Μετά την ψηφιακή τηλεόραση πρέπει να πάρει σειρά το ψηφιακό ραδιόφωνο

babis3g

Senior Member
7 April 2017
586
εχει πεσει συζητηση και για drm
ηδη δοκιμαζει αυτη τη στιγμη η Δανια και μια αλλη χωρα (δεν την θυμαμαι)
Το μονο θετικο του drm επειδη θα ειναι στην μπαντα των fm (πιο χαμηλες συχνοτητες εναντι του dab) και επειδη γεωγραφικα εχουμε πολλα βουνα, ισως ειναι καλυτερα το σημα drm να παει πιο μακρυα (και μεσα σε σπιτια) παρα το dab που ειναι vhf, αρα to dab ειναι πιο οπτικης (πισω απο βουνα και μεσα σε πολυκατοικιες χανεται πιο ευκολα)

Παντως ή το ενα ή το αλλο μαλλον καποια στιγμη θα ερθει το ψηφιακο και σιγουρα οσα ανεφερες θα πρεπει να αντικατασταθουν ολα απο την αρχη
 

kurkosdr

Senior Member
14 December 2014
418
Παντως ή το ενα ή το αλλο μαλλον καποια στιγμη θα ερθει το ψηφιακο και σιγουρα οσα ανεφερες θα πρεπει να αντικατασταθουν ολα απο την αρχη
Οπότε πάλι μας ζητάνε να ξηλωθούμε για δέκτες, αυτή τη φορά όμως χωρίς ουσιαστικό όφελος αφού η απελευθέρωση φάσματος είναι ελάχιστη.
 
  • Like
Reactions: ln()

Psilos2003

Senior Member
17 October 2013
483
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η Ευρώπη επέλεξε το DAB αντί για κάποια υβριδική λύση πάνω στα FM τύπου FM eXtra ή HD Radio. Τέτοιες υβριδικές λύσεις υπήρχαν από παλιά στην ευρωπαϊκή τηλεόραση (για τον ήχο) με το NICAM, πριν καν υπάρξουν τα σύγχρονα πρότυπα συμπίεσης, οπότε είναι εφικτές.
υπαρχει περιπτωση να παμε σε DRM που θα χρησιμοποιει την μπαντα των fm, ετσι μπορουν να εκπεμπουν παραλληλα (ταυτοχρονα) και οπως τωρα αναλογικα και ψηφιακα...που σημαινει οτι θα μπορουμε να εχουμε για καποιο διαστημα τους τωρινους δεκτες αυτοκινητων και αλλαγη σταδιακα σε ψηφιακους drm οποιος μπορει
Το φάσμα δεν επαρκεί για ταυτόχρονη μετάδοση αναλογικού και ψηφιακού σήματος στο ίδιο κανάλι (IBOC, in band on channel). Αυτό έγινε μόνο στην Αμερική που τα κανάλια έχουν εύρος 400kHz και "χώρεσε" και το HD Radio. Παντού αλλού τα κανάλια έχουν εύρος 200KHz και χωράει μόνο η αναλογική εκπομπή. Για να γίνει ταυτόχρονη μετάδοση και με δεδομένο ότι τα FM στις μεγάλες πόλεις είναι γεμάτα θα πρέπει κάποιο σταθμοί να κλείσουν ώστε κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν ταυτόχρονα αναλογικά και ψηφιακά, πράγμα δύσκολο.

Οπότε πάλι μας ζητάνε να ξηλωθούμε για δέκτες, αυτή τη φορά όμως χωρίς ουσιαστικό όφελος αφού η απελευθέρωση φάσματος είναι ελάχιστη.
Το DRM+ χρησιμοποιεί μόνο 100kHz φάσματος αντί των 200kHz της αναλογικής εκπομπής, οπότε με μετάβαση σε αποκλειστική εκπομπή DRM+ χωράνε διπλάσιοι σταθμοί. Και βέβαια εκλείπουν τα μειονεκτήματα της αναλογικής εκπομπής (θόρυβος κλπ.) Από την άλλη η εκπομπή σε DRM+ έχει μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας, γιατί απαιτούνται ενισχυτές τάξης ΑΒ (linear) με απόδοση ~45% σε αντίθεση με τα αναλογικά FM που χρησιμοποιούν ενισχυτές τάξης C με απόδοση ~70%. Προφανώς η μελέτη που έλεγε ότι το DAB+ κοστίζει λιγότερο διαίρεσε το κόστος με τον αριθμό των καναλιών που εκπέμπει το κάθε μπουκέτο.
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,223
Σάμος
Μερικές σκέψεις για το ψηφιακό ραδιόφωνο στην Ελλάδα:

1) Σε πρώτη φάση το ψηφιακό ραδιόφωνο αφορά την ΕΡΤ, καθώς έχει εκ του νόμου την υποχρέωση πανελλαδικής κάλυψης με κάθε πρόσφορο μέσο, κατοχυρωμένες συχνότητες VHF II – VHF III και εξασφαλισμένα οικονομικά μέσα. Νομίζω ότι για τους ιδιωτικούς σταθμούς (π.χ ΕΙΙΡΑ - ΠΕΙΡΑΣ), το θέμα ψηφιακό ραδιόφωνο ίσως ανοίξει μετά την οριστική αδειοδότησή τους από το κράτος.

2) Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένονται τρεις νέοι μουσικοί θεματικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ (jazz, λαϊκό, παράδοση). Εκτός από τη διαδικτυακή και την επίγεια τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ, οι παραπάνω σταθμοί μπορούν να προστεθούν και στην πολυπλεξία DAB+ της ΕΡΤ.

