Iron Maiden -Live in Athens το κτήνος ήρθε στο ΟΑΚΑ

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,485
Land of Dystopia
293165555-922061608712059-2097690076017029040-n.jpg


Σίγουρα θα έχουν περάσει 33 χρόνια 3 μήνες και 3 μέρες από την πρώτη τους εμφάνιση στο Ελληνικό κοινό στα πλαίσια της Ευρωπαικής περιοδείας του seventh son of the seventh son tour στην Νέα Φιλαδέλφεια Τρίτη και 13 Σεπτεμβρίου 1988 στην οποία είχα την τιμή να βρίσκομαι
oaka.jpg

Σε ένα πραγματικό καμίνι ο 57χρονος υποφαινόμενος παρέα πλέον και με το 18χρονο γιό του ανέβηκε στο Μαρούσι για την στάση στην Αθήνα της legacy of the beast tour. Έκδηλα συναισθήματα για το show από αυτά που είχαμε δει σε video και sites για τους Iron Maiden, το τρένο όσο πλησίαζε στο στάδιο γέμιζε ασφυκτικά από κάθε λογής μεταλάδες που ανέβαινε για αποτίσουν φόρο τιμής σε ένα ομολογουμένως διαχρονικό συγκρότημα που βγάζει ακόμη και σήμερα σε πείσμα των καιρών δίσκους, με το internet να έχει σαρώσει την μουσική βιομηχανία.

H περιοδεία «Legacy Of The Beast 2022», αρχικά δεν είχε μέσα της την Ελλάδα, ωστόσο η μπάντα προσέθεσε την Αθήνα μαζί με άλλες έξι πόλεις και έκαναν τους εν Ελλάδι οπαδούς της να τρελαθούν. Special guests στη συναυλία ήταν οι πολύ φρέσκιοι Airbourne και support act οι Lord of The Lost που δυστυχώς όταν φθάσαμε τελείωναν το σετ τους

οι Maiden είναι και θα είναι οι αειθαλείς μουσικοί των παιδικών σου χρόνων, η επιθυμία να τους δεις ξανά και η μορφή του Bruce Dickinson ή Βρασίδα Διοικηνσίδη . Του θρύλου που πέρασε καρκίνο και στα 63 του βγήκε στη σκηνή με την αύρα των σαμουράι, κραδαίνοντας την κατάνα του και τρέχοντας ασταμάτητα. Του τύπου που «σκότωσε» το vibe στο Number of the beast, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε όλοι τον σεβασμό που απαιτούν οι καλλιτέχνες. Ωραία τα καπνογόνα στις συναυλίες για τα βιντεάκια στα Social Media, αλλά για έναν θρυλικό frontman με την τεχνική του Bruce, είναι ένα εμπόδιο στη δουλειά του. Τόσο απλά, τόσο καθαρά, αν και προφανώς ο «παππούς» από τα περίχωρα του Σέφιλντ θα μπορούσε να είναι πιο ευγενικός και να μην χαραμίσει ένα τόσο ιστορικό τραγούδι.

senjutsu-maiden.jpg

im6-1024x576.jpg


iron-maiden-OAKA.jpg

MAIDEN-3.jpg

193479493-218453660094730-3997242241396250297-n.jpg
main-8f642-dave.jpg

live-in-Athens-OAKA.jpg

Οι Iron Maiden, πάντα εξαιρετικοί πάνω στη σκηνή, δεν είναι η εκδίκηση των boomers. Είναι το σημείο επαφής πολλών διαφορετικών γενεών, με εντελώς διαφορετικά βιώματα. Παρέες παλιομεταλάδων, πρέπει να είδα και μεγαλύτερους απο μένα, που σηκώνουν τις μπύρες τους στην υγειά του παλιού καιρού και στη μνήμη εκείνων που δεν έφτασαν μέχρι εδώ. Νεότεροι, που τους βρήκαν στα ντουζένια τους και στιγματίστηκαν ανεξίτηλα από την παρέα του Eddie. Πιτσιρικάδες, με την ορμή της πρώτης συναυλίας. Και βέβαια, παιδιά όπως ο γιός μου που βρέθηκε στην πρώτη του συναυλία.
«Πρώτη συναυλία Metal με τον γιο μου. Πρώτη συναυλία Metal με τον πατέρα μου», έγραφαν τα τρομερά μπλουζάκια μιας οικογενειακής δυάδας, τα οποία έκαναν θραύση. Αυτός ο συγκερασμός γεννά μια μοναδική αύρα και την πεποίθηση ότι η μουσική θα είναι πάντα εκεί, στα εύκολα και στα δύσκολα, σε κάθε έκφανση της ζωής, για να ξεκλειδώνει συναισθήματα, γιατί αυτό είναι η μουσική.

ίσως το πιο μελανό σημείο είναι το γεγονός ότι ο "κοντός "
γνωστό ότι σιχαίνεται τα καπνογόνα, τις φωτοβολίδες και τα… διάφορα, που ανάβουν οι φανατικοί οπαδοί της θρυλικής μπάντας στις συναυλίες της. Ζητάει, λοιπόν, συνήθως ευγενικά να μην ανάβει κανένας τίποτα, γιατί, εκτός από όλα τα υπόλοιπα, και επικίνδυνο είναι για τυχόν πυρκαγιές, αλλά και πολύ ενοχλητικό για τον υπόλοιπο κόσμο. Το ίδιο είχε ζητήσει από τους θεατές και στη Μαλακάσα το 2018, αφού, ειδικά εκεί, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς!

Στο ΟΑΚΑ, ωστόσο, κάποιοι δεν… χαμπάριασαν και άναψαν καπνογόνα. Με έναν εξ αυτών, ωστόσο, ο Dickinson δεν κρατήθηκε και άνοιξε έξαλλος διάλογο! Και όχι μόνο αυτό. Συγκεκριμένα, οπαδός της μπάντας άναψε καπνογόνο, με τον Bruce Dickinson στη διάρκεια του ''The Number of the Beast'' να του φωνάζει "You f*cking c*nt I'm singing"!
IMG-20220716-222553.jpg

Οργισμένος, δε, ο frontman των Βρετανών έφυγε από τη σκηνή και δεν τραγούδησε το πρώτο κουπλέ του θρυλικού τραγουδιού! Στη συνέχεια επέστρεψε και δείχνοντας φανερά τον εκνευρισμό του, με πολλές χειρονομίες, ολοκλήρωσε το τραγούδι! Την ίδια στιγμή, και μετά το περιστατικό, πολύ κοντά στη σκηνή άναψαν πάλι καπνογόνα, ενώ το σκηνικό επαναλήφθηκε και στο Aces High, όμως ο Bruce Dickinson δεν είπε τίποτα αυτήν τη φορά, κάνοντας και πάλι, ωστόσο, αρκετές χειρονομίες.
IMG-20220716-213120-1.jpg

Σε κάθε περίπτωση, οι Iron Maiden προκάλεσαν πανικό στο ΟΑΚΑ το βράδυ του Σαββάτου, σε ένα ανεπανάληπτο βράδυ! Η εμφάνισή τους ήταν συγκλονιστική, ο ήχος εξαιρετικός, η παράσταση ήταν αρτιότατη, ο Murray εκπληκτικός ο Αndrian έκανε ένα εκπληκτικό solo στο writing on the wall, o Βρασίδας όργωσε την σκηνή, το αφεντικό με το μπάσο όλα τα λεφτά ο McBrain με απίστευτη ενέργεια, ο Gers εκπληκτικός στις δισολιές και οι περίπου 50.000 θεατές, που βρέθηκαν στο στάδιο, θα κάνουν καιρό να ξεχάσουν αυτή την εμπειρία.

Iron Maiden setlist:

Senjutsu
Stratego
The Writing on the Wall
Revelations
Blood Brothers
Sign of the Cross
Flight of Icarus
Fear of the Dark
Hallowed Be Thy Name
The Number of the Beast
Iron Maiden

Encore:
The Trooper
The Clansman
Run to the Hills

Encore 2:
Aces High
 

analog-jimaras

AVClub Addicted Member
16 February 2012
2,115
Ηταν πραγματικά πολυ καλο event αν εξαιρεσουμε τον ηχο που ηταν χειροτερος και απο των Priest την παρασκευη.
Τα σκηνικά τους πάντος απο αλλο πλανητη,
 
Last edited:

analog-jimaras

AVClub Addicted Member
16 February 2012
2,115
Πολύ χαλαρή την βλέπω την πλατεία.. Γιατί έτσι; Ακριβά εισητήρια;
Φωτια τα εισητηρια, ναι οντως χαλαρά ηταν για maiden στη δευτερη αρένα (75ευρω) εκοβες βολτες αναμεσα στον κόσμο και εβλεπες ενα ελαχιστο καλυτερα απο οτι στις κερκίδες.
 

analog-jimaras

AVClub Addicted Member
16 February 2012
2,115
@Simos.I καταπληκτικές φωτογραφίες πολυ ωραια η παρουσιαση σας, ενα μοναχα, πραγματικά σας αρεσε ο ηχος αυτης της συναυλίας?
Με δυσκολία αναγνωριζα ποιο τραγουδι ξεκινούσε καθε φορα.
 
