Αγορά και προσθήκη ζεύγους Dolby Atmos

geovrettos

Established Member
3 March 2020
288
Γεια και χαρά σε όλους.
Σκέφτομαι να προσθέσω ένα (τουλάχιστον) ζεύγος Dolby Atmos στο υπάρχον 5.1 σύστημα μου.
Εξαιτίας της μικρής μου γνώσης στο αντικείμενο θα ήθελα να σας κάνω 2 ερωτήσεις.
1) Πρακτικά, τα πρωτόκολλα ήχου που στηρίζουν οι σοβαρές παραγωγές πλατφορμών κλπ χρησιμοποιούν DA;
2) Αν υποθέσουμε πως προχωράω σε αγορά ενός ζεύγους η σωστότερη τοποθέτηση είναι μπροστά; πίσω;πάνω στα υπάρχοντα ηχεία ή στο ταβάνι-τοίχο ή απλούστατα εκεί που εμένα μου κάνουν;

Ευχαριστώ πολύ και αν υπάρχει κάποιος οδηγός-άρθρο κλπ που μπορώ να ανατρ΄ρξω θα χαρώ να το διαβάσω
 

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
6,807
Athens
1) Το Dolby Atmos είναι το κυρίαρχο πρότυπο ήχο στις παραγωγές ταινιών, ντοκυμαντέρ και σειρών της μοντέρνας εποχής. Κάθε μήνα βγαίνουν τουλάχιστον 15 ταινίες με Dolby Atmos ήχο, 1-2 documentaries και 1 σειρά.
Στήνοντας Atmos αν υποστηρίζει και DTS:X ο ενισχυτής σου έχεις και DTS:X που είναι το 2ο πρότυπο 3D ήχου σε ταινίες ( με μικρότερη δυναμική, κάθε μήνα βγαίνουν 3-5 ταινίες με DTS:X ήχο ).

2) Αν πάρεις ένα ζεύγος, η πιο καλή και σωστή τοποθέτηση είναι ως Top Middle, που σημαίνει πως πρέπει να μπούνε στο ταβάνι λίγο πιο μπροστά από την θέση ακρόασής σου.
Αν δεν μπορείς εκεί, τότε πας είτε ψηλά στους 2 πλαϊνούς στην θέση ακρόασης τοίχους. Αν δεν μπορείς ούτε εκεί, στην πάνω γωνία με το ταβάνι των μπροστινών τοίχων με γωνία πρός το κεφάλι σου.

Πάνω στα μπροστινά ηχεία για να δουλέψουν μέσω ανάκλασης στο ταβάνι δεν το συζητώ καν, καλύτερα να πάρεις ένα ακόμα subwoofer αν είναι να τα βάλεις εκεί.

Άλλες θέσεις, τυχαίες, όπου σκαρφιστείς δεν προτείνονται και δεν είναι σωστό και το αποτέλεσμα θα είναι τραγελαφικό.
 
  • Like
Reactions: manmar