3) Το πόσο αναγκαία είναι η χρήση ψηφιακού ραδιοφώνου για την ΕΡΤ, φαίνεται σε περιοχές όπως η Βόρεια Σάμος, όπου μένω: λόγω έλλειψης συχνοτήτων FM, υπάρχει μόνο η ΕΡΑ Βορείου Αιγαίου (89,7 ΜΗz), χωρίς μάλιστα να καλύπτεται ολόκληρη η περιοχή.

4) Όπως είναι γνωστό, η ΕΡΤ βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας 162 νέων πομπών FM (2022 – 2024). Ο (μακαρίτης πλέον) τεχνικός της ΕΡΤ που ενημέρωνε σε άλλο forum, έκανε την πρόβλεψη για χρήση του ψηφιακού συστήματος DRM στους παραπάνω πομπούς, με (χαμηλού συνολικού κόστους) προσθήκη διαμορφωτών DRM. Αν δεν κάνω λάθος, για τους σταθμούς της ΕΡΤ στα FM προβλέπεται εύρος 400 KHz.

5) Είναι γνωστή η ευελιξία και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το DRM στην ψηφιοποίηση κάθε ραδιοφωνικής μπάντας συχνοτήτων, με αυτόνομη χρήση πομπών - κεραιοσυστημάτων που διαθέτει ήδη ο κάθε ραδιοφωνικός πάροχος για ομαλή ψηφιακή μετάβαση, με χαμηλότερη ισχύ εκπομπής. Από την άλλη πλευρά, το DRM έχει σήμερα δύο σημαντικά μειονεκτήματα:

α) Δεν υπάρχουν στην αγορά ραδιοφωνικοί δέκτες DRM. Υπάρχουν κάποια κινέζικα (π.χ. GOSPELL) και ινδικά μοντέλα που δεν διατίθενται στην Ευρώπη και η προμήθειά τους από Ασία ή Αυστραλία είναι μάλλον περιπετειώδης.

β) Στην Ευρώπη το DRM έχει εμπορικά εκτοπιστεί από το DAB+ και μέχρι στιγμής δεν συζητιέται η χρήση του ούτε για τα VHF II στις χώρες που κλείνουν τα FM.

6) Για τους παραπάνω λόγους δεν βλέπω πιθανό να χρησιμοποιήσει η ΕΡΤ το σύστημα DRM στα FM, αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει σε 3 χρόνια. Ίσως κάποια στιγμή να προχωρήσει σε συνδυασμό DRM για μεσαία – FM και DAB+ για VHF III.

7) Ίσως πιο σίγουρο είναι ότι μετά τους 162 νέους πομπούς FM (το 2025 ?), η διοίκηση της ΕΡΤ θα πρέπει να πάρει (και να δώσει) το «πράσινο φως» για την προμήθεια 166 πομπών DAB+ που θα φέρουν την πολυπλεξία των 10+ κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών σε ολόκληρη την Ελλάδα, μέσα από τα 166 κέντρα εκπομπής που προβλέπει ο χάρτης συχνοτήτων DAB+ (ΦΕΚ Β’ 55/18-1-2018).

Βέβαια, πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από τις κάθε είδους επιλογές (κυβερνητικές, επιχειρηματικές) που θα γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια για το θέμα αυτό και το ραδιόφωνο γενικότερα.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: mikemtb

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,223
Σάμος
Τσεχία: Δοκιμαστική εκπομπή DRM στα μεσαία κύματα

Την περασμένη εβδομάδα, ο τσεχικός πάροχος České Radiokomunikace (CRA) έλαβε άδεια από την τσεχική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (ČTÚ) για τη διεξαγωγή δοκιμαστικής εκπομπής DRM στα 954 ΚHz από την Husova Colony, μια γειτονιά στην πόλη České Budějovice.

Για την εκπομπή θα χρησιμοποιηθεί υπάρχων ΑΜ πομπός Transradio, ισχύος 3,16 KW, στον οποίο θα ενσωματωθεί διαμορφωτής DRM. Τα 954 ΚHz είναι μία από τις συχνότητες μεσαίων κυμάτων όπου μεταδίδονταν τα προγράμματα ČRo Dvojka και ČRo Plus μέχρι το τέλος του 2021. Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια προγράμματα θα μεταδοθούν μέσω της δοκιμής DRM, αλλά θεωρητικά υπάρχει χώρος για τρία προγράμματα.

Mε την παραπάνω δοκιμαστική εκπομπή, η CRA θέλει (μεταξύ άλλων) να καθορίσει το εύρος και την ενεργειακή απόδοση της μετάδοσης στο πρότυπο DRM, με διαμόρφωση 16 QAM και 64 QAM.
Aν η δοκιμή DRM είναι επιτυχής, θα μπορούσε να συμβάλλει στη χρησιμοποίηση κι άλλων πομπών ΑΜ για ψηφιακή εκπομπή στα μεσαία κύματα.

https://radiovisie.eu/nieuwe-drm-testen-in-tsjechie-en-denemarken/

(Σ.Σ: Άραγε η διοίκηση της ΕΡΤ δεν ενδιαφέρεται για δοκιμαστική εκπομπή DRM μέσω κάποιου πομπού στα μεσαία κύματα?)
 