  • Like
Reactions: GATHS

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Παρα πολυ ομορφο αφιερωμα για αυτη την συναυλια και θα ελεγα και συγκινητικο με ολη αυτην την κοινωνια γεννεων που βλεπουμε και στις φωτογραφιες.

Κριμα για τους μαμουχαλους που βαλθηκαν παλι να αναβουν καπνογονα και φωτοβολιδες που οντως ειναι πραγμα πολυ επικινδυνο αμα γινει μια στραβη με χιλιαδες ατομα μεσα.
Δεν γινεται ελεγχος στις εισοδους σε συναυλιες στην Ελλαδα ;
 

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
14,981
Αγιοι Αναργυροι
Παρα πολυ ομορφο αφιερωμα για αυτη την συναυλια και θα ελεγα και συγκινητικο με ολη αυτην την κοινωνια γεννεων που βλεπουμε και στις φωτογραφιες.

Κριμα για τους μαμουχαλους που βαλθηκαν παλι να αναβουν καπνογονα και φωτοβολιδες που οντως ειναι πραγμα πολυ επικινδυνο αμα γινει μια στραβη με χιλιαδες ατομα μεσα.
Δεν γινεται ελεγχος στις εισοδους σε συναυλιες στην Ελλαδα ;
γίνεται, όπως και στους ποδοσφαιρικούς αγώνες......
(και στους μπασκετικούς και στο βόλεϊ και στο χάντμπολ κλπ...)
:ROFLMAO::ROFLMAO:
 

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
14,981
Αγιοι Αναργυροι
@Simos.I καταπληκτικές φωτογραφίες πολυ ωραια η παρουσιαση σας, ενα μοναχα, πραγματικά σας αρεσε ο ηχος αυτης της συναυλίας?
Με δυσκολία αναγνωριζα ποιο τραγουδι ξεκινούσε καθε φορα.
αφού το αναγνώριζες έχεις χρυσά αφτιά!

εγώ στο ΟΑΚΑ δεν καταλάβαινα ούτε τις αλλαγές των παιχτών όταν τις εκφωνούσαν....
(όχι ότι στο Καραϊσκάκη ακούω καλύτερα...)
 

analog-jimaras

AVClub Addicted Member
16 February 2012
2,115
Αν τα καταφέρετε μου λέτε κι εμένα τον τρόπο να ανεβάσω 3 μίνι
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,710
πετρουπολη
Ειχα να τους δω από το 88 στη Φιλαδέλφεια,οπότε μια συγκίνηση όσο να'ναι υπήρχε.,μεγαλώσαμε με αυτούς διάολε....και δεν σταμάτησα και ποτέ να τους ακούω.

Αλλά θα αρχίσω με γκρίνια (άμα γερνάς το παθαίνεις αυτό):

- To playlist με άφησε πεινασμένο.Νταξει έβγαλαν καινούριο δίσκο οπότε έπρεπε να παίξουν κάτι απο εκεί αλλά στο live μόνο το Writing on The Wall δούλεψε.
Το Senjutsu που άνοιξε τη συναυλία παρά ήταν μεγάλο και υποτονικό.
- Θα άλλαζα ευχαρίστως κάποιο από τα 2 της εποχής Blaze (Sign Of The Cross,The Clansman) για το 2 Minutes to Midnight,το Wasted Years,το Killers,το Wicker Man,το 22 Αccacia Avenue,το Powerslave.
- Δηλαδή ρε Steve σοβαρά τώρα 2 τραγούδια από την εποχή του Blaze και ένα μόνο από την εποχή του Di'Anno?
- Γιατί τόσο φτύσιμο στα Somewhere In Time και στο Seventh Son?Ok το Revelations είναι κομματάρα αλλά το χιλιοακούσαμε.Ενα Alexander The Great ή ένα Stranger In A Strange Land δηλαδή δεν αξίζει?
Χώρια που και ο Bruce μας έχει πάρει χαμπάρι και παίζει με τον πόνο μας τρολλάροντας μας για το πρώτο.

