MGE Pulsar Evolution 800 – Ένα mini review

17 June 2006
1,235
Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, η ποιότητα του ρεύματος που μας παρέχουν οι κρετίνοι της ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Οι διακοπές του ρεύματος, οι βυθίσεις ή (ακόμα χειρότερα) οι κορυφώσεις τάσης είναι συχνές. Και μιλάμε πάντα για την Αθήνα, γιατί αν κρίνω από αυτά που γίνονται στην επαρχία, η κατάσταση με την ποιότητα του ρεύματος είναι σχεδόν τραγική…

Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσει αποτελεσματικά κάποιος ένα τόσο ευαίσθητο ηλεκτρονικό μηχάνημα όπως ο προβολέας του (και ιδιαίτερα τη λάμπα του) είναι η χρήση ενός ups. Σε άλλα θέματα έχουν αναπτυχθεί οι διάφορες κατηγορίες των ups, το θεωρώ περιττό να αναφερθώ ξανά.

Το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει κάποιος είναι το αν θα στραφεί σε αγορά ενός ακριβού sine wave ups, ή αν θα προτιμήσει τα φτηνότερα ups που προορίζονται για να προστατεύουν τα pc μας. Δεν έχω τις εξειδικευμένες ηλεκτρονικές γνώσεις που απαιτούνται για να απαντήσω στο ερώτημα αυτό, απλώς από ότι έχω ακούσει και διαβάσει, είναι προτιμότερο με έναν προβολέα να γίνεται χρήση καθαρόαιμου sine wave ups, που έχει δηλαδή τη δυνατότητα να παρέχει ρεύμα με κυματοειδή μορφή και όχι τετράγωνη όπως κάνουν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ups.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι τώρα τελευταία έχει δημιουργηθεί και μια νέα κατηγορία ups, που προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα απλά ups και τα καθαρόαιμα sine wave. Ονομάζεται step approximately to sine wave, και από ότι έχω καταλάβει, τα ups αυτής της κατηγορίας παρέχουν ρεύμα με μορφή που δεν είναι εντελώς τετράγωνη όπως των ups για pc, αλλά δεν είναι και τέλεια κυματομορφή όπως των sine wave, είναι κάτι ενδιάμεσο. Υποθέτω, ότι τα συγκεκριμένα ups πρέπει να αποτελούν την πρώτη επιλογή όσων θέλουν να προστατέψουν τον προβολέα τους, αλλά δεν είναι έτοιμοι να τα σκάσουν για ένα καθαρόαιμο sine wave ups.

Μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσα δύο ups της MGE, το Elipse 500 για τον BenQ 8700 και ένα 650άρι για το HTPC. Πριν από μερικές μέρες και ενώ παρακολουθούσαμε ταινία, έγινε διακοπή ρεύματος. Και ενώ το 650άρι προστάτευσε αποτελεσματικά το Cavalier που συνέχισε να δουλεύει σαν να μη συνέβη τίποτα, το 500άρι Elipse δεν μπόρεσε να τροφοδοτήσει ούτε για μισό δευτερόλεπτο τον BenQ, παραδίδοντας αμέσως το πνεύμα! Βέβαια εδώ που τα λέμε, φταίω κι εγώ, γιατί το Elipse 500 έχει συμπληρώσει δυόμισι χρόνια ζωής και είναι λογικό να έχει πέσει η απόδοση της μπαταρίας του κατά πολύ.

Τα πήρα στο κρανίο :violent-smiley-030: και αμέσως άρχισα την έρευνα αγοράς για να αντικαταστήσω το Elipse 500. Τελικά κατέληξα στα εξής δύο ups: το MGE Pulsar Evolution 800 (που είναι καθαρόαιμο sine wave) και το Belkin superior 800 (που είναι step approximately to sine wave). To MGE το έβρισκα στα 245 ευρώ περίπου, ενώ το Belkin γύρω στα 140 ευρώ, και τα δύο είναι 800VA, υπεραρκετά για να καλύψουν σε ρεύμα τον BenQ.

