Ο κάθε καφές, ανάλογα την ποικιλία στην οποία ανήκει, ανάλογα το είδος επεξεργασίας του (washed, natural, fermented κλπ), το roast προφίλ που το ψήνει ο κάθε ψηστης, κάνει διαφορετικό degass.
Επειδή το θέμα όπως καταλαβαίνετε είναι πολυ-παραγοντικο, είναι εξαιρετικά αδύνατο για κάθε είδος καφέ να πούμε σε ποια ημέρα, βδομάδα κλπ κάνει περισσότερο/ λιγότερο degass.
Αυτό που μπορεί να διαπιστωσει πολύ εύκολα ένας home barista είναι μέσω δοκιμών (χαρτί και στυλό για σημειώσεις) ενός καφέ, να δοκιμάσει στη πρώτη εβδομάδα να κάνει εσπρέσσο, κρατώντας συγκεκριμένη συνταγή, δηλαδή σταθερά γραμμάρια, θερμοκρασία, χρόνο εκχύλισης και όσο το δυνατόν ίδια κατανομή στο portafilter.
Αν μπορεί να κάνει και κάνα βιντεάκι ακόμα καλύτερα, θα θυμάται και οπτικά πως πήγαν οι εκχυλισεις του την 1η εβδομάδα.
Τα ίδια να επαναλάβει τη δεύτερη και τη τρίτη εβδομάδα.
Μετά να ανοίξει τις σημειώσεις του και να δει τι έγινε όλες αυτές τις βδομάδες, πότε πήρε καλύτερα καφεδάκια κλπ.
Όταν δοκίμαζα στην αρχή να πιω φρέσκους καφέδες ως εσπρέσσο (με roast date < 7 ημερών) νόμιζα ότι θα δηλητηριαστω από το διοξείδιο που ένιωθα στον καφέ.
Οι καλύτεροι roasters του εξωτερικό συνιστούν με βάση τα ψησίματα τους να μην καταναλώνουμε τα καφεδάκια νωρίτερα από 3 εβδομάδες. Κάποιοι μάλιστα παρακινούν τους πελάτες τους να ανηξουν ένα σακουλάκι 2 μήνες μετά το roast date, για να δουν πόσο καλύτερη γεύση έχουν τα καφεδάκια τους μετά από τόσο καιρό.
Προσωπικά θεωρώ ότι από τους Έλληνες roaster, μόνο 1-2 αξίζουν στα ψησίματα για εσπρέσσο και από αυτούς δεν πίνονται τα καφεδάκια τους πριν τις 2 εβδομάδες degass.
Για το cup10 που αναφέρθηκε, μόνο κάποιες Αιθιοπιες από Moplaco ως φίλτρου άξιζαν κατ' εμε, σε εσπρέσσο δεν το έχει στο ψήσιμο. Στα blend του ακούω καλά σχόλια, μιας και το προφίλ ψησίματος είναι πιο προς το medium, όμως τα blend γενικά δεν είναι του γούστου μου για τα συστήσω σε κάποιον.
Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk