Ήλθον, είδον και απήλθον...

17 June 2006
23,679
Αθήνα
Εδώ και καμιά εβδομάδα, όπως γνωρίζετε μπήκα κι εγώ στον κόσμο των macintosh αγοράζοντας το mac mini στα 1.83ghz

Οπως ήδη θα γνωρίζετε έχω ταυτόχρονα κι ένα pc που έφτιαξα πρόσφατα με καλά χαρακτηριστικά. Οι οθόνες 2 Χ 24" EIZO στις οποίες έπαιζε το pc με την διπλή dvi κάρτα και στην μία από τις δύο οθόνες το macmini στην δεύτερη είσοδο.

Μία εβδομάδα εμπειρίας ήταν αρκετή για να καταλάβω ότι μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους pc vs mac οι οποίοι δεν παντρεύονται και δεν πρόκειται να παντρευτούν είς τους αιώνες των αιώνων.

Και εξηγούμαι: Στο γραφείο μου για λόγους αισθητικής, χωροταξίας και εργονομίας δεν θέλω δυό πληκτρολόγια και δύο mouse και έτσι με συμβιβασμοπύς κατάφερα να δουλέψω το logitech dinovo σετ και με τα δύο. Πως; αναγκαστικά μπαινοβγάζοντας το stickάκι το bluetooth από το pc στο Mac και αντίστροφα. . Συμβιβασμούς διότι τα πληκτρολόγια που είναι για mac έχουν πάνω συντομεύσεις που δεν μπορώ να κάνω στο dinovo ούτε επίσης να χρησιμοποιήσω όλα τα πλήκτρα του dinovo καθώς δεν υπάρχουν drivers για mac. Οπως καταλαβαίνετε κάπου καταντάει κουραστικό και σε βάθος χρόνου ίσως και προβληματικό διότι δεν είναι και τόσο καλό να μπαινοβγάζεις usb stickάκια συνέχεια μέσα έξω. Δυσχρηστία λοιπόν.

Αλλο πρόβλημα: κοινός εκτυπωτής. Που να τον πρωτοσυνδέσω. Να μπαινοβγάζω πάλι το usb; Ξέρω, μπορούσα να αρχίσω τις πατέντες, να τον κάνω δικτυακό αλλά πάλι ιστορίες για αγρίους.

Εξωτερικοί σκληροί: επειδή ο εσωτερικός σκληρός του macmini είναι "παιδικός" αναγκαστικά αγοράζεις εξωτερικό. Ελα ντε που πήρα έναν και τον φορμάρισα στα windows και μετά δεν μπορούσα να μεταφέρω αρχεία στο mac...έμαθα ότι πρώτα τον κάνεις format με mac και μετά τρέχεις αντίστοιχο utilitάκι στα windows για να μπορέσουν να τον δουν. Ιστορίες για αγρίους πάλι...

Λειτουργικό: Εφεντζίδικο 1000%, search κορυφαίο, λειτουργίες με τηλεκοντρόλ μουράτες, αλλά τελείως μα τελείως άλλη νοοτροπία και φιλοσοφία π.χ. δεν βγαίνει το cd αν δεν κλείσεις τις εφαρμογές που έχεις ανοίξει από το cd. Για να μη παρεξηγηθώ δεν λέω ότι είναι κακό, λέω ότι είναι μια τελέιως διαφορετική νοοτροπία που προσωπικά δεν την αποδέχομαι και στην τελική με κουράζει και μου σπάει τα νεύρα. Για να μην πω για τα fonts που εκεί ήταν που έπαθα μεγάλο νευρικό κλονισμό.... Εβαλα στο iphoto να διαβάσει 7-8 χιλιάδες φωτογραφίες που ήταν ταξινομημένες στον σκληρό σε directories και πρέπει να φτιάξω εκ νέου άλμπουμς να τις ξαναξεχωρίσω διότι τις βλέπει όλες σαν ένα πράγμα (library) και όχι ξεχωριστά μέσα από τα directories. Να κάτσω να ξεχωρίσω εκ νέου τόσες χιλιάδες φωτογραφίες; Υπάρχει κανα λόγος να πηξω έτσι; Χάθηκαν τα slideshow προγράμματα στο pc που μαρκάρεις ότι θες και τα παίζει; Ονόματα προγραμμάτων τελείως καινούργια εκτός από το κλασσικό Microsoft Office. Πρέπει να επιλέγεις προγράμματα που να είναι γραμμένα για Intel και όχι για motorola, αλλιώς κάνεις μια τρύπα στο νερό εφόσον από πίσω ανοίγει emulator και η ταχύτητα πάει περίπατο...

