Αγορά Φακού για Canon 550d!

perlepes

New member
10 February 2012
38
Καταρχην καλησπερα σε ολους μιας και ειμαι new εδω. Να πω και ενα μπραβο για το φορουμ καθως με βοηθησε σε πολυ μεγαλο βαθμο να αποφασισω τι θα αγορασω.
Κατεληξα λοιπον στην αγορα της canon 550d και σαν επομενο ψαχνω φακο...
Να πω καταρχην οτι ειμαι τελειως αρχαριος σε φωτογραφια, ποσο μαλλον σε dslr μηχανες.Μια olympus μ ειχα για μετριες, απλες, φωτογραφιες και πριν 4 χρονια μια eos 650 με φιλμ που δεν ασχοληθηκα ποτε με τις ρυθμισεις της...
Η χρηση που τη θελω ειναι κυριως για ταξιδια,τοπια και καποιες εκδηλωσεις(και σε κλειστους χωρους)
Ο προβληματισμος μου ειναι σχετικα με το φακο...διαβασα και σχετικα θεματα εδω αλλα και σε φορουμ του εξωτερικου και
δεν υπαρχει κατι ξεκαθαρο.Δλδ για ενα all-around φακο που θελω εγω, καποιοι λενε τον 18-135 και καποιοι οτι 15-85.
H φωτεινοτητα που εχουν καποιοι 3.5-5.6 ειναι αρκετη?Η θα εχω προβλημα σε μερες με λιγο φως?
Το bugdet το δικο μου ειναι περιορισμενο, δλδ εως 1000 ευρω θελω να φτασω ΜΑΖΙ με την αγορα της 550.
Ποια η γνωμη σας?Παρακαλω βοηθηστε γιατι εχω μαυρα μεσανυχτα.
Επισης διαβασα οτι για αρχαριο ειναι καλο και ο 18-55 που δινουν το πακετο αλλα σκεφτηκα οτι δεν ειναι κριμα να δωσω 80-100 ευρω σε αυτον και να μην δωσω αλλα 200-250 πχ να παρω κατι αρκετα καλυτερο?
Και παλι ευχαριστω παιδια και καλως σας βρηκα.

Άκης
 

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,144
Bratislava
Nομιζω, αν ηθελα να ξοδεψω με μιας το χιλιαρικο, θα επερνα τη μηχανη με εναν σιγμα 17-70/2,8-4. Δεν θα επερνα τον ταμρον 17-50/2,8 παρ ολο το 2,8 γιατι ως αρχαριος, πολυ γρηγορα, δεν θα μου εφτανε το 50mm ενω θα μου περισσευε το 2,8... Ο κανον 18-135 δειχνει πιο βολικος και χρησιμος, αλλα -εχω την εντυπωση- δεν ειναι τοσο καλος ουτε σε σχεση με τον σιγμα 17-70 ουτε με τα χρηματα που κοστιζει εστω και bulk.

Τον κανον 15-85, αν και ειναι ο πιο καλος απο τους παραπανω, δεν θα τον πληρωνα (προσωπικα) τοσο που ζηταει...

Αν ηθελα να το σκεφτω καλυτερα, θα την επερνα με τον 18-55 is και τα ρεστα θα τα κρατουσα μεχρι να ξερω τι μου λειπει και να συμπληρωνω αναλογως στο μελλον...
 