  • Like
Reactions: mikemtb

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,223
Σάμος
Γερμανία: 161 πομποί DAB+ για το DR Deutschland ως το τέλος του 2022

Το Deutschlandradio ανακοίνωσε ότι ο πάροχος δικτύου Media Broadcast θα θέσει άμεσα σε λειτουργία 12 νέους πομπού DAB+ για την επέκταση του πολυπλέκτη «DR Deutschland» σε περισσότερες περιοχές της Γερμανίας. Ο πρώτος νέος πομπός θα τεθεί σε λειτουργία στο Reutlingen στις 16 Μαρτίου και ο τελευταίος ως το φθινόπωρο. Μέχρι το τέλος του 2022, οι δημόσιοι ραδιοσταθμοί Deutschlandfunk, Deutschlandfunk Kultur, Deutschlandfunk Nova, το ειδικό πρόγραμμα «Dokumente und Debatten» και πολλά άλλα ιδιωτικά προγράμματα που φιλοξενούνται στον πολυπλέκτη «DR Deutschland», θα μεταδίδονται από συνολικά 161 πομπούς - τοποθεσίες DAB+ σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Οι κάτοικοι που θα μπορούν να λαμβάνουν αυτά τα προγράμματα στο σπίτι με εσωτερική κεραία, ανέρχονται σε περίπου 74,6 εκατομμύρια, αριθμός που αντιστοιχεί στο 90% του συνολικού πληθυσμού. Η περιοχή κάλυψης για κινητή λήψη αναμένεται να ανέλθει σε σχεδόν 97%, με την εμβέλεια κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων να ξεπερνά ήδη το 99%.

Η ανακοίνωση του Deutschlandradio σημειώνει ότι η εκπομπή μέσω DAB+ είναι περίπου κατά το ένα τρίτο πιο οικονομική από ό,τι μέσω FM, λόγω της σημαντικά χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας ανά ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Οι ακροατές επωφελούνται από την υψηλή ποιότητα ήχου, μια μεγάλη ποικιλία σταθμών και πολλές πρόσθετες υπηρεσίες.

Τέλος, ο διευθυντής του Deutschlandradio, Stefan Raue, δήλωσε: «Είμαστε πεπεισμένοι για την ψηφιοποίηση του ραδιοφώνου. Λόγω της συμφόρησης συχνοτήτων στο δίκτυο πομπών FM, επιτυγχάνουμε εθνική κάλυψη μόνο κατά περίπου 70%, ενώ η αντίστοιχη κάλυψη των σταθμών Deutschlandfunk και Deutschlandfunk Kultur είναι μόνο 52%. Η επέκταση του DAB+ έχει στόχο να καταστήσει τις ενημερωτικές και τις πολιτιστικές εκπομπές μας ελεύθερα προσβάσιμες σε πολλούς ανθρώπους και στις αγροτικές περιοχές. Σε αντίθεση με το ανεπαρκές ακόμα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και την πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι, το DAB+ δεν συνεπάγεται πρόσθετο κόστος λήψης.»

https://www.deutschlandradio.de/deu...oelf-neue.2174.de.html?dram:article_id=505631

σ.σ. Ας ελπίσουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ δεν παρακολουθεί μόνο «τα δημόσια μέσα της Ευρώπης που στην πλειονότητά τους έχουν σταματήσει την εκπομπή στα Βραχέα»…
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,223
Σάμος
Γαλλία: «Ιστορική» εγκατάσταση κεραίας DAB+ στον πύργο του Άιφελ

Ο γαλλικός όμιλος TDF εγκατέστησε σήμερα (15-3-2022) κεραία ψηφιακού ραδιοφώνου DAB+ στην κορυφή του πύργου του Άιφελ στο Παρίσι. Η κεραία έχει ύψος 6 μέτρα, βάρος 350 κιλά και θα χρησιμοποιηθεί για εκπομπή DAB+ στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας.

Με την εγκατάσταση της νέας κεραίας που πραγματοποιήθηκε με ελικόπτερο, το ύψος του πύργου του Άιφελ ανήλθε σε 330 μέτρα. Στην κορυφή του πύργου βρίσκονταν ήδη κεραίες της TDF, μέσω των οποίων η γαλλική εταιρεία εκπέμπει 30 επίγεια ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια (TNT) και 32 ραδιοφωνικούς σταθμούς FM σε 12 εκατομμύρια κατοίκους που βρίσκονται σε ακτίνα περίπου 70 χιλιομέτρων γύρω από το μνημείο.

Από το ξεκίνημα των ασύρματων εκπομπών από τον Eugène Ducretet το 1898, ο Πύργος του Άιφελ έχει καθιερωθεί ως κέντρο καινοτομίας και αριστείας στην οπτικοακουστική μετάδοση. Ο πρώτος γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός, με το όνομα Radio Tour Eiffel, γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και έμεινε εκεί για σχεδόν 20 χρόνια. Επιπλέον, η ικανότητα του Πύργου να επιτρέπει τη διάχυση των ραδιοφωνικών κυμάτων, ήταν αυτή που εμπόδισε την αποσυναρμολόγησή του.