-Aπαράδεκτοι οι διοργανωτές στη χωροθέτηση.Ήμουν στο "φτηνό" μέρος της αρένας (αυτό με τα 75 ευρώ) σκεπτόμενος ότι διάολε αρένα είναι πόση διαφορά και πόσο μακριά να είμαι από τη σκηνή.Αποδείχτηκε ότι οι περισσότεροι σκέφτηκαν το ίδιο αλλά λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο αφού η μισή αρένα είχε δοθεί στα ακριβά και βέβαια με τα λεφτά που είχε ήταν σχετικά άδεια.Έτσι η μισή αρένα μπροστά ήταν,ας το πούμε,"άνετη",και από πίσω γινόταν της ....τανας.Πολύ ωραία σκέψη μπράβο στα σπίρτα που το σκέφτηκαν.
Και αυτό που ενοχλούσε πιο πολύ είναι ότι ο περισσότερος κόσμος στην αρένα έδωσε ένα σκασμό λεφτά για να δει τους Maiden από τις οθόνες,γιατί κανονικά φαινόνταν σαν μυρμήγκια όταν κατάφερνες να τους δεις.Και ο ήχος βέβαια από τη μέση και πίσω σχετικά σκατά (ΟΑΚΑ είναι αυτό).

Αρκετά με τη γκρίνια όμως.Η μπάντα ήταν καταπληκτική στη σκηνή,δεν έχασε νότα πουθενά,η απόδοση ήταν στη στρατόφαιρα,τα κομάτια αποδόθηκαν καλύτερα και από τους δίσκους.
Ο Βρασίδας αποδεικνύει γιατί είναι ακόμα μαζί με τον Halford τα σπουδαιότερα-εν ζωή- λαρύγγια στο μέταλ,βγαίνει στην σκηνή και σε πιάνει απ΄'τα π@@@@ρια...
Η φωνή του δεν καταλαβαίνει τίποτα,να ναι πάντα καλά γιατί δεν έχει περάσει και λίγα.
Γενικά περάσαμε γαματα,ένα δάκρυ κύλησε στο Hallowed Be Thy Name,και αν ήταν λιγο καλύτερο το playlist θα ψάχναμε πάνες βραδυάτικα.
Up The Irons 🤘🤘
 
Last edited:
17 June 2006
23,692
Αθήνα
Sorry αλλά αν είχες να τους δεις από 1988, δεν θεωρείσαι fan....sorry αλλά αυτό λέει η λογική.

Υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί setlists, τι να πρωτοπαιξουν μετά από 40+ χρόνια στο κουρμπέτι. Αυτό με το Alexander καταντάει γελοίο κάθε φορά από την ΔΙΚΗ ΜΑΣ μεριά. Οι άνθρωποι δεν το έχουν παίξει ποτέ Live Π Ο Τ Ε και θα το παιξουν για μας επειδή είμαστε όμορφοι; Άσε που κάποτε νομίζω είχα διαβάσει είχαν πει ότι ούτε οι ίδιοι δεν το θυμούνται να το παίξουν πλέον. Οπότε καλά κάνει και μας δουλεύει ο Βρασίδας αφού γινόμαστε γραφικοί κάθε φορά.

Επειδή μιλάμε για ΟΑΚΑ που οι αποστάσεις είναι τεράστιες, και επειδή μιλάμε για ζωντανούς θρύλους του πλανήτη ,κι όχι αηδιες ελληνικές που το παίζουν δήθεν, συγνώμη αλλά πας μόνο μπροστα . Κανέναν χάρτη δεν κοιτας. Και τα περί οικονομίας μου φαίνεται υπεκφυγη διότι τα 25 ευρώ διαφορά τα πληρώνουμε ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ στους φόρους νταβατζιλικι στο γαμωκρατος. Μια φορα στα 4 χρόνια μας έπιασε να κανουμε οικονομία 25 ευρώ; Λες και μπορείς να τους ξαναδείς και αύριο.

