Επιλογή laptop?

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,239
Λοιπόν τελευταία σκέφτομαι αρκετά σοβαρά την αγορά ενός laptop και θα ήθελα τη βοήθειά σας. Καταρχήν ελπίζω να μην είμαι (πολύ) εκτός θέματος, εάν είναι έτσι ας μεταφερθεί το thread όπου κρίνετε κατάλληλο.

Σχετικά με το laptop: ακόμα δεν έχω κατασταλάξει καν για τι κατηγορία σκέφτομαι. Για να είμαι ειλικρινής για την ώρα πιο ελκυστικά μου φαίνονται τα laptop με 17άρες οθόνες, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά επειδή συνήθως συνοδεύονται και από καλύτερα χαρακτηριστικά hardware που αυτό μ' ενδιαφέρει κατά βάση (δηλ. αν είχαν το ίδιο hardware με 15άρες οθόνες δε θα με πείραζε). Ενδεικτικά δυο πρόχειρα παραδείγματα είναι τα συγκεκριμένα Sony Vaio και HP Pavilion. Περιληπτικά είναι laptop με 17άρες οθόνες, Intel Core 2 Duo επεξεργαστή και μνήμη 1 και 2 GB αντίστοιχα (αν κατέληγα σε laptop με 1GB μνήμη θα έπαιζε και αναβάθμιση σίγουρα). Επίσης bluetooth, NVidia GeForce 7600 κάρτα γραφικών, ψηφιακές εξόδους ήχου/εικόνας (σημαντικό για μένα) κτλ. Όχι ότι είναι δεσμευτικά αυτά τα χαρακτηριστικά, απλά για να σας δώσω να καταλάβετε ότι δεν πάω για κάτι πολύ μέτριο ή το απόλυτο value for money.

Τώρα, αυτά που θα'θελα να ρωτήσω είναι τα εξής:

α) Ποιές θεωρούνται καλές εταιρίες στο χώρο; Για να είμαι ειλικρινής με αγορά laptop δεν έχω ασχοληθεί καθόλου, οπότε δεν το'χω ψάξει ιδιαίτερα. Δε μ' ενδιαφέρει η super επαγγελματική πρόταση με εγγύηση επισκευής σε 1 ώρα (λέμε τώρα) αλλά ένα όσο γίνεται αξιόπιστο μηχάνημα με επίσης αξιόπιστη εγγύηση. Επίσης να μην αντιμετωπίσω παρατράγουδα που τα μαθαίνεις μόνο αφού αγοράσεις ένα laptop (πχ. από ιστορίες που έχω ακούσει, μια περίπτωση ήταν ότι το laptop μετά από κάποια ώρα ζεσταινόταν τόσο πολύ που δεν τολμούσες να το ακουμπήσεις στα πόδια σου). Άρα φαντάζομαι κάτι turbo-x, acer κτλ. τα αποκλείουμε (μπορεί και να κάνω λάθος βέβαια). Αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι μια εταιρία που (το κατά δύναμην πάντα) να θεωρείται αξιόπιστη στο χώρο. Ας πούμε για τις Sony, HP, Toshiba... τι γνώμη έχετε;

β) Δεύτερη ερώτηση είναι κατά πόσο το hardware ενός laptop θα μπορούσε να υποστηρίξει τη χρήση του ως HTPC. Προφανώς αυτό εξαρτάται απ' το hardware, αλλά μιλώντας με δεδομένα αυτά που ανέφερα παραπάνω θα είχε νόημα να σκεφτώ την αξιοποίησή του με τέτοιο τρόπο;

Α οικονομικά, εντάξει έχω κάποιο περιθώριο, αλλά όχι και απεριόριστο. Μέχρι τα 1800-2000 ευρώ ας πούμε.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
 

takeda

AVClub Enthusiast
31 August 2006
752
Αθήνα
μια γνώμη μόνο για να σε βοηθήσω να "ψαχτείς", χωρίς να ξέρω πολλά

αυτό:

Code:
Επεξεργαστής Intel® Core™2 Duo T5600 με υποστήριξη τεχνολογίας Enhanced Intel [B]SpeedStep[/B]®

ενώ ακούγεται τρομερό εμένα με έχει πληγώσει. Το δικό μου που είναι απλό Pentium M με SpeedStep μετά απο 2 χρόνια λειτουργίας όταν ανεβάζει συχνότητα λειτουργίας σφυρίζει σαν $$@#$%^# (μη πω τίποτα χειρότερο, μου έρχεται να το πετάξω). Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη 600MHz -> 1800 MHz που δεν μπορώ τις αυξομοιώσεις.. πως να το πω δεν το νιώθω συμπαγες

Βέβαια δεν υπάρχει λύση, απλά όποιος απο εδώ έχει SpeedStop ας καταθέσει τις απόψεις του.

Έχω ακούσει για laptops με panel 1080, μπορείς να κοιτάξεις μήπως και δεν είναι απαγορευτική η τιμή τους, διότι σε λίγο θα είναι μίνιμουμ αυτή η ανάλυση.

Για htpc σίγουρα μετράνε οι επιδόσεις, αλλά πρέπει οπωςδήποτε να έχει hdmi/dvi έξοδο και ψηφιακή έξοδο η κάρτα ήχου.

Επίσης η 17 οθόνη θα προσθέσει τεράστιο βάρος/ογκο σε σχέση με μια 15.4. Όσοι γνωστοί μου έχουν 17άρα, το έχουνε μετανιώσει, με βλέπουν να μεταφέρω το δικό μου που είναι 2 κιλά και σκάνε απο την ζήλια (15.4 Fujitsu-Siemens)

Όλα ζεστένονται και δεν μπορείς να κάνεις κάτι, ειδικά αμα τρέχουν πολύ ώρα στην μέγιστη συχνότητα (τα speedstep, τα άλλα ζεστένονται και σε idle mode). Όμως άμα δεν τρέχει στην μέγιστη, δεν ζεστένεται τόσο πολύ, πχ βλέπεις dvd, γράφεις word κλπ.
 

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,239
Κοίταξε να δεις, ψηφιακή έξοδο εικόνας/ήχου θέλω κι εγώ κι απ' ό,τι βλέπω παίζει κάτι τέτοιο (σε λίγο μεγαλύτερες κατηγορίες). Laptop με panel 1080 δεν έχω πολυκοιτάξει αλλά και αν υπάρχει η τιμή θα είναι απαγορευτική. Άλλωστε για 15άρα ή και 17άρα οθόνη δε νομίζω να έχει ιδιαίτερη σημασία τέτοια ανάλυση!

Τώρα για τη 17άρα... το θέμα είναι ότι το laptop το θέλω μεν για να μην έχω τον περιορισμό του desktop, από την άλλη όμως δεν πρόκειται για φάση που θα το παίρνω μαζί μου όπου πάω. Πιο πολύ μ' ενδιαφέρει να κινείται μεσ' το σπίτι και άντε να το πάρω και μαζί μου μια στις τόσες παρά να το κουβαλάω όπου σταθώ κι όπου βρεθώ. Από αυτή την άποψη σκέφτομαι για 17άρα οθόνη, αλλιώς συμφωνώ μαζί σου, εύκολη στη μετακίνηση δεν είναι. Από την άλλη και η 15άρα δε θα με πείραζε καθόλου, αλλά όπως γράφω και παραπάνω έχει το πρόβλημα ότι δε συνοδεύεται (τουλάχιστον στο λίγο που έχω κοιτάξει) απ' το hardware που πάει στα 17άρια.