκινο, μπλε, πράσινο), σπανιότερα με τρία βύσματα BNC, εξαιρετικά σπάνια με βύσμα D-SUB15 που απαιτεί ειδικό αντάπτορα, μεταφέρει μόνο εικόνα, οπότε συνήθως πάει πακέτο με άλλα δύο βύσματα RCA (άσπρο-κόκκινο ή μαύρο-κόκκινο) για τον ήχο. Όποια συσκευή μας έχει έξοδο Component είναι προτιμότερο να τη συνδέσουμε στην αντίστοιχη είσοδο της τηλεόρασής μας, καθότι αποτελεί την ανώτατη αναλογική σύνδεση των καταναλωτικών συσκευών. Από όλες τις αναλογικές συνδέσεις, είναι η καλύτερη για μεγάλα μήκη καλωδίων, καθώς λόγω της υψηλότερης τάσης που χρησιμοποιεί έχει λιγότερες απώλειες και είναι λιγότερο ευπαθής σε παρεμβολές.
Να ρωτήσω κάποια πράγματα για την component. Eίναι πάντοτε ανώτερη από τη σκαρτ? Ακόμη και από μία σκαρτ με ποιοτικό καλώδιο? Αυτό το "αναλύσεις μεγαλύτερες της στανταρ ευκρίνειας" τι σημαίνει ακριβώς? Μπορεί να ξεπεράσει και τις 576 γραμμές? Και αν ναι μέχρι που φτάνει? Έχω έναν δέκτη dvb-t με HDMI και component για σύνδεση σε hd-ready tv και έχω την απορία ποια από τις δύο συνδέσεις να χρησιμοποιήσω για θέαση καναλιών (όχι αρχεία βίντεο). Το composite θα μου "απαλύνει" κάποια κουσούρια των ελληνικών καναλιών (χαμηλή ποιότητα) κρατώντας μια καλή ποιότητα η το hdmi είναι πάντοτε περισσότερο προτιμητέο?
Ευχαριστώ.
 

anderm

Γενικός Διαχειριστής
Staff member
1 August 2009
10,324
Αθήνα...
Το component όπως και το VGA πχ,μπορούν να δώσουν αναλύσεις μεγαλύτερες της 720*576...το component θα σου δώσει μέχρι και 1920x1080.Τώρα η HDMI είναι πάντοτε ανώτερη ως ψηφιακή σύνδεση.
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Το component όπως και το VGA πχ,μπορούν να δώσουν αναλύσεις μεγαλύτερες της 720*576...το component θα σου δώσει μέχρι και 1920x1080.Τώρα η HDMI είναι πάντοτε ανώτερη ως ψηφιακή σύνδεση.
Σ' ευχαριστώ. Με εντυπωσιάζει το component που ανεβαίνει εκεί πάνω! Για κανάλια τι θα με συμβούλευες σε συνάρτηση με τη σάπια εικόνα κάποιων (ΑΝΤ1)? Να πάω σε HDMI ή το component θα "εξομαλύνει" την εικόνα λόγω αναλογικότητας ή η εικόνα που παίρνω είναι και από τις δύο (hdmi/component) η ίδια αφού ο δέκτης έχει κοινή ρύθμιση ανάλυσης και για τις δύο? (Ή μήπως γράφω αρλούμπες??) :)
 
19 June 2006
35,671
Απάντηση: Re: Ορολογία και γενικές οδηγίες για τις συνδέσεις των τηλεοράσεων

Σ' ευχαριστώ. Με εντυπωσιάζει το component που ανεβαίνει εκεί πάνω! Για κανάλια τι θα με συμβούλευες σε συνάρτηση με τη σάπια εικόνα κάποιων (ΑΝΤ1)? Να πάω σε HDMI ή το component θα "εξομαλύνει" την εικόνα λόγω αναλογικότητας ή η εικόνα που παίρνω είναι και από τις δύο (hdmi/component) η ίδια αφού ο δέκτης έχει κοινή ρύθμιση ανάλυσης και για τις δύο? (Ή μήπως γράφω αρλούμπες??) :)

Στο συγκεκριμένο σήμα, έχω κάνει δοκιμές και δεν είδα διαφορές στην εικόνα. Φυσικά, μπορείς να δοκιμάσεις και τις δύο και να κρίνεις μόνος ιδίοις όμμασι. Πάντως, όπως λένε και οι πέρα από τον Ατλαντικό...

Garbage in, garbage out.
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Re: Απάντηση: Re: Ορολογία και γενικές οδηγίες για τις συνδέσεις των τηλεοράσεων

...
Garbage in, garbage out.

Σωστά. Aυτό το είχα ξεχάσει! :)

Μάλλον θα αφήσω το component στον δέκτη και το hdmi στον ΑcRyan τελικά. Τουλάχιστον στις ταινίες να παίρνω την ανώτατη ποιότητα.
 

dimisg13

New member
27 August 2012
3
ευχαριστώ φίλε!και μια τελευταία ερώτηση:εαν έχω λαπτοπ συγκεκριμένα ενα sony vaio που δέν έχει έξοδο hdmi ti κάνω?
 

ipapado

New member
3 January 2013
6
γεια σας..εχω αγορασει εδω και 15 μερες την Samsung UE32ES6710 3D LED TV 32'' και θα ηθελα μια μικρη βοηθεια...πως μπορω να πετυχω την καλυτερη δυνατη αποδοση στην τηλεοραση οσο αφορα την αποδοση στην ποιοτητα της εικονας..τι ρυθμισεις πρεπει να εχω στην εικονα,αντιθεση,χρωμα,αντιθεση,τι τυπο εικονας(δυναμικη,τυπικο,?)και οτι αλλο αφορα την εικονα?
 

czoun

Supreme Member
29 November 2007
7,734
Αθήνα
Περί ρυθμίσεων.... http://www.avclub.gr/forum/showthre...Εντυπώσεις-Σχόλια?p=1056684106#post1056684106

Περί ρυθμίσεων .... http://www.avclub.gr/forum/showthre...Σχόλια?p=1056683679&viewfull=1#post1056683679

Περί ρυθμίσεων....


...και περί ρυθμίσεων... http://www.avclub.gr/forum/showthre...μισεις?p=1056275705&viewfull=1#post1056275705

...και το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος μόνος του για HD σήμα....

Βάλε την τηλεόραση σε TrueCinema, απενεργοποίησε τα "Ζωντανό χρώμα", Λειτουργία Eco" και P-NR και βάλε την οξύτητα στο 0. Έπειτα, κατέβασε αυτά και ρύθμισε Αντίθεση/Φωτεινότητα σύμφωνα με τις οδηγίες από εδώ. Αυτό θα είναι το πιο πιστό αποτέλεσμα που μπορείς να φτάσεις χωρίς τη χρήση αισθητήρα ή την επέμβαση επαγγελματία...

...και πιο αναλυτικά το παραπάνω..... http://www.avclub.gr/forum/showthre...Σχόλια?p=1056681384&viewfull=1#post1056681384

*** Οι ονομασίες True Cinema , "Ζωντανό χρώμα", Λειτουργία Eco" και P-NR που αναφέρονται παραπάνω είναι της Panasonic...

....στις άλλες εταιρείες χρησιμοποιήστε κάποιo default mode εικόνας με χαρακτηρισμό "Σινεμα, κινηματογραφικό κλπ" σε συνδυασμό με θερμοκρασία λευκού "Θερμό, ζεστό κλπ"

Και απενεργοποιήστε... αισθητήρες περιβάλλοντος φωτισμού...φίλτρα μειώσης θορύβου..βελτιωτικά αντίθεσης....βελτιωτικά μαύρου...ζωντανά χρώματα ...κλπ

Υ.Γ.1: Τα παραπάνω αφορούν σήμα HD, στο τηλεοπτικό ανά χειρός του τηλεχειριστήριο και ό,τι αρέσει στο μάτι του καθενός, για gaming αν υπάρχει κάποιο default "game" mode το προτειμούμε ή απενεργοποιούμε όλα τα βελτιωτικά μπλιμπλίκια για να μειωθεί το lag.

Υ.Γ. 2: Το νήμα που είχε ανοιχθεί με copy-paste του ερωτήματος στην "Αγορά νέας τηλεόρασης" διαγράφηκε και η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί εδώ.

EDIT: Και κάποια πράγματα για το backlight και ην φωτεινότητα του μαύρου....

Γενικότερα περί ‛συννεφιάς’ και backlight….

Κατά τη γνώμη μου, η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ρύθμιση που μπορεί να μειώσει το φαινόμενο της ‛συννεφιάς’ στις LED/LCD είναι η ρύθμιση του backlight, με καμία άλλη δεν μπορεί να μειωθεί το φαινόμενο, όταν και εάν υπάρχει.

Απ’ ότι έχω διαβάσει και ακούσει η ρύθμιση αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι το πρώτο που ρυθμίζουν οι επαγγελματίες ISF στις τηλεοράσεις αυτής της τεχνολογίας και κατόπιν προχωράνε στο επόμενο βήμα (φωτεινότητα και αντίθεση), στη συνέχεια η αρχική τιμή του backlight μπορεί να αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Το συνηθέστερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να ´μπερδέψει’ στο μυαλό του την ρύθμιση του backlight με την ρύθμιση του black level, το ρυθμιστικό του backlight υπάρχει για να ρυθμίζει την φωτεινότητα ολόκληρου του panel, ενώ το black level ρυθμίζεται αποκλειστικά από το ρυθμιστικό της φωτεινότητας. Αν κάποιος προσπαθήσει να ‛πάρει’ μαύρο από μείωση του backlight είναι λάθος και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ‛χάσει το παιχνίδι’ στις ‛σκοτεινές’ σκηνές με τις χαμηλές διαβαθμίσεις του γκρι (όπου θα υποχρεωθεί μετά να ‛ανεβάσει’ το ρυθμιστικό της φωτεινότητας ‛ξεπλένοντας’ την εικόνα και ‛χάνοντας’ σε μαύρο).