Ο Jean-François Martins, Πρόεδρος της Εταιρείας Λειτουργίας του Πύργου του Άιφελ δήλωσε:

«Από την κατασκευή του, ο Πύργος του Άιφελ δεν έπαψε ποτέ να ενσαρκώνει την τόλμη και την τεχνική πρόοδο. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, ο Πύργος είχε πάντα πολύ ισχυρό δεσμό με το ραδιόφωνο και ήταν πάντα πρωτοπόρος στον τομέα της επικοινωνίας. Η εγκατάσταση αυτής της κεραίας DAB+ είναι περαιτέρω απόδειξη αυτού. Το μνημείο επιτελεί έτσι την αποστολή δημόσιας υπηρεσίας προσφέροντας στα «ραδιοφωνικά» μέσα ενημέρωσης έναν νέο ορίζοντα. Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε δίπλα στις ομάδες της TDF».

Επίσης, ο Olivier Huart, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου TDF, δήλωσε σχετικά:

«Για περισσότερα από σαράντα χρόνια, ο όμιλος TDF έχει θέσει την τεχνογνωσία του στην υπηρεσία των ραδιοφωνικών εκπομπών στη Γαλλία. Αυτή η άνευ προηγουμένου τεχνική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε σε μια τοποθεσία τόσο εξαιρετική όσο ο Πύργος του Άιφελ, αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για ολόκληρη την εταιρεία. Χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο προετοιμασίας, σε στενή συνεργασία με την Société d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE). Ο Πύργος του Άιφελ είναι τώρα έτοιμος να υποδεχθεί τη μετάδοση του ψηφιακού επίγειου ραδιοφώνου (DAB+) για να κάνει την ακρόασή του προσβάσιμη όσο το ραδιόφωνο FM ή η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση για τους κατοίκους της γαλλικής πρωτεύουσας. »


 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,223
Σάμος
Ιταλία: O διευθυντής του Radio RAI προτείνει διακοπή των FM μεταξύ 2025 - 2030

(Απόσπασμα συνέντευξης του διευθυντή του Radio RAI, Roberto Sergio, στην ιταλική εφημερίδα «Italia Oggi», με ημερομηνία δημοσίευσης 15-3-2022)

Στη συνέχεια μιλήσαμε για τους ακριβούς λογαριασμούς που επηρεάζουν πολύ και το Radio RAI, σκεπτόμενοι τη μέθοδο διανομής του σήματος:

Roberto Sergio: «Τόσο εγώ, όσο και η ανώτατη διοίκηση της RDS (ιταλικός όμιλος ΜΜΕ), πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να πιέσουμε αποφασιστικά για την απενεργοποίηση των FM και την ενίσχυση του DAB+. Προτείνουμε την έναρξη της διακοπής λειτουργίας των FM το 2025, για να φτάσουμε σε πλήρη απενεργοποίηση το 2030. Αν μειώσουμε τους πύργους εκπομπής και τα παραδοσιακά συστήματα, θα έχουμε τρελή οικονομία στον λογαριασμό του ρεύματος. Θα καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια και θα μολύνουμε λιγότερο, χωρίς όλους αυτούς τους πύργους».

https://www.radiospeaker.it/blog/roberto-sergio-spegnimento-fm-italia-oggi/
 

Jotheo

Senior Member
2 January 2009
563
Μη νομιζετε πάντως ότι με το DΑΒ θα έχουμε απαραίτητα καλύτερο ήχο ...

"The original objectives of converting to digital transmission were to enable higher fidelity, more stations and more resistance to noise, co-channel interference and multipath than in analogue FM radio. However, many countries in implementing DAB on stereo radio stations use compression to such a degree that it produces lower sound quality than that received from FM broadcasts. This is because of the bit rate levels being too low for the MPEG Layer 2 audio codec to provide high fidelity audio quality."


Στην Ευρώπη η μισοί σταθμοί δεν ακούγονται.
Το BBC στην Αγγλια έχει κάνει μελέτη που αποδεικνύει ότι για αποδεκτή ποιότητα ΜΟΥΣΙΚΗΣ και όχι απλά ανάγνωση των ειδήσεων, απαιτείται ροή 256 kbps , με ελάχιστη τα 192 .
Υπάρχουν δυστυχώς σταθμοί που απλά γρατζουνάνε μουσική με ροή στα 64 !!!
 

Jotheo

Senior Member
2 January 2009
563
Τα παραπάνω ισχύουν για το παλιότερο DAB και όχι για το DAB+
Όλα σχετικά είναι ...

"By 2019 some stations had upgraded to DAB+ but rather than improving sound quality, they instead reduced it to 32 kbit/s or 64 kbit/s, often in mono."
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,223
Σάμος
Γαλλία: Νέοι περιφερειακοί και τοπικοί πολυπλέκτες DAB+

Αυξάνεται ο αριθμός των περιφερειακών και τοπικών πολυπλεκτών DAB+ στη Γαλλία. Μέσα στον Μάρτιο ξεκίνησαν λειτουργία οι πολυπλέκτες:

Isère (κανάλι 5D): France Bleu Isère (Radio France), Radio Capsao, Jazz Radio (Espace Group), Melody, Oüi FM (Groupe 1981), Radio Orient, Radio Scoop, RCF Isère, Sud Radio, Swigg (Groupe 1981), Tonic Radio, TSF Jazz (Radio Nova), Virage Radio (Espace Group)

Grenoble (κανάλι 9C): Alpes 1 Rhône-Alpes (Espace Group), Beur FM, Campus Grenoble, Radio FG, Hot Radio, Radio Isa (Isa Media Development), Max FM, News FM, Chérie FM Grenoble, Nostalgie Grenoble, NRJ Grenoble, Radio Pitchoun, RKS