Οπως έγραψα και σε άλλο Post, αν έχεις το pc δίπλα δεν πρόκειται ποτέ να μάθεις mac. Στο παραμικρό κόλλημα αμέσως πήγαινα στο pc.
Αποκλείεται να τα παντρέψεις. ή με το ένα θα πρέπει να ζήσεις ή με το άλλο. Επειδή λοιπόν εδώ και μια εβδομάδα δεν μου έχει προσφέρει απολύτως τίποτα το mac, εκτός από το ωραίο σκηνικό με το τηλεκοντρόλ, κατέληξα να μείνω στο pc. Σίγουρα επηρέασε κατά μεγάλο βαθμό η συνήθεια και η σιγουριά τόσα χρόνια. Επιπλέον αν θα κατέληγα με το macmini θα έπρεπε να λειτουργώ με μια οθόνη πράγμα που όυτε καν το συζητάω.

Είμαι σίγουρος ότι αν δείξεις σε έναν άσχετο που δεν ξέρει τίποτα από υπολογιστές το ένα δίπλα στο άλλο, 1000% θα διαλέξει mac. Αλλά καλώς ή κακώς δεν είμαι σ' αυτό το στάδιο. Ούτε είμαι καραfreak κομπιουτεράς που κάνω overclocking μνήμες και επεξεγαστές κλπ. Ίσα ίσα 5 πραγματάκια κάνω και πάνω σ' αυτά δεν με πείθει η φάση mac. Η άποψη που διαμόρφωσα είναι η εξής. Το mac δεν είναι "κομπιούτερ". Είναι ένα εξειδικευμένο εργαλείο που το παίρνεις αν θες να κάνεις μία συγκεκριμένη δουλειά απροβλημάτιστα π.χ. φωτογραφία - βίντεο και δεν σ' ενδιαφέρει αν έχει μέσα 1gb μνήμη ή 1kb τότε πας mac. Αλλά για να μιλήσουμε για ταχύτητες που αντικειμενικά να "πατάνε" το υπάρχον pc μου, δεν πας στο macmini με 5400 ταχύτητα σκληρό και 512 μνήμη έτσι; ή πηγαίνεις σε imac ή σε macpro.

Το imac απορρίπτεται γιατί όπως είπα τις 2 Χ 24άρες δεν τις αλλάζω με τίποτα και το macpro νομίζω είναι πολλά τα 3000+ ευρώ για να μπαίνεις στο ίντερνετ και να παίρνεις email....Εξάλλου αντικειμενικά το macpro δεν συγκρίνεται με pc σπιτιού, αλλά με άλλα σκηνικά.

Τα παραπάνω βεβαίως είναι καθαρά δική μου άποψη και για την δική μου χρήση πάντα.

Υ.Γ. Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον Μιχάλη, τον Νίκο Καλ. και τον "χειρούργο" Μιχάλη Κορ. που προθυμοποιήθηκαν και με βοήθησαν και με το παραπάνω στο να "χωνέψω" την μετάβαση. Αλλά μου 'κατσε βαρύ.....-bye-
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,350
καλά το Μπάμπη δεν θα τον ευχαριστήσεις?

Πάντως σε καταλαβαίνω.
Και με γλύτωσες και από μιά διαδικασία.
Γιατί κάτι μου τρωγότανε...
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,603
Αθήνα
Απάντηση: Re: Ήλθον, είδον και απήλθον...

καλά το Μπάμπη δεν θα τον ευχαριστήσεις?

Πάντως σε καταλαβαίνω.
Και με γλύτωσες και από μιά διαδικασία.
Γιατί κάτι μου τρωγότανε...

Για ποιό πράγμα... Το Mac δεν έχει τίποτε, μιά χαρά είναι...
O Τάσος έχει συγκεκριμένα προβλήματα γιατί θέλει συγκεκριμένα πράγματα ΑΛΛΑ με μια βασική προϋπόθεση.
Πρώτα το PC και μετά το Mac.
Αν, αντί για PC προϋπήρχε το Mac και προσπαθούσε να τα παντρέψει, απλά τότε θα πούλαγε το PC.
M' αυτές τις συνθήκες και τα προαπαιτούμενα λογικό είναι να μην του κάνει.
Δηλαδή γιατί φταίει πχ το Mac που δεν διαβάζει δίσκο φορμαρισμένο για PC; Το PC διαβάζει δίσκο φορμαρισμένο για Mac;
 
Last edited:
17 June 2006
23,679
Αθήνα
Νομίζω ότι είμαι ξεκάθαρος και αντικειμενικός. Η τελευταία μου πρόταση λέει ότι δεν κάνει για την ΔΙΚΗ μου χρήση. Δεν είπα ότι είναι άχρηστα τα mac.
Απλά μεταφέρω τις εμπειρίες μου για υποψήφιους χρήστες που έχουν παραπλήσιο σετάπ και χρήση με την δική μου.
 

