Γενικά θέματα συνδεσμολογίας συσκευών σε τηλεόραση (μία επισκόπηση)

linclub

New member
5 August 2012
5
Αγαπητοί κύριοι και κυρίες καλησπέρα σας,

στην παρούσα κοινότητα είναι η πρώτη τοποθέτηση που κάνω. Το θέμα το οποίο θα διαπραγματευτώ μπορεί να ενταχθεί υπό πολλές διαφορετικές στήλες των διαφόρων θεμάτων που διαθίθενται, ως εκ τούτου αποφάσισα να το δημιουργήσω εδώ σε αυτή τη γενική κατηγορία. Ευελπιστώ να μη δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

Τώρα επί του θέματος:
τι θέλω:
1) θέλω να συνδέσω συσκευή οικιακής διασκέδασης (home entertainment / home theater / home cinema) στην τηλεόρασή μου 32ex720 sony bravia με σκοπό να ακούω ήχο από την τηλεόραση ενόσω αυτή παίζει κανονικά (π.χ. όταν βλέπω τον καιρό, ή κάποια εκπομπή ή κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα). Η σύνδεση θέλω να λάβει χώρα αποκλειστικά μέσω hdmi.

Λύση: Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει
ι)η συσκευή οικιακής διασκέδασης να υποστηρίζει την τεχνολογία arc (audio return channel) κατά την οποία επιτρέπει την επιστροφή ήχου από την τηλεόραση στη συσκευή
ιι)η τηλεόραση σε μια από τις εξόδους της hdmi να υποστηρίζει την τεχνολογία arc
iii)να υπάρχει διαθέσιμο καλώδιο το οποίο να κάνει τη μεταφορά

Όλες οι προανεφερθείσες hdmi εκδόσεις (καλωδίου + συσκευών) θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά 1.4. Για την περίπτωση που 1.4>διαθέσιμης έκδοσης, τότε ενδέχεται να μην υπάρχει αποτέλεσμα.

Δεν γνωρίζω αν η ύπαρξη και μόνο 1.4 hdmi υποδοχής, καλύπτει και το arc. Σε κάποια μοντέλα παρατήρησα (από το διαδίκτυο) ότι χρειάστηκε σύνδεση οπτικής ίνας, όμως δεν αναφέρονταν αναλυτικά τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν.

2) Ταινίες 3Διαστάσεων (3Δ) ή αγγλιστί 3D μορφής sbs (side by side).
Στην εν λόγω τηλεόραση δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν ταινίες 3Δ εάν δεν έχει γίνει σύνδεση σε μια από τις εξόδους hdmi (π.χ. media player).
Συσκευές κατά τις οποίες η σύνδεση με την τηλεόραση είναι είτε με
ι) scart είτε
ιι) με usb
τότε δεν επιτρέπει τη δυνατότητα της επιλογής 3Δ σε παράθεση ώστε να μπορεί να δεις κανείς αποτέλεσμα 3 Διαστάσεων, πάντα με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν και τα απαραίτητα γυαλιά.

Λύση:
Media player που να υποστηρίζει σύνδεση hdmi ή άλλη συσκευή που να πράττει το ίδιο.

3) Υπότιτλοι 3Δ
Εδώ θα πρέπει η συσκευή να υποστηρίζει την καλούμενη vobsub δυνατότητα ή αλλιώς τις καταλήξεις .sub & .idx

Λύση:
Θέλω να πιστεύω ότι media players όπως η ac ryan essential μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Προηγουμένως θα πρέπει τα αρχεία srt να μετατραπούν με κατάλληλα προγράμματα σε αυτές τις καταλήξεις. Η ελληνική πρόταση: appstreamer καθόσον γνωρίζω, δυστυχώς, δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Αν κανείς έχει διαπιστώσει κάτι διαφορετικό, παρακαλώ ας το παραθέσει.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει η υποστήριξη από τον κατασκευαστή είτε της λέξης vobsub είτε του idx/sub που είναι ένα και το αυτό. Όχι μόνο το ένα από τα δύο δλδ idx ή sub.

4) Αναπαραγωγή αρχείων μέσω usb το οποίο να είναι φορμαρισμένο με:
ι) πολλά media players έχουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής μέσω ext3(linux), ntfs(windows), fat32(κυρίως όλα τα φλασάκια).
ιι) δε γνωρίζω κανένα home theater να υποστηρίζει playback μέσω usb με το δίσκο φορμαρισμένο με ext3. Οποιαδήποτε γνώμη καλοπροαίρετη.

Λύση:
φορμάρισμα των δίσκων είτε σε ntfs είτε fat32. Eξόν κι αν αλλάξει κάτι.

Ευχαριστώ για την ακρόαση,
οποιαδήποτε παρατήρηση ή ενημέρωση ευπρόσδεκτη.
Χαιρετισμούς!