Βασικές Αρχές Φωτογραφίας

chris73

AVClub Addicted Member
3 March 2014
2,913
Θεσσαλονίκη
Ίσως σήμερα να το φτάσαμε σε άλλο επίπεδο ώστε το κύριο θέμα μιας φωτογραφίας πολλές φορές τελικά να είναι το bokeh για το bokeh.

Από την άλλη πριν 150χρόνια+/- αλλά και αργότερα, αν διαβάσουμε τι απασχολούσε τους φωτογράφους θα δούμε πως πολύ συχνά γινόταν θέμα και για το "out of focus rendering" των φακών όπως το έλεγαν τότε συνήθως (χρησιμοποιούσαν και άλλους όρους που δεν θυμάμαι τώρα).
Θέλω να πω δεν είναι τόσο άσπρο/μαύρο, ότι το ανακαλύψαμε ουσιαστικά τα τελευταία 20 χρόνια.
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,217
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απάντηση: Re: Βασικές Αρχές Φωτογραφίας

Μου έχει τύχει σε μηχάνημα που τρέχει windows να μην είναι ορατά στον explorer τα RAW μιας νέας μηχανής , ειδικά στο Win10 (και πίσω), δοκιμάστε το add on της Microsoft : https://www.microsoft.com/en-us/p/r...activetab=pivot:regionofsystemrequirementstab

Έχει τύχει να το ψάχνω και να μην το βρισκω οπότε το βάζω και εδώ
 

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,475
Δεν μας λέει όμως τι συμβαίνει "under the hood", τί κάνει η μηχανή δηλαδή για να αυξομειώσει την έκθεση. Αλλάζει ταχύτητα, iso, διάφραγμα;
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,112
Εκεί ψηλά.....
Tι σε νοιαζει βρε συ ? Αυτα ειναι για τον Ηλια , οι υπολοιποι πρεπει να ξερουν πως να το χρησιμοποιουν ως εργαλειο


 

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,475
Δηλαδή δεν σου αλλάζει ταχύτητα /διαφραγμα/ iso? πως το κάνει;
αν θελεις να εχεις σταθερά νούμερα και αυτο στα αλλάζει;
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,217
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εχει γραφτεί αρκετες φορές και θεωρώ οτι πρέπει να διαδοθεί περισσότερο όχι μόνο στους αρχάριους αλλά και στους εμπειρους φωτογράφους μιας και είναι και θέμα συνήθειας να αλλάξει σε πολλούς από εμάς που είχαμε συνηθισει χρόνια τώρα να εστιαζουμε πρώτα στο κεντρικό θέμα και μετά να διορθωνουμε τη σύνθεση στο κάδρο.

Είναι η γνωστή μέθοδος focus and recompose μας που δεν είναι πλέον τόσο αποδοτικη με τις σύγχρονες ακάθρεπτες που έχουν αυξήσει σημαντικά και ανάλυση.

Το παρακάτω άρθρο εξηγεί τους λόγους και έχει και παραδείγματα : https://digital-photography-school.com/the-problem-with-the-focus-recompose-method/

Πολυ σημαντικό είναι να βοηθά και η μηχανή σου τόσο στην γρήγορη αλλαγή σημείου εστίασης (είτε μέσω οθονης αφής, είτε μέσω σταυρου πλήκτρων είτε μέσω trackpad) όσο και στον έλεγχο της εστίασης μετά την λήψη ειδικά αν εχεις εστιασει σε άλλο σημείο από το κεντρικό.

Το ιδανικό θα είναι αν γυρίσεις τη ροδέλα για να ζουμάρει αυτόματα στο κάδρο (ή οποίο άλλο κουμπί έχει ως επιλογή για αυτόματο ζουμ) για ελεγχο της εστίασης, αυτή να ζουμάρει αυτόματα στο σημείο εστίασης όπου και να είναι αυτό και όχι στο κέντρο και με τα βελάκια ή με την οθόνη αφής μετά να προσπαθείς να δεις αν εχεις νεταρει σωστά στον στόχο. Μικρά αλλά πολύ σημαντικά features που όλες οι σύγχρονες μηχανές πρέπει να ενσωματώσουν.

Το γράφω γιατί ειδικά το δεύτερο δεν είναι κάτι που προσφέρουν όλοι οι κατασκευαστές και απορώ γιατί , στις μηχανές που χρησιμοποιώ τοείχε ακόμη και η παλιά Olympus ΕΜ5.

Δοκίμασα πρόσφατα την Ζ6 και απογοητεύτηκα που δεν το βρήκα ενσωματωμένο by default, όχι μόνο έχει ειδικό κουμπί πολύ χαμηλά για να κανεις ζουμ και πρέπει να προγραμματίσεις άλλο κουμπί πιο εύχρηστο (μιας και δεν κάνει χρήση των ροδελών για ζουμ) , αλλά και όταν μεγενθύνεις για έλεγχο της εστίασης το κάνει πάντα στο κέντρο ακόμα και αν είχες αλλάξει σημείο εστίασης. Αν θυμάμαι καλά σε παλιότερη Νικον υπηρχε κάπου στα μενού το one click zoom , δεν κατάφερα όμως να το βρω στην Ζ6 (ελπίζω να υπάρχει ή να το προσθέσουν σε κάποιο firmware).
 
Last edited: