Απορία τεχνικής φύσεως

dims

New member
19 June 2006
48
Έχω αγοράσει ένα ενισχυτή εδώ και 5 μήνες (arcam a90). Είχα καιρό τώρα την αμυδρά υποψία πως δε παίζει δυνατά – αν και τα ηχεία μου είναι εύκολα σα φορτίο.
Προχτές παίζοντας σε ένα φίλο διαπίστωσα τα εξής:

• Όταν οδηγούσε μόνος του τα ηχεία τα πήγαινε καλά αλλά ήταν φανερό που του έλειπαν οι εντάσεις. Έπρεπε να τον φτάσω κοντά στο τέρμα για να ακουστεί δυνατά με αποτέλεσμα ο ήχος να ακούγεται «ζορισμένος» (όπως εύστοχα περιέγραψε ο φίλος είχε περιορισμένο εύρος λειτουργίας)
• Επειδή μπορεί να δουλέψει ξεχωριστά ως προενισχυτής αλλά και ως τελικός, τον συνέδεσα αρχικά ως προ στο τελικό του φίλου, οποίος αποδεδειγμένα έχει αρκετά (έχει περίπου τα ίδια ονομαστικά watt) και ποιοτικά ρεύματα. Τα αποτελέσματα χάλια, ο τελικός έχασε το χαρακτήρα ρου, ήταν αδύναμος και θαμπός
• Τον συνδέω ως τελικό με προ τον άλλο. Ως εκ θαύματος μεταμορφώθηκε, και δύναμη έβγαλε και καθαρότητα και γενικώς έβγαλε το χαρακτήρα που δείχνει ως ολοκληρωμένος αλλά με μεγαλύτερη ζωντάνια και δύναμη, έδειξε πως έχει 90 watt.


Η απορία μου (πριν αρχίσω να παίρνω την αντιπροσωπεία) είναι η εξής : είναι δυνατόν το κομμάτι της προενίσχυσης να είναι ελαττωματικό και να μου κόβει watt? Αν και πέραν τούτου δεν έχω παρατηρήσει τίποτα το μεμπτό.
Είναι κάτι το φυσιολογικό να αποδίδει έτσι? Που είναι τα 90 watt που υπόσχονται?
Υπάρχει τρόπος να ελέγξω με κάποια μέτρηση την λειτουργία του προενισχυτικού τμήματος?
Κάποια άλλη πρόταση / λύση?

Ευχαριστώ
 
Δε γνωρίζω τον ενισχυτή σου. Κοίταξα όμως τις τεχνικές προδιαγραφές από το ιστόπεδο της εταιρίας και παρατήρησα πως οι ονομαστικές τιμές της ευαισθησίας εισόδου και της στάθμης εξόδου στο τμήμα του προενισχυτή είναι ίσες (700mV). Αυτό μπορεί να υποδηλώνει πως ο προενισχυτής είναι παθητικός, που ταιριάζει με τις ενδείξεις της ηχητικής συμπεριφοράς που περιγράφεις.

Θα σου πρότεινα να στείλεις e-mail στην εταιρία.
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,475
Πειραιάς
Γεια σου φίλε dims.
Είμαι κάτοχος ενός Α85 εδώ κ 2 χρόνια περίπου κ μπορώ να πω ότι ο ενισχυτής βγάζει όχι μόνο αυτό που υπόσχονται αλλά θα μπορούσα να πω κ αρκετά παραπάνω. Μάλιστα τα ηχεία που έχω είναι αρκετά δύσκολα στην οδήγηση καθώς είναι 3 δρόμων, δαπέδου, 350 watt rms και ευαισθησίας 90db. Όχι απλά τα οδηγεί, τα 'ταρακουνά'....
Όταν κάποια στιγμή μετακόμισα κ πήγα σε πολύ μεγαλύτερο χώρο, 4.5*10 μέτρα, τότε σε αρκετά υψηλές εντάσεις τότε είχε 'πρόβλημα'...Εκεί απλά πρόσθεσα έναν τελικό Ρ85 κ έκανα διενίσχυση κ ήρθε η απόλυτη απογείωση στον αρκετά μεγάλο χώρο μου...

