Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

skysound

Supreme Member
28 January 2007
6,814
Θεσσαλονίκη
Δυστυχως δεν γινεται να μην δανεισεις.
Και αν δανεισεις η φθορα θα ειναι παντα μεσα στο παιχνιδι.
Επαφειεται στο φιλοτιμο του αλλου να σου επιστρεψει το εργαλειο
οπως το παρελαβε.
Ενα μονο δεν δανειζω, την Helix γιατι ειναι φετιχ
και την θελω μονο δικη μου.:ROFLMAO:
 
  • Like
Reactions: osatosa

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Στα ηλεκτρικα, η διαφορα ενος φτηνου εργαλειου και ενος ακριβου ειναι η αντοχη. Το φτηνο θα πρεπει να το χειριζεσαι με φροντιδα, το ακριβο και να το πετας (που λεει ο λογος) δεξια αριστερα δεν θα παθει τιποτα. Στην περιπτωση μου ο τεστερ ειναι ο πατερας μου, εαν ενα εργαλειο περασει απ τα χερια του τοτε ειναι αθανατο.
Για τις ηλεκτροκολλησεις εχουν γραφτει τα χιλια μυρια … λοιπον εαν καποιος δεν θα φτιαξει μεταλλικο κτηριο και δεν θα ραβει σασι και καραβια, αγοραζει μια inverter (με καλο κυκλο εργασιας) για την φορητοτητα και μονο. Για τον παγκο του εργαστηριου και μια 160αρα παλια χαλκου, που θα εχει σωστα καλωδια και εσωτερικα ειναι καθαρη, ειναι μια χαρα και υπεραρκετη.
Το να ψαχνουμε να βρουμε την ιδανικη inverter ειναι ατερμονο, γιατι πολυ απλα βγαινουν συνεχως νεα (διαφορετικες ετικετες) μοντελα που σε βαθος χρονου (πχ τριετια) κανεις δεν θα ειναι σε θεση να αξιολογησει και να συγκρινει μηχανηματα. Επιπλεον, για τις inverter, τεραστιος παραγοντας ειναι και η χρηση ... αλλο να την δουλευω εγω και αλλο ο πατερας μου.
 

osatosa

Supreme Member
28 March 2011
5,658
Πάτρα
Πριν πολλά πολλά χρόνια στο εργαστήριο ενός γείτονα πολύ καλού μάστορα που έφτιαχνε "παπάδες" μικρός τότε εγώ πάλευα με μια ψιλοκατασκευή και είχα κάτι δυσκολίες ...με κοίταζε και ψιλοχαμογέλαγε.
Του λέω εγώ "μάστορα το εργαλείο φταίει" Και τότε μου είπε:
"" Νικολάκη πρέπει να το λέει η περδικούλα σου και να πιάνουν τα χέρια σου γιατί και το καλύτερο σφυρί να σου δώσω...εσύ πάλι το δάχτυλο θα χτυπήσεις αντί για την πρόκα. "" :cool: :D
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Για όποιον ενδιαφέρεται επειδή σήμερα δοκίμασα το περυσινό πείραμα αναφέρω...

Ηλεκτρόδια αγορασμένα χύμα πέρυσι το καλοκαίρι, τα είχα αποθηκεύσει στο σακουλάκι που μου είχαν δώσει απο την μάντρα που τα αγόρασα και με μονωτική τα είχα κλείσει καλά. Δουλέψανε με το δεύτερο άγγιγμα χωρίς κανένα θέμα.

20210504_163532 - Copy_result.jpg
 

nickmanak

AVClub Enthusiast
10 January 2013
869
Β. Ελλαδα
Τι εγινε βρε παιδια με τα ηλεκτροδια 1,6mm που αγορασατε; Περιμενουμε εντυπωσεις και καμμια φωτό αν τα δοκιμασατε.
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Εγω εκανα μια ΠΟΛΥ προχειρη δοκιμη. Κανουν πολυ λεπτο κορδονακι. Στα 28Α που δοκιμασα, λιωνουν, αν και καλυτερα θελουν λιγο παραπανω. Καπου στα 35 φαινονται ok.
Χρειαζονται περισσοτερες δοκιμες, για να δωσω εικονα.
Το αλλο ΣΚ θα φτιαξουμε μια τραμπαλα σιδερενια στο χωριο (με μεγαλυτερα ηλεκτροδια, βεβαια), οποτε ισως μπορεσω να τα δοκιμασω λιγο περισσοτερο και αυτα.
Οι υπολοιποι δεν εχουν παραλαβει ακομα. Πιθανον να τα παρει ο Κωστης για ολους αυριο.
 
