Επέκταση RAM σε pc

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,034
Αθήνα
Παίδες ζητώ μια βοήθεια σχετικά με επέκταση RAM στο pc μου.
Αυτή τη στιγμή το μηχάνημα έχει RAM 16 Gb και θέλω να βάλω 8 Gb επιπλέον (2 x 4 Gb). Δεν είναι επιτακτική ανάγκη να το κάνω, απλώς επειδή ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο...

1. Προδιαγραφές
Τα υπάρχοντα δύο dimm είναι αυτά αλλά δεν είμαι σίγουρος τι πρέπει να κοιτάξω για αυτά που πρέπει να πάρω. Το SIW μου δίνει τις παρακάτω πληροφορίες για τις δικές μου.
RAM-3.jpg


Στο site της Asus (μητρική) υπάρχει μια λίστα με συμβατές μνήμες αλλά ψιλοχάθηκα...
Το να είναι ίδια μάρκα υποθέτω δεν έχει σημασία αλλά εκτός από το να είναι DDR3 και (προφανώς) 1333 MHz, πρέπει να κοιτάξω κάτι άλλο; Το CAS ίσως; Κάτι άλλο;

2. Τοποθέτηση
Απ'ότι βλέπω στο manual της μητρικής, συνίσταται η χρήση 1,2 ή 4 dimm, οπότε αφού έχω ήδη 2 των 8 Gb, πρέπει να αναζητήσω δύο dimm των 4 Gb. Τα υπάρχοντα dimm είναι τοποθετημένα στις θέσεις A2 και B2 οπότε υποθέτω ότι τα δύο των 4 Gb θα πάνε στις θέσεις A1 και B1.Το αντιλαμβάνομαι σωστά;

RAM-2.jpg

RAM.jpg






Ευχαριστώ!
 

Portioli

Supreme Member
3 June 2007
3,828
Dystopia
Είμαι σχεδόν σίγουρος οτί δεν χρειάζεσαι παραπάνω από 16GB, ήδη μου φαίνεται υπερβολή.
Αν θες οπωσδήποτε να πάρεις extra μνήμη πάρε ενα μονό kit των 8GB.
Επίσης παρατηρώ οτι μπορείς να ανεβάσεις τις υπάρχουσες μνήμες στα 1600Hz.
 

kostis22

AVClub Enthusiast
23 August 2007
750
Re: Απάντηση: Επέκταση RAM σε pc

Είμαι σχεδόν σίγουρος οτί δεν χρειάζεσαι παραπάνω από 16GB, ήδη μου φαίνεται υπερβολή.
Αν θες οπωσδήποτε να πάρεις extra μνήμη πάρε ενα μονό kit των 8GB.
Επίσης παρατηρώ οτι μπορείς να ανεβάσεις τις υπάρχουσες μνήμες στα 1600Hz.

Διαφωνώ. Eίναι λάθος να πάρει μία μόνο ακόμα μόνο μνήμη καθώς θα πάει περίπατο το dual channel, και επειδή βλέπω πως έχει μητρική ASUS με Z77 chipset είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα δημιουργεί προβλήματα η λύση με 3 dimmάκια (πχ τυχαία bootloop κλπ) Για αρχή ας ενεργοποιήσει το XMP PROFILE μέσα από τα BIOS για να ανέβουν οι συχνότητες στα 1600MHz και στη συνέχεια , αν θεωρεί πως του είναι απαραίτητη όντως η περισσότερη μνήμη τότε να ψάξει να βρει ίδια ντιμάκια ή την μπλε σειρά της Hyper-X ή εναλλακτικά ένα ζεύγος corsair vengeance που είναι από τις καλύτερες και εγγυημένες προτάσεις ddr3 στα 1600Mhz.
 

