Αναβάθμιση σταθερού και φορητού υπολογιστή. Κάντο μόνος σου!

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Είχα φτιάξει παλαιότερα ένα ερασιτεχνικό DIY για αναβάθμιση σταθερού και φορητού υπολογιστή. Σκέφτηκα να το παραθέσω (με κάποιο ρετουσάρισμα και επικαιροποίηση) και εδώ σε περίπτωση που κάποιος συνφορουμίστας ενδιαφέρεται για αναβάθμιση και θα ήθελε να την πραγματοποιήσει μόνος του. Αρχικά θα παραθέσω μία "ριζική" αναβάθμιση ενός σταθερού υπολογιστή και ακολούθως αναβάθμιση μνήμης και σκληρού σε φορητό.

Όταν ο υπολογιστής καθυστερεί πολύ (σε μέτριας βαρύτητας εργασίες) τότε το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι η μνήμη και ενδεχομένως ένας πιο γρήγορος σκληρός δίσκος. Αν είμαστε στα 2+ μνήμη τότε είμαστε ψιλοοκ. Αν επίσης ο σκληρός μας είναι της τελευταίας 3-4ετίας τότε επίσης είναι ψιλοοκ. Αν όχι ένα πρώτο βήμα που θα δώσει κάποιες ανάσες και ίσως μεταθέσει τη γερή αναβάθμιση είναι πρόσθεση μνήμης (αν είναι 512 ή 1 γίγα) και ενδεχομένως ένας σύγχρονος σκληρός δίσκος αρκετά πιο γρήγορος.

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ανεκτό δίσκο και 2+μνήμη τότε ένας υπολογιστής που σέρνεται σημαίνει συνήθως 2 πράγματα. Το ένα είναι ότι το λειτουργικό έχει ψιλογονατίσει λόγω των πολλών "σκουπιδιών" που μαζεύτηκαν. και το δεύτερο είναι ότι μάλλον ο υπολογιστής μας έχει γεράσει για τις σύγχρονες απαιτήσεις των προγραμμάτων.

Αν αποφασίσουμε ότι έφτασε η ώρα για κάποιες ανάσες γερές τότε πρέπει να πάμε σε λύση αναβάθμισης. Υποθέτω φυσικά ότι έχουμε και ένα αξιοπρεπές κουτί γιατί αν το κουτί μας είναι των 30 ευρώ τότε ίσως θα ήταν σκόπιμο για να είναι πιο future proof η προσπάθεια μας να πάρουμε και ένα νέο κουτί. Αν υποθέσουμε όμως ότι το κουτί είναι αξιοπρεπές καθώς επίσης και ότι ο σκληρός μας είναι 300+ γίγα και σχετικά σύγχρονος τότε αυτά που χρειαζόμαστε είναι :

1) Μητρική κάρτα. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες και είναι ένα πέλαγος. Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα πρέπει να υπάρχει μια εκτίμηση για το που περίπου μπορεί να φτάσει η τσέπη. Οι τιμές είναι από 60-70 ευρώ για κάτι αξιοπρεπές (αφού μιλάμε για αναβάθμιση δεν αξίζει να πάμε σε κάτι πολύ φθηνό). Η πρώτη επιλογή έχει να κάνει με την εταιρία του επεξεργαστή (αυτό καθορίζει και την επιλογή της μητρικής). Και οι δύο (AMD, Intel) είναι πολύ καλές. Προσωπικά λόγω παλαιότερης ενασχόλησης κινούμαι πάντοτε προς Ιντελ. Οι επόμενες έχουν να κάνουν με τα "προσόντα" και τα εξτρά της μητρικής.

2) Επεξεργαστής (που θα ταιριάζει φυσικά στη μητρική). Όπως προείπα δύο είναι οι επιλογές. Αν υποθέσουμε ότι πάμε για ιντελ (που γνωρίζω πιο καλά) πάλι έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ απλών, μέτριων, δυνατών και πολύ δυνατών. Πάλι η τσέπη και οι απαιτήσεις θα καθορίσουν την επιλογή. Aν θέλουμε κάτι δυνατό και σύγχρονο θα πάμε σε i5 η i7. Aφού καταλήξουμε στον επεξεργαστή ανάλογα θα πάμε και στην μητρική καθώς μητρική και επεξεργαστής είναι αλληλένδετα. Για τον συνδυασμό αυτών θα σας βοηθήσει και το ίντερνετ αλλά και κάποιος πωλητής από κοντά.

3) Μνήμη. Τα 4 γίγα είναι αρκετά για τις περισσότερες των περιπτώσεων (εγώ έχω 6 αλλά λόγω 32bit ο υπολογιστής μου βλέπει περίπου τα μισά) αλλά και τα 8 γίγα πλέον έχουν πέσει αρκετά. Οι παλιές μνήμες που έχουμε ήδη κατά 99% ΔΕΝ ταιριάζουν στη νέα μητρική. Παρομοίως ο πωλητής θα σας συστήσει αυτές που συνεργάζονται.

