Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

teodor_ch

AVClub Addicted Member
απλά ο CUP10 δεν με χτυπάει στα νεύρα εξαρτάται και πως έχεις κάνει την εκχύλιση, δεν είναι κάτι ουάου αλλά σίγουρα καλύτερος από το μάστερ μπλεντ του coffee island

παρεμπίπτοντος ο καφές από Γερμανία έρχεται σε 7 μέρες, από Ελλάδα μέχρι στιγμής έχω 20 μέρες και αναμένω...

Αντίθετα!
O cup10 μου χαλούσε το στομάχι και βαρούσε στα νεύρα! Και έχω τεράστιες αντοχές! Μπορώ να πιώ ένα μπουκαλάκι tabasco ανάλογα το φαγητό :)

Αντίθετα αυτός μου αρέσει πολύ περισσότερο ακόμα και χωρίς ζάχαρη
https://www.coffeeisland.gr/catalog/viewProduct/2302-espresso-silk-river-blend-in-bulk-
(καλύτερος απο master blend)
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
Αντίθετα!
O cup10 μου χαλούσε το στομάχι και βαρούσε στα νεύρα! Και έχω τεράστιες αντοχές! Μπορώ να πιώ ένα μπουκαλάκι tabasco ανάλογα το φαγητό :)

Αντίθετα αυτός μου αρέσει πολύ περισσότερο ακόμα και χωρίς ζάχαρη
https://www.coffeeisland.gr/catalog/viewProduct/2302-espresso-silk-river-blend-in-bulk-
(καλύτερος απο master blend)

LOL θα ήμασταν πολύ καλή παρέα!

δοκιμάζω τον Brazil Espresso Blend-Monte Alegre γιατί μου φαίνεται πιο ήπιος καθώς πίνω συνήθως decaf και όταν πίνω καφεΐνη παθαίνω μία έκρηξη!

πχ από αμέσως μετά από round cup ήμουν για δέσιμο!

τεσπά το σημαντικό είναι μπορείς να δουλέψεις τον καφέ με τα μηχανήματα που έχεις και να τον φέρεις στα μέτρα σου!
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Coffeeisland συνώνυμο του μπαγιάτικου.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Αν είναι κλεισμένος ολόκληρος ο κόκκος σε αεροστεγές σακούλι για 2-3 μήνες τί χάνουμε σε σχέση με τον αλεσμένο της εβδομάδας πάλι στις ίδιες συνθήκες?

ΥΓ. Εκτός απο το placebo
 
7 July 2006
451
Και στις δύο περιπτώσεις το προϊόν έχει μπαγιατέψει λόγω παρατεταμένης επαφής με οξυγόνο.
Γενικά δεν αξίζει να ασχολείται κάνεις με καφέδες που αποθηκεύονται σε σιλό και συσκευάζονται από εκεί, ποσό μάλλον εάν, σε ίδιες τιμές, μπορεί να παραγγείλει να του ψήσουν επί τόπου.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
το όπτιμουμ είναι 7-10 μέρες μετά από το roasting, ειδικά για light roasted καφέδες! (και ακόμα χειρότερα αν δεν μπορείς να κάνεις pre-infusion ώστε να επιτύχεις το degas )
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
μπερδεύτηκα και έκανα λάθος ερώτηση
εννοούσα ψημένο 7-14 ημερών με ψημένο 3 μηνών ολόκληρο κόκκο

Εφόσον ο κόκκος είναι ολόκληρος η επαφή με το οξυγόνο είναι ελάχιστη. Ειδικά όταν μιλάμε για αεροστεγές κλεισμένο σακούλι! (και κομμένος να ήταν μέσα στο σακούλι πόσος να έχει χαλάσει απο το οξυγόνο?
 