Τελικά αποφάσισα να αγοράσω το MGE λόγω του γνωστότερου κατασκευαστή, αλλά και γιατί μου άρεσε περισσότερο η εμφάνισή του όπως το έβλεπα στις φωτογραφίες, συν του ότι ήταν καθαρόαιμο sine wave. Το παράγγειλα από πολύ γνωστό site και το παρέλαβα προχτές. Να συμπληρώσω ότι το συγκεκριμένο μοντέλο (Pulsar Evolution 800), βγαίνει σε δύο εκδόσεις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, τη μορφή μικρού πύργου που προτίμησα εγώ, αλλά και σε μορφή λεπτής φέτας για να το τοποθετήσετε στο ρακ σας ή να το στερεώσετε στον τοίχο.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί όλα τα καθαρόαιμα sine wave ups από τα υπόλοιπα, είναι η χρήση ανεμιστήρα για την ψύξη τους, τουλάχιστον όσα έχω δει εγώ. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν εντελώς αθόρυβοι ανεμιστήρες, έτσι λοιπόν με είχαν ζώσει τα φίδια για το πόσο θόρυβο θα προκαλεί ο ανεμιστήρας του MGE! Ο κατασκευαστής αναφέρει 40db, καθόλου μικρό νούμερο, ακόμα κι αν είναι απολύτως αληθινό!

Όταν το έβγαλα από το κουτί και το πρωτοέβαλα στη μπρίζα, ο ανεμιστήρας του πήρε αμέσως μπροστά. Πήγα και κάθισα στη θέση θέασης, περίπου 4 μέτρα μακριά του, και δυστυχώς το άκουγα πεντακάθαρα και να σημειώσω μάλιστα ότι είμαι και ελαφρά «περήφανος» στα αυτιά! Αυτά όλα όμως αργά το βράδυ και με όλα τα υπόλοιπα μηχανήματα κλειστά. Με το Cavalier και τον BenQ αναμμένα, το MGE πάλι ακούγεται, αλλά πολύ ελαφρότερα, ίσα που ξεχωρίζω τον θόρυβο του ανεμιστήρα του.

Το καλό είναι ότι από ότι έχω καταλάβει μετά από δύο μέρες συμβίωσης μαζί του, ότι η λειτουργία του ανεμιστήρα σχετίζεται με τη φόρτιση των μπαταριών του ups. Δηλαδή, το MGE ελέγχει συνεχώς τις μπαταρίες του και τις φορτίζει κάθε λίγο και λιγάκι, με αποτέλεσμα να παίρνει μπρος ο ανεμιστήρας που δουλεύει όμως ελάχιστα. Τον χρονομέτρησα αρκετές φορές, ήδη τη δεύτερη μέρα που οι μπαταρίες είχαν φορτωθεί 100%, δούλευε για 20 έως 30 δευτερόλεπτα κάθε δέκα έως είκοσι λεπτά. Το τελικό μου συμπέρασμα είναι ότι προσωπικά μπορώ να ζήσω με τον θόρυβο του MGE, αλλά να ξεκαθαρίσω ότι μένω σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας και χρησιμοποιώ HTPC που παράγει επίσης κάποιο θόρυβο. Για dedicated χώρους που μάλιστα είναι και τέλεια ηχομονωμένοι, όπως του Τάσου και δεν υπάρχει HTPC, εκτιμώ ότι αυτό το επίπεδο θορύβου δεν θα γινόταν αποδεκτό, ο Τάσος θα το πετούσε από το παράθυρο! Να κάνω σαφές όμως ότι τουλάχιστον το Pulsar Evolution 800 βάζει μπροστά τον ανεμιστήρα του για ελάχιστα δευτερόλεπτα (20 έως 30) σε άτακτα χρονικά διαστήματα, που κυμαίνονται από δέκα λεπτά έως και πάνω από μια ώρα, όπως του καπνίσει! Όλες οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με θερμοκρασία του χώρου 21 βαθμούς, δεν έχω ιδέα πώς θα συμπεριφέρεται το καλοκαίρι, μένει να το δούμε! Όταν δεν δουλεύει ο ανεμιστήρας του, το MGE είναι παντελώς αθόρυβο.

