Απορίες απο άσχετο!

kapazo

New member
12 March 2009
32
Γεια σας παιδια! επειδη τωρα που πιασαν οι ζεστες με τρωνε παλι τα χερια μου και θελουν με κατι να ασχοληθουν.εβλεπα αυτον εδω τον ενισχυτη απο το ebay.ακσιζει να τον αγορασω; και επισης θελω να μου πειτε που μπορω να βρω το καταλληλο τρφοδοτικο και ποσο κοστιζει. (πιο πολυ το κανω για την μοντα και οχι για τον ηχο.δεν εχω τρελες απαιτησεις).τελος ξερετε περιπου σε τι συχνοτητες θα παιζει κρινοντας απο το τσιπακι που φοραει; ευχαριστω
 

kapazo

New member
12 March 2009
32
Re: Απορειες απο ασχετο!

Αυτο που ενδιαφερει ειναι να ακουγονται εξισου ποιοτικα με τα logitech x540 που ηδη εχω.πιο πολυ θελω να ενισχυσω το μπασο μου.ξανα λεω οτι δεν εχω κανενα τρελο αυτι.απλα να ειναι αξιοπρεπης ο ηχος.επισης τα watt που αναφερει ειναι rms η peak;;
 

Στέλιος Π.

Supreme Member
Re: Απορειες απο ασχετο!

Πρωτα απο ολα να εχεις στο μυαλο σου οτι με αυτον τον ενισχυτη (και με οποιονδηποτε εδω που τα λεμε) θα χρειαστεις ηχεια και subwoofer, τα Logitech δεν θα κανουν.

Βεβαια για 33$ παρτον και παιξε οσο θελεις.

Τα υλικα του ειναι mainstream και κατω, αυτο ειναι σιγουρο, αλλα αν, οπως ειπες και εσυ, δεν εχεις και τις τρελες απαιτησεις, μια χαρα θα ειναι για παιχνιδι.
 

Στέλιος Π.

Supreme Member
Re: Απορειες απο ασχετο!

Μαλιστα θα σου ελεγα, μιας και το εχω περασει και εγω (και το περναω ακομα ειναι η αληθεια) να δεις πρωτα τι θα ηθελες να κανεις.

Θελεις δηλαδη εναν ενισχυτη για τη χαρα της κατασκευης ή θελεις κατι που να το χρησιμοποιησεις καπου;

Αν ειναι μονο για τη χαρα της κατασκευης, υπαρχουν παρα πολλες λυσεις DIY που μπορεις να υλοποιησεις και μονος σου (π.χ πατα στο google ή και εδω μεσα gainclone).

Τελος μην "ψαρωνεις" απο τα watt. Η τελικη αποδοση του "μηχανακιου" εξαρταται ακι απο πολλες αλλες παραμετρους. Για παραδειγμα ποσο ευαισθητα ηχεια εχεις, ποσο μεγαλος ειναι ο χωρος, ποια θα ειναι η θεση ακροασης κλπ.
 

kapazo

New member
12 March 2009
32
Re: Απορειες απο ασχετο!

Ηχεια σκοπευω να αγορασω αλλα.Θα μπορει να παιζει μεχρι τη μεση χωρις παραμορφωση τουλαχιστον; επισης εχω μπλεχτει λιγο με τους μετασχιματιστες.μπορειτε να μου προτεινετε καποιον και να μου πειτε περιπου ποσο κοστιζει; (θα ηθελα να ειναι οσο πιο φθηνος γινεται γιατι ειναι απλα για να πειραματιστω).
 

Ulyseas

Senior Member
28 October 2011
525
Άμστερνταμ
Re: Απορειες απο ασχετο!

Η άποψη μου είναι η εξής:
Ψώνισε από εδώ http://shop.41hz.com/shop/ έχει τιμές από 27 ως 100++. Είναι με τσιπ της tripath το οποίο είναι θρύλος. Μην σε ξεγελάσει η τιμή.
Επίσης για αρχή βάζεις ένα τροφοδοτικό έτοιμο σαν αυτά τοων κινητών.
Εχει 2 καλά. Το ένα παίζει αμέσως και παίζει καταπληκτικά για τα λεφτά του. ΤΟ δεύτερο έχει άπειρο περιθώριο για πειραματισμούς/μόντες και θα σου γεμίσει πολύ ελεύθερο χρόνο.

επίσης θα βρείς πάρα πολλά ποστς με οδηγίες για το τι να αλλάξεις και τι επιπτώσεις θα έχει!
 

kapazo

New member
12 March 2009
32
Re: Απορειες απο ασχετο!

