Είναι η mirrorless camera το μέλλον;

gmak13

Senior Member
30 September 2009
586
Με αφορμή την σημερινή παρουσίαση των νέων nex , αναρωτιέμαι το μέλλον αυτής της ραγδαία αναπτυσσόμενης κατηγορίας μηχανών.
Η εξάπλωσή τους στους κατασκευαστές είναι εντυπωσιακή (Sony , Olympus , Panasonic , Fuji , Pentax) και οι πωλήσεις τους επίσης.
Σιγά σιγά αρχίζουν και δημιουργούνται και υποκατηγορίες :
-Nex C3 , Panasonic gf3 , Olympus epl3 για τους πρώην χρήστες compact που θέλουν να ανέβουν σκαλοπάτι.
-Nex7 , Fuji X100 , Olympus ep3 , Panasonic G3 & GH2 για τους Dslr και enthusiasts χρήστες.
Έχω την υποψία ότι μόλις μπούνε και οι 2 μεγάλοι στο κόλπο (Canikon) η πίεση που θα ασκηθεί στις Dslr ίσως οδηγήσει στην σημαντική μείωση των πωλήσεών τους .
Η μείωση αυτή θα είναι αποτέλεσμα της στροφής σημαντικού αριθμού απαιτητικών ερασιτεχνών χρηστών πρός τις mirrorles , οπότε οι πωλήσεις των dslr θα περιοριστούν μόνο στους επαγγελματίες κατά κύριο λόγο.
-Θα υπάρξει άραγε ποτέ πλήρη αντικατάσταση τους από τις mirroless;
-Θα έχουμε την οριστική απομάκρυνση του καθρέφτη από τις μηχανές;
Έχω την εντύπωση ότι εκεί οδηγούμαστε αφού το ηλεκτρονικό σκόπευτρο έχει αρχίσει και δείχνει τα δόντια του(Μεγάλη ανάλυση και refresh rate,περισσοτερες πληροφορίες,καλύτερο σε νυχτερικη σκόπευση) και απομένει μόνο η εστίαση που λογικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας θα υπάρξει κάποιο σύστημα ανώτερο του phase-detection των dslr.
Τι λέτε, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω;
 
Last edited:

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,332
Αθήνα
Νομίζω ότι τα δυο συστήματα θα συνυπάρχουν για πάρα πολύ καιρό ακόμα, όπως συνέβαινε με τις φιλμάτες SLR - Range finders. Το καθένα έχει τα υπέρ και τα κατά του, για αυτό βλέπουμε προσπάθειες σύγκλισης όπως οι «κανονικές» DSLR Sony που έχουν δεύτερο αισθητήρα, αποκλειστικά για την κατ' επιλογή σκόπευση/εστίαση μέσω αυτού...
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Πάντως ένας κίνδυνος για να φρενάρει η όλη κατάσταση είναι οι πολύ ακριβές τιμές τους. Τα 1300 ευρώ για τη ΝΕΧ 7 και τα 900 για την EP3 είναι υπερβολικά χρήματα.
 
22 June 2006
34,774
NEO HRAKLEIO
Δυστυχως το κοστος ειναι μεγαλο, ειδικα στην Ελλαδα, αλλα ευτυχως υπαρχουν και φτηνα μοντελα , με πολυ καλες επιδοσεις... Πx Sony nex 5n
 

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,332
Αθήνα
Είναι το κακό της επιτυχίας και της έλειψης ανταγωνισμού, αν δεν τα πάρουν τώρα πότε, όταν μπουν στο παιχνίδι και οι υπόλοιποι; Προσωπικά πάντως, όταν είδα τιμές EP3 αναθεώρησα το σκεπτικό αγορών μου, αλλά και την στάση μου έναντι της Oly, καο νοών νοείτω... Δεν νομίζω ότι είμαι ο μόνος, ειδικά αν σκεφθούμε ότι πρόοδος καθαρά στο θέμα ποιότητα εικόνας δεν υπάρχει - δυο χρόνια μετά την EP1...
 

nikvits

Established Member
Αν σκεφτούμε τι έχει παρουσιαστεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και εν αναμονή των προτάσεων από τους "μεγάλους" Canon - Nikon, τότε ναι, οι mirrorless μάλλον είναι το μέλλον όσον αφορά στην εξέλιξη τουλάχιστον