DVB-T2

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Θα αποφύγουμε την απαξίωση των χρημάτων για τηλεόραση που δώσαμε πριν 2 έτη, που δώσαμε σήμερα, αλλά και των χρημάτων που πρέπει δώσουμε σε δόσεις. Για μια τηλεόραση που οι ίδιοι μας είπαν να πάμε να αγοράσουμε.
Επίσης, θα αποφύγουμε να ξαναπληρώσουμε μερικά μεροκάματα (είμαστε η χώρα των 500 (και άμα)) και για δέκτες για αυτές τις τηλεοράσεις.
 

sotos65

AVClub Fanatic
25 August 2007
10,620
Χανιά
Δεν αγόρασαν όλοι τηλεοράσεις πριν 2 έτη, αλλά κάθε χρόνο αγοράζει κόσμος τηλεόραση. Την δικιά μου για παράδειγμα την έχω από το 2008, όταν χρειαστεί να πάρω νέα, δεν θα πρέπει να έχει εξοπλισμό με την τελευταία τεχνολογία; Η συγκεκριμένη έχει λήψη DVB-T μεν, αλλά όχι H.264, έτσι χρειάζεται εξωτερικό δέκτη. Θα έπρεπε να διαμαρτυρηθώ πριν 3 περίπου χρόνια που έγινε η μετάβαση επειδή η τηλεόραση μου δεν είχα H.264, και να ζητώ να καθυστερήσει γι αυτό το λόγο; Οι αλλαγές δυστυχώς ή ευτυχώς στην τεχνολογία είναι συνεχείς και κατακλυσμιαίες πολλές φορές. Αντικείμενα, προϊόντα και τεχνολογίες που είχαν αξία και πέραση πριν μερικά χρόνια, τώρα πάνε στα άχρηστα και τη θέση τους παίρνουν άλλα, μέχρι να έρθει και αυτών η σειρά.
 

tolias

Supreme Member
5 March 2011
3,745
Η παρακολούθηση της τεχνολογίας, και το αναγκαστικό κόστος που αυτή συνεπάγεται, δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική. Σέβομαι την επιθυμία αυτού που θέλει να χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία, σε οποιονδήποτε τομέα, αλλά δεν μπορεί να εξαναγκάζεται να πληρώνει και αυτός που δεν ενδιαφέρεται ή δεν μπορεί να την πληρώσει.
Για παράδειγμα, εγώ έχω την διάθεση να πληρώνω για smartphone και tablet, αλλά ο πατέρας μου που ούτε SMS δεν ξέρει να ανοίξει και να διαβάσει, έχει την δυνατότητα να πάρει κινητό παλιού τύπου με κουμπιά, και να μην πάρει με το ζόρι smartphone με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε τηλέφωνο να πάρει.
Η παρακολούθηση της τεχνολογίας δεν μπορεί να είναι αναγκαστική και διαρκής, και να αναγκάζεται να πληρώνει συνέχεια κάποιος που δεν μπορεί ή δεν ενδιαφέρεται.
Δεν εννοώ ότι δεν μπορεί να υπάρχει πρόοδος στην τεχνολογία τηλεοπτικού σήματος, και στα οφέλη που αυτό φέρνει. Αλλά δεν μπορεί να βάζεις όλο τον κόσμο να ανανεώνει τις τηλεοράσεις του κάθε 2-3 χρόνια, την στιγμή που έχει αγοράσει τηλεόραση με πενταετές δάνειο, όπως έκανα εγώ και οι γονείς μου πριν λίγα χρόνια. Στην περίπτωση των γονιών μου βέβαια ακόμα χειρότερα, γιατί πρόσφατα την ξεχρέωσαν, και αν κάποιος πει στον πατέρα μου ότι βγήκε άχρηστη και πρέπει να πάρει καινούρια ή να μπλέξει με εξωτερικούς δέκτες, τότε αυτός θα ακούσει πολλά μπινελίκια. Σκέψου αυτόν που ακόμα πληρώνει αυτή την τηλεόραση, που αγόρασε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που είχε βάλει η DIGEA, δηλαδή δεν ήταν δική του λάθος αγορά.
Πρέπει δηλαδή να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο προσαρμογής, και απόσβεσης των χρημάτων που έχει δώσει πρόσφατα ο κόσμος για την προηγούμενη τεχνολογία, που και αυτή πριν λίγα χρόνια επιβλήθηκε.
 

