Βελτίωση των Sharp CP-UH2000H.

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

v4mp1r3

Senior Member
25 August 2009
350
Μεγάλο λιμάνι
Τα εν λόγω ηχεία ανήκουν στο micro σύστημα Sharp XL-UH2000H.

XL-UH2000H.jpg


Το έχω χρησιμοποιήσει για μουσική στο μαγαζί αλλά με διαφορετικά ηχεία, οπότε τα δικά του ξέμειναν στο ράφι... Προορίζονται λοιπόν για 'δευτερεύουσα' χρήση (κρεβατοκάμαρα), για να αντικαταστήσουν τα ελεεινά ηχεία που συνόδευαν το micro XC62 της LG.

Οι οδηγοί που επέλεξα ήταν το http://www.daytonaudio.com/index.ph...erence-series/rs125-8-5-reference-woofer.html και το http://www.tb-speaker.com/detail/1208_03/28-847se.htm. Η επιλογή έγινε κυρίως λόγω διαστάσεων, αν και απο τα σχόλια που έχω διαβάσει το γούφερ πρόκειται για αξιόλογη μονάδα και το τουίτερ λόγω διπλού θαλάμου "δουλεύεται" εύκολα.

Στις καμπίνες δεν θα γίνουν αλλαγές. Ο όγκος τους είναι 3,6 λίτρα και η οπή ανάκλασης χαμηλών είναι συντονισμένη στα 74Hz.
Για να βγάλω τα μεγάφωνα ζορίστικα λίγο γιατί ήταν βιδωμένα απο το εσωτερικό. Χρησιμοποίησα ένα κολλητήρι με επίπεδη μύτη (hot knife) και έκοψα σε κομμάτια τα πλαστικά περιβλήματα μέχρι να τα βγάλω και να μείνουν μόνο τα στηρίγματα απο τις βίδες. Με τον ίδιο τρόπο έλιωσα και τα στηρίγματα ωστε να βγάλω και τις βίδες. Μάλιστα μέσα σε κάθε ηχείο υπήρχε και ένα κομμάτι 8χ10 εκ. ηχοαπποροφητικό υλικό :BDGBGDB55:
 

v4mp1r3

Senior Member
25 August 2009
350
Μεγάλο λιμάνι
Πειραματιζόμενος λίγο με την εξομοίωση του κρος ξεκίνησα απο τα 2600Hz και μετά από λίγο πειραματισμό κατέληξα εδώ:

FR.jpg

Σίγουρα υπάρχει θέμα φάσης και παρ' όλο που έχουν υπολογιστεί στο διάγραμμα τα οφσετ των μεγαφώνων, γενικώς με φάση δε θα ασχοληθώ καθόλου γιατί η θέση ακρόασης θα είναι τελείως εκτός ακουστικού άξονα (λέγε με κρεβάτι) οπότε...

Τεστάροντας με ένα πρόχειρο 12db κρος χωρίς τίποτε άλλο πάνω πήρα αυτή τη μέτρηση, οπότε πιστεύω η εξομοίωση είναι αρκετά ακριβής. Επίσης νομίζω οτι τα 70Ηz που κατεβαίνει είναι καλά για ηχείο τέτοιου όγκου και δε θα μπορούσα να πάρω περισσότερα.

FRmeasure.JPG

Ακόμα και έτσι τα μικρά αυτά ηχεία ακούγονται θαυμάσια. Ο ήχος πολύ γλυκός, οι μεσαίες λίγο πίσω, οι τσιμπημένες υψηλές ακούγονται, όμως δεν κουράζουν. Η διαφορά με πριν είναι φυσικά χαοτική. Είμαι περίεργος να τα ακούσω μόλις τελειώσουν...

Τα υλικά θα είναι τα εξής:

LP filter
L=0.73 mH
C=6.8 uF

HP filter
L=0.46 mH
C=5.6 uF

Zobel
C=10uF
R=8.2 Ohm

Lpad
R1=2 Ohm
R2=10 Ohm

Μέχρι να πάρω τα υλικά τα μεγάφωνα στρώνονται. Επανερχόμεθα...
 

v4mp1r3

Senior Member
25 August 2009
350
Μεγάλο λιμάνι
Η μέτρηση έγινε πάνω σε κρεβάτι (= μπακαλίστικος τρόπος να αποφύγουμε ανακλάσεις απο το πάτωμα, αφού έτσι κι αλλιώς τα ηχεία θα μπουν σε ψηλό ράφι βιβλιοθήκης) στον άξονα του τουίτερ σε απόσταση 1μ, με την απόσταση απο πίσω στα 40εκ. Ηχείο και μικρόφωνο κάθησαν πάνω σε βάσεις 20 και 40 εκ. αντίστοιχα.