Chambéry (κανάλι 6D): Radio Capsao, Chérie FM Alpes, NRJ Alpes, H2O, Hot Radio, Radio Isa (Isa Media Development), Max FM, Montagne FM, Radio Espérance, Radio Ellebore, Radio Gresivaudan, Radio Pitchoun, Séquence FM

Annecy (κανάλι 11D): Chérie FM Alpes, NRJ Alpes, H2O, Hot Radio, Jazz Radio (Espace Group), La Radio Plus (Espace Group), ODS Radio (Espace Group), Radio Orient, Séquence FM, Radio Life Style 74, Radio FMR, Radio Semnoz

Annemasse (κανάλι 7D): FC Radio (Isa Media Development), Generations (Espace Group), Jazz Radio (Espace Group), La Radio Plus (Espace Group), Virage Radio (Espace Group), Radio Life Style 74, Nostalgie Léman, NRJ Léman, Plein Air, Radio Capsao, Radio Orient, Radio Pitchoun, Playlist Radio

Τον Απρίλιο αναμένονται νέοι περιφερειακοί – τοπικοί πολυπλέκτες DAB+ σε Orléans, Tours και Poitiers.

https://www.radiowoche.de/dab-in-frankreich-muxe-in-savoyen-und-der-dauphine-gestartet/
 

Psilos2003

Senior Member
17 October 2013
483
Όλα σχετικά είναι ...

"By 2019 some stations had upgraded to DAB+ but rather than improving sound quality, they instead reduced it to 32 kbit/s or 64 kbit/s, often in mono."

ERT DAB (0xe000)
0 : Voice Of Greece (0x1005) Pri subch= 5 start=632 CUs= 96 PL=eep-2a bitrate=96 DAB+
1 : Zeppelin (0x1006) Pri subch= 6 start=728 CUs=128 PL=eep-2a bitrate=128 DAB+
2 : Proto (0x1000) Pri subch= 0 start= 0 CUs=128 PL=eep-2a bitrate=128 DAB+
3 : Deftero (0x1001) Pri subch= 1 start=128 CUs=136 PL=eep-2a bitrate=136 DAB+
4 : Trito (0x1002) Pri subch= 2 start=264 CUs=136 PL=eep-2a bitrate=136 DAB+
5 : Era Sport (0x1003) Pri subch= 3 start=400 CUs= 96 PL=eep-2a bitrate=96 DAB+
6 : Kosmos (0x1004) Pri subch= 4 start=496 CUs=136 PL=eep-2a bitrate=136 DAB+
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,223
Σάμος
Με αφορμή την παρακάτω ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΠΕΙΡΑΣ):

«Με τον κλάδο να βρίσκεται σε απόγνωση από τις συνεχείς αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, η ΠΕΙΡΑΣ ζητά από τον Υπουργό Ενέργειας άμεση παρέμβαση για θέσπιση ειδικού μειωμένου τιμολογίου για τις ραδιοφωνικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα ζητήθηκε η ένταξη μας στο πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών ώστε να επιδοτηθεί η αγορά νέου εξοπλισμού χαμηλότερης κατανάλωσης.»




παραθέτω επίκαιρο, σχετικό με το θέμα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «Radio World». Νομίζω ότι θα μπορούσε να ενδιαφέρει (και να προβληματίσει) κάθε ιδιοκτήτη ραδιοφωνικού σταθμού, όλους μαζί συλλογικά και ενδεχομένως την κυβέρνηση. Φυσικά, αντί για DRM θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί αντίστοιχα και το DAB+, έχοντας υπόψη γενικά την RF ψηφιακή εκπομπή.



DRM: Δυνατότητα εξοικονόμησης εκατομμυρίων λόγω ενεργειακής κρίσης

Του Simon Keens, διευθυντή πωλήσεων και επιχειρηματικής ανάπτυξης της Ampegon Power Electronics AG.

Δημοσίευση: 23 Μαρτίου 2022

Ο Paul Firth, Εμπορικός Διευθυντής Ραδιοφώνου στην Encompass Digital Media, έχει έναν μεγάλο πονοκέφαλο: Πρόσφατα η OFGEM, η ρυθμιστική αρχή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ιδιωτικοποιημένες αγορές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, εξουσιοδότησε τις ενεργειακές εταιρείες να άρουν τα ανώτατα όρια τιμών τους. Αυτό στοχεύει στο να αποτρέψει ένα προβλεπόμενο κύμα χρεοκοπιών μεταξύ τέτοιων εταιρειών, καθώς η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση «δαγκώνει» στο τέλος του χειμώνα. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, 29 τέτοιες εταιρείες έχουν ήδη καταρρεύσει προσπαθώντας να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του κόστους τους και του μέγιστου ποσού που επιτρέπεται να χρεώνουν από την OFGEM.

Αυτό σημαίνει ότι, από την 1η Απριλίου 2022, οι τιμές της ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 100% μέσα σε μια νύχτα. Ενώ οι καταναλωτές με συμβάσεις σταθερής τιμής θα παραμείνουν προστατευμένοι μέχρι το τέλος της θητείας τους, οι συμβάσεις σίγουρα δεν θα ανανεωθούν σε τρέχουσες τιμές.

