Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,420
Βριλήσσια
Καλως τον!

Ετσι ειναι δυστυχως, η υγρασια που ηδη υπαρχει στον χωρο η/και αυτη που δημιουργειται απο την αλλαγη της θερμοκρασιας κατα την ωριμανση, κατα την διαρκεια της νυχτας, δημιουργει προβληματα.

Μπορεις να τριψεις τα σημαδια με γυαλοχαρτα και αλοιφες ωστε να μειωσεις η να εξαφανισεις τις σκιες. Πρεπει να δεις απο πιο grit γυαλοχαρτο πρεπει να ξεκινησεις, αναλογα με το βαθος της σκιας, για να μην κανεις τσαμπα δουλεια αρχιζοντας απο πιο μικρο νουμερο απο οτι χρειαζεται. Ισως το 800 να ειναι μια καλη αρχη.

Το τελικο σταδιο του γυαλισματος (πανω απο 1500/2000 grit) καλλιστα μπορεις να το κανεις με αλοιφες γυαλισματος φαναριων/αμαξωματος αυτοκινητου.
Το μονο προβλημα ειναι που δεν ξερεις σε τι grit αντιστοιχουν αρα θελει και εκει πειραματισμο. Eχει βγαλει η Smirdex 2 αλοιφες για ρητινη, αλλα δεν εχω προλαβει να τις δοκιμασω σωστα.

Η αφαιρεση σημαδιων και ατελειων γενικοτερα μπορει να γινει πολυ ευκολοτερα με ενα νεο στρωμα ρητινης, εαν βεβαια αυτο ειναι εφικτο.
Η χρηση spray απο την αλλη δεν ειναι τοσο ευκολη υποθεση ειδικα σε μικρες κατασκευες και για παρεις ενα τελειο φινιρισμα θελει τροπο και εμπειρια.
Aυτο που βλεπεις στα βιντεο πρεπει να ειναι ενα ειδικο σπρευ φινιρισματος για εποξικες ρητινες που καλυπτει επισης μικροατελειες.
6ad632d31a6cc1a3049ba83000d2d28e.jpg
 

enduras1

Moderator
Staff member
Αν φτιάχνεις κάτι μικρό πχ σουβέρ δεν χάνεις τπτ να το δοκιμάσεις.

Στο γυάλισμα φαναριών πολλοί τρίβουν μέχρι 3000 και έπειτα αντί για γυάλισμα με super fine και super polish αλοιφές περνάνε δύο χέρια βερνίκι.

Δε βρίσκω το λόγο να μην πιάσει το ίδιο και στις δικές μας κατασκευές.

Θα σου πρότεινα να πας σε ένα κατάστημα με χρώματα αυτοκινήτου ώστε να σου φτιαξουν ένα σπρέι βερνίκι με καταλύτη τα οποία είναι τα πλέον ανθεκτικά.
Μετά τη χρήση θα το βάλεις στο ψυγείο ώστε να παρατείνεις την ζωή του.
 
  • Like
Reactions: Xaris Geo

Xaris Geo

New member
1 January 2022
16
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, για μικροκατασκευές θα το ήθελα όπως σουβέρ, κοσμηματα, μήπως γλιτώσω τον χρόνο και την διαδικασία με τις αλοιφές
 
  • Like
Reactions: Χιωτης

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,420
Βριλήσσια
Χρονο και κοπο θα γλυτωσεις με UV ρητινες που στεγνωνουν σε ελαχιστα λεπτα κατω απο υπεριωδες φως. Λογω του σχεδον αμεσου στεγνωματος δεν υπαρχει θεμα με υγρασιες.

Koστιζουν βεβαια περισσοτερο αλλα νομιζω οτι οσοι ασχολουνται με κοσμηματα και μικροκατασκευες θα επρεπε τουλαχιστον να το δοκιμασουν μια φορα για να καταλαβουν τι εστι UV ρητινη, τα συν και τα πλην.
 