  • Like
Reactions: nickmanak

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Ε, καλα, περνας οποτε μπορεσεις.
Εγω θα τα αφησω (αν προλαβω να παω) και λογαριαζετε με τον.. ξενοδοχο :)
 
  • Like
Reactions: KOSSTV

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Απο ενα ματσο σκουριασμενα και πεταμενα δεξια αριστερα σιδερα, εφτιαξα ενα πολυ χρησιμο σταντ για να "τρεχουν" τα μακρια σιδερα που κοβω.
Χρησιμοποιησα ενα παρατημενο σταντ, ενα κομματι σωληνα (κιτρινη), μια αχρηστη βαση εξωτερικου προβολεα (λευκη), 2 ρουλεμαν, 2 πλαστικες σωληνες και ενα κομματι ντιζα.
Κολληθηκαν, τρυπηθηκαν, τριφτηκαν, ασταρωθηκαν, βαφτηκαν μπηκαν ταπες στα ποδια και ετοιμο.

Αυξομειωνεται το υψος και επιπλεον μπορεις να ρυθμισεις την κλιση του ραουλου εαν το εδαφος δεν ειναι παραλληλο με το τραπεζι του δισκοπριονου που κοβεις τα σιδερα.

σταντ 1.jpgσταντ 2.jpg


 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Σημερα ειχε 3 ωρες ηλεκτροκολληση.
Φτιαχνουμε μια τραμπαλα στο εξοχικο για τα μικρα.

Η κατασκευη ειναι απλη. Μια μεγαλη κοιλοδοκος, κανα 3αρια μετρα μηκος, 3mm παχος, 8-10cm τετραγωνο.

Απο κατω μπηκαν 6 γωνιές, σε ζευγαρια, ενα στο κεντρο και δυο σε αλλες θεσεις, για να πιανουν πανω στο οριζοντιο ξυλο της βασης, που ειναι ενα αρχαιο, ετοιμο σιδερενιο Π, πακτωμενο μεσα σε τσιμεντο στο εδαφος.

Επισης, αλλες 4 γωνίες στις ακριες, που πανω θα βιδωθουν τα ξυλινα καθισματα.

Απο κατω, δυο κομματια της δοκου, κομμενα υπο γωνια, θα κολληθουν στο κατω μερος, για βασεις που θα βρισκουν στο χωμα (και στο τελος θελω να βρω και να βαλω δυο σκληρα λαστιχα για τους κραδασμους).

Τελευταια κολληση, δυο σιδερενιες "ταπες", που θα κλεινουν τις δυο ακριες της δοκου, για να μην περναει υγρασια.

Ολες οι κολλησεις με την mini140, με διαφορα ηλεκτροδια, κυριως 2,0 και 2,5mm.
Τα fincordΜ πολυ καλα και με ωραιο "φινιρισμα". Μονο καποια αρχαια και ταλαιπωρημενα, που ειχε ο θειος, με παιδεψανε, γιατι δεν αναβαν με τιποτε.

Γενικα, το παρακανουμε πολυ στις κολλησεις (και τσιμπιες εφταναν, να μην πω οτι μπορουσαν να γινουν με βιδες ολες οι ενωσεις). Αλλα, περισσοτερο, το εκανα για εξασκηση και για την ευχαριστηση.

Ειδικα στην αρχη, τα εκανα λιγο ατζαμιδικα (φαινεται σε καποιες φωτο), απο ενα σημειο και μετα εβγαινε ομορφο κορδονακι, με τον βορακα να φευγει με ενα φυσημα.
Σε καποια σημεια που φαινονται ξεμπαρκες κολλησεις, ειναι γιατι ζεσταινα το ηλεκτροδιο εκει, για ευκολια στο αναμμα.

