Εντυπώσεις από τον MITSUBISHI HD1000u

Kwnstantinos

New member
14 December 2006
13
καιρός είναι να γράψω δυό λογάκια για αυτό τον άγνωστο σχετικά στην Ελλάδα προτζέκτορα που όμως αποτελεί σίγουρα την έκπληξη στα 1000 ευρώ ίσως και στα κάτι παραπάνω.

Τον παρήγγειλα ιντερνετικώς και μου ήρθε ταχύτατα στην πόρτα μου με κούριερ, η μικρή συσκευασία του δεν αντιστοιχεί με τις εντυπώσεις που με λίγο ψαξιματάκι στις ρυθμίσεις είναι πραγματικά πολύ θετικές.

Με τοποθέτηση γύρω στα 5μ. ο Μιτsu γεμίζει τον τοίχο δημιουργώντας περίπου μια οθόνη πλάτους 2,5m. H διακριτότητα τoυ πλέγματος των pixel είναι ορατή με δυσκολία απο το ένα μέτρο απόσταση ενώ η ανάλυση 1280x720 είναι ικανοποιητηκότατη για θέαση στα 4+ μέτρα. Ο προτζέκτορας είναι πολύ φωτεινός, ειδικά με τη ρύθμιση του Βrightcolor στο 10, χάνοντας όμως, κατά τη γνώμη μου, την κινηματογραφική υφή που έχει η εικόνα σε χαμηλότερη φωτεινότητα. (το brightcolor δεν είναι το brightness, αλλά έξτρα ρύθμιση φωτεινότητας της λάμπας)

Φτιάχνοντας μία χρωματική σκάλα RGB στο Photoshop και παίζοντας με τις ρυθμίσεις είδα ότι η τέλεια διαβάθμιση ήταν στο brightcolor 0! και ότι ανεβάζοντας το πρέπει ταυτόχρονα να κατεβάζεις το contrast στο -5 η στο -10. Αυτά βέβαια, είναι θέματα βασικά γουστου και υλικού. Στα DVD πάντως είναι πολύ ευχάριστη η θέαση με το brightcolor στο 4 και το contrast στο -10. Τα χρώματα είναι πολύ ζωντανά και το contrast ratio ευρύ.

Το μαυρό είναι ικανοποιητικό ή για να το πούμε καλύτερα δεν σου τη σπάει, αλλά νομίζω ότι απέχει σε αίσθηση απ'το πραγματικό μαύρο που απ' ότι λέει η παράδοση το πετυχαίνεις μόνο με CRT γαιδούρια να κρέμονται απ'το ταβάνι!.
Αυτό που πραγματικά τα δίνει όλα, και είναι και το best off του mitsu, είναι το χρώμα του. Συγκρίνοντας το με την καλιμπραρισμένη CRT oθόνη του υπολογιστή τόλμω να πω ότι είναι σε απίστευτα σωστά επίπεδα. Αυτό είναι απ' ευθείας ορατό ιδιαίτερα στις ασπρόμαυρες ταινίες όπου απου η κλίμακα του γκρί είναι υποδειγματική και η θέαση πραγματικά ξεκούραστη.

Γενικά ο προτζέκτορας δεν παίζει με υπερβολές και "ψευτιές" στο χρώμα, έχει σωστό κορεσμό πράγμα που σε κάνει να αφήνεσαι στις κινηματογραφικές αρετές μιάς προσεγμένης παραγωγής DVD. Δυστυχώς ακόμα δεν έχω δει ολόκληρη ταινία σε HD, αλλά από τα διάφορα trailers του Quicktime καταλαβαίνω ότι η ανάγκη για γρήγορη μετάβαση ΠΟΛΛΩΝ τίτλων σε HD είναι άμεση.

Αυτό που έχει πολύ σημασία, περισσότερη ίσως από το τι προτζέκτορα τελικά θα πάρει κάποιος είναι η τοποθέτηση του και το περιβάλλον γύρω απ'αυτόν (για οθόνη δεν μιλάμε ακόμα, ο τοίχος μια χαρά είναι!) Γενικά μόνο σε απόλυτο σκοτάδι ευχαριστιέσαι εικόνα και άν μπορείς να έχεις ένα μαύρο ταβάνι και γύρω τοίχους είναι σαν να έχεις δώσει πολλά χιλιάρικα για προτζέκτορα. Οι ανακλάσεις του φωτός σκοτώνουν το contrast του προτζέκτορα.

Τέλος να πω ότι δεν μετάνιωσα καθόλου της αγορά ενός καλού καλωδίου. (HDMI) Η εικόνα απέκτησε καλύτερη υφή και χρώμα.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι είμαι ύπερ-ευχαριστημένος με τον Mitsu, είναι σωστός και μετρημένος, χωρίς υπερβολές και ψευτιές, αλλά με ανάγλυφη και κινηματογραφική εικόνα -πάντα μιλώντας για την κατηγορία των 1000 ευρώ-
Ήταν αυτό που έψαχνα!