Μήπως λοιπόν έχεις συνδέσει κάτι λάθος, μήπως το κομμάτι που έχεις είναι προβληματικό......καλύτερα να μιλήσεις με την αντιπροσωπεία.
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,475
Πειραιάς
Με τι πηγη το ακους?
Χρήστο εμένα ρωτάς ?
Αν ναι τότε σου λέω για cd έχω το Arcam cd93 και για βινύλιο ένα project xperience 2 πλατό, με βραχίονα ανθρακονημάτων κ κεφαλή sumiko blue point no.2.:BDGBDGB53:
Ξέχασα το sacd marantz dv6400 επίσης.
 

christos

Supreme Member
6 August 2006
5,483
πέρα μαχαλάς
Χρήστο εμένα ρωτάς ?
Αν ναι τότε σου λέω για cd έχω το Arcam cd93 και για βινύλιο ένα project xperience 2 πλατό, με βραχίονα ανθρακονημάτων κ κεφαλή sumiko blue point no.2.:BDGBDGB53:
Ξέχασα το sacd marantz dv6400 επίσης.
Οχι τον dims, στην περιπτωση που εχει συνδεσει την variable εξοδο του cd .
Kaλο θα ηταν να δει πρωτα αν ειναι κατι απλο πριν τρεξει στη αντιπροσωπεια.
 

dims

New member
19 June 2006
48
Συγνώμη για τη καθυστερηση και ευχαριστώ για τις απαντησεις σας !

Λοιπόν, το cd (harman 970) είναι συνδεδεμένο κανονικά δεν έχει variable, έπαιξα και με τα inpout trims αλλά δεν είδα αξιοσημειώτη διαφορά. Πήγα από την αντιπροσωπία όπου έπαιξε πλάι πλαι με ένα demo Α90 και εκεί πάλι τα ίδια. Ωραίος ήχος αλλά όχι εντάσεις (ο δικός μου μάλιστα έπαιξε καλυτερα λόγω στρωσίματος!). Τουλάχιστον μου εφυγε το άγχος μην πέτυχα σκάρτο κομμάτι!
Δοκίμασα και τον FMJ οπου είδα διαφορά στην ένταση αλλά όχι αξιοσημείωτη. Μου φάνηκε σαν ένας ραφιναρισμενος Α90. Κατά τα φαινόμενα έτσι είναι η σχεδίαση του προενισχυτικού σταδίου, δεν έχει gain.

Μιχάλη Κορ. μου κάνει εντύπωση που ταρακουνά (χωρίς το τελικό) τα τρίδρομα ηχεία σου. Η δοκιμή στην αντιπροσωπία έγινε με τα heco celan 800, και ναι μεν τα οδηγούσε αλλά όχι και τίποτα το φοβερό! Το ίδιο και ο FMJ.
Για παράδειγμα άκουσα πρόσφατα τον primare i30 με audio physic scorpio και εντυπωσιάστηκα από την δύναμή του, και είναι μόνο 100 watt.
Σε τι στάθμες τον δουλεύεις? Εμπειρικά για ακρόαση στην οποία θέλεις να δώσεις προσοχή τον έχω από 30 - 20.

Επειδή πρόσφατα άλλαξα ηχεία σε B&W 805 τα οποία φημίζονται για την αγάπη τους στο ρεύμα αρχίζω και ψάχνομαι για αλλαγή ενισχυτή, κυρίως για λόγους έντασης. Το πάντρεμα τους μου αρέσει σαν ήχος αλλά θέλω να έχω δύναμη και σε χαμηλές στάθμες.
Ισως δω και τη λύση του ξεχωριστού προενισχυτή, αφού στη δοκιμή που έκανα σα τελικός δούλεψε άψογα και έβγαλε σε χαμηλές στάθμες πολλή δύναμη, ίση σxεδόν με το τελικό με τον οποίον συγκρίθηκε (classe)