Θανος Κ.

Established Member
18 June 2006
120
Αθήνα
Πιστεύω ότι το σημαντικό είναι να υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής. Πριν μερικά χρόνια κανείς δεν θα σκέφτονταν καν να αγοράσει mac ούτε για δοκιμή.
Τώρα κάποιοι το κάνουν, έστω και αν τελικά αυτό χρησιμεύει μόνο για την επιβεβαίωση της αρχικής επιλογής.
Το σημαντικό είναι να έχεις επιλογές και να αισθάνεσαι ικανοποιημένος από την δική σου.
Άντε, και καλά Vista τώρα.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,350
Re: Απάντηση: Ήλθον, είδον και απήλθον...

Νομίζω ότι είμαι ξεκάθαρος και αντικειμενικός. Η τελευταία μου πρόταση λέει ότι δεν κάνει για την ΔΙΚΗ μου χρήση. Δεν είπα ότι είναι άχρηστα τα mac.
Απλά μεταφέρω τις εμπειρίες μου για υποψήφιους χρήστες που έχουν παραπλήσιο σετάπ και χρήση με την δική μου.

ακριβώς και εγώ αυτό κατάλαβα.
 
Πάντως ρε συ Τάσο, και χωρίς να ξέρω πόσο αγόρασες τον Macάκο, μη το πουλάς το μηχανάκι. Βάλτο σε ένα σημείο στο σπίτι και με ένα wifi θα μπορείς να έχεις επικοινωνία με τα άλλα κομπιουτέρια αλλά και πρόσβαση στο ίτνρενε.

Λέω εγώ τώρα...
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,469
Πειραιάς
Η συνήθεια είναι μεγάλο πράγμα κ φαίνεται ότι ο Τάσος έχει συνηθίσει πάρα πολύ τα windows, οπότε οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετώπιζε στο macosx τότε γύριζε κατευθείαν σε αυτά.
Το mac θέλει κ αυτό τον χρόνο του κ την θέληση να το μάθεις από την αρχή γιατί είναι πρωτόγνωρα μονοπάτια.
Κάπως έτσι κάναμε κ πριν χρόνια με τα windows.
Αν θέλουμε να παντρέψουμε τους 2 κόσμους, τότε απαιτείται μεγάλη προσπάθεια. Σαφώς κ γίνεται αλλά δεν είναι κάτι που ζητούσε ο Τάσος. Πρέπει να στήσεις δίκτυο, να έχεις τελικά 2 πληκτρολόγια/ποντίκια κτλ, αν κ πιστεύω ότι αυτό είναι λογικό. Όπως επίσης είναι λογικό να βλέπει το κάθε λειτουργικό το δικό του τύπο partition. Υπάρχει η ευελιξία από την μεριά του macosx να βλέπει το fat16/fat32/ntfs αλλά στο τελευταίο δεν μπορεί να γράψει. Από την άλλη μεριά βέβαια, τα windows δεν βλέπουν κανέναν τύπο του macosx αν δεν εγκαταστήσουμε πρόγραμμα αναγνώρισης.
Μην ξεχνάμε ότι στα mac μπορούμε να εγκαταστήσουμε windows αν τόσο πολύ πια το θέλουμε χωρίς κανένα πρόβλημα.
Επειδή το λειτουργικό του Mac είναι στην ουσία ένα unix, κάποια πράγματα προέρχοναι από αυτό, όπως αυτό με το eject του cd. Το cd όταν το βάζουμε στο μηχάνημα το κάνει mount.
Τώρα όσον αφορά το πρόγραμμα iPhoto όπως κ τα υπόλοιπα προγράμματα που έχει μαζί του το λειτουργικό του, αυτό λειτουργεί με τον δικό του τρόπο. Αν μάθεις τον τρόπο του τότε οκ. Αν δεν σε βοηθά τότε κατεβάζεις ένα άλλο δωρεάν που να σε βοηθά.
Από όσα γράφεις Τάσο συμφωνώ σε όλα σχεδόν, ότι δλδ πρέπει να μάθεις να δουλεύεις διαφορετικά από ότι πριν.
Εκεί που δεν συμφωνώ είναι στην πρόταση Το mac δεν είναι "κομπιούτερ". Εδώ θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, καθώς αυτά τα μηχανήματα ήταν κ είναι τα πρώτα κομπιούτερς που βγήκαν κ μετά ακολούθησαν τα υπόλοιπα. Τι εννοώ? Ότι κάνεις ότι έκανες πριν αν κάνεις όμως σύγκριση ενός επώνυμου pc με ένα apple. Κ αυτό γιατί ένα mac είναι αρκετά πιο ακριβό από ένα pc που φτιάχνουμε μόνοι μας με κομμάτια που αγοράσαμε από το πλαίσιο για παράδειγμα.
Το mini στα 1.83 με intel core duo και 1 gb μνήμη δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα pc. Πράγματι ο δίσκος του είναι πολυυυύ μικρός κ αργοοοοός αλλά με έναν εξωτερικό firewire είσαι σούπερ.
Και η κάρτα γραφικών του είναι μικρή, οπότε αποκλείονται οι gamers. Αυτό όμως αφορά το mini. Στο iMac ή στο MacPro έχεις άλλα πράγματα....