Συμπέρασμα: Αν αρρωσταίνετε με τον θόρυβο, μην διανοηθείτε να αγοράσετε sine wave ups χωρίς να το ακούσετε, αλλά και χωρίς να τσεκάρετε την περιοδικότητα που δουλεύει ο ανεμιστήρας του.

Στην πράξη:
Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά εγώ καιγόμουν να δω πόσο αποτελεσματικά το MGE θα τροφοδοτούσε τον BenQ σε διακοπή ρεύματος. Έτσι λοιπόν σήμερα άναψα τον BenQ και το Cavalier, περίμενα για κανένα πεντάλεπτο για τον φόβο των Ιουδαίων να ζεσταθεί η λάμπα του BenQ, και μετά κατέβασα τον διακόπτη που έδινε ρεύμα στο MGE Pulsar Evolution.

Προς μεγάλη μου ικανοποίηση, ο BenQ συνέχισε να δουλεύει άψογα. Κράτησα τον διακόπτη κατεβασμένο για περίπου πέντε λεπτά, περιμένοντας να δω στα ενδεικτικά leds του MGE πότε θα κατέβει το επίπεδο των μπαταριών από το 100% στο 75%. Κατέβηκε περίπου στα τέσσερα λεπτά και κάτι δευτερόλεπτα, επιβεβαιώνοντας απόλυτα το νούμερο του κατασκευαστή για επάρκεια 17 λεπτών σε φορτίο 50%. Σε όλα αυτά τα πέντε λεπτά που ο διακόπτης ήταν κατεβασμένος, τα μάτια μου ήταν καρφωμένα στην οθόνη, προσπαθώντας να διαπιστώσω το παραμικρό ψεγάδι στη λειτουργία του BenQ, τίποτα απολύτως! Ο προβολέας έμεινε εντελώς ανεπηρέαστος και τη στιγμή που ξαναανέβασα τον διακόπτη, επιβεβαιώνοντας την άψογη λειτουργία του MGE.

Να σημειώσω ότι οι δύο κάθετες σειρές από τέσσερα led, δείχνουν η αριστερή τα φορτία που έχουμε συνδέσει και η δεξιά το επίπεδο των μπαταριών. Η αριστερή σειρά που δείχνει τα φορτία δουλεύει με αξιοθαύμαστη ακρίβεια, με τον BenQ αναμμένο δείχνει πάντα φορτίο 50%, αλλά το κουφό είναι ότι αντιλαμβάνεται πλήρως στα πρώτα τριάντα δευτερόλεπτα που ανάβει ο BenQ τη χαμηλή σκάλα της λάμπας του, δείχνοντας φορτίο 25% και μόλις ο BenQ ανάψει τη μεγάλη σκάλα του, ταυτόχρονα το MGE περνάει σε φορτίο 50%!!! Με τον BenQ σε stand by mode, το MGE δείχνει φορτίο 0%, ενώ το ίδιο (0%) δείχνει και στα δύο λεπτά που ο BenQ δουλεύει με τον ανεμιστήρα του στο φουλ για να ψύξει την λάμπα του όταν σβήνει.

Στα θετικά σημεία λοιπόν:
Α) Καλή ποιότητα κατασκευής και φινίρισμα.
Β) Ενδεικτικά leds τεσσάρων επιπέδων (25, 50, 75, 100%) για τις μπαταρίες και τα φορτία, τα οποία δουλεύουν άψογα.
Γ) Ανεμιστήρας που δουλεύει με χαμηλή περιοδικότητα με τις μπαταρίες φορτισμένες στο 100% και για ελάχιστο χρόνο.
Δ) Άψογη υποστήριξη του προβολέα κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος, αλλά και κατά την επαναφορά του.