Αυτό αποτελεί σημαντικό πονοκέφαλο για την Encompass Digital Media, η οποία λειτουργεί τον σταθμό εκπομπής βραχέων κυμάτων στο Woofferton, Herefordshire (δυτική Αγγλία). Ο σταθμός μεταδίδει την Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC μαζί με ένα πλήθος άλλου περιεχομένου από διεθνείς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Ο Paul Firth εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τον προμηθευτή μας για να συμφωνήσουμε στους όρους αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Διαθέτουμε 9 πομπούς βραχέων κυμάτων 250 kW, έναν 500 kW και βοηθητικό εξοπλισμό, όπως ψύξη, στο Woofferton. Μόνο οι πομποί χρησιμοποιούν περίπου 14 εκατομμύρια kWh κάθε χρόνο μεταδίδοντας περιεχόμενο για τους πελάτες μας και το ενεργειακό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος του λειτουργικού μας κόστους: εκατομμύρια λίρες ετησίως. Ο προμηθευτής μας έχει δηλώσει ότι το τιμολόγιο μας θα αυξηθεί κατά 82%, το οποίο είναι εκπληκτικό. Αυτά τα ενεργειακά κόστη καταστρέφουν αμέσως την κερδοφορία μας και θα μας αναγκάσουν να επανεξετάσουμε ολόκληρο το λειτουργικό μας μοντέλο».



Τα προβλήματα του Paul δεν σταματούν εκεί: αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα στο εξωτερικό. Η Encompass Digital Media λειτουργεί άλλους τέσσερις σταθμούς πομπών παρόμοιας ισχύος: στη Σιγκαπούρη, στο Ομάν, στην Κύπρο και στο νησί Ascension. Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη αγορά, οι διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας χονδρικής γίνονται αισθητές παντού: Υποτίθεται ότι σχεδόν κάθε ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός στον κόσμο θα εξετάσει σύντομα τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας με ανησυχία.

Πώς βλέπει ο Paul το μέλλον; «Λοιπόν, γίνεται όλο και πιο επείγον να προχωρήσουμε σε πιο αποτελεσματικά μέσα εκπομπής. Το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού μας κόστους σχετίζεται με τους πομπούς μας, επομένως θα πρέπει να εκσυγχρονιστούμε και να βρούμε έναν τρόπο να γίνουμε πιο αποδοτικοί: Θα πρέπει να μειώσουμε την απώλεια ενέργειας και θερμότητας, να μειώσουμε την ισχύ εξόδου μας και να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες εκπομπής, όπως το DRM."

Η κοινοπραξία Digital Radio Mondiale (DRM) ξεκίνησε ένα διαδικτυακό εργαλείο ενεργειακής απόδοσης το 2021, το οποίο είναι δωρεάν διαθέσιμο. Το εργαλείο υπολογίζει πόση ενέργεια χρειάζονται οι πομποί για αναλογική μετάδοση και τη συγκρίνει με τις ενεργειακές απαιτήσεις για ψηφιακές εκπομπές DRM. Οποιαδήποτε απώλεια απόδοσης αντισταθμίζεται περισσότερο από τη μειωμένη ισχύ που απαιτείται για τις μεταδόσεις DRM. Η ενσωματωμένη διόρθωση ψηφιακών σφαλμάτων σημαίνει ότι απαιτείται χαμηλότερη αναλογία σήματος προς θόρυβο για κρυστάλλινη λήψη σε ψηφιακή, και με τη σειρά της σημαίνει επίσης ότι οι πομποί μπορούν να λειτουργούν με μειωμένη ισχύ. Στις ζώνες βραχέων και μεσαίων κυμάτων DRM, δεν υπάρχει ανάγκη για αναλογικό φορέα AM – ο οποίος αντιπροσωπεύει έως και το 66% της ενεργειακής απαίτησης - και δεν περιέχει δεδομένα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναμένεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους στο DRM για όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Ο Guido Leisker, που εδρεύει στο Ινστιτούτο Fraunhofer IIS της Γερμανίας, ένα από τα βασικά μέλη της κοινοπραξίας DRM, συναντήθηκε με τον Paul για να εξετάσει την πιθανή εξοικονόμηση πόρων εάν η Encompass Digital Media αναβάθμιζε τους πομπούς τους σε DRM. Χρησιμοποιώντας το διαδικτυακό εργαλείο, ο Guido θα μπορούσε να εισάγει γρήγορα λεπτομέρειες σχετικά με τους πομπούς στο Woofferton για την Encompass, την τιμή ενέργειας τους και ορισμένες λειτουργικές παραμέτρους.



Μέσα σε λίγα λεπτά, το εργαλείο απέδωσε την ετυμηγορία του: Ενδεχομένως, με την τρέχουσα ενεργειακή του σύμβαση, ο Paul θα μπορούσε να περιμένει ότι θα εξοικονομήσει περίπου 6.500.000 kWh (ή το 44,6% της ενέργειας) ετησίως. Η εξοικονόμηση: Σχεδόν 750.000 £ (1,01 εκατ. $) κάθε χρόνο.

Ο Paul αντέδρασε με έκπληξη: «Αυτό είναι απίστευτο. Ξέρω ότι οι πομποί μας είναι ενεργοβόροι, αλλά βλέποντάς το σε έντυπη μορφή, πραγματικά δεν υπάρχει πρόβλημα. Και αυτοί είναι μόνο οι πομποί σε μια τοποθεσία: το συνολικό κόστος λειτουργίας μας θα μειωνόταν κατά εκατομμύρια λίρες εάν αναβαθμίζαμε ολόκληρο το δίκτυό μας». Αλλά υπήρχε μια παραπάνω έκπληξη: Αυτοί οι υπολογισμοί έγιναν χρησιμοποιώντας τις παλιές τιμές ενέργειας της Encompass.