Επειδη ειναι η πρωτη μου επαφη με ενισχυτες κλπ ηθελα κατι οσο πιο απλο γινεται για αυτο μαλλον θα παρω αυτον που ανεφερα πιο πανω.Αργοτερα αν κολλησω και εγω το μικροβιο του ηχου θα στραφω στις λυσεις που προτεινες.ενας μετασχιματιστης 20v-0-20 στα 200va θα ειναι αρκετος; (ελπιζω να να κανει κατω απο 30 ευρω).Οσον αφορα τον ηχο θα ειναι καλυτερος η εστω ιδιος με τα χ540 που εχω τωρα; Για αρχη σκοπευω να αγορασω μονο ενα subwoofer με κοστος καπου στα 30 ευρω και να φτιαξω μονος μου την καμπινα.(ξερω οτι δεν ειναι ευκολη υποθεση γιατι πρεπει να εχει συγκεκριμενες διαστασεις αλλα πιστευω θα μπορειτε να με καθοδηγισετε και σε αυτο).
 

kapazo

New member
12 March 2009
32
Re: Απορειες απο ασχετο!

Επισης σκεφτηκα και κατι αλλο το οποιο μαλλον ειναι δυσκολο να γινει.εχω ηδη εναν μετασχιματιστη DC 12v στα 9A .Υπαρχει καποιος ενισχυτης κατα προτιμηση απο ebay και ο οποιος να δουλευει στα 12v DC και να βγαζει περιπου οσα βατ βγαζει και ο ενισχυτης που σκοπευω να αγορασω;
 

raise

Established Member
31 August 2007
130
Αθήνα
Το TDA7294 είναι ένας τίμιος ενισχυτής. Πολύ καλός για αρχή και πειραματισμό. Όχι τόσο καλός όσο ο LM3886 της National κατ' εμέ, αλλά εξίσου αποδοτικός. Έχω φτιάξει ένα που δε μου άρεσε αρχικά, αλλά μετά από κάποιες αλλαγές ήρθε στα μέτρα μου.

Σχετικά με το κόστος τώρα... Ο μετασχηματιστής δυστυχώς είναι το αγκάθι των ενισχυτών. ΔΕ μπορείς να κόψεις χρήματα εκεί γιατί απλά είναι η καρδιά του συστήματος. Ένα TDA θέλει 70VA για άνετη λειτουργία. Εσύ έχεις 4. Μπορείς να δοκιμάσεις τη τύχη σου με 200VA αλλά θα σε αδειάζει σε μεγάλες εντάσεις. Με 300 - 350 θα είσαι καλά πιστεύω. Η πιο φθηνή επιλογή σου είναι να πάρεις ενα EI μετασχηματιστή (τετράγωνο) απο το Γιατρά. Θα σου έρθει γύρω στα 45 ευρώ νομίζω. Θα προτημούσα όμως 25V αντί για 20. Μετά κάτι άλλο που θα χρειαστείς απαραιτήτως είναι μια τεράστια ψήκτρα. Μπορείς να πας στο Φανό που αντιπροσωπεύει την Ελληνική Normabox. Τα 4 IC είναι αρκετά και θα χρειαστείς από τη σειρά ST τη 15 ή ιδανικά την 20 με κόστος εικάζω πάνω από 30 ευρώ. Μπορείς να βάλεις και μικρότερη με ανεμιστήρα αλλά...

Τα x540 ως προς τι θες να τα κοντράρεις; Στο λέω γιατί εσωτερικά παίζουν με ίδιας φιλοσοφίας κυκλώματα. Θα έχεις μεγαλύτερη ισχύ, και λίγο καλύτερη ποιότητα. Λίγο όμως. Το πραγματικό σου πλεονέκτημα θα είναι το ότι θα μπορέσεις μετά να επιλέξεις ότι ηχείο θες, ξεφεύγοντας από τα κλασσικά μεγαφωνάκια των PC.
 

kapazo

New member
12 March 2009
32
Προτεινεις δηλαδη εναν 25v sta 300va.Γιατι τετραγωνο και οχι τοροειδη;
 

Ulyseas

Senior Member
28 October 2011
525
Άμστερνταμ
O τοροειδής φεύγει σε κόστος. Επίσης για πρώτη κατασκευή δεν νομίζω να αξίζει να τον προτιμήσεις. Σε κάποιον καλύτερο ενισχυτή ναι.
 

kapazo

New member
12 March 2009
32
Θα χαλασει τον ηχο ο τετραγωνος μετασχιματιστης; αν βαλω αυτον που προτεινες θα παιζει στα watt που αναφερει ικανοποιιτηκα χωρις πολυ παραμορφωση;
 

kontr

AVClub Addicted Member
31 August 2008
1,889
Μελισσια
είναι πάρα πολύ καλός ενισχυτής και αν δουλέψεις με 8ομα ηχεία μπορείς να πας στην μέγιστη τάση που λεει το κιτ και τοτε βγάζει την ισχύ που λέει. προσωπικά θα απέφευγα τα τριπαθ γιατι αν καούν πράγμα πολυ πιθανό τότε έμπλεξες ενω τα TDA υπάρχουν και στο περίπτερο. ασε που προσωπικά πιστεύω οτι δεν συγκρίνονται ουτε σε ισχύ ούτε σε ποιότητα αλλά αυτό ειναι αλλο θέμα.
 