Στα αρνητικά
Α) Επίπεδο θορύβου ανεμιστήρα (στα όρια του ανεκτού)
Β) Έλλειψη καλωδίου τροφοδοσίας για το ups στη συσκευασία! Έλεος με την τσιγκουνιά των κατασκευαστών βρε παιδιά, 250 ευρώ ups και δεν έχει καλώδιο τροφοδοσίας στη συσκευασία! Έτσι κι αλλιώς βέβαια πρέπει να κάνετε πατέντα, για να προσαρμόσετε ένα θηλυκό σούκο σε κάποιο θηλυκό καλώδιο για pc.
 

Attachments

  • l_02040006.jpg
    l_02040006.jpg
    30.5 KB · Views: 22
  • g_02040006_001.jpg
    g_02040006_001.jpg
    15.6 KB · Views: 23
17 June 2006
1,235
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του Pulsar Evolution 800 στο οποίο είχα ξεχάσει να αναφερθώ είναι η δυνατότητα για τροφοδότηση σε τέσσερις παροχές A, B, C και D, από τις οποίες όμως χαρακτηρίζει τις Α και Β ως πρωτεύοντες και τις C και D ως δευτερεύοντες.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση διακοπής ρεύματος που διαρκεί πολύ και ανάλογα με τα φορτία που απαιτούν όλες οι συσκευές, το MGE θα διακόψει σχετικά γρήγορα την παροχή ρεύματος στις παροχές C και D, για να κάνει οικονομία στις μπαταρίες του, τις οποίες θα εξαντλήσει αν χρειαστεί, στις παροχές Α και Β.

Σε ένα περιστατικό που μου είπε το έτερον ήμισυ, πριν δυο βδομάδες περίπου, σε ένα σπίτι στα βόρεια προάστια, σχεδόν όλες οι συσκευές που ήταν σε λειτουργία παρέδωσαν το πνεύμα τους από σοβαρή βύθιση -και ταυτόχρονη ίσως κορύφωση;- της τάσης του ρεύματος. Συγκεκριμένα η επίπεδη τηλεόραση, τα τρία ασύρματα τηλέφωνα, καθώς και όλες οι λάμπες του σπιτιού παρέδωσαν ταυτόχρονα το πνεύμα! :twoguns:

Οπότε μην το σκέφτεστε καθόλου. Συνδέστε όλες τις ευαίσθητες και ακριβές συσκευές σας στα ups που διαθέτετε, έστω κι αν ξεπερνούν τις δυνατότητές τους σε φορτία. Τουλάχιστον δεν θα κινδυνεύουν από τις βυθίσεις/κορυφώσεις τάσης, από τους κρετίνους της ΔΕΗ!
 
Last edited:
17 June 2006
1,235
Γιάννη, αν θες τη γνώμη μου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και με τα απλά ups που χρησιμοποιούμε στα pc μας. Αλλά επειδή φαντάζομαι ότι εννοείς τη χρήση τους με προβολείς, επίπεδες τηλεοράσεις κτλ., στο αμερικάνικο forum τουλάχιστον υποστηρίζουν ότι πρέπει αυτά τα ups να παρέχουν ρεύμα με μορφή κυματομορφής και όχι τετράγωνη.

Το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές και στο δικό μας forum, χωρίς να καταφέρουμε να βγάλουμε άκρη. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση, ένας προβολέας ή μια επίπεδη τηλεόραση, ή ένα ακριβό player να πάθει κάποια ζημιά, αν τροφοδοτηθεί με ρεύμα για 1-2 λεπτά από κάποιο απλό line interactive ups για pc σε περίπτωση διακοπής ρεύματος; Κατά τη γνώμη μου μάλλον όχι, αλλά δεν μπορώ και να πάρω την ευθύνη του να διαβεβαιώσω κάποιον άλλο για κάτι τέτοιο, αφού δεν έχω τις απαραίτητες ηλεκτρονικές γνώσεις!

Οι κατασκευαστές ups που το έχουν καταλάβει αυτό, κατασκευάζουν το τελευταίο διάστημα σχετικά φτηνά ups που παρέχουν ρεύμα που μιμείται την μορφή κυματομορφής (step approximately to sine wave, barely sine wave κτλ.), αλλά δεν είναι και τέλεια κυματομορφή, όπως είναι μονάχα στα καθαρόαιμα sine wave.

