Αγορα 5.1 συστηματος ηχειων μικρου μεγεθους

K.ROMPOTIS

AVClub Fanatic
22 August 2009
10,924
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Αγαπητε τωρα μπαινουμε σε επικίνδυνα ύδατα... όσον αφορά αισθητικές παρεμβάσεις πέρα απο την απόλυτα πεπατημένη θα σε παραπέμψω στο αφεντικό για να τα πείτε (μη βαρύνω τη θέση μου περισσότερο)... :)

Χα χα άσε να μη μου ρίχνει μετά τις ευθύνες, η αλήθεια είναι κι ότι εγώ μαύρα τα χω όλα αλλά δεν υπήρχαν κι όλας τα δικά μου σε άσπρο, άσε που δε βγαίνουν και τα υπογούφερ άσπρα να τα ταιριάξεις.
 

glober

Established Member
4 December 2007
109
Εμ αυτά φοβάμαι αν αρχισει αυτη η συζητηση... η επιλογη ενος συστήματος μεταξυ χιλιαδων επιλογων, παντρεμα με ενισχυτη, διαφορετικα μοντελα Που να ταιριαζουν στον χωρο κτλ εκλεισε με σχετικα γρηγορες διαδικασιες και σε ευθεια γραμμη... αν τωρα μπουμε σε διαδικασια να διαλεξουμε ασπρο μαυρο... αστα! Μαυρο και παλι μαυρο!!! Χαχαχα...
 

glober

Established Member
4 December 2007
109
Καλησπέρα... επανέρχομαι μετά απο ένα χρόνο με ερωτήσεις για την τοποθέτηση καθώς αυτή την εβδομάδα θα παραλάβω τα ηχεία (παραλαμβάνω αυτή την εβδομάδα τα Polk και αργότερα το SUB).

Το πανί προβολής πιάνει σχεδόν όλο το μήκος του τοίχου οπότε τα ηχεία θα πρέπει αν μπούν είτε στο ταβάνι είτε στους κάθετους τοίχους. Μου είπανε οτι δεν πρέπει να μπουν στο ταβάνι διότι θα είναι πολύ ψηλά και θα χάνουν ποιότητα καθώς πρέπει ιδανικά να εγκατασταθούν στο ύψος των αυτιών... ισχύει κατα την γνώμη σας?

Αν λοιπόν τα τοποθετήσω όσο χαμηλότερα γίνεται στους κάθετους τοίχους χρειάζομαι στηρίγματα τα οποία να τους επιτρέπει να γυρίζουν απο την κάθετη θέση προς την θέση που θα καθόμαστε (σχεδόν 90 μοίρες) και με κάποια κλίση προς τα κάτω διότι σίγουρα δεν θα μπορέσω να τα βάλω αρκετά χαμηλά για να είναι στο ύψος των αυτιών. Έχετε να μου προτείνετε κάποιες βάσεις τοίχου που να το επιτρέπουν αυτό?

Ευχαριστώ και πάλι...
 

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
6,800
Athens
To πανί που δεν αφήνει σχεδόν καθόλου περιθώρειο αριστερά δεξιά είναι μέγιστο λάθος από όλες τις απόψεις ( και αν δεν έχεις βάψει μαύρους τους τοίχους πέριξ της οθόνης προβολής, σύντομα θα καταλάβεις το γιατί ).

Τα ηχεία ψηλά στον τοίχο είναι μέγα λάθος, μια χαρά σου τα είπαν.

Δώσε φωτογραφίες του χώρου να δούμε τι μπορεί να γίνει.
 

glober

Established Member
4 December 2007
109
Να διορθώσω κάτι στο οποίο δεν ήμουν τελείως ακριβής... δεξιά αριστερά απο το πανί έχει (λίγο) χώρο αλλά το βασικό πρόβλημα για να μπουν τα ηχεία είναι οτι πίσω απο το πανί έχει τζάμι (όταν προβάλω το πατζούρι κατεβαίνει).

Προκειμένου να μην δημιουργηθεί μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο θα μπορούσα να τοποθετήσω τα Polk στο ύψος περιπου που τελειώνει το τζάμι (στον κάθετο τοίχο). Το διαλόγων απο οτι βλέπετε θα τοποθετηθεί στο τραπεζάκι μπροστά. Θα δουλέψει έτσι το set-up?

