Για θυμήστε μου...

...σε παλιό θρεντ στο AVForum, κάποιος συνάδελφος (νομίζω ο Παναγιώτης Βογιατζάκης) είχε θέσει το ζήτημα της ειδικής βαφής τοίχου, αντί για κλασική οθόνη.

Δυστυχώς, δεν είχα κρατήσει το θέμα στα αρχεία και τώρα που το χρειάζομαι (ετοιμάζομαι για σταθερή οθόνη 110" και σκέφτομαι σοβαρά το βάψιμο) θα ήθελα ολίγη βοήθεια - άντε, και υπόσχομαι να σάς κάνω τη ρύθμιση των καλωδίων ρεύματος τσάμπα...:smileJap:

Αν προχωρήσω σε βάψιμο του τοίχου (με το ανάλογο μαύρο καδράρισμα, βεβαίως) πρέπει απαραίτητα να σπατουλαριστεί πρώτα; Και πόσα χέρια απαιτούνται; Πόσος χρόνος ενδιάμεσα; Τέτοια πράγματα, ξέρετε εσείς.

Θενξ ιν αντβάνς...//;-)
 

Dimosthenis

Supreme Member
17 June 2006
3,277
Σαφως και πρεπει να σπατουλαριστει ωστε να ειναι λειος ο τοιχος αλλα δεν θυμαμαι το ειδος της μπογιας ?
Λαδομπογια ματ ή πλαστικο?
 
18 June 2006
8,260
Θεσσαλονίκη
Κάπου είχα δει στo internet παλαιοτέρα ένα ιδικό χρώμα για την δουλεία αυτή . απ ότι θυμάμαι η τιμή του ήταν λίγο τσιμπημένη . Και με πλαστικό η δουλειά σου θα γίνει μια χαρά . Όσο καλύτερα σπατουλάρεις τόσο το καλύτερο
 

eleos

New member
18 June 2006
71
μακάρι να ήταν ανοιχτή η βάση του avforum

έχει γραφτεί απο κάποιον μάρκα και κωδικός πλαστικού με καταπληκτικό αποτέλεσμα
 
17 June 2006
1,235
Σωστά...

Σπύρο, όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, τα καλύτερα αποτελέσματα τα υπόσχεται η ειδική μπογιά goo, που από τη μία όμως είναι ιδιαίτερα ακριβή και από την άλλη χρειάζεται περίπου έξι μήνες για να μεγιστοποιήσει την απόδοσή της, αν θυμάμαι καλά τα λόγια ενός μέλους που την είχε χρησιμοποιήσει.

Η δική μου εμπειρία με δύο κάδρα (85 και 96 ίντσες) που έχω βάψει μέχρι στιγμής με απλό πλαστικό χρώμα, έχει δείξει τα εξής:
1. Ο τοίχος πρέπει να είναι άριστα σπατουλαρισμένος (δεν γνωρίζω αν με τη χρήση κάποιου μηχανήματος μπορείς να πετύχεις μεγαλύτερη λείανση), γιατί αλλιώς έχεις αντανακλάσεις του φωτός προς όλες τις κατευθύνσεις με χειρότερη συνέπεια αυτήν που εγώ ονομάζω διάθλαση, δηλαδή τη διαρροή του φωτός από τις λευκές περιοχές στις μαύρες, με αποτέλεσμα να μην έχεις το σωστό contrast, ειδικά στα χαμηλά IRE.

2. Αν καπνίζετε σαν αράπηδες στο σπίτι σου, όπως στο δικό μου, η εμπειρία μου έχει δείξει ότι ο τοίχος κιτρινίζει γρηγορότερα από ότι μια οθόνη.
 

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,145
Bratislava
Κι εγώ έβαψα τον τοίχο με πλαστικό ματ λευκό της vittex, 4 χέρια και είναι μια χαρά εκτός από το ότι αντανακλά πολύ φως στους γύρω τοίχους οι οποίοι ειναι και λευκοί με αποτέλεσμα να μην μποορώ να έχω "αισθηση σκοτεινής αίθουσας". Σίγουρα έχει και επιπτώσεις στην εικόνα όπως λέει και ο Παναγιώτης αλλά εμένα με ενοχλεί περισσότερο το ότι φωτίζει όλο το δωμάτιο σα να έχω αναμένη λάμπα. Δεν ξέρω αν συμβαίνει το ίδιο και με τις κανονικές οθόνες, πάντως βγήκε οικονομική.

Με κάθετο και οριζόντιο μασκινγκ όμως που έκανα (ταβάνι, πλαινους τοίχους κτλ) βελτιώθηκε πολύ η εικόνα με πιο εντονα χρώματα μια και δεν ξεθωριάζει τόσο από την αντανάκλαση του φωτός...

Μεγαλη υπόθεση το μασκινγκ....
 
17 June 2006
23,736
Αθήνα
Επίσης βεβαιωθείτε ότι ο τοίχος είναι σοβατισμένος ίσια. Για κάντε ένα πείραμα: πάρτε έναν φακό, προβολέα κλπ και τοποθετείστε τον πάνω στον τοίχο και μετακινείστε τον δεξιά αριστερά. Είναι όλα ίσια; Μήπως βλέπετε τίποτα "βουναλάκια"; Θα μου πείτε σιγά μην βλέπεις διαφορές στην εικόνα.

Ναι αλλά μην ψάχνουμε από την μία με το μικροσπόπιο το πίξελ να βλέπουμε αν είναι νεταρισμένο και από την άλλη να χάνουμε σε άλλα πράγματα.
 