Στη δική μου περίπτωση τουλάχιστον, το Pulsar Evolution 800 αρκεί για να υποστηρίξει όλες τις ακριβές συσκευές του σαλονιού, εκτός φυσικά από τους ενισχυτές. Του έχω βάλει πάνω του τον BenQ και το Toshiba E1 στις πρωτεύοντες τροφοδοσίες και την τηλεόραση και το Yamakawa στις δευτερεύοντες. Ο δικάναλος τελικός της Luxman που χρησιμοποιώ έχει δικά του κυκλώματα προστασίας από τις ανωμαλίες της τάσης, οπότε έχω να ανησυχώ μονάχα για τον ραδιοενισχυτή της Yamaha.

Παιδιά, μας βλέπω σιγά σιγά να καταντάμε όλοι μας σαν το Βασίλη Σωκρατίδη, που έχει γεμίσει το σπίτι του με ups, ακόμα και ο φούρνος μικροκυμάτων είναι συνδεδεμένος σε ups! :twoguns:
 
22 June 2006
34,728
NEO HRAKLEIO
Θα ηταν καλο , αν υπηρχε καποιος με ειδικες γνωσεις, να μας διαφωτισει με το συγκεκριμενο θεμα.
Πολλες περιοχες εχουν προβλημα με το ρευμα (κι εγω επισης), κι εχουμε δωσει ενα σκασμο λεφτα για διαφορα ηλεκτρονικα.
 
17 June 2006
23,696
Αθήνα
Πήρα κι εγώ πριν κανά μήνα ένα 1500VA (980watt) της APC , ένα τριαντάκιλο πράγμα, αλλά για χρήση για το γραφείο (pc, 2 οθόνες, εκτυπωτής, περιφερειακές συσκευές, φωτιστικά κλπ).

Τα κρατάει όλα για καμιά ώρα!!!

Το 800άρι που είχα της MGE ήταν λίγο.
 
17 June 2006
23,696
Αθήνα
Εχεις δίκιο Παναγιώτη. Την ώρα που πέφτει το ρεύμα και ανοίγουν οι μπαταρίες ανοίγουν και τα ανεμιστήρια....
Σαν απορροφητήρας κάνει. Ετσι και είχα αυτό το πράγμα κάτω, θα του βαζα φωτιά επί τόπου.....
 
17 June 2006
1,235
Παναγιώτη λίγα δεν είναι τα watt για τις συσκευές που λες; Τα 800VA πρέπει να δίνουν κανα 500watt.
Μόνο ο προβολέας και το Ε1 τα φάγανε.


Χιχιχι, κι όμως Τάσο, ο BenQ αναφέρει σαν μέγιστη κατανάλωση τα 330 watt και το Toshiba 33 watt. Σύνολο δηλαδή 363 watt, ενώ το Pulsar Evolution έχει τη δυνατότητα για φορτίο 560 watt. Όταν βλέπω ταινία, το MGE δείχνει χαλαρά φορτίο 50%, σε διακοπή ρεύματος έχω αυτονομία περίπου είκοσι λεπτών!

Τώρα όλα μαζί (δηλ. BenQ, Toshiba, τηλεόραση και Yamakawa) ίσως να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν τη μέγιστη παροχή του MGE, αλλά μην ξεχνάς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιούνται όλα μαζί ταυτόχρονα. Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να βλέπει ταινία στον προβολέα και ταυτόχρονα να βλέπει και τηλεόραση!

Το σημαντικότερο για μένα είναι το εξής: κάθε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο ups είναι απόλυτα προστατευμένη από τους κρετίνους της ΔΕΗ και τις μα….κίες που κάνουν με την τάση του ρεύματος! :twoguns: Το ups αν δεν καταφέρνει να τα φέρει βόλτα με τις συσκευές που του έχουμε συνδέσει, απλά θα διακόψει τη παροχή ρεύματος, ούτε γάτα ούτε ζημιά!