Ciao!
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,831
Παλλήνη
Μπραβο Κωσταντινε! Πολυ ωραια παρουσιαση!
Συμφωνω απολυτα με την αναγκαιοτητα της περιποιησης του χωρου μας ωστε να εχει τις ελαχιστες δυνατες ανακλασεις με κερδος το υψηλοτερο ansi contrast.
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,968
Κωνσταντίνε μπράβο..... που μας βάζεις και άλλο πονοκέφαλο με τον 'Μιτσου'.
Έχω διαβάσει τα υπερθετικά σχόλια στο projector central, αλλά πέραν τούτου ουδέν, τουλάχιστον στην χώρα μας. Εσύ από που τον πήρες (Ελληνικό σαιτ ή ξένο), πόσο ακριβώς (εάν επιτρέπεται), με τι πλέυερ παίζεις, κλπ. κλπ.

Έκανες που έκανες την ζημιά σου (δυσκόλεψες την επικείμενη επιλογή μου) τουλάχιστον δώσε καμμία λεπτομέρεια .... :ernaehrung004:
 

Kwnstantinos

New member
14 December 2006
13
ευχαριστώ για τις απαντήσεις, προσθετοντας για το περιβόητο rainbow effect ότι μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις γίνεται αντιληπτό και συγκεκριμένα σε απότομες κινήσεις λευκών όγκων σε μαυρα φόντα, γενικά έχοντας δεί μέχρι τώρα δεκάδες dvd μόνο μία φορά και για μία στιγμή έγινε αντιληπτό, γενικά δεν ενοχλεί νομίζω, αλλα είναι και αυτό θέμα γούστου. Εμένα πλέον είναι πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες που βάζω.

Σχετικά με τα θέματα που θίξατε να πω αρχικά ότι τον αγόρασα από το ιντερνετικό μαγαζάκι www.12wam.de. Έιναι συνδεδεμένος με PC με καλώδιο SUPRA DVI-HDMI, τρέχει μόνιμα στα 1280x720, Βάση από ebay και οθόνη έναν άδειο τοίχο (σπασμένο λευκό) που σκεύτομαι να του κάνω ειδική βαφή (μπορεί να το αφήσω και έτσι). Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο setup, ίσως σε ένα πολύ καλό player να είναι ακόμη καλύτερο.

Συγκριτικά με άλλα μηχανήματα επιφυλλάσομαι να κάνω συγκρίσεις, πριν πάρω τον mitsu και σχετικά πρόσφατα είχα δει τον LG (αυτόν που τον κάνεις καδράκι μωρέ), τον epson tw700, τον hitatchi tx300 κ.α. αλλά οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες για αποκομηδή συμπερασμάτων. Νομίζω ότι με το review του projectorreview.com και περισσότερο με τα screengrabs (αν και πολύ κακή μέθοδος) έκλεινα προς τον mitsu. Μου φάνηκαν αρκετά σωστά χρωματικά και τονικά και τελικά έτσι είναι τα πράγματα!
Γενικά η mitsubishi δεν παίζει στις πρώτες μάρκες μπάλα αλλά αυτό για μένα είναι δεν έιναι απαραίτητα κακό. Διαστροφή? αν διέθετα 3-4 χιλιάρικα θα έπερνα τον Samsung SP-H710AE και όχι τα "1080άρια" που σπρώχνονται τρελά.

Και κατι κακό για τους προτζέκτορες γενικά: σε κάνουν ψυχωτικό σχετικά με το ποιο DVD είναι καλή παραγωγή σαν transfer, ποιο έχει κόκο film, κλπ.
Αυτο είναι πολύ κακό να γίνεται. Τα κριτήρια πρέπει να είναι άλλα...

Ciao!
 
Και κατι κακό για τους προτζέκτορες γενικά: σε κάνουν ψυχωτικό σχετικά με το ποιο DVD είναι καλή παραγωγή σαν transfer, ποιο έχει κόκο film, κλπ.
Αυτο είναι πολύ κακό να γίνεται. Τα κριτήρια πρέπει να είναι άλλα...

Ciao!

Eμένα μου λες?? Τελευταία φορά απολαυσα σωστά ταινία πριν πάρω την 32αρα μου.. στην οποια καθε 2 λεπτα εκανα σαν ψυχωτικος ρυθμισεις, ή καθομουν να χαιρομαι τις διαβαθμισεις του γκρι..:bang: :bang:

Φαντάσου όταν με το καλό πάρω προβολέα, πόσο ενοχλητικός θα είμαι για τους γύρω μου..:grandpa:
 
Last edited:

Exterminator

New member
10 December 2006
71
Καλορίζικος Κωνσταντίνε και καλές θεάσεις! Μπράβο για το ουσιαστικό review!
 
16 July 2006
7,499
HAMBURG
Καλοδουλεφτος καλες Θεασεις και Μεγεια !!!!!

γιατι οχι μυτσου ;;;;;;; και εγω ειχα μεγαλη περιεργεια να μας πει καποιος και για αλλες μαρκες εκτος των 3 4 που κυκλοφορουν εδω μεσα συχνα ..