Θέλω απλά να καταλήξω λέγοντας ότι κατανοώ Τάσο ότι δεν σε βόλεψε γιατί η δύναμη της συνήθειας είναι τεράστια. Προσωπικά θεωρώ ότι είσαι θαραλλέος που έκανες το πείραμα μετάβασης αλλά απλά δεν σου βγήκε. Εγώ το ερωτεύτηκα το μηχάνημα αυτό κ δεν το αλλάζω με τίποτα.

Εν ολίγοις, είναι θέμα συνήθειας παιδιά.
Απλά συμφέρει ένα pc από την μεριά την οικονομική σε σχέση με τα apple, αυτό είναι αλήθεια. Έχει όμως πράγματα που τα pc δεν τα έχουν κ για να τα έχουν τότε πρέπει να πληρώσουν παραπάνω, οπότε φτάνουν τα ίδια περίπου επίπεδα, κ αναφέρομαι στο λειτουργικό του που είναι ταυτόχρονα mediaplayer αλλά κ το software που κουβαλά...

υγ: Τάσο δεν σου κάνω κριτική απλά λέω την αποψή μου... -bye-
 
Last edited:
17 June 2006
23,679
Αθήνα
Πάντως ρε συ Τάσο, και χωρίς να ξέρω πόσο αγόρασες τον Macάκο, μη το πουλάς το μηχανάκι. Βάλτο σε ένα σημείο στο σπίτι και με ένα wifi θα μπορείς να έχεις επικοινωνία με τα άλλα κομπιουτέρια αλλά και πρόσβαση στο ίτνρενε.

Λέω εγώ τώρα...

Στέργιο και wifi υπάρχει σπίτι και repeaters και όλα. Απλά, το macmini δεν μπαίνει σε ένα σημείο έτσι στο σπίτι. Δεν είναι standalone μηχάνημα. Θέλει οθόνη, πληκτρολόγιο, mouse βάλε καλώδια μαζί, οπότε δημιουργείς ένα ολοκληρωμένο σταθμό εργασίας-γραφείο.
Γι αυτό που λες, έχω φρέσκο laptop με όλα τα σέα και τα μέα του πάνω...;)


Μιχαλη σαφώς και είναι καλοδεχούμενη η κριτική, δεν σε παρεξηγώ. :ernaehrung004:
 

 Νίκος

Supreme Member
Δεν είναι standalone μηχάνημα. Θέλει οθόνη, πληκτρολόγιο, mouse βάλε καλώδια μαζί, οπότε δημιουργείς ένα ολοκληρωμένο σταθμό εργασίας-γραφείο.