Επιπλέον βρήκα αυτά τα στηρίγματα που μου φαίνεται οτι ταιριάζουν στη δουλειά:




IMG_8509.jpgIMG_8510.jpg
 

manmar

AVClub Enthusiast
21 December 2015
1,194
τοτε ναι. θελεις βασεις δαπεδου ή τοιχου με περιστροφη. στις βασεις τοιχου προσεξε να λεει keyhole. υπαρχουν πολλές. δες σκρουτζ και amazon .de
 
  • Like
Reactions: glober

glober

Established Member
4 December 2007
109
τοτε ναι. θελεις βασεις δαπεδου ή τοιχου με περιστροφη. στις βασεις τοιχου προσεξε να λεει keyhole. υπαρχουν πολλές. δες σκρουτζ και amazon .de

Αν πάρω βάσεις σαν αυτές θα μπορέσω να κρεμάσω αυτά τα ηχεία? Πχ αν βάλω κατάλληλη βίδα στο mount με παξιμάδια δεν θα δουλέψει λογικά?

Βλέπω τα συγκεκριμένα διότι λόγω της αρκετής απόστασης απο τον τοίχο θα μπορέσω λογικά να τα στρίψω καθετα προς τον τοίχο όπως θέλω.

 

manmar

AVClub Enthusiast
21 December 2015
1,194
Δε νομίζω ότι κάνουν αυτές. Όπως είπα και παραπάνω ψάξε στα χαρακτηριστικά τους να λένε keyhole. Τα πολκ έχουν υποδοχή τύπου κλειδαριάς.
Υπάρχουν και άλλες που έχουν ένα μικρό ράφι που κάθετε πάνω το ηχείο.
Κάνε μια αναζήτηση στο Amazon speaker wall mount, και στα βγάλει όλα.
 

glober

Established Member
4 December 2007
109
Παρήγγειλα τελικά αυτά:


Θα επανέλθω με εντυπώσεις και φωτο απο την εγκατάσταση.

Σας ευχαριστώ!
 

glober

Established Member
4 December 2007
109
E55AAB51-A94A-43E0-BB07-0DD0D0CC5C1A.jpegΑκολουθώντας τις συμβουλές σας τα έβαλα όσο χαμηλότερα μπορούσα για να μην δημιουργηυεί διπλωματικό επεισόδιο (πίσω απο την κουρτίνα έχει τζαμόπορτα οπότε αντικειμενικά δεν πήγαιναν χαμηλότερα). Πολύ καλές πρώτες εντυπώσεις... ειδικά απο το κεντρικό S30e.
Έχω όμως τη εντύπωση οτι το κεντρικό πρέπει να πάει ψηλότερα... όταν “δουλεύει” το κεντρικό είναι σαν ο ήχος να έρχεται κάτω απο την οθόνη... αν βρω τρόπο να το βάλω ψηλότερα πιστεύετε θα είναι καλύτερα?
Περιμένω κανα μήνα και το SVS SB 2000pro για να δεσει το γλυκό!
 

john_shadow

Established Member
19 April 2009
240
από τη στιγμή που έχεις πανί η καλύτερη τοποθέτηση είναι στο κέντρο ακριβώς πίσω από το πανί, αλλιώς ναι όσο πιο κοντά(ψηλά) τόσο το καλύτερο..
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,586
από τη στιγμή που έχεις πανί η καλύτερη τοποθέτηση είναι στο κέντρο ακριβώς πίσω από το πανί

Αν δεν μιλάμε για ηχοπερατο πανι (που είναι μάλλον απίθανο), το να μπει ηχείο πίσω από αυτό είναι φυσικά εντελως λάθος.
 

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
19,579
Αθήνα
Δώσε κλίση προς τα πάνω στο κεντρικό. Να σε κοιτάει.

Απόλυτα δεν έρχεται η εικόνα του κεντρικού αν δεν είναι στο ίδιο ύψος, αλλά με κλίση είναι πολύ καλύτερα.

Θα το καταλάβεις αν βάλεις μια ταινία που έχει πολλές κατευθυντικές συχνότητες που παίζουν από το κεντρικό. Όπως τα πιατίνια στο whiplash.
 