Στη συνέχεια, ο Guido εισήγαγε τη νέα τιμή ενέργειας στο εργαλείο, 82% υψηλότερη μέχρι τώρα, και φάνηκε η πιθανή εξοικονόμηση: «1,3 εκατομμύρια £ [1,75 εκατομμύρια δολάρια]? Αυτό είναι εκπληκτικό! Βλέποντας την πραγματική εξοικονόμηση που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε χρόνο με το χρόνο, έχουμε μια ισχυρή απόδειξη του αντίκτυπου που μπορεί να έχει το DRM. Αυτό είναι ένα σημαντικό ποσοστό του ετήσιου προϋπολογισμού λειτουργίας μας», αναφώνησε ο Paul. «Εάν προβλέπεται ότι το ενεργειακό κόστος θα αυξάνεται συνεχώς την επόμενη δεκαετία, το μέλλον των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών είναι ξεκάθαρο: όποιος είναι πιο αποδοτικός θα είναι και ο πιο ανταγωνιστικός».

Ωστόσο, ο Paul βλέπει ένα πρόβλημα: Υπάρχουν πολύ λίγοι δέκτες DRM σε προσιτές τιμές που είναι διαθέσιμοι στην αγορά για να αγοράσουν οι ακροατές.

Ο Guido αναφέρθηκε σε αυτό το σημείο: «Η κοινοπραξία DRM έχει ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται στη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού για την παροχή δεκτών DRM σε μεγάλους αριθμούς στις παγκόσμιες αγορές. Οι κατασκευαστές στην Ινδία, την Κίνα, την Κορέα και την Ελβετία, απλώς περιμένουν παραγγελίες. Οι προμηθευτές chipset είναι έτοιμοι. Η τεχνολογία είναι έτοιμη. Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιδρά ήδη στις αγορές με εκπομπές DRM, με πάνω από 4,5 εκατομμύρια οχήματα στην Ινδία να είναι ήδη εξοπλισμένα με ραδιοφωνικούς δέκτες DRM».

Κι εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα έρχεται: Πόσο κοστίζει ένας δέκτης DRM;

Ο Guido απαντά: «Η ερώτηση θα επανέρχεται πάντα: Πόσους χρειάζεστε; Εάν αγοράσετε δέκα τεμάχια, είναι ακριβά καθώς η παραγωγή βασίζεται σε δαπανηρές τεχνικές παραγωγής μικρής παρτίδας. Εάν παραγγείλετε δεκάδες χιλιάδες τεμάχια για μια οποιαδήποτε ραδιοφωνική αγορά, μπορούν να κατασκευαστούν μαζικά σε πολύ χαμηλή τιμή.»

Πράγματι, πρόσφατα οι Σύμβουλοι Cambridge/CML του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν πλέον ένα πλήρως λειτουργικό chipset DRM που προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα του DRM για μόλις 8 $, εάν αγοραστεί σε επαρκείς ποσότητες.

Όλα αυτά ακούγονται σαν μουσική στα αυτιά του Paul: «Εάν αυτή η τεχνολογία μας επιτρέπει να εξοικονομούμε εκατομμύρια λίρες λειτουργικού κόστους και εκατομμύρια κιλοβατώρες ενέργειας κάθε χρόνο, οι εκπομπές μας θα γίνουν φθηνότερες και πιο οικολογικές. Εάν το μόνο κομμάτι που λείπει, είναι να παραγγείλει κάποιος αρκετούς δέκτες για να αγοράσει ο κόσμος, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την αναβάθμιση της υποδομής μας αύριο».

Οποιοσδήποτε ραδιοτηλεοπτικός φορέας μπορεί να έχει πρόσβαση στο εργαλείο υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης DRM, χωρίς χρέωση, απλώς επικοινωνώντας με την κοινοπραξία DRM. Αυτό επιτρέπει την εμπιστευτική, ειδική ανάλυση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα για δίκτυα πομπών FM, MW ή SW, υπολογίζοντας τις δυνατότητες εξοικονόμησης, απλώς με τη μετάβαση σε DRM.

 
Last edited:
  • Like
Reactions: mikemtb

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,223
Σάμος
Μ. Βρετανία: Νέοι πολυπλέκτες DAB+ μικρής κλίμακας (SSDAB)

Οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στη Μ. Βρετανία βρίσκουν σταδιακά τον «δρόμο» τους προς την ψηφιακή εκπομπή, χάρις στην αδειοδότηση πολυπλεκτών DAB μικρής κλίμακας (small scale DAB – SSDAB) από την βρετανική αρχή τηλεπικοινωνιών Ofcom.


Πρόκειται για τη δημιουργία πολυπλεκτών DAB+ χαμηλού κόστους και τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας από αδειοδοτημένους παρόχους δικτύου, στους οποίους προσκαλούνται να συμμετέχουν (με σχετικό συμβόλαιο) αδειοδοτημένοι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί κάθε περιοχής. Προς το παρόν, η Ofcom αδειοδοτεί ένα μόνο πολυπλέκτη SSDAB ανά περιοχή, απευθύνοντας σχετικές προσκλήσεις σε παρόχους δικτύου και περιεχομένου. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται η τρίτη περίοδος προσκλήσεων, η οποία ξεκίνησε στις 25-1-2022 και λήγει στις 25-4-2022.

