Αναζήτηση εξαρτήματος για μητρική ASUS Z170-Pro

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Καλημέρα σε όλους

Ευρισκόμενος ήδη σε διακοπές στην επαρχία και μετά την διευθέτηση ορισμένων εργασιών στο μικρό μας εξοχικό (άμα παρατήσεις ένα σπίτι για ένα και πλέον χρόνο, όσο κι αν φρόντισες να το προστατέψεις, θα σου βγάλει οπωσδήποτε δουλειές), αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο με το "καλό" μου PC, που με συνόδεψε στο ταξίδι των διακοπών. Είναι ένα PC χτισμένο πριν περίπου 5 χρόνια, βασισμένο σε μια μητρική Asus Z170 Pro, και με επεξεργαστή Intel Core i7-6700k Skylake.

Το εν λόγω PC με έχει εξυπηρετήσει (και εξακολουθεί να με εξυπηρετεί) καλά και απρόσκοπτα μέχρι σήμερα. Τότε που το έχτισα, επιλέγοντας τα εξαρτήματά του ξεχωριστά, ένα-ένα, είχα προσέξει ότι στο manual της μητρικής υπήρχε αναφορά για εγκατάσταση σε ειδική υποδοχή ενός Trusted Platform Module, που έπρεπε να αγοραστεί ξεχωριστά. Είναι το TPM-M R2.0, μια τόσο δα μικρή καρτούλα διαστάσεων 15mm x 25mm, που πάει και κουμπώνει πάνω στην ειδική υποδοχή των 14-1 pins της μητρικής. Η εικόνα του από το site της Asus:
P_setting_xxx_0_90_end_500.png

Τότε αποφάσισα ότι το εν λόγω εξάρτημα ήταν περιττό και φυσικά δεν έψαξα να το βρω και να το αγοράσω. Σήμερα, και εν όψει των επερχόμενων Windows 11, που έχουν στα προαπαιτούμενα την ύπαρξη Trusted Platform Module στο PC, η έυρεση και αγορά του εν λόγω module, καθίσταται σχεδόν αναγκαία. Έψαξα να το βρω στην Ελλάδα, αλλά όπου κι αν το εντόπισα, είναι καταργημένο. Το βρίσκω φυσικά στο eBay και αλλού, αλλά όλοι το "βαράνε" σε τιμές απίστευτες, ενώ η πραγματική του τιμή - όταν ήταν διαθέσιμο στην αγορά - ήταν μεταξύ 10 και 15 ευρώ. Π.χ. εδώ.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει η δυνατότητα να το ζητήσω από την αντιπροσωπεία της Asus εδώ στην Ελλάδα (η οποία δεν ξέρω ποια είναι - όποιος ξέρει, ας βοηθήσει) και στη συνέχεια αυτοί να με παραπέμψουν σε κάποιον συνεργάτη τους, από τον οποίο θα μπορέσω να το αγοράσω (αν δεν έχουν οι ίδιοι τμήμα λιανικής).

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
 

ika

Supreme Member
20 September 2010
4,840
Αθήνα
Και να βρεθεί η κάρτα ΤΡΜ, ο επεξεργαστής είναι 6ης γενιάς και δεν είναι στη λίστα αποδεκτών CPU για τα 11.
Το λέω γιατί η δική μου CPU είναι 7ης γενιάς και έχω το ίδιο θέμα αποδοχής.
Προς το παρόν τουλάχιστον λένε για 8ης γενιάς και μετά.....
 
Και να βρεθεί η κάρτα ΤΡΜ, ο επεξεργαστής είναι 6ης γενιάς και δεν είναι στη λίστα αποδεκτών CPU για τα 11.
Το λέω γιατί η δική μου CPU είναι 7ης γενιάς και έχω το ίδιο θέμα αποδοχής.
Προς το παρόν τουλάχιστον λένε για 8ης γενιάς και μετά.....
Πράγματι, με βάση τα όσα μέχρι σήμερα έχουν διαρρεύσει, μιλάνε για επεξεργαστές 8ης γενιάς. Ωστόσο - όπως λένε οι διάφοροι, περισσότερο "εντρυφήσαντες" στο θέμα - όλα είναι ρευστά ακόμα. Και ελπίζω -ζουμε να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε τα 11 με PC τέτοιων προδιαγραφών στο τέλος. Αυτός είναι και ο λόγος που αναζητώ την καρτούλα, που αν την βρω χωρίς να πληρώσω έναν σκασμό λεφτά, να ξεπεράσω το εμπόδιο της αναγκαίας προδιαγραφής/απαίτησης του Trusted Platform Module, με την ελπίδα στραμμένη προς την αλλαγή των παρόντων απαιτήσεων, ελαφρά προς τα πίσω.

Πάντως, για να επανέλθουμε και στο βασικό θέμα του νήματος, είτε μπορέσω είτε όχι να περάσω στα 11, η εγκατάσταση και χρήση της εν λόγω καρτούλας, εφόσον φυσικά την βρω σε προσιτή τιμή, κακό δεν θα κάνει στο PC, μάλλον καλό (αν δεν κάνει ούτε καλό ούτε κακό). Γι' αυτό και την ψάχνω.
 

ika

Supreme Member
20 September 2010
4,840
Αθήνα
Εύχομαι αίσια κατάληξη αναζήτησης.

Το mobo μου έχει ΤΡΜ2 τσιπάκι, αλλά δεν είδα καμιά διαφορά μετά την ενεργοποίησή του, πέραν από την εμφάνιση του στο DEVICE MANAGER.
 
Μετά από επικοινωνία με την ίδια την Asus, από την οποία ζητούσα πληροφορίες διαθεσιμότητας και υπόδειξη κάποιου ντίλερ τους εδώ, έλαβα απάντηση από το τμήμα της εδώ στην Ελλάδα ότι η Asus δεν διαθέτει δίκτυο πωλήσεων λιανικής (καλά, αυτό δεν χρειαζόταν να το εξηγήσουν, το ήξερα) και επομένως δεν μπορεί να μου προμηθεύσει τίποτα (προφανώς). Ο άνθρωπος από την Asus Ελλάδας μου υπέδειξε να ψάξω σε ...Amazon, eBay κλπ. (!!)

Λες και δεν είχα ψάξει!

Και που δυστυχώς οι "μάγκες" πωλητές στο eBay το πουλάνε από 50+ έως και 110 Ευρώ, συν τα έξοδα αποστολής, που τα χρεώνουν επίτηδες από 15-16 ευρώ μέχρι και 50+ ευρώ (!!).
Φυσικά, δεν θα σταματήσω να ψάχνω, αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω ένα σκασμό λεφτά για μια καρτούλα που στην καλύτερη θα έκανε 10 ευρώ υπό κανονικές συνθήκες.