4) Κάρτα γραφικών. Αν δεν έχουμε απαιτήσεις ιδιαίτερες (για παιχνίδια ή για βαριές εφαρμογές π.χ. video editing) τότε μια μικρή οικονομία μπορεί να γίνει αν μεταφέρουμε την παλιά μας κάρτα (εφόσον φυσικά ταιριάζει) ή να πάρουμε κάποια μητρική που να έχει ενσωματωμένη κάποια κάρτα γραφικών (συνήθως αδύναμη φυσικά αλλά απλά για απεικόνιση καλή είναι). Π.χ. η συγκεκριμένη μητρική κάρτα περιλαμβάνει ενσωματωμένες και κάρτα γραφικών και κάρτα ήχου. Μάλιστα οι περισσότερες μητρικές πλέον περιλαμβάνουν ενσωματωμένη κάρτα ήχου κάτι το οποίο είναι αρκετά βολικό και ικανοποιητικό για την πλειοψηφία των απαιτήσεων.

5) Τροφοδοτικό. ΔΕΝ είναι απαραίτητη η αγορά φυσικά, ειδικά αν αυτό που έχουμε είναι 450-+ βατ (επώνυμο όμως και καλής ποιότητας καθώς πολλά φθηνά άλλα δηλώνουν και άλλη είναι η ισχύ που μπορούν να δώσουν στην πραγματικότητα). Αν όμως πάμε σε ισχυρό σύστημα ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε την αγορά κάποιου πιο δυνατού για να είμαστε σίγουροι. Και εδώ οι τιμές κυμαίνονται και πρέπει να δούμε που μπορούμε να φτάσουμε χωρίς φυσικά να κάνουμε και ακρότητες. 1000+ βατ π.χ. είναι ψιλοάχρηστα στους περισσότερους από εμάς.

Ας υποθέσουμε ότι αφού πρήξατε τα συκώτια σε κάποιο πωλητή καταλήξατε στον συνδυασμό που θα αγοράσετε. Κάνετε την αγορά και γυρνάτε χαρούμενοι σπίτι. Χαλαρώστε λίγο γιατί έχει πολύ δουλειά στη συνέχεια!

Ξεκινάω με τα βήματα :

1) δημιουργείστε κάποιο χώρο άνετο. Το τραπέζι της κουζίνας κάνει αλλά καλό είναι να στρώσετε κάποιο κάλυμμα γιατί τα κουτιά είναι βαριά και με γωνίες και μπορεί να κάνουν ζημιά.

2) φτιάχνετε ένα σπέσιαλ καφεδάκι γιατί θα πάρει κάποιο χρόνο !

10042010712resize.jpg


3) Tα εργαλεία που θα χρειαστούμε δεν είναι πολλά αλλά για καλό και για κακό ας είναι δύο σταυρόκατσάβιδα (μικρό μεγάλο) και ένα ίσιο μεσαίο.

4) Αποσυνδέουμε όλα τα εξωτερικά καλώδια από το κουτί μας (εδώ δεν αλλάζουμε κουτί αλλά στο παλιό) και το έχουμε "Γυμνό" μπροστά μας .
Το πίσω μέρος

08042010639resize.jpg


Και τα δύο πλαινά :
08042010641resize.jpg


08042010640resize.jpg


Στους κίτρινους κύκλους (περίπου) θα βρείτε είτε 3 και 3 βίδες είτε 2 και 2 είτε και καμία. Τις ξεβιδώνετε αυτές και συρταρωτά (στα περισσότερα κουτιά) τραβάτε προς τα πίσω τα δύο πλαϊνά καπάκια. Μετά από 5-10 εκατοστά θα "ξεκουμπώσουν" και μπορείτε να τα αφαιρέσετε τραβώντας τα κάθετα προς τον κορμό του κουτιού προς τα έξω. Αφού γίνει αυτό το κουτί θα είναι έτσι :

65999155.jpg


08042010644resize.jpg


H μακανοράδα που βλέπετε από καλώδια και συσκευές μη σας αγχώνει καθόλου !! Εδώ έχει 6 σκληρούς και άλλα άσχετα για αυτό και γίνεται αυτό τα πανηγύρι. Το πιθανότερο είναι να δείτε μια πιο λιτή εικόνα σαν την επόμενη όπου έχω τον εργοστασιακό ανεμιστήρα (ο μαύρος στη μέση και λίγο πάνω) και έχω αφαιρέσει αρκετά καλώδια.

7resize.jpg


5) Αφαίρεση της παλιάς μητρικής από το κουτί. Στην προηγούμενη φωτογραφία φαίνεται πως είναι ο υπολογιστής μας σε λειτουργία. Σιγά σιγά και προσεκτικά αρχίζουμε να αφαιρούμε όσα καλώδια καταλήγουν στη μητρική μας. Πρώτα πρέπει να βγάλουμε την κάρτα γραφικών (η μακρόστενη που γράφει gainwork είναι εδώ) ξεβιδώνοντας τη μία (ή τις δύο) βίδες αριστερά που τη συγκρατούν στο κουτί. Ακολούθως τραβάμε απλά προς τα πάνω μέχρι να ξεκουμπώσει. Μετά την κάρτα ξεκινάμε με τα καλώδια που είναι στη μητρική. Η κεντρική τροφοδοσία ρεύματος της μητρικής είναι το πιο μεγάλο βύσμα. Ασφαλίζει με ένα κλιπάκι που πρέπει να πατήσετε και σιγά σιγά να τραβήξετε προς τα πάνω για να βγει. Στην επόμενη φωτό είναι το βύσμα δίπλα από την πλαστική κόκκινη ταινία που γράφει MSI

resizenn.jpg


8resizex.jpg


Σε αυτή τη φωτό συγκρατήστε κάτω δεξιά τις υποδοχές όπου καταλήγουν δύο καλώδια ένα κόκκινο και ένα πορτοκαλί. εκεί συνδέονται οι σκληροί δίσκοι και στην καινούρια μητρική θα πρέπει να βάλετε το σκληρό (σκληρούς) δίσκο (υς) σας.