  • Like
Reactions: Xaris Geo

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,042
127.0.0.1
Δεν ξέρω αν έχει εφαρμογή στις δικές σας κατασκευές, για τα ψευτικα δολώματα που φτιαχνω, μετά το υγρό γυάλι που βάζω σε δυο στρωσεις για να θωράκισει τα ακρυλικά χρώματα, χρησιμοποιώ αντί χαρακτικό βερνίκι αυτοκινήτων. Η γυαλαδα και η αντοχή που προσφέρει με ικανοποιούν παρα πολυ.
Για την ομοιόμορφη στρώση του γυαλιού κατά το 24ωρο στέγνωμα έφτιαξα ένα περιστροφικο στεγνωτήρι από μοτερακια φουρνου μικροκυμάτων, ντίζες κτλ
View attachment 190698View attachment 190699

Τελικά τα δοκίμασες;
Στα πόσα γραμμάρια βγήκαν;
 

manos79

Established Member
29 June 2010
103
Φτιάχνω διάφορα δολώματα. Κυρίως των 110, 160 και 220 γραμμαρίων.

Στάλθηκε από το Redmi Note 8 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
  • Like
Reactions: Tzimisce

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,617
Αθήνα
Τελικά τα δοκίμασες;
Στα πόσα γραμμάρια βγήκαν;

Ώχ…
Κι εσένα τι σε νοιάζουν τα δολώματα ρε;
Σκέφτεσαι να ακολουθήσεις την παλιά σοφή συμβουλή «δεν ph$@s που δεν ph$as δεν πας για ψάρεμα»; :D
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Ωχ δεν λες τιποτα.
Αστον γιατι ακομα δεν εχει βρει τον ψαρευτικο του δρομο και εχουμε θεμα. Αλλα πιστευω οτι θα το τερματισει κι αυτο ... και θα δουμε ψαρια!

Λες να ειναι Σοφη (βαλε τον τονο οπου θες) συμβουλη? :ROFLMAO:
 
  • Haha
Reactions: Tzimisce

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,042
127.0.0.1
Ώχ…
Κι εσένα τι σε νοιάζουν τα δολώματα ρε;
Σκέφτεσαι να ακολουθήσεις την παλιά σοφή συμβουλή «δεν ph$@s που δεν ph$as δεν πας για ψάρεμα»; :D

Ε, ψάρευα μικρός, μετά βρήκα γκόμενα, σταμάτησα, τώρα, παντρεμένος με δύο παιδιά λέω να το ξαναρχίσω (που λέει και η παροιμία) :ROFLMAO:
 

ggeorge

Senior Member
22 April 2010
688
Δυστυχώς Αθήνα
Καλημέρα.

Θέλω τη βοήθεια σας

Φίλος ξυλουργός πήρε παραγγελία ένα πολύ μεγάλο τραπέζι που στη μέση θα έχει ρητίνη. Δεν έχει ξανασχοληθεί και έχει κάποιες απορίες.

Έχω φτιάξει ένα τραπεζάκι και εγώ αλλά λόγω μεγέθους (πολύ μικρο) και χρώματος (αδιαφανές αποτέλεσμα με σκόνη για χρωματισμό) δεν μπορώ να τον βοηθήσω.

Λόγω του υψηλού κόστους αγχώνομαι

1. Ποια ρητίνη από amazon.de αγοράζουμε; Ή από Ελλαδα, αλλά φαντάζομαι ότι το κόστος θα είναι απαγορευτικο

Θέλει να βάλει ρυτινη τουλάχιστον 5 εκατοστά παχος. Λογικά θα χρειαστεί περίπου 35 με 40 λίτρα. Γι' αυτό και ρωτάω για Γερμανία. Εγώ είχα πάρει mercola από Ελλάδα.
Το τελικό αποτέλεσμα θέλει να είναι σαν φιμέ τζαμί οπότε θα χρωματίσει τη ρητίνη με το υγρό χρώμα και όχι με τη σκόνη. Αυτό του πρότεινα δηλαδή.
Θέλουμε κάποια ρητίνη επομένως φαντάζομαι καλής ποιότητας για να είναι διάφανη. Crystal κάτι διαβάζω σε κάποιες ονομασίες.... Να πάει σε ρητίνες μεγαλύτερου πάχους για σιγουριά; Πχ 11 cm;