Δεν ξέρω αν είναι ο σωστός, με αυτό τον τρόπο κάνω μετρήσεις με καλά αποτελέσματα, εκτός ηχείων δαπέδου φυσικά.
 

v4mp1r3

Senior Member
25 August 2009
350
Μεγάλο λιμάνι
Ψύλλοι στ' αυτιά μου μπήκανε που έλεγε και ο Πουλόπουλος, οπότε τα πήρα ένα ένα:

-Η κάρτα ήχου του λαπτοπ και το γνωστό μικρόφωνο Behringer ECM8000 που χρησιμοποιώ είναι καλιμπραρισμένα.
-Αυτοκίνητα, που πραγματικά μπορεί να ανεβάσουν την περιοχή 40-70Hz για πλάκα και να μην το πάρουμε χαμπάρι, δεν κυκλοφορούσαν στο δρόμο - θα φαινόταν στιγμιαία στο real time γράφημα εκείνη την ώρα.
-Πηγές χαμηλών συχνοτήτων π.χ. απορροφητήρες, κλιματιστικά, δονητές κλπ. δεν λειτουργούσαν στο σπίτι.

Μάλιστα είχα πάρει και κάποιες άλλες μετρήσεις επι τη ευκαιρία και μια απο αυτές ήταν ένα κλειστό κουτί για surround που δούλευα παράλληλα (στην ίδια θέση μέτρησης):
rta2.JPG

Οπότε σφάλμα μετρήσεων που λέγαμε και στο σχολείο μάλλον δεν υπάρχει.

Επίσης το WinISD μας δείχνει f3 στα 72Hz. Αν υπολογίσουμε και τα περίπου 80γρ. ακρυλικής βάτας που έντυσα τα τοιχώματα...ε, δε νομίζω οτι είναι πολύ τραβηγμένη η απόκριση.
plot.JPG

Πάντως η αλήθεια είναι οτι το χαμηλό ακούγεται! Εντάξει, δεν ψάχνεις που κρύβεται το σαμπ, αλλά κατεβαίνει πολύ χαμηλά για τον όγκο του. Η επόμενη μέτρηση μόλις μπει και το κρος.

ΥΓ. Κωνσταντίνε ευχαριστώ και για τα καλά λόγια! ;) :a0210:
 
28 June 2006
2,941
Όχι βρε συ, προς θεού, εντάξει δείχνει η μέτρηση, η ερώτηση ήταν πώς και δεν έπιασες ανακλάσεις, το 1μ είναι αρκετά μακριά. Εσένα δείχνει καθαρό και στο μεσοχαμηλό και πιο πάνω. Τι παράθυρο έβαλες στο πρόγραμμα θυμάσαι? Το γράφημα που βλέπουμε τι ανάλυση έχει (1/12, 1/24 οκτάβα)?
 

v4mp1r3

Senior Member
25 August 2009
350
Μεγάλο λιμάνι
Ααα οκ μόλις είπες 'καθαρό' το 'πιασα... Ναι φταίει η χαμηλή ανάλυση!

Οι ρυθμίσεις:
speed 80Hz
averages 4
res 1/6 oct

Και μια 1/24 oct:
FRmeasure2.JPG
 

v4mp1r3

Senior Member
25 August 2009
350
Μεγάλο λιμάνι
Βρήκα λίγο χρόνο και τα ετοίμασα. Έπεται συνέχεια με ακροάσεις και μετρήσεις.

IMGP5427small.jpg

IMGP5429small.jpg

IMGP5431small.jpg

Και μια ψιλοπατέντα επειδή δεν είχα μπόρνες εύκαιρες:
IMGP5432small.JPG
 

v4mp1r3

Senior Member
25 August 2009
350
Μεγάλο λιμάνι
Μετά τη χώνεψη του οβελία άρχισαν και οι ακροάσεις...
Μπορώ να πω οτι προτιμούσα τη βερσιον με το παλιό κρος! Παρ'όλο που μπήκαν καλά υλικά, το ηχείο έχει "σκληρύνει" λίγο. Το χαμηλό εμφατικό μεν όπως πριν αλλά χωρίς το "punch" που είχε πριν, οι μεσαίες και μεσοχαμηλές λίγο υποτονικές, οι υψηλές ίσως μια ιδέα πιο σκληρές. Φυσικά κατήργησα εντελώς τα μαμά καλλύμματα, οι χρωματισμοί στο άνω φάσμα ήταν παραπάνω απο εμφανείς. Επίσης παίζουν σε όλο το φάσμα λίγο πιο χαμηλά απο πριν, υποθέτω λόγω του αυξημένου αριθμού εξαρτημάτων και φυσικα των αντιστάσεων στο κρος.
Για να μην πούμε μόνο τα αρνητικά, τα ηχεία ταίριαξαν πολύ καλά με το μικρό ηχοσύστημα, ακόμα και σε μέγιστη ένταση γέμισαν το δωμάτιο και έδειχναν ακούραστα. Ο μικρός ενισχυτής του συστήματος δεν έδειξε να ζορίζεται, ούτε παραμορφώσεις ούτε ψαλίδισμα ακόμα και σε δύσκολα κομμάτια.

Τα παραπάνω μάλλον φαίνονται και στην RTA:
rta2.JPG

Και μια συγκρίνοντας με το παλιό κρος:
rta21.JPG

Παρ'όλο που η κορυφή στα 11κ έχει πέσει 2db, κάτω απο τα 100 και στην περιοχή 2-6κ έχουμε θέμα. Πριν αρχίσω να σκαλίζω το κρος θα βάλω δαχτυλίδια πίσω απο τις μονάδες για να έρθουν στη μπάφλα και να αποφύγουμε τις περιθλάσεις (στάνταρ), καθώς και καινούριες μπόρνες μια και θα τα ανοίξω. Και βλέπουμε...
 

v4mp1r3

Senior Member
25 August 2009
350
Μεγάλο λιμάνι
Μετά από αρκετές ακροάσεις και δοκιμές κυρίως στο high pass μέρος του κρος, κατέληξα στην παρακάτω υλοποίηση:

XO.jpg

Πίσω απο τις μονάδες τοποθετήθηκαν δακτύλιοι απο κόντρα πλακέ για να έρθουν πρόσωπο με την μπάφλα. Πίσω μπήκαν μπόρνες καλύτερης ποιότητας για να παίρνουν και καλώδια μεγαλύτερης διατομής. Εσωτερικά οι όποιες τρύπες κλείστηκαν και οι γωνίες περάστηκαν με σιλικόνη για λίγο καλύτερο αεροστεγές κλείσιμο της καμπίνας. Μετά από λίγο πειραματισμό στο γέμισμα, ένα λεπτό στρώμα ακρυλικής βάτας γύρω γύρω και πολύ λίγο acoustastuf πίσω από το γούφερ έφερε καλά αποτελέσματα στις μεσαίες και τα δυναμικά.

IMGP5539s.jpgIMGP5542s.jpg

Θα προσπαθήσω να κάνω μια περίληψη, δεν το κατέχω πολύ περι ακουστικής αλλά οκ :p :
Το μπάσο είναι απο τα δυνατά τους σημεία, οι μεσαίες τοποθετημένες ελαφρώς προς τα πίσω χωρίς αυτό να ενοχλεί. Οι υψηλές με παίδεψαν, το Tang Band γενικώς έχει δυνατότητες και κατεβαίνει χαμηλά, αλλά έχει την τάσει να τσιρίζει στα συριστικά και στο βιολί με λάθος επιλογές στο κροσάρισμα. Στα δυναμικά είναι μέτριο, πράγμα αναμενόμενο για αυτή την κατηγορία τιμής των μεγαφώνων και τα λίτρα της καμπίνας, παρόλ' αυτά η κλασική μουσική δείχνει να είναι η συμπάθειά του. Η στερεοφωνική εικόνα χωρίς να είναι κάτι το εντυπωσιακό, έστρωσε αρκετά μετά τα δαχτυλίδια στα μεγάφωνα, μάλιστα κατα περίπτωση εκτείνεται και πέραν των ηχείων. Απο ένταση δεν έχουν κανένα πρόβλημα όπως είχα πει και πιο πάνω, γεμίζουν τα 18 τ.μ. με ευκολία.

Η κατασκευή συστήνεται και με το παραπάνω σε όποιον έχει τα εν λόγω ηχεία, με ή χωρίς το ηχοσύστημα. Γενικώς ισσοροπημένος ήχος, κατάλληλος για πολύωρες ακροάσεις χωρίς ποτέ να γίνονται κουραστικά. Η ακουστική απόλαυση ξεπερνάει κατά πολύ το κόστος! Πλέον τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο μου τον περνάω στην κρεβατοκάμαρα ξάπλα με βιβλιαράκι και τζαζ ακούσματα ;)
 

v4mp1r3

Senior Member
25 August 2009
350
Μεγάλο λιμάνι
Και επειδή πρέπει να είμαστε και σωστοί, παρακάτω είναι το διάγραμμα του κρος με το κύκλωμα εξασθένησης του συντονισμού στο γούφερ στα 12k. Επειδή δεν το έβαλα εγώ δε σημαίνει οτι δεν πρέπει να υπάρχει, σωστά;

Το είχα ενσωματώσει στην αρχή, αλλά το έβγαλα αφ'ενός γιατί στη δοκιμή που έκανα χωρίς το τουίτερ συνδεδεμένο, ο συντονισμός ήταν μετα βίας ακουστός, αφ' ετέρου γιατί χρειαζόμουν τα πηνία για άλλο πρότζεκτ (ό,τι και να πείτε δίκιο θα έχετε... :p ). Οι τιμές του C και L πρέπει να είναι ακριβείς.

Αν πάρουμε τη (θεωρητική) ευαισθησία του ηχείου στα 84,5 db, τότε χωρίς το κύκλωμα ο συντονισμός του γούφερ βρίσκεται στα 70 db, που φυσικά δεν είναι όσο χαμηλά θα έπρεπε αλλά είναι αποδεκτή διαφορά. Με τη χρήση του κυκλώματος πέφτει στα 58, δηλαδή ακόμα 12 db χαμηλότερα. Βέβαια μας μένει άλλος ένας συντονισμός στα 7,5k αλλά εκεί είναι ήδη στα -20db απο το τουίτερ, οπότε πιστεύω δεν αξίζει να ασχοληθούμε.

XO with notch.jpg