Αφού αφαιρέσατε όλα τα καλώδια θα βρεθείτε σε μια εικόνα σαν την επόμενη μπροστά σας :

resizem.jpg


->
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Σε αυτό το σημείο είμαστε έτοιμοι να αφαιρέσουμε την παλιά μητρική από το κουτί. Πρώτα όμως πρέπει να εντοπίσουμε κάποιες βίδες που την κρατάνε σταθερή. Θα είναι σίγουρα 4, μπορεί 6,7 ακόμη και 9,10. Δεν είναι κάτι τραγικό, απλά βρίσκετε βίδες σας τις επόμενες και ξεβιδώνετε :

08042010645resize.jpg


Αφού βγουν οι βίδες προσεκτικά αφαιρούμε την παλιά μητρική από το κουτί και καταλήγουμε στην επόμενη εικόνα :

resizep.jpg



Προσέξτε σε αυτό το σημείο ότι το κουτί έχει πολλές τρύπες και κάποιες διπλές βίδες (αρσενικό από τη μία, θηλυκό από την άλλη) σε κάποιες από αυτές στις οποίες ήταν βιδωμένες οι βίδες που κρατούσαν τη μητρική. Οι πολλές τρύπες έχουν το νόημα να καλύψουν όλα τα μεγέθη των μητρικών. Έτσι αν πάρετε κάποια μικρότερη ή έχει αλλού τις τρύπες απλά μετακινείται κάποιες από αυτές τις βίδες. Κατά 99% όμως θα έρθει κατευθείαν εκεί που πρέπει όπως ήρθε και σε μένα.

6) Αφαίρεση τώρα του τροφοδοτικού αφού ΠΡΩΤΑ εννοείται έχουμε αποσυνδέσει όλα του τα καλώδια από το εσωτερικό του κουτιού. Στο πίσω μέρος του εντοπίζουμε το τροφοδοτικό και παρατηρούμε ότι είναι βιδωμένο στο κουτί με 4 βίδες. Ταυτόχρονα το τροφοδοτικό είναι πιασμένο στο πλαίσιο αυτό με άλλες 4 βίδες πιο εσωτερικές.

resizeq.jpg


Αφού βγάλουμε και τις 8 βίδες το τροφοδοτικό πλέον είναι έτοιμο να βγει από το κουτί :

resizeij.jpg


Τραβώντας προσεκτικά τα καλώδια ξεσυρταρώνουμε το τροφοδοτικό έξω από το κουτί.

resizeok.jpg


Και η θήκη του τροφοδοτικού είναι πλέον άδεια :

resizeuv.jpg


Σε αυτό το σημείο έχουμε τελειώσει την αφαίρεση όσων πρέπει να βγουν και θα ξεκινήσουμε την αντίστροφη διαδικασία. Πρώτα όμως με ένα εγρό πανάκι αν κάνουμε ένα μινι καθαρισμό του κουτιού γιατί η σκόνη που θα βρείτε μέσα θα είναι αρκετή.

7) Τοποθέτηση του νέου τροφοδοτικού. Κάποια από τα νέα τροφοδοτικά δεν έχουν όλα τα καλώδια φυτεμένα μέσα τους αλλά έχουν υποδοχές για να συνδέσεις μόνο όσα χρειάζεσαι. Τα παλαιότερα (αλλά και πολλά σύγχρονα τα έχουν φυτεμένα).Αυτό γίνεται ο´θτως ώστε να μην επιβαρυνθεί το κουτί με πολλά καλώδια άχρηστα γιατί έστω και ελαφρώς δυσχεραινεί την καλή κυκλοφορία του αέρα μέσα στο κουτί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα τροφοδοτικό με ξεχωριστά καλώδια.

resizeze.jpg


Για να μην πλατειάσω δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το τροφοδοτικό. Αν πάρετε κάποιο με φυτεμένα τα καλώδια θα τα έχετε όλα πρόχειρα. Αν πάρετε κάποιο σαν αυτό τότε απλά θα φυτέψετε με τη βοήθεια των οδηγιών όσα χρειάζεστε. Για την τοποθέτηση του τροφοδοτικού στο πλαίσιο που ήταν βιδωμένο το προηγούμενο θα βιδώσετε τις 4 "μέσα" βίδες. Ακολούθως θα συρταρώσετε το τροφοδοτικό στη θέση του και θα βιδώσετε και τις 4 εξωτερικές βίδες. Είναι εύκολη διαδικασία.