7 July 2006
451
μπερδεύτηκα και έκανα λάθος ερώτηση
εννοούσα ψημένο 7-14 ημερών με ψημένο 3 μηνών ολόκληρο κόκκο

Εφόσον ο κόκκος είναι ολόκληρος η επαφή με το οξυγόνο είναι ελάχιστη. Ειδικά όταν μιλάμε για αεροστεγές κλεισμένο σακούλι! (και κομμένος να ήταν μέσα στο σακούλι πόσος να έχει χαλάσει απο το οξυγόνο?
Διαφορά υπάρχει σίγουρα. Το εάν είναι μικρή ή μεγάλη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Η δικιά μου ένσταση, όσον αφορά το coffeeisland, αφορά τα σιλό που έχει στα μαγαζιά του στα οποία ο καφές είναι εκτεθειμένος και σου γεμίζει σακουλάκια.
Εάν πουλά συσκευασμένο, ακόμη και χωρίς rd, εκεί τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

μπερδεύτηκα και έκανα λάθος ερώτηση
εννοούσα ψημένο 7-14 ημερών με ψημένο 3 μηνών ολόκληρο κόκκο

Εφόσον ο κόκκος είναι ολόκληρος η επαφή με το οξυγόνο είναι ελάχιστη. Ειδικά όταν μιλάμε για αεροστεγές κλεισμένο σακούλι! (και κομμένος να ήταν μέσα στο σακούλι πόσος να έχει χαλάσει απο το οξυγόνο?
Δυστυχώς δεν ισχύει αυτό. Ο καφές όταν καβουρδίζεται, εγκλωβίζει μέσα του αέρια που απελευθερώνοντσι σιγά σιγά. Όταν περάσει 1 μήνας δεν υπάρχει τίποτα πια μέσα για να βγει σαν γεύση στο φλιτζάνι.
Αν το καλοσκεφτείς ισχύει ότι ισχύει και στο φιστίκι Αιγίνης. Μπαγιάτικο δεν τρώγεται.
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
πριν τις 7 μέρες παραέχει αέρια μετά το μήνα μάλλον έχει πολύ λίγα να δώσει και εάν είναι μέσα σε σακκούλι ή σε atmos canister!

πάλι σφήνα άνοιξα τον καφέ από Γερμανία και προσπάθησα να κάνω την συνταγή μου η 1η αποτυχημένη η 2η σωστή
στην αποτυχημένη ο καφές μου βγήκε φοβερός!
στην επιτυχημένη μου βγήκε πολύ aithiopean style που δε μου πολυ αρέσει αυτό το καιρό
σε κάθε περίπτωση ήταν πολύ ποιοτικός και δεν είχε καμία σχέση με τα σακουλάκια που αγοράζουμε από εδώ...
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Διαφορά υπάρχει σίγουρα. Το εάν είναι μικρή ή μεγάλη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Η δικιά μου ένσταση, όσον αφορά το coffeeisland, αφορά τα σιλό που έχει στα μαγαζιά του στα οποία ο καφές είναι εκτεθειμένος και σου γεμίζει σακουλάκια.
Εάν πουλά συσκευασμένο, ακόμη και χωρίς rd, εκεί τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Δε μιλάω για καφέ απο σιλο. Δικό μου λάθος που δε το ξεκαθάρισα.
Αγοράζω συνήθως του κιλού και έρχονται στα συσκευασμένα απο την παραγωγή απευθείας.

Ο καφές πάντως που πρότεινες ποιο πάνω το γράφει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για χύμα καφέ.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Για την ποικιλία το έβαλα. Ότι λινκ βρήκα πρώτα μπροστά μου.
Αλλά και αυτόν, αν τους πείς 1 κιλό ολόκληρο στον δίνουν στην αρχική συσκευασία του παρόλο που γράφει NOT FOR SALE :)
Μπορεί να πρέπει να σε γνωρίζουν. Δε ξέρω.

Δυστυχώς δεν ισχύει αυτό. Ο καφές όταν καβουρδίζεται, εγκλωβίζει μέσα του αέρια που απελευθερώνοντσι σιγά σιγά. Όταν περάσει 1 μήνας δεν υπάρχει τίποτα πια μέσα για να βγει σαν γεύση στο φλιτζάνι.
Αν το καλοσκεφτείς ισχύει ότι ισχύει και στο φιστίκι Αιγίνης. Μπαγιάτικο δεν τρώγεται.