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
6,754
Athens
μια χαρά παίζει dual channel και με 3 DIMMs ( "flex mode" ), αλλά πιο ιδανικό τα 4 DIMMs ( εκτός και αν είσαι σε υψηλά mem clocks, όπου συνήθως χάνεις clocks με 4 DIMMs πάνω λόγω φόρτου στον mem controller ).
το θέμα είναι μην τύχει σε ζευγάρια μνημών που δεν κάθονται καλά μαζί ( και μετά μπλέκεις με SPD crossflashing ή με RMA και αλλαγές ) [ σιγά μην βρεί ίδιο κιτάκι στα ράφια ]
 

Ducksong

Supreme Member
11 July 2013
4,984
The Dutch Mountains
Θα πρότεινα να το ξανασκεφτείς...

Θες να δώσεις 50 για 2 μικρά σε χωρητικότητα dimms παρωχημένης τεχνολογίας..!!

Εχεις μια παλιά πλατφόρμα που αν παρουσιάσει βλάβη η μητρική (πιο συχνή βλάβη) θα ψάχνεις τι θα κάνεις τα εξαρτήματα. Τα 2x4GB δεν είναι πλέον αποδεκτή ποσότητα ram αυτονομα. Αντε να τα βάλεις σε κανα DIY NAS που και σε αυτά σιγά σιγά θεωρείται οριακό!!

Αν έχεις και άλλες πλατφόρμες που χρησιμοποιούν ddr3, τότε καλύτερα να βρείς μτχ kit των 16gb ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια χρήσιμης ζωής. Πολλές δε απο τις φθηνές μητρικες που είναι οι μόνες που βρίσκονται εύκολα, έχουν μόνο 2 slots.

Σύντομα θα γίνουν και αυτά όπως τα κιτ των 2x2gb που γεμίζεις τα 4 slots της μητρικής και δεν σε φτάνει η μνήμη.

Αν δεν έχεις άλλο ddr3 setup, θα πρότεινα να κάνεις υπομονή μέχρι την αναβάθμιση της πλατφόρμας σου, αν τελικά σε "τρώει" τοσο πολύ, πάρε ένα μτχ set
 

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,034
Αθήνα
Παίδες, σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας!

Στο σύστημα (i7-3770, 16 Gb RAM) έχω έναν SSD (με Win 7) και 4 μηχανικούς για αποθήκες. Επειδή θέλω να προσθέσω ακόμη έναν SSD για να βάλω Win 10 (χωρίς να καταργήσω αυτόν με τα Win 7) σκέφτηκα να βάλω και λίγη μνήμη ακόμη. Η αλήθεια είναι ότι τα 16 Gb που έχω τώρα είναι αρκετά για την χρήση που κάνω. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να επεκτείνω την μνήμη, το ιδανικό νομίζω θα ήταν να βρω ίδια dimm σαν αυτά που έχω αλλά δεν ξέρω αν είναι εύκολο. Αφού όμως δεν είναι ζωτικής σημασίας η επέκταση και για να μην ανοίγω δουλειές, μάλλον θα μείνω ως έχω. Ίσως ''παίξω'' με το XMP για να δω αν θα υπάρξει διαφορά. Μάλλον όμως θα μείνω στ'αυγά μου...:smile:
 

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
6,754
Athens
όσο και να παίξεις με την συχνότητα, τα timings και τις επιδόσεις της μνήμης, διαφορά ουσιαστική δεν θα δείς παρά μόνο και εκεί λίγη, σε εφαρμογές συμπίεσης δεδομένων ( π.χ. WinRAR, WinZIP, 7-zip ).
Στα υπόλοιπα ούτε στις μετρήσεις...
 

k.m.

Supreme Member
20 November 2007
3,315
Νέο Ηράκλειο
Τα win 7 να τα πετάξεις. Είναι εκτός υποστήριξης εδώ και καιρό. Ακομα και οι πρωτες εκδόσεις των 10 ειναι εκτός.

Μου έχει τύχει σε asus να πάρω μνημη 2*4 (διαφορετική απο τα 2*4 που ειχα ήδη), απο τις συμβατες της asus, και να μην περνάει στα 1333 με τίποτα το mem test, και αναγκάστηκα να τις ρίξω όλες σε ταχύτητα πιο κάτω.

Αν δεν τις χρειάζεσαι, δώσε αλλού τα λεφτά.