resizejc.jpg


resizeg.jpg


->
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
8 ) Εγκατάσταση νέας μητρικής. Ανοίγουμε το κουτί της νέας μητρικής και συνήθως θα δούμε δύο ξεχωριστά "διαμερίσματα". Το μεν πρώτο είναι η μητρική και το άλλο είναι τα παρελκόμενα της (οδηγίες, κάποια τυχόν εξτρά κλπ). Παίρνουμε προσεκτικά τη μητρική και την τοποθετούμε στη θέση της. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε αν οι τρύπες βιδώματος της νέας μητρικής ταιριάζουν με τις διπλές βίδες του κουτιού. Αν τυχόν κάποιες δεν ταιριάζουν απλά τους αλλάζουμε θέση. Η νέα μητρική στη θέση της :

resizet.jpg


Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι πριν βάλουμε τη μητρική στη θέση της θα πρέπει να εντοπίσουμε στο κουτί της ένα λαμάκι σαν αυτό :

resizel.jpg


Αυτό κουμπώνει ανάμεσα στο κουτί και στης μητρικής τις πίσω θύρες για προστασία, σκόνη κλπ :

resizes.jpg


Η εικόνα από πίσω αφού κουμπώσει είναι :

resizea.jpg


resizegy.jpg


Τώρα πια μπορούμε να βιδώσουμε τη μητρική στη θέση της με τουλάχιστον 7 βίδες αφού εντοπίσουμε προσεκτικά τις υποδοχές για τις βίδες αυτές.

Τώρα μπορούμε να συνδέσουμε τη τροφοδοσία ρεύματος (power supply στις οδηγίες που ΠΡΕΠΕΙ να είναι το δεξί σας χέρι!). Είναι η μία η μεγάλη :

resizeg.jpg


και μία μικρότερη δίπλα από τον επεξεργαστή :

08042010633resize.jpg


Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω και πάλι ότι το ιδανικό και απαραίτητο είναι να διαβάσει κάποιος τις οδηγίες της μητρικής για όλες αυτές τις συνδέσεις. Είναι αναλυτικότατο και σημαντικό !


9) Συνδέουμε ακολούθως τις μνήμες. Προσοχή με τις μνήμες να μην πιάσετε με γυμνά χέρια τις επαφές. Επίσης προσοχή στο να μπουν με τη σωστή φορά καθώς όπως θα δείτε είναι μονοσήμαντος ο τρόπος τοποθέτησης τους. Έχει μία εγκοπή για αυτό το λόγο ανάμεσα από τις επαφές:

09042010688resize.jpg


09042010689resize.jpg


Για να μπουν οι μνήμες τραβάμε προς τα έξω τα αυτάκια που έχουν οι θήκες τους και αφού ευθυγραμμίσουμε πιέζουμε απαλά μέχρι να ακούσουμε κλικ

09042010690resize.jpg


->
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
10) Τοποθέτηση επεξεργαστή. Προσεκτικές κινήσεις εδώ !!

Για να ανοίξει ο μηχανισμός που συγκρατεί τον επεξεργαστή πατάμε το μοχλουδάκι προς τα κάτω ελαφρώς, το απομακρύνουμε προς τα έξω και ξεκουμπώνουμε :

09042010692resize.jpg


09042010693resize.jpg


Ακολούθως τραβάμε απαλά και αφαιρούμε το πλαστικό προστατευτικό κάλυμμα της υποδοχής του επεξεργαστή

09042010694resize.jpg


Παίρνουμε τον επεξεργαστή στα χέρια μας ΠΡΟΣΕΧΟΝΤΑΣ να μην ακουμπήσουμε τις επαφές που έχει από κάτω. Καλό θα ήταν να μην καθόμαστε και σε καρέκλα του γύφτου για να μη μαζέψουμε στατικό ηλεκτρισμό.

09042010695resize.jpg


Ο επεξεργαστής από κάτω:

09042010696resize.jpg


ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ σε αυτό το σημείο που είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τον επεξεργαστή στη μητρική. Η υποδοχή της μητρικής έχει 2 προεξοχές και ο επεξεργαστής έχει 2 εσοχές. Αυτές θα πρέπει να τις προσέξουμε για να μη προξενήσουμε ζημιά σε κάποιο από τα δύο:

09042010697resize.jpg


Ακολουθώντας την αντίστροφη πορεία σε σχέση με το άνοιγμα κλειδώνουμε τον επεξεργαστή στη θέση του:

09042010698resize.jpg



Ο επεξεργαστής χρειάζεται ψύξη. Για να είναι πιο αποδοτική η ψύξη πρέπει ανάμεσα στον επεξεργαστή και την ψύκτρα να βάλουμε μια λεπτή επιφάνεια θερμοαγώγιμης πάστας. Περίπου μια ποσότητα σα μία μεγάλη φακή είναι εντάξει. Δε θέλει πολύ ούτε και λίγο. Εφόσον είναι καινούριος όμως ο επεξεργαστής η ψύκτρα που έρχεται μαζί του έχει περασμένη την πάστα (μια γκρι αλοιφή) οπότε προσέξτε πως πιάνεται την ψύκτρα γιατί η πάστα δεν είναι και ότι πιο υγιεινό. Εγώ όπως θα φανεί παρακάτω θα χρησιμοποιήσω υδρόψυξη για τη ψύξη του επεξεργαστή και όχι αερόψυξη αλλά δεν θα πλατειάσω σε αυτό γιατί δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κύρια ιδέα αυτού του ποστ.