Η λειτουργία του πρώτου πολυπλέκτη SSDAB ξεκίνησε στις 10-12-2021 στις περιοχές Tynemouth και South Shields (ΒΔ Αγγλία). Έχει πάροχο δικτύου την εταιρεία ΜUX ONE και αρχικά φιλοξενεί 13 ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι θα αυξηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

https://www.muxone.uk/

https://www.ofcom.org.uk/news-centre/2021/digital-technology-switch-on-brings-new-radio-choices

Ο δεύτερος πολυπλέκτης SSDAB ξεκίνησε την λειτουργία του στις 28-3-2022 με την εμπορική ονομασία «Μuxcast Salisbury», καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή της πόλης Salisbury. Έχει πάροχο δικτύου την εταιρεία Nation Broadcasting και φιλοξενεί 18 ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Μέσα από συνολικά 8 γύρους προσκλήσεων που θα διεξάγει η Ofcom, αναμένεται η αδειοδότηση και λειτουργία περίπου 200 πολυπλεκτών SSDAB στα 4 κράτη της Μ. Βρετανίας (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).


 
  • Like
Reactions: mikemtb

babis3g

Senior Member
7 April 2017
586
για την απαντηση πιο πανω που το dab+ εχει υστερημα στον ηχο ...

εχω ληψεις απο ιταλια με μολις 32kbps (0:08 λεπτο το δειχνει) και ακουγονται μια χαρα σε φορητο (ναι στα fm ειναι λιγο πιο γεματος ο ηχος, αλλά μιλαμε για μολις 32kbps) επισης οταν κοιταξα ιταλικα forum δεν ειδα παραπονα για τον ηχο των dab+ που καποιοι χρησιμοποιουν μεγαλυτερους οικιακους δεκτες και σοβαρα ηχοσυστηματα...

μαλιστα η συγκεκριμενη ληψη στην Κερκυρα του 7C dab italia πολυ ενδεχεται να ειναι στα 800+ χιλ (διπλα απο Βενετια) και ο λογος για τερμα μοναδες σηματος (εκτος την διαδοση που απαιτειται σε τετοια αποσταση) προφανως ειναι γιατι εχουν 32KW πομπο...τα 32KW σε ψηφιακη μεταδοση να τα βλεπουν οι τεχνικοι μας οταν με καλο πανε σε ψηφιακο ;)

 
Last edited:

babis3g

Senior Member
7 April 2017
586
επ ευκαιριας ενα ψηφιακο band scan κερκυρα με 135 ψηφιακα ραδιοφωνα απο 3 χωρες (μαλτα, ιταλια, κροατια) πριν μια βδομαδα

 

Psilos2003

Senior Member
17 October 2013
483
Στα 32kbps ακούγονται εύκολα οι παραμορφώσεις από την υπερσυμπίεση. Το feed των ιταλικών DAB+ είναι στις 9°E 12034 V 27500, pids 777 και 1025.

Code:
* DAB Italia *   (0x5009)
 0 : Kc2Test          (0x5288) Pri subch=13 start=456 CUs= 96 PL=eep-2a bitrate=96 DAB+
 1 : Capital Funky    (0x5285) Pri subch=17 start=696 CUs= 24 PL=eep-3a bitrate=32 DAB+
 2 : R101             (0x5215) Pri subch= 4 start=120 CUs= 36 PL=eep-3a bitrate=48 DAB+
 3 : Kc3Test          (0x5289) Pri subch=14 start=552 CUs= 72 PL=eep-3a bitrate=96 DAB+
 4 : Deejay 30 Songs  (0x5283) Pri subch=20 start=780 CUs= 24 PL=eep-3a bitrate=32 DAB+
 5 : M DUE O          (0x5233) Pri subch= 6 start=204 CUs= 48 PL=eep-3a bitrate=64 DAB+
 6 : Radio 24         (0x5245) Pri subch= 7 start=252 CUs= 36 PL=eep-3a bitrate=48 DAB+
 7 : 105 DAB          (0x5286) Pri subch=11 start=324 CUs= 36 PL=eep-3a bitrate=48 DAB+
 8 : Kc1Test          (0x5280) Pri subch=12 start=360 CUs= 96 PL=eep-2a bitrate=96 DAB+
 9 : M DUE O DANCE    (0x5287) Pri subch=18 start=720 CUs= 24 PL=eep-3a bitrate=32 DAB+
10 : RMALB.IA         (0x52cc) Pri subch=15 start=624 CUs= 36 PL=eep-3a bitrate=48 DAB+
11 : Radio 24 +1      (0x5282) Pri subch=19 start=744 CUs= 36 PL=eep-3a bitrate=48 DAB+
12 : Radio Maria      (0x51cc) Pri subch= 1 start=  0 CUs= 36 PL=eep-3a bitrate=48 DAB+
13 : Radio Radicale   (0x5210) Pri subch= 2 start= 36 CUs= 36 PL=eep-3a bitrate=48 DAB+
14 : Deejay           (0x5214) Pri subch= 3 start= 72 CUs= 48 PL=eep-3a bitrate=64 DAB+
15 : Capital          (0x5219) Pri subch= 5 start=156 CUs= 48 PL=eep-3a bitrate=64 DAB+
16 : * RDS *          (0x5264) Pri subch= 8 start=288 CUs= 36 PL=eep-3a bitrate=48 DAB+
17 : * RDS * Relax    (0x5281) Pri subch=16 start=660 CUs= 36 PL=eep-3a bitrate=48 DAB+
18 : RR News          (0x5284) Pri subch=21 start=804 CUs= 36 PL=eep-3a bitrate=48 DAB+