Το μπαγιάτικο όμως πώς προκύπτει?
παίρνει υγρασία που υπάρχει τρόπος βέβαια να το φρεσκάρεις ξανά

Όταν ο καφές είναι συσκευασμένος σε αεροστεγή συσκευασία ολόκληρος ο κόκκος τότε δέχομαι ότι μπορεί να χάνει αέρια που απελευθερώνονται (κάποια χημική αντίδραση?) αλλά μέχρι εκεί.

Είναι εύκολο να κάνει κάποιος το πείραμα.
Εγώ πχ. απο ταφ δεν καταλαβαίνω διαφορές που να πώ ότι έχει μεγάλη διαφορά στον ψημένο εβδομάδας με τον ψημένο διμήνου κλεισμένο στο σακουλάκι του αμέσως μετά το ψήσιμο (ίδια παρτίδα). Ολόκληρος κόκκος πάντα.

Υγρασία δεν παίρνει, οξυγόνο δεν παίρνει. Οκ αν ΠΑΡΑΓΕΙ αέρια τα χάνει. Αλλά αν παράγει τότε με τί ρυθμό γίνεται αυτό? Γιατί μπορεί πχ τη 1η μέρα να είναι στο 100% και την 7η στο 10% οπότε απο εκεί και πέρα δεν υπάρχουν διαφορές.
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφ

Δε μιλάω για καφέ απο σιλο. Δικό μου λάθος που δε το ξεκαθάρισα.
Αγοράζω συνήθως του κιλού και έρχονται στα συσκευασμένα απο την παραγωγή απευθείας.



Για την ποικιλία το έβαλα. Ότι λινκ βρήκα πρώτα μπροστά μου.
Αλλά και αυτόν, αν τους πείς 1 κιλό ολόκληρο στον δίνουν στην αρχική συσκευασία του.



Το μπαγιάτικο όμως πώς προκύπτει?
παίρνει υγρασία που υπάρχει τρόπος βέβαια να το φρεσκάρεις ξανά

Όταν ο καφές είναι συσκευασμένος σε αεροστεγή συσκευασία ολόκληρος ο κόκκος τότε δέχομαι ότι μπορεί να χάνει αέρια που απελευθερώνονται (κάποια χημική αντίδραση?) αλλά μέχρι εκεί.

Είναι εύκολο να κάνει κάποιος το πείραμα.
Εγώ πχ. απο ταφ δεν καταλαβαίνω διαφορές που να πώ ότι έχει μεγάλη διαφορά στον ψημένο εβδομάδας με τον ψημένο διμήνου κλεισμένο στο σακουλάκι του αμέσως μετά το ψήσιμο (ίδια παρτίδα). Ολόκληρος κόκκος πάντα.

Υγρασία δεν παίρνει, οξυγόνο δεν παίρνει. Οκ αν ΠΑΡΑΓΕΙ αέρια τα χάνει. Αλλά αν παράγει τότε με τί ρυθμό γίνεται αυτό? Γιατί μπορεί πχ τη 1η μέρα να είναι στο 100% και την 7η στο 10% οπότε απο εκεί και πέρα δεν υπάρχουν διαφορές.
Ο καφές κάνει de-gas το CO2 που δημιουργείται με το καβούρδισμα. Συνήθως είναι στην καλύτερη κατάστασή του τη 3η με 4η εβδομάδα. Μετά μπαγιατεύει. Αυτό φαίνεται και στην κρέμα του και στα αρώματα του.
Αν το προσέξεις, θα το παρατηρήσεις και μόνος σου.
Οι καλές συσκευασίες καφέ, έχουν μονόδρομη βαλβίδα, για να βγαίνει το CO2, δεν κλείνουν αεροστεγώς.
 