STELIOS

AVClub Addicted Member
27 August 2006
2,072
Στην Ελλαδα βρισκομαστε οπου ολα γινονται με βαση τα συμφεροντα χωρις κανενα πλανο για το μελλον.

πριν σχεδον 11 χρονια που ξεκινησε η digital ERT λεγαμε για το προτυπο DVB-T/mpeg2 (2006) οπου αρκετοι πληρωσαν δεκτες για να βλεπουν τα ψηφιακα της ΕΡΤ, μετα βγηκε η DIGEA και πηγαμε στο MPEG-4 (2009) ξανα μανα νεοι δεκτες/tv για να βλεπουμε τα ιδιωτικα καναλια καθως θα σταματαγαν και οι αναλογικες μεταδοσεις λογω Ε.Ε και τωρα θα μας ξαναβαλουν σε νεα διαδικασια για νεο δεκτη.

Μου αρεσει η τεχνολογια και οποιαδηποτε αναβαθμιση στην εικονα ειναι προς την θετικη κατευθυνση ομως θα πρεπει ολοι να σκεφτονται σε ποια κατασταση βρισκομαστε και γιατι θα πρεπει να γινει τωρα ?
 

sotos65

AVClub Fanatic
25 August 2007
10,620
Χανιά
Δεν βλέπω καμία υποχρεωτικότητα να αλλάξεις τηλεόραση. Εγώ που την έχω δηλαδή εννέα χρόνια, γιατί δεν αναγκάστικα να την αλλάξω. Με ένα απλό εξωτερικό δέκτη κάνεις τη λήψη κανονικά. Επίσης πάντα υπάρχει ένα διάστημα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, δεν αλλάζουν συνήθως από τη μία μέρα στην άλλη. Η προσαρμογή και το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο ακριβώς για να ξέρει ο άλλος τι θα αγοράσει, και για να υποχρεωθεί να ακολουθήσει και η αγορά τις νέες προδιαγραφές. Γιατί τώρα μπορείς να βρεις τηλεοράσεις DVB-T2/HEVC, μπορεί και όχι. Ενώ όταν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και υποχρεωτική εισαγωγή συσκευών που ακολουθούν τις νέες προδιαγραφές, αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει πλέον. Τώρα μπορείς να αγοράσεις τηλεόραση και να χρειαστείς και εξωτερικό δέκτη μετά, αν υπήρχε η υποχρεωτική εισαγωγή συσκευών DVB-T2/HEVC αυτό δεν θα συνέβαινε. Κι όσο δεν μπαίνει χρονοδιάγραμμα, τόσο θα υπάρχουν συσκευές με διαφορετικά χαρακτηριστικά στην αγορά.
 

sotos65

AVClub Fanatic
25 August 2007
10,620
Χανιά
Έτσι κι αλλιώς δεν ξέρω για πόσο καιρό ακόμα ο κόσμος θα βλέπει line τηλεόραση... Όταν υπάρχουν επιλογές να βλέπει αυτό που θέλει όταν θέλει (εγώ πάντως έχω σταματήσει να βλέπω τα τηλεοπτικά κανάλια εδώ και καιρό).

Παρεμπιπτόντως, θα μπορούσε να υπάρχει επιδότηση από το κράτος για τις αγορές δεκτών. Και αν ρωτήσει κάποιος από που θα βρεθούν τα χρήματα, δεν είναι και δύσκολη η απάντηση. Από τα χρήματα που προσβλέπει ότι θα βάλει στο ταμείο από τον επικείμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τα έσοδα μίας και μόνο από αυτές (αν θυμάμαι καλά προβλέπεται ελάχιστο κόστος 35 εκατομμύρια), θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το σύνολο σχεδόν της ανάγκης για επιδότηση δεκτών. Οι ίδιοι οι καναλάρχες να πληρώσουν τις αλλαγές που επιδιώκουν...
 