kapazo

New member
12 March 2009
32
Τελεια. Ειχα καποιους ενδιασμους στην αρχη σχετικα με την ποιοτητα του ενισχυτη αλλα ακουσα καλα λογια απο εσας.οποτε συνεχιζω.τα υλικα θα τα προμηθευομαι σιγα σιγα.Ετοιμαστειτε για πολλες απορειες και ερωτησεις γιατι ειμαι πρωταρης.(σε μερικα θεματα θα επιμεινω αρκετα γιατι ειναι η πρωτη μου επαφη με 220 volt ρευματα και θελω να ειμαι σιγουρος γιατι μεχρι πρωτεινος δουλευα μονο με μικρα ρευματα).
 

raise

Established Member
31 August 2007
130
Αθήνα
Θα χαλασει τον ηχο ο τετραγωνος μετασχιματιστης; αν βαλω αυτον που προτεινες θα παιζει στα watt που αναφερει ικανοποιιτηκα χωρις πολυ παραμορφωση;

Όπως είπε και mekanixz o τοροειδής φεύγει σε κόστος. Εκεί θα πας όταν θα κατασκευάσεις ένα πολύ καλύτερο ενισχυτή με πολύ προσεγμένα υλικά. Τώρα είναι αχρείαστος και υπερβολή. Μακάρι να φτάσεις σε σημείο να ακούς τους IE μετασχηματιστές. Οπότε όχι, δε θα χαλάσει τον ήχο. Σχετικά με τη δεύτερη ερώτησή σου... ΟΧΙ! Με 20 και 25V δεν υπάρχει περίπτωση να πας στα 80W. Για να δεις πόσα ψάρια πιάνεις (Watt) με πόσα Volt τροφοδοσίας (για 8Ω ηχεία) θα πρέπει να συμβουλευθείς το γράφημα 3 (Figure 3: Output Power vs. Supply Voltage) της σελίδας 6 του datasheet.

Το TDA δουλεύει ακόμα και με +/-40V και βγάζει και 100W @ 8Ω, αλλά με τι θερμικό κόστος και τι παραμόρφωση; Στα 25V θα βγάζεις 40W στα 8Ω με THD 0.5% και τα διπλάσια σχεδόν, στο briged κομμάτι του κυκλώματος για το sub. Επίσης κρατάς χαμηλά τις θερμικές απαιτήσεις. Κάπου στα 22Watt αν δεις το γράφημα 14 (Power Dissipation vs. Output Power) της σελίδας 7.

Εγώ όταν δούλευα 2 TDA7294 με τρελό gain στα 40V πάνω στη Normabox ST-10 που έχει επαγωγή 0,60 και σε πλήρη ισχύ, έμπαινε το θερμικό μετά από κάπου 5 λεπτά. Τα TDA έκοβαν δραστικά και που και πού έμπαιναν σε mute (@ Tj = 145C) και stand-by (@Tj = 150C). Το Power Dissipation που είχα όμως ήταν 45W. Αν επιλέξεις την ST20 με επαγωγή 0,3 και οι θερμικές σου ανάγκες είναι στα 20W, πιστεύω θα είσαι άρχοντας. Αν δε πολυκαταλαβαίνεις τι σου λέω και σε τρομάζω ζητώ συγνώμη. Πάρε το kit, ξεκίνα και θα έρθουν όλα. Χάζεψε λίγο το datasheet, διάβασε λίγο για τη ψύξη, πάρε τιμές για να δεις που βρίσκεσαι και ότι θες ρώτα.
 

kapazo

New member
12 March 2009
32
Ναι η αληθεια ειναι οτι ησουν αρκετα λεπτομερης και χαθηκα λιγο σε ευχαριστω ομως που μπηκες στον κοπο και εγραψες ολα αυτα.τα βασικα τα καταλαβα.σε λιγο θα προχωρησω στην αγορα του ενισχυτη και του μετασχηματιστη.Βεβαια η προοδος θα ειναι αρκετα αργη λογο εξεταστικης.
 

kapazo

New member
12 March 2009
32
Παρηγγειλα τον ενισχυτη και περιμενω να ερθει.Μεχρι τοτε ομως θελω να σας κανω μια χαζη και αφελης ερωτηση.ο ενισχυτης δουλευει με ρευμα DC ; Γιατι θελω να δοκιμασω αν οντως δουλευει ωστε αργοτερα να αγορασω και εναν μετασχιματιστη AC και να συνεχισω την κατασκευη.
 

Ulyseas

Senior Member
28 October 2011
525
Άμστερνταμ
εναλλασσόμενο->μετασχηματιστης->ανόρθωση/σταθεροποίηση/φιλτράρισμα->DC->ενισχυτής

Ναι με συνεχές δουλεύει. Αν έχεις κάποιο άλλο τροφοδοτικό μπορείς να δοκιμάσεις, αλλά θα συνδέσεις την ντισι τροφοδοσία στο κατάλληλο σημείο.

Να ξέρεις όμως πως η ποιότητα της τροφοδοσίας επηρεάζει την ποιότητα του ήχου.

Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις την κατάλληλη τάση.