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,492
Βέλγιο
Ο κάθε καφές, ανάλογα την ποικιλία στην οποία ανήκει, ανάλογα το είδος επεξεργασίας του (washed, natural, fermented κλπ), το roast προφίλ που το ψήνει ο κάθε ψηστης, κάνει διαφορετικό degass.

Επειδή το θέμα όπως καταλαβαίνετε είναι πολυ-παραγοντικο, είναι εξαιρετικά αδύνατο για κάθε είδος καφέ να πούμε σε ποια ημέρα, βδομάδα κλπ κάνει περισσότερο/ λιγότερο degass.

Αυτό που μπορεί να διαπιστωσει πολύ εύκολα ένας home barista είναι μέσω δοκιμών (χαρτί και στυλό για σημειώσεις) ενός καφέ, να δοκιμάσει στη πρώτη εβδομάδα να κάνει εσπρέσσο, κρατώντας συγκεκριμένη συνταγή, δηλαδή σταθερά γραμμάρια, θερμοκρασία, χρόνο εκχύλισης και όσο το δυνατόν ίδια κατανομή στο portafilter.

Αν μπορεί να κάνει και κάνα βιντεάκι ακόμα καλύτερα, θα θυμάται και οπτικά πως πήγαν οι εκχυλισεις του την 1η εβδομάδα.

Τα ίδια να επαναλάβει τη δεύτερη και τη τρίτη εβδομάδα.

Μετά να ανοίξει τις σημειώσεις του και να δει τι έγινε όλες αυτές τις βδομάδες, πότε πήρε καλύτερα καφεδάκια κλπ.

Όταν δοκίμαζα στην αρχή να πιω φρέσκους καφέδες ως εσπρέσσο (με roast date < 7 ημερών) νόμιζα ότι θα δηλητηριαστω από το διοξείδιο που ένιωθα στον καφέ.

Οι καλύτεροι roasters του εξωτερικό συνιστούν με βάση τα ψησίματα τους να μην καταναλώνουμε τα καφεδάκια νωρίτερα από 3 εβδομάδες. Κάποιοι μάλιστα παρακινούν τους πελάτες τους να ανηξουν ένα σακουλάκι 2 μήνες μετά το roast date, για να δουν πόσο καλύτερη γεύση έχουν τα καφεδάκια τους μετά από τόσο καιρό.

Προσωπικά θεωρώ ότι από τους Έλληνες roaster, μόνο 1-2 αξίζουν στα ψησίματα για εσπρέσσο και από αυτούς δεν πίνονται τα καφεδάκια τους πριν τις 2 εβδομάδες degass.

Για το cup10 που αναφέρθηκε, μόνο κάποιες Αιθιοπιες από Moplaco ως φίλτρου άξιζαν κατ' εμε, σε εσπρέσσο δεν το έχει στο ψήσιμο. Στα blend του ακούω καλά σχόλια, μιας και το προφίλ ψησίματος είναι πιο προς το medium, όμως τα blend γενικά δεν είναι του γούστου μου για τα συστήσω σε κάποιον.





Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα ό

Ο καφές κάνει de-gas το CO2 που δημιουργείται με το καβούρδισμα. Συνήθως είναι στην καλύτερη κατάστασή του τη 3η με 4η εβδομάδα. Μετά μπαγιατεύει. Αυτό φαίνεται και στην κρέμα του και στα αρώματα του.
Αν το προσέξεις, θα το παρατηρήσεις και μόνος σου.
Οι καλές συσκευασίες καφέ, έχουν μονόδρομη βαλβίδα, για να βγαίνει το CO2, δεν κλείνουν αεροστεγώς.

Για αυτό λέω αεροστεγώς. Δεν μπαίνει μέσα ούτε οξυγόνο ούτε υγρασία.
Και αφού βγάζει CΟ2 τότε πραγματικά είναι προστατευμένος για πολύ καιρό.
Δεν έχω δεί ποτέ μου συσκευασία χωρίς μονόδρομη βαλβίδα (τον ζουλάς και βγάζει αέρα αλλά δε ξαναφουσκώνει το σακουλάκι).


Θα συμφωνήσω με τον Βασίλης Α. που έγραψε αναλυτικά τα διαφορετικά θέματα που έχω παρατηρήσει τόσα χρόνια.
Τα είπε όλα :)
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση

Για αυτό λέω αεροστεγώς. Δεν μπαίνει μέσα ούτε οξυγόνο ούτε υγρασία.
Και αφού βγάζει CΟ2 τότε πραγματικά είναι προστατευμένος για πολύ καιρό.
Δεν έχω δεί ποτέ μου συσκευασία χωρίς μονόδρομη βαλβίδα (τον ζουλάς και βγάζει αέρα αλλά δε ξαναφουσκώνει το σακουλάκι).


Θα συμφωνήσω με τον Βασίλης Α. που έγραψε αναλυτικά τα διαφορετικά θέματα που έχω παρατηρήσει τόσα χρόνια.
Τα είπε όλα :)
Τι εννοείς είναι προστατευμένος? Ο καφές μπαγιατεύει ακόμα και με τη βαλβίδα.
Ακόμα και την ώρα που τον αλέθεις με το μύλο, ο φρέσκος καφές μυρίζει όμορφα. Ο μπαγιάτικος αν δεν πήρε υγρασία στην καλύτερη δεν μυρίζει τίποτα. Αν έχει πάρει και υγρασία μυρίζει όπως το βρεγμένο χώμα.
Δεν το έχεις προσέξει αυτό?
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλ

Τι εννοείς είναι προστατευμένος? Ο καφές μπαγιατεύει ακόμα και με τη βαλβίδα.
Ακόμα και την ώρα που τον αλέθεις με το μύλο, ο φρέσκος καφές μυρίζει όμορφα. Ο μπαγιάτικος αν δεν πήρε υγρασία στην καλύτερη δεν μυρίζει τίποτα. Αν έχει πάρει και υγρασία μυρίζει όπως το βρεγμένο χώμα.
Δεν το έχεις προσέξει αυτό?

Καταρχάς δεν μου έχει τύχει ποτέ μπαγιάτικος.
Αγοράζω μικρές ποσότητες και πάντα είτε φρεσκοψημένο είτε σε κατάλληλη συσκευασία (coffeeisland).
Τη μυρωδιά σαν χώμα όχι δεν την έχω μυρίσει.

Δεν έχω δεί ποτέ να έχει υγρασία και πάντα μου μυρίζει τέλεια είτε όταν ανοίγω το σακουλάκι είτε όταν τον κόβω.
Στο μύλο βάζω λίγη ποσότητα και ακόμα και το σακούλι του κιλού τελειώνει πολύ γρήγορα ~14 μέρες. Και όταν βάζω στο μύλο μετά το κλείνω σχεδόν αεροστεγώς αφού του βγάλω όσο περισσότερο αέρα μπορώ.
Λέω αεροστεγώς γιατί αν μου μείνει αέρας και το πιέσω δεν βγαίνει και πρέπει να το ξανα-ανοίξω.

Οπότε υγρασία δεν προλαβαίνει να πάρει.

Όταν κόβω μυρίζει όλο το σπίτι και στον επάνω όροφο! Και μιλάμε για πολλά κυβικά αέρα (4 μέτρα ύψος στο ισόγειο).

Απο πού το έχεις συναντήσει να χαλάει μέσα στο σακουλάκι του?
 
7 July 2006
451
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλ

Καταρχάς δεν μου έχει τύχει ποτέ μπαγιάτικος.
Αγοράζω μικρές ποσότητες και πάντα είτε φρεσκοψημένο είτε σε κατάλληλη συσκευασία (coffeeisland).
Τη μυρωδιά σαν χώμα όχι δεν την έχω μυρίσει.

