ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ; - ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ;

eliaselias_o

Senior Member
22 December 2006
386
ΠΑΙΔΙΑ ΑΣ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ.
ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ 100 V ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟ, ΠΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΤΕΘΟΡΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ; (ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ).
ΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ 1,14 Ή 1,41; Ή ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
-bye-
 

Morfeas

Supreme Member
17 June 2006
3,508
Voula, Athens
Το πολλαπλασιάζεις με το 1,41 το οποίο είναι η τετραγωνική ρίζα του 2.

Μείον την πτώση που θα κάνει η ανόρθωση (~1.5volt αν πρόκειται για solid state διόδους).
 

Μ.Τζωρτζάκης - MTZ audio

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,891
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Επειδή στον ακριβή υπολογισμό , παίζουν και κάποιες αλλες παράμετροι , και επειδή πρακτικά υπάρχουν ψιλοδιαφορές μεταξύ μεγάλων ρευμάτων-χαμηλών τάσεων και μικρών ρευμάτων - υψηλών τάσεων, γράψε μας τι θέλεις να υλοποιήσεις .

Καλημέρα

PS
εκείνο που δουλεύει καλά σάν αρχικός τύπος είναι

Vdc (στο μισό φορτίο ) = [(Vacαφόρτωτο Χ 1.414 ) - 1.45 ] Χ 0.96
Με τήν συνθήκη οτι υπάρχουν 2200μF για κάθε Α DC
Kαι οτι η διακύμανση ρεύματος κατανάλωσης δέν είναι μεγαλύτερη απο 40% (πέραν του ρεύματος idle γενικώς )
Και τέλος απο κάθε VA η μέγιστη απόδοση είναι 0.63W
 

Internet King

Supreme Member
24 June 2006
4,763
Π. Φάληρο, Αθήνα
Επειδη προφανώς ψάχνεις για τους κατάλληλους πυκνωτες που θα βάλεις σε κάποιο τροφοδοτικό , υπολόγισε τουλάχιστον ενα ποσοστό μέγιστης τάσης λειτουργίας 20% παραπάνω από αυτό που θα σου βγάλουν οι μαθηματικοί υπολογισμοί.
 

jvalacas

Established Member
8 July 2006
110
Αθήνα
Απόσπασμα από την Hammond...

Φοβάμαι ότι τα έχουν αντιγράψει από κλασσικό εισαγωγικό βιβλίο ηλεκτρονικών καθότι έχουν μείνει οι άνθρωποι ακόμα στο 1.41 αγνοώντας την πτώση των διόδων..
..βέβαια δίνουν δύο τιμές για την DC τάση εξόδου, μία στο 1.41 *Vac (κορυφή) και μία στο 0.90 *Vac (μέση) και νίπτουν τας χείρας τους..

Στην πραγματικότητα η έξοδος DC είναι, χωρίς φορτίο, 1.41*(Vac-no-load) - 1.5 Volts. Πχ για ασιατικό μετασχηματιστή με ονομαστικά 12Volt/1A, το Vac-no-load ξεπερνά τα 13Volts και πέφτει στα 11.5Volts για φορτίο 'ας πούμε' 1Α.
Ετσι θα πάρουμε έξοδο DC χωρίς φορτίο 1.41*13.6 - 1.5 = 16.8Volts !!!.

Οταν μπαίνει φορτίο, τότε αφενός γονατίζει ο μετασχηματιστής και κατεβαίνει ίσως και κάτω από την ονομαστική του τάση Vac (πχ.12V) και επιπλέον η έξοδος DC αποκτά διακύμανση που αυξάνει όταν ανεβαίνει το ρεύμα φορτίου και μειώνεται όταν μεγαλώνει η χωρητικότητα των πυκνωτών εξομάλυνσης ή η ποιότητα του μετασχηματιστή.

Ακριβείς τύποι δεν υπάρχουν εφόσον δεν γνωρίζουμε καμμιά δεκαριά παραμέτρους του μετασχηματιστή..

Συνεπώς προτείνεται η χρήση μετρήσεων με τα συγκεκριμένα εξαρτήματα που θα χρησιμοποιηθούν και στην τελική κατασκευή και φυσικά σταθεροποιητής αν πρόκειται για τροφοδοτικό χαμηλής ισχύος..

Για σχεδίαση σταθεροποιημένου τροφοδοτικού στο χαρτί προτείνω το κλασσικό βιβλίο 'The art of electronics' των Horowitz-Hill που διαπραγματεύεται τα τροφοδοτικά με ακρίβεια..
 

jvalacas

Established Member
8 July 2006
110
Αθήνα
John, έχω την εντύπωση ότι διυλίζεις τον κώνωπα. Όχι ότι είναι κακό δηλαδή, αλλά...

Οταν προσπαθείς να σχεδιάσεις ένα σταθεροποιημένο τροφοδοτικό στα πχ.12V/1A πρέπει να ξέρεις ότι στο 1Α, όλο το κύκλωμα ΜΤΣΧ+Ανόρθωση+Πυκνωτής δεν φέρνει ούτε στιγμιαία κάτω από 12+3 =15V στον σταθεροποιητή αλλιώς αυτός δεν λειτουργεί σωστά αφού παραβιάζεται το απαραίτητο margin των 3V που θέλουν οι σταθεροποιητές..
Προχωρώντας τον συλλογισμό προσθέτεις την πτώση των διόδων κλπ..
Σε τέτοιες σχεδιάσεις η παράλειψη ενός προσθετέου 1.5V ή της πτώσης του δευτερεύοντος ενός τυπικού (δηλ.τυπικά κακού) ΜΤΣΧ 1-2Α είναι αρκετή για να στείλουμε στον σταθεροποιητή τιμές τάσης κάτω από το margin για αρκετό ποσοστό του χρόνου του κύκλου των 10msec που παράγει η διπλή ανόρθωση..

Και μετά θα απορούμε γιατί δεν σταθεροποιεί ο σταθεροποιητής, γιατί έχουμε hum στα 100Hz, γιατί οι φωνές μπερδεύουν όταν μπαίνουν τα (υψίσυχνα) βιολιά της ορχήστρας κλπ.