Ηχεία home cinema/hi-def audio

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Πάτρα
Kαλημέρα σε όλους!

Εδω και καιρό ψάχνω για ηχεία home cinema, από τα οποία όμως θέλω να ακούω και μουσική SACD/DVD-Audio(για δικάναλη μουσική είμαι καλυμένος ;) ). Σκέφτομαι να διατηρήσω τα 2 ηχεία που ηδη εχω ως front, τα MS 904,
και
1. να πάρω sub και μικρά satelites για πίσω και κεντρικό.
2. να μην πάρω sub, αλλά να πάρω δαπέδου για πίσω και κεντρικό. Σε αυτη την περίπτωση θα παιζω όλα τα ηχεια full range ωστε να παίξουν και μπάσα.

Η πρωτη ειναι η κλασική λύση, δεν ξέρω όμως αν μπορούν να παίξουν καλή μουσική τα μικρά satelites. Η δευτερη μου φαινεται καλύτερη για μουσική, αλλά θα είμαι εντάξει με τα μπάσα; Ο χώρος μου ειναι 3x3.50 περίπου, παίζει να έχω πρόβλημα λόγω στασίμων κυμάτων επειδή θα βγαίνει μπάσο από πολλές θέσεις του χώρου;

Το budget είναι γυρω στα 500. Any suggestions?
 

Sound Engineer

New member
17 January 2007
21
Να πάρεις οπωσδήποτε sub και όχι δαπέδου πίσω. Ο λόγος είναι ο εξής: στις ηχογραφήσεις σήμερα υπάρχουν χαμηλές συχνότητες που λίγα ηχεία δαπέδου μπορούν να αποδώσουν και κανένα απο αυτά δεν κοστίζει 500 ευρώ!
Ούτως ή άλλως, αν ορίσεις τα πίσω ηχεία ως small τότε το χαμηλό τους θα μεταφερθεί αυτόματα στο sub. Πάει αυτό.

Ένα αξιοπρεπές και μπάνικο ζευγάρι πίσω ηχείων θα σου κοστίσει περί τα 170 ευρώ (Wharfedale 8.1), άλλα 100 το κεντρικό (Wharfedale 8 Center - το έχω ένα χρόνο, παίζει σούπερ), και τέλος γύρω στα 270 ευρώ ένα sub (Yamaha YST-515 ή Wharfedale SW-150. Έχω παραγγείλει το δεύτερο, το περιμένω απο βδομάδα).

Ξεπεράσαμε το budget κατά 40 ευρώ, αλλά το σύστημα δεν θα σε ντροπιάσει ποτέ. Ίσα ίσα που όταν θα τους λες την τιμή θα είσαι υπερήφανος.

Ελπίζω τα παραπάνω να σε βοήθησαν
 

Sound Engineer

New member
17 January 2007
21
Ξέχασα να σου πω ότι ακούω επίσης SACD και DVD-Audio από δύο (φτηνά) near field ηχεία βάσης μπροστά με μικρό woofer 6,5 ιντσών, το κεντρικό που σου ανέφερα, πίσω ηχεία Mission 70 (πολύ μικρά αλλά τριανταφυλλένια με woofer 4,5 ιντσών) σε φτηνές βάσεις από ηλεκτρονικάδικο, universal DVD player Pioneer DV-696, και ενισχυτή Yamaha RX-V657. Δεν έχω χαμηλές (και φαντάσου ότι ο χώρος μου είναι κάτι περίπου 15 τετραγωνικά) γι' αυτό παράγγειλα το sub.

Τα στάσιμα κύματα που αναφέρεις είναι πολυσύνθετο θέμα και δεν έχει να κάνει με το από που έρχονται οι χαμηλές, αλλά με τις διαστάσεις του χώρου κατά πρώτον, το σχήμα του και τις ανακλάσεις κατά δεύτερον. Όλα φτιάχνουν εύκολα και φτηνά βάζοντας έπιπλα, χαλιά, πίνακες αλλά και bass traps, diffusors, κτλ, στα σημεία που πρέπει. Ποια είναι αυτά είναι ένα άλλο ζήτημα που θα σε απασχολήσει στο επόμενο στάδιο...
 

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Πάτρα
Ευχαριστώ! Tα 8.2 έχω ακούσει και έπαιζαν πολύ καλά στις μεσαίες, ασε που είχαν τεράστια εικόνα. Θέλω να δω και τα Crystal μια και έχω ακούσει ορισμένα από αυτά και ήταν αρκετά καλά.

Το θέμα με τα στάσιμα κύματα δεν θυμάμαι πού το είχα διαβάσει, αν έχεις αναφορές σχετικά μ' αυτο μ'ενδιαφέρουν. Πάντως ο χώρος και επιπλωμένος είναι και χαλί έχει...οπότε μάλλον δεν ανησυχω.