gthe

New member
5 May 2008
32
Εγώ σαν αρχάριος επίσης, θα σου πρότεινα 18-55 is. Και μετά το βλέπεις καλύτερα. Είσαι σίγουρος ότι θες μεγάλες εστιακές αποστάσεις; Υπάρχει και ο 55-250 is που τον λένε αρκετά καλό, αλλά δεν ξέρω παραπάνω. Οι δύο φακοί (18-55,55-250) θα σου βγούν φτηνά, πιο φτηνά από τον 18-135. Το 3.5-5.6 για εξωτερικούς χώρους ακόμα και με πολύ συννεφιά, εμένα τουλάχιστον με καλύπτει. Για ηλιόλουστη μέρα δεν το συζητώ. Για μέσα είναι σαφώς πιο δύσκολα, θα ανεβάσεις iso ή flash. Εγώ τραβάω με 1/30 σταθερά με χρήση is πάντως μέσα μαζί με βοήθεια από iso. Τώρα για ποιότητα σε αυτούς τους φακούς, νομίζω ότι για μας τους αρχάριους είναι υπεράρκετη. Σαν ποιότητα πάντως και ο 18-135 ίδιος με τα άλλα κιτ είναι, δεν κερδίζεις πολλά. Πολλά ας πούμε θα κέρδιζες αν έπαιρνες έναν L με πολύ παραπάνω χρήματα ή έναν prime (π.χ. 100mm f2 για μεγαλύτερη εστιακή απόσταση)

Εφόσον διαθέτεις και σχετικά αρκετά χρήματα, δεν κοιτάς και τον 17-85 is; Κάποιος έμπειρότερος που τον έχει να πει και μια γνώμη για αυτόν. Έχει κάποια χαρακτηριστικά ποιοτικότερα των kit φακών σίγουρα
 
Last edited:

drek

Senior Member
7 March 2010
489
Από ότι διαβάζω καλό θα ήταν να αποφύγεις τον 17-85 και τον 18-135. Ο Sigma 17-70 είναι μια πολύ καλή λύση όπως και ο Tamron 17-50.

Εγώ έχω την 500D και είμαι πολύ ευχαριστημένος με τον Tamron ακόμα και για pixel peeping. Η διαφορά με τον kit είναι πολύ μεγάλη...
 

peperr

AVClub Addicted Member
25 May 2011
1,532
Marathon Lake
Αν θέλεις φακό ξυράφι δες τον Tamron 17-50 VC, αλλά στα σκοτεινά θα δυσκολεύεσαι στο νετάρισμα
Πολύ καλή επιλογή και ο Sigma 17-70 OS, λιγότερο σαρπ αλλά καλύτερος στο σκοτάδι και με μεγαλύτερο εστιακό εύρος
Φθηνή αλλά καλή λύση είναι μια διπλή αγορά, ο 18-55 IS (αξιοπρεπέστατος) και ο EF 50/1.8 (περίπτωση για τα χρήματά του, ότι πρέπει για χαμηλές φωτιστικές συνθήκες, μειονέκτημά του ότι μπάζει σκόνη εύκολα)
 

perlepes

New member
10 February 2012
38
Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια παιδια!
Οντως δεν ειχα σκεφτει να παρω κατι σε sigma - tamron. Ο 17-70 ειναι οντως πολυ καλη λυση απο οσο βλεπω χαρακτηριστικα. Τον εχετε δουλεψει?
Γενικα σαν εταιρεις ειναι καλες ετσι?Δεν θα εχω καποιο προβλημα, ποιοτητας πχ?
Φιλε gthe οταν λες μεγαλες εστιακες αποστασεις?Πχ σε ταξιδια που περνουμε φωτογραφιες κατι μακρια δεν εχουμε μεγαλες αποστασεις?
Οσο αφορα τους 2 φακους δεν θελω να παρω 2 για θεμα μεταφορας βαρους κτλ. Θελω να εχω εναν πανω να μην ειμαι βγαλε-βαλε.
Το ξερω οτι δεν θα εχω την ιδια ποιοτητα και σε κοντικα και σε μακρινα απο το να ειχα 2 φακους αλλα...
Και παλι ευχαριστω
 

perlepes

New member
10 February 2012
38
Οχι οταν αποφασισω για φακο τοτε μαζι θα τα παρω απο το ιδιο καταστημα. Παντως μηχανη θα ειναι σιγουρα 550d προς τα εκει λεω :)
 