Δεν έχω δεί ποτέ να έχει υγρασία και πάντα μου μυρίζει τέλεια είτε όταν ανοίγω το σακουλάκι είτε όταν τον κόβω.
Στο μύλο βάζω λίγη ποσότητα και ακόμα και το σακούλι του κιλού τελειώνει πολύ γρήγορα ~14 μέρες. Και όταν βάζω στο μύλο μετά το κλείνω σχεδόν αεροστεγώς αφού του βγάλω όσο περισσότερο αέρα μπορώ.
Λέω αεροστεγώς γιατί αν μου μείνει αέρας και το πιέσω δεν βγαίνει και πρέπει να το ξανα-ανοίξω.

Οπότε υγρασία δεν προλαβαίνει να πάρει.

Όταν κόβω μυρίζει όλο το σπίτι και στον επάνω όροφο! Και μιλάμε για πολλά κυβικά αέρα (4 μέτρα ύψος στο ισόγειο).

Απο πού το έχεις συναντήσει να χαλάει μέσα στο σακουλάκι του?
1 κιλό σε 14 μέρες!! Δηλαδή περίπου 5 καφέδες την ημέρα.. σοβαρή κατανάλωση.

Μπορείς να ανεβάσεις ενδεικτικά ένα καφέ που έχεις αγοράσει από το νησί?

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύ

Καταρχάς δεν μου έχει τύχει ποτέ μπαγιάτικος.
Αγοράζω μικρές ποσότητες και πάντα είτε φρεσκοψημένο είτε σε κατάλληλη συσκευασία (coffeeisland).
Τη μυρωδιά σαν χώμα όχι δεν την έχω μυρίσει.

Δεν έχω δεί ποτέ να έχει υγρασία και πάντα μου μυρίζει τέλεια είτε όταν ανοίγω το σακουλάκι είτε όταν τον κόβω.
Στο μύλο βάζω λίγη ποσότητα και ακόμα και το σακούλι του κιλού τελειώνει πολύ γρήγορα ~14 μέρες. Και όταν βάζω στο μύλο μετά το κλείνω σχεδόν αεροστεγώς αφού του βγάλω όσο περισσότερο αέρα μπορώ.
Λέω αεροστεγώς γιατί αν μου μείνει αέρας και το πιέσω δεν βγαίνει και πρέπει να το ξανα-ανοίξω.

Οπότε υγρασία δεν προλαβαίνει να πάρει.

Όταν κόβω μυρίζει όλο το σπίτι και στον επάνω όροφο! Και μιλάμε για πολλά κυβικά αέρα (4 μέτρα ύψος στο ισόγειο).

Απο πού το έχεις συναντήσει να χαλάει μέσα στο σακουλάκι του?
Ωραία. Δοκίμασε να αφήσεις ένα κλειστό "σφραγισμένο" σακουλάκι του ταφ στην άκρη για 3 μήνες..

Όταν τον ετοιμάσεις θα δεις ότι καμμια συσκευασία δεν προστατεύει τον καφέ.
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές

1 κιλό σε 14 μέρες!! Δηλαδή περίπου 5 καφέδες την ημέρα.. σοβαρή κατανάλωση.

Μπορείς να ανεβάσεις ενδεικτικά ένα καφέ που έχεις αγοράσει από το νησί?

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

https://www.coffeeisland.gr/catalog/viewProduct/2302-espresso-silk-river-blend-in-bulk-


Δεν τους πίνω όλους εγώ :p
Εγώ τηρώ τον κανόνα 99% του έτους 2 διπλούς/ημέρα με τον τελευταίο μέχρι τις 18:00 να τον έχω πιεί.


Ωραία. Δοκίμασε να αφήσεις ένα κλειστό "σφραγισμένο" σακουλάκι του ταφ στην άκρη για 3 μήνες..

Όταν τον ετοιμάσεις θα δεις ότι καμμια συσκευασία δεν προστατεύει τον καφέ.

Ε δε σου υπόσχομαι ότι θα το κάνω :p

Αλλά τί παθαίνει?
Κάτι άλλο εκτός απο το CO2 που χάνει?