Αρχεία avi

mitnik

Established Member
20 June 2006
266
Λοιπόν έχω μπερδευτεί λίγο και θέλω μία βοήθεια.
Υπάρχουν αρχεία με κατάληξη avi στα οποία υπάρχει συμπίεση βίντεο κατά XVID.Εκτός από την παραπάνω συμπίεση XVID μπορεί να υπάρχει και κάποια άλλη σε αρχεία avi? Άν όχι και όλα τα avi είναι xvid γιατί δεν τους βάζουν κατάληξη xvid να τελειώνει η υπόθεση και να μην μπερδευόμαστε.
Οσο αφορά τα player όταν λέει ότι παίζει xvid στην ουσία παίζει avi συμπιεσμένο κατά xvid?
Στα χαρακτηριστικά κάποιων player γραφουν ότι παίζουν xvid αλλά όχι avi.
Τι ακριβώς ισχύει για τα avi και ποια player τα παίζουν.

Ευχαριστώ.
 

Theotokatos Konstantinos

AVClub Enthusiast
19 June 2006
883
ΜΑΡΟΥΣΙ
Τα Divx & Xvid είναι μέθοδοι συμπίεσης των αρχείων με extension .avi
Οσο για την κατάληξη, εδω πέφτουνε θέματα πατενταρίσματος.
Οταν λέει ότι παίζει xvid στην ουσία παίζει avi συμπιεσμένο κατά xvid.
Βέβαια δεν ξέρω την πηγή που παίζεις το αρχείο, φαντάζομαι οτι παίζεις τα αρχεία αυτά σε dvd player και όχι σε htpc
Σήμερα όλο και περισσότερα dvd players ειναι συμβατά και παίζουν avi και mpg αλλά και wmv αρχεία.
 

Theotokatos Konstantinos

AVClub Enthusiast
19 June 2006
883
ΜΑΡΟΥΣΙ
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή

Τι είναι avi;

Είναι ένα απο τα πιο πολυσύχναστα container (πακέτα) που περιέχει ένα stream με MPEG-4 video και ένα ή περισσότερα stream ήχου με ολα τα γνωστα προτυπα.

spacer.gif
Τι είναι codec;
Ένα codec συντομογραφία τον COder/DECoder δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα μικρό προγραμματάκι. Αυτό το πρόγραμμα περιέχει 'μεταφρασμένο' σε γλώσσα μηχανής την κωδικοποίηση και την αποκωδικοποίηση από ένα πρότυπο αναπαράστασης βίντεο. Ένα codec είναι πάντα μέρος μιας αλυσίδας προγραμμάτων για την σωστή αξιοποίηση του. Το μέρος που περιέχει την κωδικοποίηση (coder) θα χρειαστεί για την μετατροπή ενός video-stream σε ένα άλλο video-stream που θα είναι 'φτιαγμένο' συμφώνα με το πρότυπο του codec. Ενώ το μέρος που περιέχει την αποκωδικοποίηση (decoder) θα χρειαστεί για την αναπαραγωγή του σε έναν συμβατό player με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Windows Media Player(WMP), Media Player Classic(MPC), BsPlayer και τοοοσους άλλους.

spacer.gif
Τι είναι DivX/Xvid;
Είναι οι δύο πιο δημοφιλεις MPEG-4 βίντεο (απο)κωδικοποιήσεις . Μπορουν να κωδικοποιήσουν απο ένα βίντεο σε ένα MPEG-4 stream οπού αυτό μετά το προσθέτουμε σε ένα αρχείο-container σαν τους .avi, .ogm, .mp4 κτλ. Μόνες τους δεν μπορούν να κάνουν αυτή την μετατροπή, χρειάζεται ένα άλλο κατάλληλο πρόγραμμα που θα δεχτεί το αρχείο προς κωδικοποίηση. Ένα καλό παράδειγμα είναι το VirtualDub.
Xvid: H Xvid είναι η πρώτη κωδικοποίηση που είναι πλήρως 'ανοιχτή'. Kυκλοφορεί με την GNU General Public άδεια, που λέει -με λίγα λόγια- ότι μπορεί οποιοσδήποτε να πάρει το πηγαίο κώδικα και να τον μετασχηματίσει όπως αυτόν τον βολεύει, ακόμα και να τον ξανάκυκλοφορήσει αλλά μονό κάτω από την ιδία άδεια!
DivX: Αναπτύσσετε από την DivXNetworks, Inc.
 

mitnik

Established Member
20 June 2006
266
Ευχαριστώ για την άμμεση απάντηση.
Τα παραπάνω με κάλυψαν πλήρως.
Το μπέρδεμα δημιουργήθηκε καθώς σκοπεύω να αντικαταστήσω το DVD λίαν συντόμως και στις αναζητησεις μου για νέο έψαχνα κάποιο με αναπαραγωγή αρχείων avi που έχω αρκετά.
Ψάχνοντας λοιπόν στους τύπους αρχείων που παίζουν τα υποψήφια DVD δεν βρήκα να υπάρχει υποστήριξη σε αρχεία avi αλλά μόνο σε dvix.
Αυτό με μπέρδεψε λίγο ώσπου μετά από ψαξιμο βρήκα ότι αναπαραγωγή avi και dvix είναι ένα και το αυτό,μετά και την επιβεβαίωση των συμπερασμάτων μου από τον Κωνσταντίνο τον οποίο ευχαριστώ και πάλι.
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Κυριακο, καλο θα ειναι να γραψεις ενα DVD με ταινιες μεσα πριν πας στο μαγαζι, ωστε να δεις αν υποστηριζει τις ταινιες που εχεις. Αν εχεις και υποτιτλους μαζι, καλο θα ειναι να βαλεις και μερικα αρχεια μεσα για να ξερεις αν τα υποστηριζει ή οχι.
-bye-
 

mitnik

Established Member
20 June 2006
266
panosxgr said:
Κυριακο, καλο θα ειναι να γραψεις ενα DVD με ταινιες μεσα πριν πας στο μαγαζι, ωστε να δεις αν υποστηριζει τις ταινιες που εχεις. Αν εχεις και υποτιτλους μαζι, καλο θα ειναι να βαλεις και μερικα αρχεια μεσα για να ξερεις αν τα υποστηριζει ή οχι.
-bye-


Καλή ιδέα.
Θα το κάνω.

Ευχαριστώ πολύ!