gthe

New member
5 May 2008
32
Ένας καλός τρόπος για να δεις τις εστιακές αποστάσεις είναι η παρακάτω σελίδα. Επιλέγεις digital (για να υπολογίσει το crop factor) και βλέπεις στο περίπου τι δείχνει η κάθε εστιακή απόσταση. Γνώμη μου είναι ότι για τις πιο πολλές φωτό σου φτάνουν τα 50mm (80 σε crop δηλαδή) και τα 70 (112 δηλαδή) ακόμα περισσότερο. Τώρα άμα είσαι μέσα σε ένα καράβι και θες να τραβάς σπίτια στην ακτή προφανώς δεν φτάνει :). Για τον sigma 17-70 η τον tamron 17-50 που λένε τα παιδιά, αν αντέχει η τσέπη σου χτύπα τον. Εγώ 18-55 IS + 50άρι 1.8 άντεχα και πήρα, την φτηνή λύση, δεν πήγαινε παραπάνω ... :(.

http://tamron-usa.com/lenses/learning_center/tools/focal-length-comparison.php
 
Απάντηση: Re: Αγορά Φακού για Canon 550d!

Οχι οταν αποφασισω για φακο τοτε μαζι θα τα παρω απο το ιδιο καταστημα. Παντως μηχανη θα ειναι σιγουρα 550d προς τα εκει λεω :)

Δε θέλω να σε μπερδέψω, αλλά μήπως το να πας σε dslr από compact είναι too much?

Εγώ μετά από canon powershot s20, olympus 5060 έκανα το βήμα και πήγα σε canon 350d και canon eos 20d μαζί με φακους κλπ σύμφωνα με το "ρεύμα" της εποχής.

Η 20d παρόλο που είναι σχετικά παλιά μηχανή είναι καταπληκτική για τα δεδομένα μου.

Δυστυχώς όμως με τις DSLR ποτέ δεν έβγαλα τις φωτογραφίες που έβγαζα με την olympus 5060, παρόλο που έχω σχετικά καλούς φακούς (tamron 17-50 2.8, canon ef50 1.8II).

Οι DSLR δεν κάνουν για να βγάζεις φωτογραφίες στο auto. Πρέπει να είσαι διατεθειμένος να ασχοληθείς με τη φωτογραφία. Και να έχεις το χρόνο να τις επεξεργαστείς μετά στον υπολογιστή σου.
Επίσης λάβε και υπόψη σου το θέμα του όγκου, ιδίως αν έχεις και κανα φλασάκι έξτρα, δεύτερο φακό, τριποδάκι κλπ κλπ (πάνε σε μπαράκι με τη γκουμούτσα να δεις πως θα σε κοιτάνε).
Για μένα ο όγκος του εξοπλισμού της 20D με έκανε να μη θέλω να βγάζω φωτογραφίες γιατί είναι κουραστικό να την κουβαλάω... Και ως γνωστόν η καλύτερη φωτογραφική μηχανή είναι αυτή που έχεις πάντα μαζί σου!


Πιστεύω ότι η αγορά είδε τις ανάγκες μεγάλης μερίδας ανθρώπων και έχει βγάλει μια σχετικά νέα κατηγορία φωτογραφικών μηχανών, τις digital mirroless όπως είναι οι olympus epl1-2-3 και οι sony nex, οι οποίες διατηρούν την τεχνική ποιότητα μιας dslr για το πλείστο των περιπτώσεων, προσφέρουν άριστη φορητότητα αλλά και φιλικότητα προς το χρήστη ο οποίος θέλει να βγάλει καλές φωτογραφίες αλλά δε θέλει να κουβαλάει τη βαλίτσα μιας dslr μαζί του.

Αυτή τη βδομάδα περιμένω μια ταπεινή olympus epl-1 και ελπίζω να μου βγει σε καλό, να μπορέσει αυτή η μηχανούλα να μου αναζοπυρώσει το ενδιαφέρον για τη φωτογραφία!
Εννοείται ότι θα μοιραστώ τις εντυπώσεις μου σε νέο thread!


Οι DSLR είναι σαν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα που θα πρέπει αναλόγως τη διαδρομή να επιλέγεις λάστιχα, να ρυθμίζεις αναρτήσεις και να έχεις γερά χέρια! Πρέπει να ξέρεις τι κάνεις!