18 June 2006
8,260
Θεσσαλονίκη
Και φυσικά υπάρχει κα η λύση της γυψοσανίδας που και λεία είναι και βάφετε εύκολα. Τώρα αν κιτρινίσει απ’ τα τσιγάρα όπως πολύ σωστά είπε και ο Παναγιώτης, ένα απλό πλύσιμο με σφουγγαράκι την επαναφέρει και πάλι στα ίσια της .
 

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,145
Bratislava
Καλύτερη λύση απο πλευράς λείας επιφάνειας θεωρείται η γυψοσανίδα αλλά δνε ξέρω κατά ποσο ειναι πρακτική μια και μιλάμε για μεγάλη μονοκοματη επιφάνεια που πρεπει να μεταφερθει και να εγκατασταθει στο χώρο.
 
18 June 2006
8,260
Θεσσαλονίκη
Είναι πολύ εύκολο. Την κολλάς η την βιδώνεις , κάνεις και ένα πλαίσιο – κορνίζα γύρο γύρο και είσαι έτοιμος. Αν μάλιστα είσαι και μερακλής βάζεις στα άκρα ένα χράτς και με δυο λωρίδες μαύρο πανί κάνεις και masking
 

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,575
ΜπαρμπαΣπυρο μας, μην παιδευεσαι. Παρε μια σταθερη και εισαι καραμπαμ και "φλεξιμπλ"......!!!!
 
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις

Νικόλα, θενκς για το λίνκ. Όντως αυτό ήταν, αλλά μαζί με τα μεταφορικά από Γερμανία θα μου βγει γύρω στα 300 ευρώ για 110" και δεν ξέρω αν τα αξίζει, σε σχέση με κάποια άλλα που βρήκα ψάχνοντας σε χρωματοπωλεία (Behr Premium Silver Screen, κωδικός 770E-2, 25 ευρώ το λίτρο, συν άλλα τόσα για το αστάρι).

Το καλό είναι ότι όλες οι μεσοτοιχίες είναι διπλή γυψοσανίδα, οπότε το μόνο που θα χρειαστώ είναι ένα καλό τρίψιμο με βρεγμένο γυαλόχαρτο (0 ή 1) για να φύγει η ελαφρώς "σαγρέ" βαφή.

Για το καδράρισμα, σκέφτομαι γύψινο προφίλ 5 εκατοστών, βαμμένο μαύρο ματ -εναλλακτικά, ξύλινο πλαίσιο ντυμένο με μαύρη τσόχα.

Η ιδέα του μάσκινγκ δεν είναι κακή και ήδη ψάχνομαι για κατάλληλο ύφασμα να πλαισιώσει το χώρο θέασης.

Ι'll let you know για την εξέλιξη...//;-)
 
18 June 2006
8,260
Θεσσαλονίκη
Έλα ντε τι το συζητάμε . Οι λύσεις αυτές είναι για κάποιους που δεν έχουν πολλά λεφτά. Κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του φίλου μας.

Σκάσε αγόρι μου 1500 - 2000 € και πάρε μια έτοιμη.
 
Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, Κώστα

...δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα Στρατηγού (όρα σύζυξ) που ούτε ν' ακούσει για οθόνες (σταθερές, ηλεκτρικές, χειροκίνητες, πτυσσόμενες και δε συμμαζεύεται) στο ολοκαίνουριο σαλονάκι της.:slapface:

Βλέπετε, είναι το πρώτο σπίτι που μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε και οι προτεραιότητες δόθηκαν σε άλλους, πιο κρίσιμους τομείς -νέα έπιπλα, κουρτίνες, φωτιστικά, ξέρετε...:blush:

Με τα χίλια ζόρια την έπεισα για τη λύση του βαψίματος, με το ακλόνητο επιχείρημα ότι θα είναι διακοσμητικό στοιχείο του χώρου, σε αντίστιξη με τις κουρτίνες και τα φυτά εσωτερικών χώρων...//;-)
 
Αυτό δεν είναι τίποτα

...που να δείτε τα ζόρια που τράβηξα για να εγκαταστήσω το προβολικό: η βάση οροφής δεν έπαιζε ούτε γι' αστείο :violent-smiley-030: , το τραπεζάκι εμπρός από τους καναπέδες δε βόλευε λόγω χαμηλού ύψους, η βιβλιοθήκη απέναντι ήταν απαγορευτική λόγω μικρού βάθους (οι γρίλιες εξαερισμού του Panasonic είναι πίσω), οπότε έπεσε ολόκληρη στατική μελέτη για τον σχεδιασμό και την κατασκευή αναδιπλούμενου βραχίονα, στην οροφή της βιβλιοθήκης, που σε θέση θέασης έρχεται κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια των καθήμενων στον καναπέ, ώστε να δίνει 110" (16:9) στα 3,8 μέτρα και, όταν παρκάρει στη θέση ηρεμίας, πάνω από τη βιβλιοθήκη, να μη φαίνεται τίποτα...//;-)
 
17 June 2006
23,736
Αθήνα
Ναι αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ποιά η διαφορά μεταξύ ενός βαμμένου τοίχου με πλαίσια κιόλας μαύρα γύρω γύρω και μιας σταθερής οθόνης.

Και στα δύο περιπτώσεις , δεν θα φαίνεται ότι υπάρχει μια οθόνη, ένα μέρος τέλος πάντων του τοίχου δεσμευμένο σε κάτι;