Last edited:

pan24

Established Member
24 January 2012
126
Ειναι δεσμευτικο απο την Ε.Ε οτι τουλαχιστον μεχρι το 2030 δεν θα υπαρξει αλλη αλλαγη σε συχνοτητες.Ομως ειναι επισης δεσμευτικο να απελευθερωθουν καποιες μεχρι το 2020 η για εξαιρετικες περιπτωσεις μεχρι το 2022

Δηλαδη η αλλαγη προτυπου θα γινει εκτος αν μειωθει ο αριθμος των καναλιων

Αν απο το 2018 η το 2019 ενημερωσεις τον κοσμο για την επερχομενη αλλαγη το 2020 θα εχει τον χρονο να προσαρμοστει
Ναι,καποιες συσκευες θα απαξιωθουν.Τηλεορασεις 2-3 ετων θα χρειαστουν αποκωδικοποιητες και καποιοι αποκωδικοποιητες θα πανε στα σκουπιδια

Ομως για μισο λεπτο.Αν βρουμε τροπο να καθυστερησουμε μεχρι το 2022 τα ιδια δεν θα ισχυουν περι απαξιωσης κτλ για καποιον ο οποιος μη γνωριζοντας για την αλλαγη θα αγορασει τηλεοραση το 2018 η το 2019?
 

sotos65

AVClub Fanatic
25 August 2007
10,620
Χανιά
Έτσι ακριβώς, όσο δεν μπαίνει χρονοδιάγραμμα, το ίδιο πρόβλημα απλά μετατίθεται μελλοντικά στους επόμενους αγοραστές...
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,224
Σάμος
Ας το πάρουμε είδηση (σε ολόκληρη την Ευρώπη):
Τουλάχιστον μέχρι το 2030 που θα βρίσκονται σε ισχύ οι χάρτες συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος 2, τα πρότυπα επίγειας ψηφιακής εκπομπής για SD, HD και 4K θα είναι DVB-T2/HEVC.
Όσες χώρες κάνουν την μετάβαση σύντομα, θα επωφεληθούν περισσότερο χρόνια από τα πλεονεκτήματα των παραπάνω τεχνολογιών και οι πολίτες τους θα γνωρίζουν από σήμερα τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν οι νέες συσκευές τους.
 

MasterChief

Senior Member
6 January 2015
553
Re: Απάντηση: DVB-T2

Με όλες τις παραμέτρους που ανέφερες, το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Με το ίδιο σκεπτικό, προσθέτω: Δεν είναι σοβαρός λόγος ώστε η υπερχρεωμένη Ελλάδα να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει.

Καθε σοβαρο κρατος στην ΕΕ εχει πολλους σοβαρους λογους να ακολουθει την τεχνολογικη εξελιξη.
Το φασμα ειναι περιουσιακο στοιχειο, η καλυτερη αξιοποιηση του προσφερει περισσοτερα εσοδα στο κρατος.

Το DVB-T2 πρεπει να υιοθετηθει αμεσα ανεξαρτητως τι εγινε στο παρελθον.
Αν παλι εισαι υπερχρεωμενος, μην αγορασεις ουτε τηλεοραση ουτε δεκτη.

ΥΓ: Δε νομιζω παντως κανεις να αναφερθηκε σε αποκλειστικη χρηση DVB-T2/hevc για αρχη, αλλα για παραλληλη εκπομπη με DVB-T/mpeg4
 