Οι καλές compact ή και οι mirrorless (ελπίζω) είναι ένα καλό gti που είναι fun to drive και δε χρειάζεται να είσαι ο niki lauda για να το οδηγήσεις!



Ελπίζω να σε προβλημάτισα αρκετά!




ΥΓ:παρεπιπτόντως αν καταλήξεις σε dslr τελικά να ξέρεις ότι ο 18-55 του κιτ είναι αξιοπρεπέστατος. Ξεκινάς με αυτόν και αν δεις ότι χρειάζεσαι κάτι ανώτερο αγοράζεις μετά...
 

krasoulas

New member
17 September 2011
66
Ο φίλος Στέργιος έθιξε πολλά ζητήματα. Σε αρκετά έχει δίκιο.
Το μέγεθος και το βάρος μιας μηχανής είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείς.
Εγώ έχω την 450d και τον sigma 17-50os οπότε είμαι στο ίδιο μέγεθος και βάρος με εσένα.

Η μηχανή έχει κάτσει άπειρες φορές στη θήκη της γτ βαριέμαι να την κουβαλήσω.
Ακόμα όμως και αν την έχω το σκέφτομαι να τη βγάλω καμιά φορά απο τη θήκη της γτ είναι διαδικασία.

Απο κει και πέρα όμως μπορώ να σε διαβεβαιώσω οτι τις φωτό που θα βγάλεις με την 550d και έναν πχ 50 1.8 δε θα τις βγάλεις με καμία pen ή panasonic.
Καλά για βιντεο έχει ποιότητα που μέχρι πριν 3 χρόνια την βλέπεις μόνο στον κινηματογράφο.
Απο εκεί και πέρα η nex την κοντράρει μόνο σε πακέτο ποιότητας και μεγέθους αλλά δεν έχει σετ φακών οπότε για μένα τζάμπα κόπος.
Είναι όμως το κυνήγι της ποιότητας τελικά το παν ?

Εμένα επόμενή μου αγορά θα είναι μάλλον μια s95 που χωράει στην τσέπη γτ έχω χάσει τη μαγεία της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.
Και μετά θα πουλήσω τη δική μου για να πάρω την 550d μόνο για βίντεο και για στημένες καταστάσεις πχ γιορτές και εκδρομές.
Στα λέω έτσι για να πάρεις μια εικόνα του τι ακριβώς θα σκέφτεσαι σε 2 χρόνια ή και νωρίτερα αν κάνεις αυτό που σκέφτεσαι.
Το συμπέρασμα εν ολίγοις είναι απλό.

1)Αν έχεις ασχοληθεί πάλι με φωτογραφία (και στο τεχνικό και στο καλλιτεχνικό κομμάτι) πάρε την 550d και θα την ευχαριστηθείς πολύ, είναι εξαιρετική μηχανή.

1)Αν δεν έχεις ξανασχοληθεί με τη φωτογραφία μην την πάρεις.
Έχω δει άπειρες αγγελιές με μηχανές με λίγα κλικ ή μηχανές στα ράφια σκονισμένες που περιμένουνε να βρεθεί χρόνος.
Αν είσαι σ' αυτή την κατηγορία πάρε μια μικρή καλή μηχανή (s95,lx5,xz-1) και ξεπάτωσέ τη.
Ψάξε και την τελευταία ρύθμιση, χρησιμοποίησε και την τελευταία τεχνική, βγάλε ότι φανταστείς !

Έτσι θα μόνο θα ανάψει η αγάπη για τη φωτογραφία μέσα σου και θα πας παρακάτω, αλλιώς θα τα εγκαταλείψεις νωρίς.
 
Last edited:

perlepes

New member
10 February 2012
38
Παιδια καταρχην ευχαριστω για τις απαντησεις σας.
Στεργιο και κρασουλα με βαλατε οντως σε σκεψεις :/
Εκει που ειχα αποφασισει τη μηχανη τωρα σκεφτομαι και αυτα που γραψατε σχετικα με την ευκολια ρυθμισεις-μεταφορας...
Εγω ορεξη εχω να ασχοληθω με dsl αλλα οχι σε τρελο βαθμο δλδ, που χρονος κιολας με τη δουλεια...
Δλδ δεν υπαρχει περιπτωση εκει που θελω να βγαλω μια photo για παραδειγμα να το εχω στο auto και εκει που εχω το χρονο να στησω την φωτογραφικη με την ωρα μου και να βαλω ρυθμισεις εγω?πχ σε ενα τοπιο σε κανα βουνο που πηγαινω για ορειβασια κτλ.
Απλα αυτο που φοβαμαι στις compact ειναι η ποιοτητα που εχουν και σε φωτο αλλα και σε βιντεο :/
Αντε να βγαλω ακρη τωρα :p
 

gthe

New member
5 May 2008
32
Πήγαινε σε μαγαζί να δεις από κοντά. Αυτό μόνο θα σε βοηθήσει πολύ.

Αν θες να την έχεις πάντα μαζί σου την μηχανή δεν κάνουν οι dslr. Θα βρεις και compact που τραβάνε πάρα πολύ καλές φωτό, ειδικά την μέρα. Και βίντεο επίσης. Αν λοιπόν σκοπεύεις να βάλεις την μηχανή σου στο auto και να τραβάς, πάρε μια καλή compact. Για νύχτα, μόνο με flash, δύσκολα θα βγάλεις με compact χωρίς flash

Αν πάλι θες να μάθεις πράγματα για την φωτογραφία να χρησιμοποιείς manual ρυθμίσεις (iso, shutter speed, aperture) να ρυθμίσεις το βάθος πεδίου, τα σημείο εστιάσης και να βγάζεις πολύ ποιοτκές φωτό ελέγχοντας εσύ τα πάντα, να πάρεις dslr. Αλλά ο όγκος είναι όγκος ... αυτό δεν αλλάζει. Πρέπει να το συνυπολογίσεις
 
Απάντηση: Re: Αγορά Φακού για Canon 550d!

Παιδια καταρχην ευχαριστω για τις απαντησεις σας.
Στεργιο και κρασουλα με βαλατε οντως σε σκεψεις :/
Εκει που ειχα αποφασισει τη μηχανη τωρα σκεφτομαι και αυτα που γραψατε σχετικα με την ευκολια ρυθμισεις-μεταφορας...
Εγω ορεξη εχω να ασχοληθω με dsl αλλα οχι σε τρελο βαθμο δλδ, που χρονος κιολας με τη δουλεια...
Δλδ δεν υπαρχει περιπτωση εκει που θελω να βγαλω μια photo για παραδειγμα να το εχω στο auto και εκει που εχω το χρονο να στησω την φωτογραφικη με την ωρα μου και να βαλω ρυθμισεις εγω?πχ σε ενα τοπιο σε κανα βουνο που πηγαινω για ορειβασια κτλ.
Απλα αυτο που φοβαμαι στις compact ειναι η ποιοτητα που εχουν και σε φωτο αλλα και σε βιντεο :/
Αντε να βγαλω ακρη τωρα :p

Φίλε μου μη τρελλαίνεσαι.

Ανάμεσα στις DSLR και στις compact υπάρχει μια ελπίδα και λέγεται mirrorless!

Αν μπορείς να κάνεις υπομονή καμιά βδομάδα θα σου πω τις ειλικρινείς εντυπώσεις μου από πρώτο χέρι.

Με τις dslr δε μπόρεσα να πάρω φωτογραφία σε jpeg έτσι όπως τις ήθελα.

Ειδικά στο auto η 350d και η 20d είναι τραγικές...

Η olympus e-pl1 φημίζεται για τις καλές out of the camera jpeg φωτογραφίες που βγάζει. Κάποιοι τη λένε "best jpeg camera ever" και αυτή η δήλωση είναι πολλά υποσχόμενη.

Κάποτε ήμουν στη φάση που είσαι αλλά τότε δεν υπήρχαν εναλλακτικές, παρα μόνο οι καλές compact και οι dslr.

Σήμερα οι mirrorless πιστεύω ότι είναι αυτό που περίμεναν πολλοί χρήστες οι οποίοι θέλουν καλό αποτέλεσμα αλλά χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία και χωρίς να πρέπει να βγάλουν σχολή φωτογραφίας.


Αν μπορείς περίμενε καμιά βδομαδούλα, θα είμαστε on line!
 

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,345
Samos!
και γω εχω κανει παρομοια αναζητηση τα τελευταια 4 χρονια... ειχα για 2 χρονια μια 450d με τον sigma 17-70 διχως os... τρελα...
Πηγα σε pentax k-x η οποια ειναι η μικροτερη dslr, και εχει αρκετη διαφορα απο την 450d Που ειχα, αλλα τελικα θα ξαναγυρησω στην canon καθαρα για λογους εργονομιας..

και γω βαριεμαι να την κουβαλαω, ειδικα με τον 18-200.. ειναι καπως...γκουμουτσα... ΑΛΛΑ... Με καμια compact δε θα βγαλεις την ποιοτητα που θα παρεις απο την 550d κακα τα ψεματα... Την μερα, η γενικα με μπολικο φως με μια καλη compact Θα παρεις αρκετα καλες φωτο. πολυ κοντα στην 550d..Αλλα η μεγαλη διαφορα ειναι κυριως σε καταστασεις χαμηλου φωτισμου..εκει δυστηχως οτι compact εχω δει, ειναι για πεταμα, εκτος απο φωτογραφησεις απο πολυ κοντα, οσο δηλαδη φωτιζει το ενσωματωμενο φλας..αμα βγαλεις το φλας για να βγαλεις καμια ποιο φυσικη ας πουμε φωτο σε σχετικα σκοτεινο μερος, εκει θα αρχισει η τρελη απογοητευση...
 

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,345
Samos!
Re: Απάντηση: Re: Αγορά Φακού για Canon 550d!

επειδη με ενδιαφερει παρα πολυ σε παρακαλω σφυρα οταν γραψεις κανα review..
 

krasoulas

New member
17 September 2011
66
Φίλε έχει βγει epl2 και epl3.
Ναι είναι καλή επιλογή και αυτή.
Αν κριτήριό σου όμως είναι ποιά τραβάει καλύτερα στο αυτόματο ξέχνα το.
Η φωτογραφία θέλει ψάξιμο.

Για reviews κοίτα πρώτα εδώ:
http://www.dpreview.com/reviews/olympusepl3/
έχει πολλές σελίδες μη δεις μόνο την πρώτη :)

Όσο για τη μηχανή εδώ είναι μια καλή τιμούλα:
http://www.fotodesmos.gr/olympus-pe...με-Επίσημη-Εγγύηση-Αντιπροσωπείας-p-3052.html

Κοίτα και την panasonic GX-1 είναι στα ίδια πάνω κάτω χωρίς σταθεροποιητή στον αισθητήρα όμως.

Τέλος αφού η τιμή της έπεσε τόσο πολύ (!!!) είναι η παρακάτω η οποία τραβάει καλύτερες φωτο και απο την 5d που είναι full frame.
http://www.dpreview.com/reviews/SonyNex5N/

http://www.pc1.gr/showitem.php?ID=240005586

'Οπως βλέπεις δεν είναι απλό θέλει διάβασμα :)
 
Last edited:

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Σημερα που χάζευα στο dpgr, έχει κάποιος αγγελία μια 1000D με τον Tamron 17-50/2.8 (προφανώς όχι τον VC), στα 400 ευρώ. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ίσως σωφρονέστερη λύση για κάποιον που κάνει το άλμα από τις κόμπακτ στον κόσμο των "μεγάλων", τουλάχιστον μην μας μείνει από το πολιτισμικό σοκ.
Για καινούργια, νομίζω ότι το σετ 550 + EF-S 15-85 θα ήταν εξαιρετική travel λύση, αλλά έχω την εντύπωση ότι δύσκολα μπορεί να βρεθεί εντός του προϋπολογισμού των 1000 ευρώ.