Για την ερώτηση 2 δεν καταλαβαίνω ακριβώς τί εννοείς.
Δηλαδή ρωτάς, ενώ γυρίζουν τα μαχαίρια του μύλου, εκείνη τη στιγμή να ρίχνεις τον ζυγισμένο καφέ και όχι πριν που τα μαχαίρια δεν περιστρέφονται?
Λογικά δεν θα έχεις θέμα, πρόσεξε μόνο μην είναι τίποτα άψητοι σκληροί καφέδες και σου μπλοκάρουν τον ενσωματομένο σου μύλο. Αν γυρίζουν τα μαχαίρια το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι να εκτιναχθεί κανένα σπυρί (pop corning) εκτός του θαλάμου του μύλου, τίποτα περισσότερο.
Σε άλλου είδους μύλων, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν δυνατά μοτέρ, προτείνουν πρώτα να περιστρέφονται τα μαχαίρια και έπειτα να πέφτουν οι κόκκοι προς άλεση, βοηθάει έτσι τον μύλο να μην φάει κανένα κόλλημα (συμβαίνει με τους πολύ Light καφέδες).
Για την ερώτηση 3 προσπάθησε λίγο να αφήσεις το θέμα πίεση στην άκρη.
Σε single origin κοίτα για αρχή να παίρνεις αναλογία 1:2, (μέγιστο 40ml ροφήματος καφέ στην κούπα) σε 25-30sec. Δοκίμασε και δες αν σου αρέσει ή όχι.
Αν το βρίσκεις θεόξινο, τότε ή η θερμοκρασία σου ήταν πολύ χαμηλή (δηλαδή το νερό της μηχανής χτύπησε το puck του καφέ με θερμοκρασία κάτω από 90c) ή ο καφές καθ'αυτός έχει τέτοια όξινα χαρακτηριστικά, οπότε καλό είναι για αρχή να αποφεύγεις καφέδες που αναφέρουν περιγραφές όπως ''bright, lemon, lemon zest, malic κλπ''.
Αν ο καφές ήταν θεόπικρος τότε ανάποδα, δοκιμάζεις να ανεβάσεις θερμοκρασία 1 βαθμό και βλέπεις. Προσωπικά πίνω μόνιμα καφέδες αρκετά χρόνια στους 93c και δεν πειράζω τη θερμοκρασία.
Στην ερώτηση 4, ανάλογα την κατακράτηση που έχουν τα μαχαίρια του μύλου σου, δεν ξέρω να σου πω ακριβώς.
Άλλοι μύλοι θέλουν μια δόση να την πετάξεις (19-20gr), άλλοι μπορεί 5gr κλπ.
Σίγουρα αν αλλάζεις από commercial σε single origin καφέδες, οι αλλαγές στη ρύθμιση του μύλου θα είναι μεγάλες, από single origin σε single origin κάπως μικρότερες.
Ειδικά η εκχύλιση σε commercial, χωρίς να έχω ασχοληθεί αρκετά, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 16-17gr καφέ input, με εκχύλιση όχι περισσότερο από 25sec.
Αν πρόκειται και για σκούρα χαρμάνια, τότε ίσως και λιγότερο από 25sec, αλλιώς θα γευτείς πολλά πικρά στοιχεία του καφέ.