Η ψύκτρα του επεξεργαστή έχει 4 ποδαράκια:

09042010699resize.jpg


Τραβάμε το μαύρο πλαστικό προς τα πάνω μέχρι να κάνει κλικ. Ακολούθως εντοπίζουμε τις 4 τρύπες γύρω από τον επεξεργαστή. Εδώ βλέπουμε τον επεξεργαστή να κάθεται δίπλα από τις τρύπες:

09042010700resize.jpg


Αφου βάλουμε ελαφρώς τα ποδαράκια της ψύκτρας μέσα στις τρυπές τότε σπρώχνοντας ελαφρώς μέχρι να κάνουν κλικ ΧΙΑΣΤΙ όμως. Όπως βιδώνουμε τις ζάντες του αυτοκινήτου. 1-3 , 2-4 δηλαδή. Ακολούθως κάπου γύρω από τον επεξεργαστή θα βρούμε ένα βυσματάκι της μητρικής που θα γράφει δίπλα cpu fan. Εκεί βάζουμε το βυσματάκι του ανεμιστήρα και είμαστε έτοιμοι.

Γενικότερα διάσπαρτα στη μητρική υπάρχουν αρκετά τέτοια βυσματάκια (fan, pwrfan κλπ) στα οποία μπορούν να μπουν οι διάφοροι ανεμιστήρες του κουτιού μας.

->
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
10) Επόμενο βήμα είναι να βάλουμε την κάρτα γραφικών και να κάνουμε διάφορες ακόμη τελικές συνδέσεις.

Καρφώνουμε την κάρτα σε θέση που ταιριάζει (διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες ξαναλέω), την τοποθετείτε προσεκτικά και μετά βιδώνετε και μια βίδα στο πλαίσιο του κουτιού για να είναι σταθερό:

09042010701resize.jpg


Κάτω από την κάρτα που βλέπετε ένα γκρι καλώδιο να καταλήγει σε μια μπλε υποδοχή αυτό είναι θύρες usb που καταλήγουν μπροστά. αν έχει το κουτί σας τέτοιες θα βρείτε στις οδηγίες της μητρικής ποιες είναι οι θέσεις αυτών των υποδοχών και συνδέετε. Επίσης στην κάτω δεξιά μεριά της φωτό βλέπετε μερικά λεπτά καλώδια. Αυτά είναι τα πλήκτρα που είναι μπροστά στο κουτί. Δηλαδή το reset, το κουμπί εκκίνησης, το λαμπάκι λειτουργίας, το λαμπάκι του σκληρού και το ηχειάκι του κουτιού. Συνήθως αυτά τα καλωδιάκια γράφουν πάνω που ανήκουν οπότε εσείς απλά βρίσκετε στις οδηγίες της μητρικής που τα συνδέετε:

09042010683resize.jpg


09042010686resize.jpg


Συνδέετε ακόμη το καλώδιο του dvd (το πλατύ πάνω) και των σκληρών δίσκων (τα στενά κάτω) :

09042010703resize.jpg


Επίσης πρέπει σε όλες τις συσκευές να προσφέρουμε ρεύμα. Έτσι από τις παροχές του τροφοδοτικού διαλέγουμε ποια καλώδια μας εξυπηρετούν. Για παλιότερους σκληρούς, φλοπυ, dvd τα βύσματα είναι σχετικά μεγάλα με 4 ακίδες μέσα. Για σύγχρονους σκληρούς τα βύσματα είναι πιο πλακέ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: για διευκόλυνση σε αυτό το σημείο μπορούμε για ευκολία προτού κάνουμε τις πρώτες αποσυνδέσεις για την αφαίρεση της παλιάς μητρικής με ένα μαρκαδοράκι να γράψουμε πάνω σε κάθε καλώδιο τι κάνει. αν δεν έχουμε άνεση με τα καλώδια των υπολογιστών αυτό το κόλπο βοηθάει.

Από το εσωτερικό, λίγο πολύ έχουμε τελειώσει. Κάνουμε ένα γενικότερο έλεγχο ότι όλα είναι καλά βιδωμένα ή βυσματωμένα και είμαστε έτοιμοι. Συνδέουμε τα εξωτερικά καλώδια, πατάμε το κουμπάκι και .......

09042010710resize.jpg


Φυσικά θα πρέπει να κάνουμε και κάποιες ρυθμίσεις στο bios αλλά σε γενικές γραμμές το σύστημα θα δουλέψει και έτσι. Αν έχετε windows 7 τότε το σύστημα στο πρώτο μπουτάρισμα θα δει τις νέες συσκευές της μητρικής και με μια επανεκκίνηση θα είστε έτοιμοι (εκτός εάν κάποιος οδηγός δεν ταίριαζε). Για τα Βίστα και τα ΧΡ δεν είμαι βέβαιος αν θα "αντέξουν" μια τόσο μεγάλη αλλάγη (σε γνωστό με ΧΡ το σύστημα μετά από τέτοια αναβάθμιση δεν μπούταρε οπότε καλό είναι να σώσετε ότι είναι απαραίτητο από το σκληρό σας γιατί ίσως χρειαστεί επανεγκατάσταση του λειτουργικού και ενδεχομένως πλήρης διαγραφή των δεδομένων του κύριου σκληρού δίσκου. Θέματα λειτουργικών και bios όμως μιαν ετέραν φοράν!


Γενικότερα θα έλεγα ότι είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία που μπορεί να δώσει χαρά. Το ιδανικό θα ήταν για κάποιον που δεν εμπιστεύεται τα χέρια του πολύ να γίνει μια "εξάσκηση" σε ένα αρκετά παλιότερο μηχάνημα το οποίο φυσικά να είναι λειτουργικό (εννοώ εξάσκηση με τα λυσίματα, δεσίματα). Αλλά και να μην υπάρχει παλιότερο μηχάνημα αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες της μητρικής, του κουτιού και όποιες άλλες είναι απαραίτητες, του πιάνουν λίγο τα χέρια και έχει διάθεση σκαλίσματος, είναι μαι σχετικά βατή διαδικασία!