D_Satellite

Established Member
27 August 2011
253
Κορινθία
Στην κινητη τηλεφωνία - 2G, 3G, 4G.. στους υπολογιστές i3, i5, i7.. ή socket478, socket775, 1151, κτλ..
παιδιά και εδώ έχουμε κάτι ανάλογο! DVB-T --> DVB-T2
Οι διαφορές σε αυτά τα δύο ψηφιακά πρότυπα είναι τεράστιες ! Επίσης κάτι πολύ βασικό είναι ότι με το DVB-T2, διάφορα προβλήματα σήματος εκμηδενίζονται γιατί στο DVB-T2 υπάρχουν εξελιγμένοι κώδικες διόρθωσης σφαλμάτων και έτσι τα SFN δίκτυα και γενικά η λήψη είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο απ'οτι στο παλιό DVB-T..
Οι υπόλοιπες σημαντικές διαφορές είναι αρκετές ! Ας αναφέρω μερικές.. Στο DVB-T2 έχουμε εκπομπή απο 2 κεραίες-τεχνική MISO (κάτι ανάλογο με τις κεραίες των wifi), έχουμε HEVC, 256 QAM, προσθήκη των modes 16K & 32K, στο FEC υπάρχουν εξελιγμένοι κώδικες διόρθωσης σφαλμάτων που είναι ίδιοι και στο DVB-S2 και η βελτίωση στην λήψη των σημάτων είναι πλέον πολύ σημαντική ! Γενικά είναι πολλά τα πλεονεκτήματα του DVB-T2 έναντι του παλιού DVB-T !!
 

malakudi

Banned
24 April 2008
7,927
Αγοράζει ο άλλος τηλεόραση των 500, 800 ή 1200 ευρώ και διαμαρτύρεται για την ανάγκη νέου ψηφιακού δέκτη αξίας 30 ευρώ. Αλλά ξέχασα, δε θέλει να έχει δύο τηλεκοντρόλ και cable clutter. Έλεος!

Μακάρι να πάμε το συντομότερο σε DVB-T2/HEVC
 
20 June 2006
9,533
Θεσσαλονίκη
Εγώ πάντως δεν έχω δει ακόμα δέκτη αξίας των 30-50 που να μπορεί να δώσει την ίδια ποιότητα εικόνας με τον δέκτη της τηλεόρασης.
Αυτό φυσικά έχει σημασία για κάποιον που ενδιαφέρεται οχι μόνο για να βλέπει αλλά και να βλέπει όπως έβλεπε με την τηλεόραση του το HD η το UHD υλικο που πιθανόν προβάλουν κάποια στιγμή σε φουλ πρόγραμμα τα κανάλια.
Συνεπώς δεν τίθεται θέμα μόνο χρηστικότητας που αφορά την χρήση δύο τηλεκοντρόλ αλλά και τι θα βλέπω στην τηλεόραση μου από έναν εξωτερικό δέκτη σε μια τηλεόραση αξίας 2000 η 3000 .

Την δική μου τηλεόραση την έχω 5 χρόνια που σημαίνει πως αν το υπάρχον σύστημα εκπομπής μείνει για αλλά 5 χρόνια, είμαι μια χαρά αφού μετά από δεκα χρόνια χρήσης βρίσκω την ευκαιρία να την αλλάξω.
Δεν παίζει χρήση με εξωτερικό δέκτη γιατί πολύ απλά τηλεόραση των 3500 δεν μπορεί να γίνει απλώς μόνιτορ με αμφιβόλου ποιότητας εικόνα.
Βέβαια η απορία εξακολουθεί να υπάρχει για το αν θα έχουμε υλικό για να βλέπουμε μετά από 5 χρόνια.
Γιατί αν είναι να έχουμε μόνο το κουτσουρεμενο HD του Star και τις αθλητικές εκπομπές από την ΕΡΤ τότε να μένει.
 

malakudi

Banned
24 April 2008
7,927
Ανδρέα, αν έχεις τηλεόραση των 3000 ευρώ μια χαρά βρίσκεις αποκωδικοποιητή κορυφαίας απόδοσης (πχ VU+ Uno 4K με DVB-T2/C module ή DM900 UHD με αντίστοιχο tuner), όχι με 30 ευρώ φυσικά, αλλά κάτω από 300.
 
20 June 2006
9,533
Θεσσαλονίκη
Αυτός ακριβώς φίλε μου.
Αν θελεις να βλέπεις στην ακριβή σου τηλεόραση την εικόνα που βλέπεις με τον ενσωματωμένο δέκτη , τα 30 δεν φτάνουν.