Ισως επειδή είναι η/υ κατα βάθος.:p Βασικά μπορείς να το έχεις στο σαλόνι σαν htpc και μόνο με το remote ή το κινητό σου να κάνεις δουλειά και με το wifi κανεις και streaming απο το pc ή το διαχειρίζεσαι και remotely.
H αλήθεια είναι οτι η δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη και ειδικά όταν τα έχεις δίπλα δίπλα δύσκολα επιμένεις όταν θες να κάνεις κάτι άμμεσα με το setup που έχεις ειδικά.
Η τιμή που το δίνεις είναι ευκαιρία και φυσικά αν δεν το έχεις δώσει σύντομα με βλέπω να το χτυπάω (απλά αρχή του μήνα μου πέσαν όλα μαζεμένα, μέχρι και τα τέλη κυκλ. ήρθαν).
Ασχετα αν το δίνεις εμείς θα σε αγαπάμε και πάλι. -bye-
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Τάκη μου κατ'αρχήν να σε ευχαριστήσω για τις ευχαριστίες.:grinning-smiley-043
Κατά δεύτερον εγώ δεν θα σου πώ ότι έκανες λάθος που το σκότωσες το μηχανηματάκι ούτε θα κρίνω την απόφασή σου. Σέβομαι την άποψή σου. Απλά θα σου πω ότι...βιάστηκες! Δεν είναι δυνατόν σε μία εβδομάδα να μάθεις να κάνεις όλα αυτά που έκανες με το PC σου. Το ερώτημα δεν είναι αν θα τα κάνεις, αλλά αν θές να μάθεις να τα κάνεις και αν έχεις την υπομονή να κάτσεις να μάθεις. Για παράδειγμα θα σου αναφέρω τις χιλιάδες φωτογραφίες που έχεις αρχειοθετημένες σε διαφορετικούς φακέλους στο PC και δεν ήθελες να κάστεις να τις κατηγοριοποιήσεις πάλι στο Mac mini. Ερώτηση... ποιος σου είπε ότι πρέπει να κάνεις κάτι τέτοιο;; Με ένα απλό drug & drop των φακέλων σου στην στήλη των album του iPhoto θα είχες και πάλι τις φωτογραφίες σου κατηγοριοποιημένες όπως ακριβώς και στο PC κάνοντας μόνο ένα κλικ!!

Ελπίζω από το παραπάνω παράδειγμα να καταλαβαίνεις πόσο εύκολο είναι να κάνεις κάτι όταν γνωρίζεις πως. Τώρα εάν δεν έχεις την διάθεση να κάτσεις να το μάθεις, είναι άλλο θέμα. Εγώ πάντως επιμένω ότι βιάστηκες. Πάντως όπως είπε και ο Νίκος, εμείς έτσι κι αλλιώς θα σε αγαπάμε! :aktion033:
 

ConRad

New member
15 November 2006
13
Πολύ σωστά – και ευγενικά διατυπωμένα – τα όσα γράφτηκαν εδώ.

Ευτυχώς που δεν ακούγονται τα «καντήλια» που κατεβάζει όποιος προσπαθεί να μάθει το mac μετά από δεκαετίες συμβίωσης με τα PC. :angry:

Απέκτησα ένα mac mini πριν λίγες μέρες και πρέπει να πω πως πάντα το ήθελα αλλά δεν το τολμούσα. Και τώρα που το απέκτησα … ένιωσα λίγο σαν τον Τάσο Οικονόμου που ξεκίνησε το thread.
Χάος ! Αυτή η λέξη αρκεί για να περιγράψει τι αντιμετωπίζω.

Άνοιξα το «System Preferences» του mac και καθώς το χάζευα, θυμήθηκα πως χάζευα το control panel στα PC κάποτε. Θυμήθηκα που πέρναγα ώρες μπροστά στο PC προσπαθώντας να ανακαλύψω κάθε λεπτομέρεια του λειτουργικού !
Μα τι έκανα τόσες ώρες ?

Και σήμερα ?
Σήμερα δυσανασχετώ και βρίζω.
Τόσες μέρες και ακόμα δεν βρήκα πως κάνω maximize (full screen) τον Safari

Και κατάλαβα πως .. μεγάλωσα. Είμαι κουρασμένος, αυτό φταίει. :frown:
Ξεκίνησα από το DOS και πέρασαν πολλά χρόνια μαθαίνοντας. Και συνεχώς δυσανασχετώ γιατί αντί να ακούω μουσική, στήνω το ασύρματο οικιακό μου δίκτυο. Αντί να βλέπω ταινίες, ψάχνω τα μενού του Mplayer και .. πάει λέγοντας.

Αλλά είμαι και πεισματάρης ! Θα το μάθω το mac, πάει και τελείωσε.
Σιγά – σιγά , δεν βιάζομαι.

Προς το παρόν ρίχνω καμιά ματιά.
Τα Χριστούγεννα – που θα έχω χρόνο – θα το ξεψαχνίσω :cool:

(να και μια φωτο που έβγαλα πριν λίγο) :)
 

Attachments

  • ox_ox.jpg
    ox_ox.jpg
    87.8 KB · Views: 49
Last edited:

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,469
Πειραιάς
Για να γελάσουμε κ λίγο, μπορείτε να κάνετε το παρακάτω για να κρύψετε το mini σας :

macminigrandma.jpg