Αν κάποιος το αποτολμήσει ή έχει άλλες απορίες που μπορώ να απαντήσω παρακαλώ ελεύθερα. Επίσης αν κάποιος φίλος παρατηρήσει κάποιες ελλείψεις ή και λάθη ας μου τα υποδείξει για να τα διορθώσω.

Καλά "σκαλίσματα" !!!
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Πάμε τώρα και στην αναβάθμιση του φορητού. Στον φορητό δεν μπορούν να αλλάξουν και πολλά αλλά μία αναβάθμιση σε μνήμη και σκληρό μπορεί να απογειώσει το μηχάνημα (ειδικά αν μπει ssd).

Πρώτα από όλα πρέπει να βρεθεί το service manual του φορητού σου. Ακόμη και αν δεν το βρεις μπορείς και πάλι να κάνεις δουλειά αλλά θέλει πολύ προσεκτικές κινήσεις. Με μια αναζήτηση π.χ. "Acer ταδε service manual" κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται. Μερικά σαιτς για αυτή τη δουλειά :

http://www.laptoprepair101.com/laptop/category/laptop-service-manual/
http://www.eserviceinfo.com/browse.php?id=43

Αφού το βρήκαμε και το διαβάσαμε προσεκτικά, ξεκινάμε !

Κλασικά, ξεκινάμε με ένα καφεδάκι !

13042010714resize.jpg


Βάζουμε ένα μαλακό πανί και γυρνάμε ανάποδα το φορητό και εντοπίζουμε το καπάκι της μνήμης. Συνήθως η μνήμη των φορητών βρίσκεται από κάτω. Σε μερικά μοντέλα (παλιότερα) όμως είναι κάτω από το πληκτρολόγιο. Διαβάστε το manual.

13042010717resize.jpg


Ξεβιδώνουμε τις δύο βίδες και είμαστε μπροστά στις μνήμες. Εμένα έχει 2χ1 giga. Υπάρχει περίπτωση να έχει δύο θέσεις και απλά η μία να είναι κενή. Εξαρτάται. Εδώ θα βγουν τα δύο παλιά και θα μπουν δύο καινούρια.

Ανοίγουμε τις καινούριες μνήμες.

13042010715resize.jpg


Αφαιρούμε τις παλιές μνήμες απλά τραβώντας ελαφρά τα μεταλλικά αυτάκια που έχει δεξιά αριστερά. Μόλις ξεκουμπώσει ελαφρά ανασηκώνουμε και ξεσυρταρώνουμε.

13042010719resize.jpg


13042010720resize.jpg


13042010721resize.jpg


Στις άδειες θέσεις θα τοποθετήσουμε τώρα τις νέες μνήμες.

13042010723resize.jpg


ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΝΑ ΚΟΥΜΠΩΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΝΗΜΕΣ
Στην επόμενη φωτό αν και φαίνεται ότι μπήκαν ΔΕΝ έχουν κουμπώσει. Προσέξτε τα ελασματάκια ναέχουν μπει πλήρως στις υποδοχές.

13042010725resize.jpg


Στην επόμενη φωτό φαίνεται το σωστό κούμπωμα.

13042010726resize.jpg


Τις παλιές μνήμες τις αποθηκεύουμε στη θήκη των καινούριων. Όλο και κάποιος φίλος θα τις χρειαστεί στο μέλλον.

Βιδώνουμε το καπάκι και είμαστε πια έτοιμοι. Ανοίξτε τον υπολογιστή και εργαστείτε λιγάκι. Λογικά θα δείτε διαφορά στην ταχύτητα εμφανή.

->
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Αν θέλετε να φτάσει στη στρατόσφαιρα η απόδοση του γερόλυκου φορητού σας, εξοπλιστείτε με θάρρος (για την αλλαγή), ξαλαφρώστε λίγο τη τσέπη σας και πάρτε έναν ssd. H αγορά αυτή θέλει πολύ ψάξιμο. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πέρα από την τιμή, να δείτε τις ταχύτητες εγγραφής/ανάγνωσης και ει δυνατόν να μην είναι 32 γίγα αλλά τουλάχιστον 64. Τα 32 είναι οριακά νομίζω ακόμη και αν έχεις εξωτερικό σκληρό. Άλλο σημαντικό θέμα είναι η εγγύηση. Εγώ πήρα αυτόν που πήρα λόγω της πενταετούς εγγύησης τη στιγμή που οι υπόλοιποι δίνανε μόνο δύο και ταυτόχρονα έχουν ακουστεί διάφορα για την αντοχή των ssd στη μακρόχρονη χρήση. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: ΠΡΙΝ κάνετε την αγορά πρέπει να σιγουρευτείτε ότι ο φορητός σας συνεργάζεται με σατα δίσκους. Αν π.χ. παίρνει μονο σατα 1 τότε γλιτώνετε λίγα χρήματα και δεν πηγαίνετε σε σατα 2. Αν ειναι αρκετά παλιός μπορεί να είναι και ide οπότε δεν συνεργάζεται με κάποιον ssd(υπάρχουν λύσεις από εξωτερικό αλλά δεν είναι του παρόντος). Επίσης επειδή συνήθως οι σκληροί των φορητών δουλεύουν στις 5400 στροφές μία εναλλακτική αλλά πολύ αποδοτική επίσης λύση είναι να πάτε σε κλασσικό σκληρό αλλά στις 7200 στροφές. Προσφέρουν πολύ καλές επιδόσεις αλλά δεν μπορούν να φτάσουν και πάλι έναν καλό ssd σε καμία περίπτωση.