  • Like
Reactions: glober

K.ROMPOTIS

AVClub Fanatic
22 August 2009
10,924
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Το κεντρικό σου βγάζει αυτή την αίσθηση για δύο λόγους, πρώτον επειδή είναι αρκετά πιο χαμηλά απ την οθόνη κι όχι στο τελείωμα αυτής και δεύτερον επειδή δεν έχει καθόλου κλίση. Για να το βελτιώσεις θες ένα έπιπλο περίπου τριάντα εκατοστά πιο ψηλό απ ό,τι μπορώ να υποθέσω από μία φωτό και ταυτόχρονα αισθητή κλίση προς τα επάνω να σε κοιτάει απ ευθείας έτσι ώστε να μην βλέπεις καν την επάνω πλευρά του όπως τώρα. Θέλει και λίγο πιο αριστερά, αν δε με γελάει η φωτό το κεντρικό δε βρίσκεται ούτε στο κέντρο του πανιού ούτε των κυρίως ηχείων.

Επίσης τα δύο κυρίως ηχεία τα χεις παράλληλα με τους τοίχους και τόσο κολλητά που μάλλον ακούς πρωτεύουσες ανακλάσεις σε έντονο βαθμό τέτοιον που σου λερώνει σημαντικά τον ήχο, θα σου σύστηνα να δώσεις και σ αυτά κλίση όσον το δυνατόν προς το κέντρο του δωματίου για να μειώσεις αυτό το φαινόμενο.

Είναι εύκολο μία φωτό του χώρου βγάζοντάς την απ το πανί του προτζέκτορα προς τα μέσα; Μπορείς να μου θυμίσεις τις διαστάσεις του δωματίου;
 
  • Like
Reactions: glober

glober

Established Member
4 December 2007
109
Ξεγελάει νομίζω η φωτο σε σχέση με τα μπροστινά ηχεία. Βάζω μία ακόμα για να δείτε καλύτερα απόσταση απο τοίχο και κλίση («κοιτάνε» και τα δύο στην κεντρική θέση θέασης).

Οι διαστάσεις του χώρου είναι: πλάτος 3 μέτρα και μήκος «περιοχής θέασης» 4,5 μέτρα (μέχρι την πίσω κουρτίνα που βλέπετε στη φωτο που έβαλα εδώ). Ο θεατής κάθεται στα 4 περίπου μέτρα απο το πανί (μισό μέτρο περίπου απο τη πίσω κουρτίνα).
Απο οτι βλέπετε ο χώρος συνεχίζεται μετά απο τη πίσω κουρτίνα για ακόμα περίπου 6 μέτρα.
Ενημερωτικά η πίσω κουρτίνα είναι απο διπλό βαρύ ύφασμα τύπου βελούδου (ασήκωτη) για να περιορίζει ανακλάσεις (ή τουλάχιστον έτσι το σκέφτηκα αλλά δίνει και κινηματογραφική αισθητική).
Τέλος το τραπεζάκι που έχω το κεντρικό είναι με ροδάκια γιατί όπως λέω και παραπάνω απο πίσω έχει τζαμόπορτα που βγαίνει σε αυλή (γί αυτο δεν είναι απόλυτα κεντραρισμένο στην προηγούμενη φωτο… το τράβηξα πρόχειρα για τη φωτογράφηση).
Θα προσπαθήσω να βρω κάποιο ψηλότερο έπιπλο και να ρυθμίσω την κλίση του κεντρικού για να βελτιωθεί η ακουστική του.
Με όλα αυτά αντιλαμβάνεστε οτι έχω κάνει προσπάθεια ένας όχι ιδανικός χώρος για home cinema να προσαρμοστεί όσο καλύτερα γίνεται. 😁
 

Attachments

  • 993BC825-716B-4EBB-8067-7D70013B5A09.jpeg
    993BC825-716B-4EBB-8067-7D70013B5A09.jpeg
    3.3 MB · Views: 36
  • 61107031-7F3F-4EB0-B55E-9A9C9C35161B.jpeg
    61107031-7F3F-4EB0-B55E-9A9C9C35161B.jpeg
    1.5 MB · Views: 36
  • Like
Reactions: K.ROMPOTIS

K.ROMPOTIS

AVClub Fanatic
22 August 2009
10,924
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Απ ό,τι βλέπω υπάρχει μόνο μία ιδανική θέση ακρόασης - θέασης, όλες οι υπόλοιπες αδικούνται από λίγο έως και πολύ, αν κάθεσαι μόνο εσύ με το ταίρι (όπως εγώ στο 99% των περιπτώσεων) δεν υπάρχει πρόβλημα είσαι μία χαρά. Ο λόγος που σου ζήτησα φωτό ήθελα να δω μήπως υπήρχε περίπτωση το σύστημα να περιστραφεί δεξιά 90 μοίρες ώστε να εκμεταλλευτείς τη μεγάλη πλευρά του καναπέ αλλά με την δεξιά πλευρά ανοιχτή κι ας υπάρχει κουρτίνα η " κεντρική εικόνα" του ήχου θα μετατοπιζόταν δεξιά και θα σου χαλούσε την αίσθηση, παθών βλέπεις κι αναγκάστηκα να το αλλάξω, πραγματικά κάνει μεγάλη ζημιά στον ήχο.