2. Αν ρίξει τη ρητίνη σε δύο στρώσεις θα φαίνεται η γραμμή ενδιάμεσα; Προβληματίζομαι γιατί όπως είπα θα είναι διάφανο. Αυτο αν πάμε σε ρητίνη των 5 εκατοστών.

Σας ευχαριστω
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,420
Βριλήσσια
Γιωργο, οι γνωσεις μας εδω ειναι ερασιτεχνικου επιπεδου και δεν νομιζω να μπορουμε να δωσουμε εγκυρες και υπευθυνες συμβουλες για μεγαλη κατασκευη επαγγελματικου επιπεδου.
Εκτος εαν καποιο μελος εχει κατασκευασει με επιτυχια αναλογο project με υγρο γυαλι οποτε η εμπειρια του θα ειναι εκ των πραγματων χρησιμη.
 
  • Like
Reactions: vagos08

enduras1

Moderator
Staff member
Εχουμε φερει κατα καιρους απο Γερμανια.
Ειχα φερει και μια Β50 η οποια θεωρητικα ειναι ικανη για 5 εκ χυτευσης αλλα δεν εκανα ποτε τοσο μεγαλη επιφανεις για να εκφερω γνωμη ασφαλη.
Θα σου προτεινα αν θελετε 5 εκ χυτευσης να πατε στην αμεσως επομενη καλυτερη σαν ασφαλεια.
Επειδη θα δωσετε χρηματα μην πανε χαμενα.
Αν και κατα 99% και σε δυο στρωσεις να πεσει δεν θα φαινεται τπτ.
Μεγαλυτερη εντυπωση βεβαια μου κανει που το θελουν διαφανο να σου πω την αληθεια.
Αυτο εχει το μεγαλο ρισκο να θαμπωσει με τα χρονια και ειδικα αν εχει εκθεση στον ηλιο οπο τε θελει ΑΑΑ ποιοτητα ρητινης.
 

ggeorge

Senior Member
22 April 2010
688
Δυστυχώς Αθήνα
Ναι συμφωνώ σε όλα. Και εγώ για 11 εκατοστά του είπα και να βάλει τη σκόνη που γίνεται αδιαφανές και πολύ πιο ωραίο. Και μάλιστα αρκετά σκούρο. Ένα που είχα κάνει το είχα κάνει μαύρο με λίγο γκρι. Νομίζω ότι σε καρύδια πηγαίνει πολύ. Ούτε φόβος για λάθος, ούτε κιτρίνισμα
Σε ευχαριστώ πολύ. Να 'σαι καλα
a639a399c1e50864d920deff69ec95ea.jpg
 

enduras1

Moderator
Staff member
Και εσυ να εισαι καλα Γιωργο.
Αυτο ειναι το ασφαλεστερο και μαλιστα μπορεις αν θελεις να ριξεις σε 5 εκ να ριξεις τα 3,5 εκ πολυεστερικη ρητινη που δε σε νοιαζει καθως δε θα φαινεται και ειναι ανεξοδη και μετα τα τελευταια 1,5 εκ να ριξεις ενα πιο καλο υγρο γυαλι με mica και να βγει υπεροχο.
 

ikomninos

AVClub Addicted Member
18 November 2011
1,345
Βόλος
@Χιωτης Γιατί εμένα κ.Μιχάλη μου, μου φαίνεται δυσανάλογο; "Ξεχείλωσε" το καλούπι;

Πάντως έτσι όπως το βλέπω, με ένα κλείσιμο στο κάθετο, γίνεται άνετα Θ.
 
  • Like
Reactions: Χιωτης