16042010329resize.jpg


16042010332resize.jpg


Συνήθως ο σκληρός είναι κάτω από την επιφάνεια που ακουμπούν οι παλάμες μας. Για να φτάσουμε εκεί πρέπει πρώτα να βγάλουμε την μπαταρία. Μετά από αυτό πρέπει να ξεβιδώσουμε κάποιες βίδες από το πίσω μέρος. Δεν έχει νόημα να εστιάσω στις δικές μου βίδες κάθως κάθε φορητός έχει τη δικιά του προσέγγιση. αν όμως διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες αποσυναρμολόγησης είναι παιχνιδάκι.

Στο κάτω μέρος θα βρείτε πολλές βίδες. ΔΕΝ χρειάζεται να βγουν όλες. Επίσης βάλτε ξεχωριστά και σημαδέψτε τις τρύπες καθώς μερικές θα είναι μακρύτερες από τις υπόλοιπες.

16042010342resize.jpg


Αφού βγάλαμε τις βίδες πάμε τώρα στην αφαίρεση του πληκτρολογίου. Το πληκτρολόγιο συνήθως συγκρατείται από δύο ελασματάκια στο πάνω μέρος. Εμένα είχε και μία βίδα από κάτω. Πατώντας αυτά μέσα με ένα μαλάκο υλικό (π.χ. οδοντογλυφίδα) και όχι με το κατσαβίδι όπως εγώ, ανασηκώνετε ελαφρώς από τη μία μεριά και μετά από την άλλη.

16042010343resize.jpg


16042010344resize.jpg


Το πληκτρολόγιο επικοινωνεί με τη μητρική με ένα καλώδιο-ταινία. Μπορείτε να το αφαιρέσετε προσεκτικά αλλά εγώ προτείνω επειδή είναι αρκετά σφιχτά τα βύσματα να βάλετε μια πετσέτα στην οθόνη για προστασία και απλά να ξαπλώσετε το πληκτρολόγιο πάνω στην οθόνη.

16042010346resize.jpg


16042010345resize.jpg


Για να βγει το palmrest πρέπει εκτός από τις πίσω βίδες να ξεβιδώσετε και μερικές εσωτερικές κάτω από το πληκτρολόγιο. To αφαιρούμε πολυ προσεκτικά καθώς έχει και αυτό από κάτω μια ταινία που συνδέει το touchpad με τη μητρική. Μπορεί να βγει και αυτή αλλά προτείνω να το ξαπλώσετε και αυτό προς την οθόνη.

16042010347resize.jpg


Μετά από όλα αυτά φτάσαμε στο στόχο μας. Στο σκληρό! Θα είναι είτε δεξιά είτε αριστερά είτε και στο κέντρο. Να τονίσω ότι υπάρχει περίπτωση να υπάρχει πρόσβαση στον σκληρό από την κάτω μεριά ή και καμιά φορά από το πλάι. Παρακαλώ διαβάστε τις οδηγίες!!!

16042010350resize.jpg


Αφαιρούμε προσεκτικά το βυσματάκι του σκληρού (είτε προς τα πάνω όπως εδώ είτε συρταρωτά), ξεβιδώνουμε τις βίδες που το συγκρατούν και τον αφαιρούμε προσεκτικά. Στις δύο πλευρές του σκληρού υπάρχουν δύο ελασματάκια που βιδώνουν πάνω στον σκληρό με 2 βίδες το καθένα. Βγάλτε τα από τον παλιό και με προσοχή ποιο πάει σε ποια πλευρα "φορέστε τα" στον καινούριο σκληρό.

16042010351resize.jpg


->
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Πιο εποπτικά:

16042010352resize.jpg


Ο σκληρός έφυγε:

16042010353resize.jpg


16042010354resize.jpg


Από τον παλιό δίσκο αφαιρούμε το καλώδιο για να το βάλουμε στον καινούριο.

16042010357resize.jpg


Ο καινούριος δίσκος με φορεμένα τα πλαισιάκια και το καλώδιο μπαίνει στη θέση του παλιού.

16042010358resize.jpg


16042010362resize.jpg


Με ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ βήματα ακολουθούμε αντίστροφη διαδικασία και κλείνουμε το φορητό.

16042010367resize.jpg


Να σημειώσω ότι εννοείται πως χρειάζεται εγκατάσταση λειτουργικού καθώς έχουμε πια έναν άδειο σκληρό στο φορητό μας. Οπότε από τον παλιό δίσκο έχουμε φροντίσει να σώσουμε ότι χρειάζεται και οπωσδήποτε αν δεν το γνωρίζουμε το θέμα της εγκατάστασης έχουμε βρει κάποιο φίλο/γνωστό που θα μας βοηθήσει. Σε αρκετούς ssd δίνει η εταιρία μέσα στο πακέτο και εφαρμογή που σου κλωνοποιεί (πριν τον αφαιρέσεις, συνδέεις τον ssd σε usb αν σου έχει αντάπτορα) τον παλιό σκληρό οπότε μπορούμε να αποφύγουμε την νέα εγκατάσταση. Μαζί θα πάρουμε και τα παλιά "σκουπίδια" μας όμως, οπότε προσωπικά προτείνω καθαρή εγκατάσταση. Φυσικά πριν κάνουμε την αλλαγή έχουμε βρει όλους τους απαραίτητους οδηγούς και τους έχουμε σε στικάκι.