Τελος, κατι που με παιδεψε λιγο (για αυτο και οι ασχημες κολλησεις στην αρχη) ηταν το εξης:
Οι γωνιές (νομιζω 2mm) ελιωναν για πλακα, ακομα και στα 65-75A, σε σχεση με την κοιλοδοκο, που δεν επαιρνε χαμπαρι τιποτε, εως και τα 100Α. Προφανως και λογω παχους, αλλα πρεπει να εχει να κανει με το κραμμα, που πρεπει να ειναι κλασεις ανωτερο της δοκου. Ακομα και μια 6αρα μπετοβεργα που κολλησα σε καποιο σημειο (για κρικο που θα περναει αντικλεπτικη αλυσιδα), ελιωνε πολυ πριν την βαση-κοιλοδοκο.
Τελικα, προσαρμοσα την στρατηγικη, επιμενοντας πολυ περισσοτερο στην δοκο, περνωντας πιο γρηγορα και "απαλα" τις γωνιές και τοτε αρχισε να βγαινει το σωστο γαζι.

20210522_160132.jpg20210522_124539.jpg20210522_124521.jpg20210522_160010.jpg20210522_135215.jpg20210522_155759.jpg20210522_162134.jpg
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Παρατηρησα οτι ολες οι εσωτερικες κολλησεις στις γωνιες στο κεντρο της δοκου ειναι αγαρμπες. Γιατι δεν ξαναπερασες το ηλεκτροδιο για να στρωσουν?
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Κυριως γιατι βαριομουνα, αλλα και γιατι ειχα πολλες ακομα κολλησεις να κανω. Πρεπει να εκαψα καμια 40αρια ηλεκτροδια συνολο.
Αν δεν βαριεμαι αυριο, μπορει να τις ξαναπερασω.
Αλλα, η αληθεια ειναι οτι δεν υπαρχει λογος. Η στατικοτητα ειναι πολυ πολυ πιο πανω απο την απαραιτητη. Και με τσιμπιες απλες θα κραταγε ανετα.
 

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
11,869
Αθηνα
Πολυ καλο εγινε Αγγελε...το γαζι εξαιρετικο απο την εξω πλευρα...απο μεσα δεν ξερω τι παραπανω θα μπορουσε να γινει....να κολληθουν εστω και τυπικα επρεπε και ετσι εγινε...
Παντως απο την πολυ μικρη εμπειρα και απο οσα εχω κανει μαζι με τον πατερα μου παλιοτερα θεωρω οτι εχεις χαλασει υπερβολικα ηλεκτροδια....
Για αυτα που βλεπω 5-6 θα εφταναν...
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
τα 40 ηλεκτροδια ειναι υπερβολικα πολλα. Τα 10 θα ηταν καλα .... για οικονομια, την επομενη φορα χαμηλωσε αμπερ
 

mastroxalastis

Supreme Member
15 November 2018
3,827
Να 'σαι καλα, Κωστη.
Οχι, παιδια, τα 40 ηλεκτροδια δεν ειναι αυτα στις φωτο. Ειναι και αλλα πολλα, σε αυτην την κατασκευη (βασεις, ταπωματα κτλ) και σε αλλη.
 
  • Like
Reactions: lazarefa and KOSSTV

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,421
Βριλήσσια
Ωραια ιδεα η τραμπαλα με κοιλοδοκο!

Για τους κραδασμους, εννοεις να βαλεις κατι κατω απο τις δυο ακρες της κοιλοδοκου, εκει που παταει στο εδαφος, ετσι?
Αν δεν βρεις κατι να κολλησεις, σκεψου μηπως μπορεις αντιθετα να βαλεις κατι σταθερο στο εδαφος που θα απορροφα την κρουση. Κατι σαν λαστιχο αυτοκινητου -χοντρικα το λεω.
 
  • Like
Reactions: mastroxalastis