Εκτός και αν μιλάμε για τις 40αρες TV's των γονιών μας.
 

tolias

Supreme Member
5 March 2011
3,745
Παίρνεις μία τηλεόραση μερικών εκατοντάδων ευρώ, και ακυρώνεις όλες τις λειτουργίες της, χρησιμοποιώντας την τελικά ως οθόνη, ενώ την ίδια δουλειά θα έκανες με μία οθόνη μερικών δεκάδων ευρώ. Στην ουσία πετάς λεφτά από το παράθυρο. Και ενώ είχες τηλεόραση πχ Samsung ή LG, αγορασμένη μάλιστα πρόσφατα, καταλήγεις να έχεις ως τηλεόραση τον εξωτερικό δέκτη. Ένα κινέζικο κουτί αξίας 30 ευρώ. Αμφίβολου ποιότητας και αντοχής.
Και αν αυτό το πράγμα είναι για ηλικιωμένο, πρέπει να τον εκπαιδεύσεις να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα και τα δύο μηχανήματα με τα δύο τηλεκοντρόλ. Σβήσε και την τηλεόραση και τον δέκτη μαζί, αλλιώς ο δέκτης θα δουλεύει στα τυφλά τζάμπα, ή από το ενα τηλεκοντρόλ θα αλλάζεις κανάλι και από το άλλο τον ήχο, και ολα αυτά να έχουν αποτέλεσμα κάτι που είχε γράψει πριν μερικά χρόνια ένας φίλος. "Ξεκινάω για το σπίτι των γονιών μου γιατί κάτι πάτησαν και χάθηκε η εικόνα." Και εγώ σκέφτηκα ότι μάλλον άλλαξαν κανάλι στην τηλεόραση και έφυγαν από την είσοδο HDMI που ήταν ο δέκτης.
Το ξαναλέω, η παρακολούθηση της τεχνολογίας δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική για όποιον δεν θέλει ή δεν μπορεί.
Και αν έτσι γίνεται στην Ευρώπη, ας μας πουν πόσα λεφτά έχει στην τσέπη του ο ευρωπαίος και κάθε πότε μπορεί να αλλάζει τηλεόραση, και πόσα έχει στην τσέπη του ο έλληνας. Πάντα λέω ότι πριν μας φέρουν οτιδήποτε γίνεται στην Ευρώπη, να μας φέρουν πρώτα ευρωπαϊκούς μισθούς και συντάξεις.
 

sotos65

AVClub Fanatic
25 August 2007
10,620
Χανιά
Δηλαδή οπότε ποια είναι η πρόταση, επειδή η τηλεόραση μπορεί να απαξιωθεί κάποια στιγμή εξαιτίας των τεχνολογικών αλλαγών, να μην γίνει καμία μετάβαση, παρά μόνο όταν θα περιμένουμε να χαλάσει... Η ΔΙΚΙΑ μας για να την αλλάξουμε με τη νέας τεχνολογίας; Αν όλοι αγόραζαν τηλεοράσεις σε συγκεκριμένη στιγμή, όλοι μαζί, κάθε 8-10 χρόνια, και ανάμεσα κανείς, θα ήταν εύκολο αυτό, αφού όλες οι τηλεοράσεις θα είχαν φτάσει στο όριο ζωής τους την ίδια στιγμή. Αυτό όπως είναι λογικό δεν συμβαίνει, και πάντα υπάρχουν τηλεοράσεις των 10 ετών, αλλά και του 1 έτους. Οπότε δεν αντιλαμβάνομαι τι ακριβώς ζητάμε, να μην προχωρήσει η αλλαγή, ποτέ;
 
Και πριν σχεδόν 10 χρόνια την ίδια γκρίνια ακούγαμε. Τελικά όλα καλά πήγαν. Το ίδιο θα γίνει και τώρα.

Με την αλλαγή του ραδιοφώνου σε DAB είναι που θα πέσει πραγματικά κλάμα.. εκεί να δείτε "εγκατεστημένη βάση"..