Αντίστοιχα λάθος είναι αν κάποιος κινηθεί με γνώμονα τις ‛συννεφιές’ και προσπαθήσει να τις ‛εξαφανίσει’ με μείωση του backlight, όπου θα συμβούν πάλι τα ανωτέρω, το ιδανικό είναι να βρεθεί η ‛χρυσή τομή’. Εν κατακλείδι, οι επιλογές για κάποιον που αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα είναι δύο:

Α) Κάνει το λάθος και κατεβάζει το backlight τόσο ώστε να μην βλέπει ‛συννεφιές’ και να ευχαριστιέται το ‛μαύρο’ της τηλεόρασής του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Β) Ρυθμίζει το backlight (σε συνδυασμό και με τις άλλες παραμέτρους) τόσο, ώστε να πάρει τα βέλτιστα από την εικόνα που βλέπει στο χώρο του και οι ‛συννεφιές’ όσο μπορούν να μειωθούν….θα μειωθούν.

Αν είχα LED/LCD θα έκανα το B).
 

giannis5512

New member
9 October 2012
31
Μια βοήθεια απο κάποιον expert!!
έχω συνδέση το home cinema με hdmi και με scart!! και έχω συνδέση το media player με hdmi στην tv και με coaxial στο home cinema. Με το media player δεν έχω πρόβλημα , το προβλημα είναι ότι η tv δεν βγάζει ήχο από το home cinema όταν επιλέγω διαφορετική πηγή. δλδ. αν επιλέξω source all share to pc δεν ακουω ήχο στο home cinema. το home cinema είναι παλιο και οι συνδέσεις του είναι coaxial , hdmi component και rca κόκκινο άσπρο.
θέλει καμμία ρύθμιση η tv?? διαφορετικη συνδεσμολογία???
 

alextsouk

New member
1 November 2011
26
καλησπερα, μπορει καποιος να μου εξηγησει τι ειναι:

hdmi: stb dvi arc mhl

θελω να συνδεσω ενα ps4, ενα homecinema και αποκωδικοποιητη οτε tv, παιζει ρολο τι θα βαλω που? εννοω κερδιζω κατι, εχει σημασια?
 

papdoux

Supreme Member
14 December 2007
3,403
Απάντηση: Re: Ορολογία και γενικές οδηγίες για τις συνδέσεις των τηλεοράσεων

Μια βοήθεια απο κάποιον expert!!
έχω συνδέση το home cinema με hdmi και με scart!! και έχω συνδέση το media player με hdmi στην tv και με coaxial στο home cinema. Με το media player δεν έχω πρόβλημα , το προβλημα είναι ότι η tv δεν βγάζει ήχο από το home cinema όταν επιλέγω διαφορετική πηγή. δλδ. αν επιλέξω source all share to pc δεν ακουω ήχο στο home cinema. το home cinema είναι παλιο και οι συνδέσεις του είναι coaxial , hdmi component και rca κόκκινο άσπρο.
θέλει καμμία ρύθμιση η tv?? διαφορετικη συνδεσμολογία???
η σύνδεση είναι τηλεόραση - coaxial - home cinema;
 

kostas1878

New member
3 July 2016
2
Παιδιά καλησπέρα, πρώτη φορά γράφω εδώ και θα ήθελα τη βοήθεια σας σε κάτι, που δεν ξέρω αν έπρεπε να σας το απευθύνω εδώ.
Αγόρασα μια ηχόμπαρα Samsung HW-J250 με μοναδική συνδεσιμότητα μια digital audio optical in. Έχω μια Philips 32pfl 9603/D (2008). Όντας άσχετος, διακρίνω πίσω μόνο ένα digital audio out. Δεν έχω κανένα καλώδιο της tv (τα έχω πετάξει), μπορείτε να με διαφωτίσετε πως μπορώ, αν μπορώ, να συνδέσω τις δύο συσκευές;
Ευχαριστώ πολύ.
 

lak100

AVClub Enthusiast
26 December 2008
855
παιδια ειπα να δοκιμασω απο ebay ενα flat hdmi πηρα τα 5 μετρα με 6 ευρω για δοκιμη μεσα μου ηξερα οτι ειναι too good to be true τελικα το καλωδιο παιζει 4Κ αλλα οχι hdr χανεται η εικονα οποτε για να εχουμε hdr θελει καλο καλωδιο μεχρι 1080p και ενα φθηνο μας κανεις δουλεια