Η προσπάθειά σου είναι αξιοζήλευτη δεδομένων των συνθηκών χώρου και έτερον ήμισυ, (συνήθως οι γυναίκες μας για να λέμε την αλήθεια έχουν και κάποιο δίκιο όσον αφορά να συγκρατηθεί η αισθητική του σαλονιού να θυμίζει σαλόνι κι όχι εμπορικό κινηματογράφο) όλοι λίγο πολύ στα σαλόνια μας κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς, στο τέλος αυτό που μετράει είναι όταν κλείνουν τα φώτα κι αράζουμε στους καναπέδες μας, να απολαμβάνουμε αυτό που ακούμε και βλέπουμε και να ξεφεύγουμε απ τα προβλήματα και άγχη της καθημερινότητας κι όχι να προσθέτουμε κι άλλα ανησυχώντας αν θα τηρήσουμε ευλαβικά τις αυστηρές προδιαγραφές που μας επιβάλλουν, αυτά είναι γι αυτούς που έχουν dedicated, οι υπόλοιποι ό,τι και όσο μπορούν οπότε μην προβληματίζεσαι, μόνο το θέμα με το κεντρικό κοίτα να διορθώσεις που είναι εύκολο κι όλα τ άλλα είναι μια χαρά.

Εχουμε και την ίδια κουρτίνα, δύο έχω εγώ.
 
  • Like
Reactions: savvas01 and glober

glober

Established Member
4 December 2007
109
Απ ό,τι βλέπω υπάρχει μόνο μία ιδανική θέση ακρόασης - θέασης, όλες οι υπόλοιπες αδικούνται από λίγο έως και πολύ, αν κάθεσαι μόνο εσύ με το ταίρι (όπως εγώ στο 99% των περιπτώσεων) δεν υπάρχει πρόβλημα είσαι μία χαρά. Ο λόγος που σου ζήτησα φωτό ήθελα να δω μήπως υπήρχε περίπτωση το σύστημα να περιστραφεί δεξιά 90 μοίρες ώστε να εκμεταλλευτείς τη μεγάλη πλευρά του καναπέ αλλά με την δεξιά πλευρά ανοιχτή κι ας υπάρχει κουρτίνα η " κεντρική εικόνα" του ήχου θα μετατοπιζόταν δεξιά και θα σου χαλούσε την αίσθηση, παθών βλέπεις κι αναγκάστηκα να το αλλάξω, πραγματικά κάνει μεγάλη ζημιά στον ήχο.

Η προσπάθειά σου είναι αξιοζήλευτη δεδομένων των συνθηκών χώρου και έτερον ήμισυ, (συνήθως οι γυναίκες μας για να λέμε την αλήθεια έχουν και κάποιο δίκιο όσον αφορά να συγκρατηθεί η αισθητική του σαλονιού να θυμίζει σαλόνι κι όχι εμπορικό κινηματογράφο) όλοι λίγο πολύ στα σαλόνια μας κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς, στο τέλος αυτό που μετράει είναι όταν κλείνουν τα φώτα κι αράζουμε στους καναπέδες μας, να απολαμβάνουμε αυτό που ακούμε και βλέπουμε και να ξεφεύγουμε απ τα προβλήματα και άγχη της καθημερινότητας κι όχι να προσθέτουμε κι άλλα ανησυχώντας αν θα τηρήσουμε ευλαβικά τις αυστηρές προδιαγραφές που μας επιβάλλουν, αυτά είναι γι αυτούς που έχουν dedicated, οι υπόλοιποι ό,τι και όσο μπορούν οπότε μην προβληματίζεσαι, μόνο το θέμα με το κεντρικό κοίτα να διορθώσεις που είναι εύκολο κι όλα τ άλλα είναι μια χαρά.

Εχουμε και την ίδια κουρτίνα, δύο έχω εγώ.
Δεν θα μπορούσες να το περιγράψεις καλύτερα αγαπητέ!

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές…
 
  • Like
Reactions: K.ROMPOTIS