Όντως Bruce,Halford και Eric Adams είναι από τα θαύματα της φύσης, όσα και voice samplers να έχουν από πίσω. Γι αυτό είναι αυτό που είναι. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι ξένοι τους απολάμβαναν συνέχεια κι εμείς ξεροσταλιαζαμε να τους δούμε εστω σε βιντεοκασέτες....

Υ.Γ. πολύ φιλικά στα λέω επειδή μίλησες για συγκίνηση και δάκρυ. Οπότε θεωρώ ότι δεν ήσουν απλά ένας περαστικός απ'εξω 😉
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,485
Land of Dystopia
o superfly με άγγιξε πραγματικά, η επιλογή των κομματιών είναι ένα θέμα, θα' θελα κάτι άλλο, σίγουρα κάτι παραπάνω με προσθήκη από somewhwre in time και seventh son, αλλά το show ήταν έτσι δομημένο ώστε να χωρέσει και κομμάτια από τον τελευταίο studio δίσκο, ασφαλώς και είναι η μπάντα των παιδικών χρόνων θυμάμαι ότι μάζευα λεφτά για να αγοράσω το piece of mind, αυτό που με ενόχλησε μιας και πέρασαν αρκετές μέρες μετά την συναυλία και αφορά των σχεδιασμό της συναυλίας με τεράστια ευθύνη της High Priority Promotions, ενώ δειγματοληπτικά στις εξέδρες τσεκάραν τσαντάκια και backpacks, στην αρένα πέρασαν πυρομαχικά.

ο ήχος δεν ήταν κακός, θα έλεγα ότι ήταν περισσότερο καλός από ότι θα περίμενα, το ΟΑΚΑ προφανώς και δεν βοηθάει για καλύτερα αποτελέσματα γενικά δεν είναι για τίποτε πλέον. Ενώ δεν είχα ποτέ ακούσει τους Airbourne, θεωρώ απαράδεκτο που δεν άναψαν τα matrix, ώστε να είμαστε σε θέση και όσοι είμαστε εξέδρες να βλέπουμε στοιχειωδώς τα δρώμενα επί σκηνής
IMG-20220716-194130.jpg

IMG-20220716-194412.jpg

εξεπλάγην ιδιαίτερα από το γεγονός ότι μετά από σχεδόν μισή ώρα που κατέβηκαν οι Airbourne, είχε ήδη στηθεί η σκηνή και παρά κάποιες ανησυχίες για καθυστερήσεις το ‘Doctor Doctor’ ακούστηκε κανονικά στην ώρα του. Από τις πρώτες κιθάρες καταλάβαινες τι μπορούσε να ακολουθήσει ασφαλώς για opening το Senjutsu’ δεν είναι ‘Aces High’. Αλλά και πάλι, είναι opener Maiden συναυλίας, που σημαίνει ότι το μισό κοινό τουλάχιστον θα ξέρει κάθε στίχο και ζει κάθε στιγμή, ίσως και να μπορούσε να μην μπει πάντα κατά την γνώμη μου. Όταν έγινε η επιστροφή στα " κλασσικά εικονογραφημένα" του Revelations, Trooper, Fly of Icarus Aces High ένιωσα μια τεράστια ανατριχίλα.

Ελπίζω το επεισόδιο με τους ανεγκέφαλους και τα καπνογόνα να σταθεί εμπόδιο για ακόμη μια επίσκεψη του κτήνους
Επειδή το υποσχέθηκα ένα χειροποίητο video για όσους δεν κατάφεραν να βρίσκονται εκεί

IRON MAIDEN live in Athens OAKA 16-7-22 Aces High​

 
Last edited:
  • Like
Reactions: Cicadelic Ranger

Δημήτρης Ιωάννου

Moderator
Staff member
18 June 2006
15,842
Αθήνα-Κέντρο
για τα κυβικά τους ήταν μια χαρά εαν σκεφθείς πως οι Σκόρπιονσ έπαιξαν με το ζορι 1 1/2
Ρωτάω γιατί με τα live έχω μείνει πίσω
Οι Muse to 2007 έπαιξαν δίωρο
Η Μαντόνα το 2008 αυστηρά μιάμιση ώρα.Ούτε λεπτό παραπάνω
Και οι ΑΒΒΑ το '79 δύο ώρες και βάλε..
Βέβαια παίζουν και οι ηλικίες ρόλο αλλά οι Maiden κρατιούνται πολύ ζωντανοί απ ότι διάβασα.
 
  • Like
Reactions: Simos.I