ΠΑΝΤΑ προσεκτικές κινήσεις για να μη γίνει ζημιά (κυρίως στις καλωδιοταινίες).

Ο φορητός με τον ssd θα σας γίνει αγνώριστος σε ταχύτητα και θα νομίσετε ότι αγοράσατε καινούριο, όπως έχει άλλωστε αναφερθεί και σε άλλα νήματα.

Καλές αναβαθμίσεις και σε φορητούς! :D
 

Kostas_Y

AVClub Fanatic
24 December 2009
13,466
North by Northeast
Έπος! :grinning-smiley-043

Διάλεξες πάντως το χειρότερο φορητό για επίδειξη. Στα Fujitsu και Acer που πέρασαν απο τα χέρια μου, ο δίσκος είναι πιο εύκολα προσβάσιμος.
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Έπος! :grinning-smiley-043

Διάλεξες πάντως το χειρότερο φορητό για επίδειξη. Στα Fujitsu και Acer που πέρασαν απο τα χέρια μου, ο δίσκος είναι πιο εύκολα προσβάσιμος.
Ευχαριστώ.

Όντως σε κάποιους απλά έχει ένα πορτάκι από κάτω όπως οι μνήμες. Ήμουν όμως προετοιμασμένος γιατί και σε έναν Ασους του 98 (που δουλεύει ακόμη!) ήταν στην ίδια θέση, οπότε τον ήξερα τον δρόμο. :)
 

Portioli

Supreme Member
3 June 2007
3,828
Dystopia
Άψογος, αναλυτικός και επεξηγηματικός.
Πολύ καλά και τα μηχανήματα που έχεις επιλέξει.

Η μόνη μου διαφωνία είναι στον καφέ :p
 

dpapav

Senior Member
19 June 2006
583
Αθηνα
Πολύ καλός οδηγός ,θα φανει χρήσιμος σε πολλούς. Μπραβο!! Οσο για τον καφέ ενα εσπρεσάκι θα ήταν ό,τι πρέπει.:hahaha:
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια!

Για τον καφέ, και εγώ τον εσπρέσο έχω προτεραιότητα αλλά τότε δεν μπορούσα να έχω στο σπίτι. Τώρα πήρα μία μηχανή Τάσιμο. Με 3.3 μπαρ πίεση πόσο μερακλίδικο να τον κάνει, αλλά τουλάχιστον είναι γρήγορη και εύχρηστη. Τα νέα σκαλίσματα (που λόγω κρίσης είναι πλέον ελάχιστα) γίνονται με εσπρέσο.

Για τον χρόνο πάντως που απαιτείται μην φαντάζεστε ώρες ατελείωτες. Σε συνάρτηση βέβαια με το πόσο πιάνουν τα χέρια του καθενός. Ας πούμε για τον σταθερό η όλη ιστορία (μαζί με εγκατάσταση λειτουργικού και διαλείμματα) δεν πρέπει να πήρε παραπάνω από 2 ώρες. Η μνήμη στον φορητό είναι δεν είναι 10-12 λεπτά και ο σκληρός θέλει περίπου τρία τέταρτα βαριά.
 

tolisspi

Supreme Member
3 May 2009
3,750
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Μπραβο για την πολυ καλη δουλεια....
Σιγουρα, οταν προχωρησω σε αναβαθμιση, θα εχω τον οδηγο διπλα μου...και με φραπε....
 

Γιώργος.Χ

Moderator
Staff member
23 June 2006
5,867
Αττική
Πολύ καλός και αναλυτικός οδηγός, μπράβο σου!

Οντως σε μερικά laptops π.χ το Dell Inspiron 15R που εχουμε εμεις για να προσπελάσεις τον σκληρό δισκο πρέπει νσ αποσυναρμολογήσεις σχεδόν το μισό μηχάνημα αρα δεν συνίσταται για αρχάριους. Αντιθετα στο Lenovo G500 της κορης μου αρκεί να αφαιρεθεί ενα πορτάκι στην πίσω πλευρά..
 

lykman

Supreme Member
29 June 2006
5,798
Aθήνα
Εξαρτάται από την μάρκα / μοντέλο φυσικά, αλλά και σε φορητούς πια έχουμε αρκετά μεγάλες δυνατότητες αναβάθμισης... Π.χ. στο 17' acer μου έχω βάλει SSD, έχει και δεύτερη θέση για δίσκο (αλλά και για ssd σε μορφή κάρτας αν ήθελα και άλλους δίσκους), έχω προσθέσει μνήμη, και έχω αλλάξει την τραγική qualcomm atheros N300 miniPCIe wifi καρτούλα που είχε, με μια άλλη AC867/N300 της intel... Το αναφέρω καθώς πολλοί μπορεί να μην το ξέρετε ότι και το wifi είναι σε καρτούλα και μπορεί να αναβαθμιστεί...

στο παλιότερο μου είχα αλλάξει (και υπερχρονίσει) και τον επεξεργαστή του... συν μνήμες - δίσκο "φυσικά". :BDGBDGB53: