Ηχοδιαπερατές Οθόνες: Ευλογία ή κατάρα;

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,820
Παλλήνη


Πολλοί απο εμας ευχόμασταν να είχαμε μια ηχοδιαπερατή Οθόνη (Acoustically Transparent αλλως Microperf) στο Home Theater μας, προκειμενου να κρυψουμε τα μπροστά ηχεια πισω απο αυτην στην ιδανικη θεση και να μιμηθουμε οσο τον δυνατον πιο πιστά την κινηματογραφικη εμπειρία
Ομως ειναι μαλλον αγνωστο στον πολυ κοσμο, οτι η χρηση ΑΤ οθονών κρυβει σοβαρα μειονεκτήματα!
Καταρχήν, στο θεμα ήχου (το οποιο δεν μας ενδιαφερει τοσο στην κατηγορια αυτη), οι ειδικοι τονιζουν οτι δημιουργείται πρόβλημα στις υψηλες συχνότητες 10khz εως 20khz με αποτελεσμα να ειναι απαραιτητη η χρήση equalizer για να αποκατασταθεί (οχι παντως πληρως) το πρόβλημα....
Αλλα και στο θεμα της εικονας, με την ελευση των 1080 προβολεων δημιουργείται σοβαρο θεμα μειωσης της ευκρινειας της εικονας αφου τα πιξελ των προβολεων ειναι τοσο μικρα που μερος της ευκρινειας χάνεται μεσα στις τρυπουλες της ηχοδιαπερατης οθονης! Το πρόβλημα δεν ειναι τοσο εντονο με τους 720 προβολεις οι οποιοι διαθέτουν μεγαλυτερα πιξελ.Πχ σε μια οθονη 110" το πλατος του pixel ειναι περιπου .13" σε ενα 720p projector έναντι λιγοτερο απο .05" σε εναν 1080p projector. Συγκριτικα, η τρυπουλα σε Stewart THX microperf οθονη ειναι περίπου .02" ειναι λογικο μερος της λεπτομερειας του 1080p να χαθει.
605hookmeup.3.jpg

Παραδειγμα υφης ηχοδιαπερατής οθονης

Ο Joe Cane, ειναι της ιδιας γνωμης, μαλιστα, κατα την διαρκεια demos με χρηση 720p projectors προκειμενου να διξει την διαφορα μεταξύ των αλγόριθμων συμπιεσης VC-1 vs mpeg-2 τονιζει οτι "σε μια microperf οθονη κανεις δεν μπορει να δει την διαφορα μεταξυ VC-1 και Mpeg-2, αλλα σε μια κανονικη οθονη κανεις δεν μπορει να αγνοησει την διαφορα μεταξυ τους! ".

Αλλα προβλήματα που μπορει να προκυψουν απο την χρηση ΑΤ οθονων ειναι το Moire artifact (http://en.wikipedia.org/wiki/Moir%C3%A9_pattern) καθως και πτωση της φωτεινοτητας λογω του φωτος του προβολεα που χάνεται περνώντας μεσα απο τις τρυπες της οθονης.

Συμπερασμα; Μεγαλη προσοχη στην επιλογη ηχοδιαπερατης οθονης, ειδικά αν σκοπευετε να αγορασετε 1080 προβολεα, καθοτι η προσπαθεια επιλυσης καποιων προβλημάτων (ιδανικη θεση L,R,C, SW ηχειων πισω απο την οθονη) μπορει να δημιουργησει νεα προβλήματα (πτωση ευκρινειας, φωτεινοτητας, artifacts).
 

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,575
Παντως κι εγω δεν το θεωρω οτι ειναι η καλυτερη λυση.

Νομιζω οτι το αποτελεσμα που θα παρω βαζοντας το κεντρικο μου ακριβως απο κατω, θα ειναι τουλαχιστον πολυ καλο.
 

ΜΗΤΣ

Supreme Member
19 June 2006
3,418
Athens, Greece
Aπείρως ενδιαφέρον θέμα! Mπράβο! Eγώ το χρειαζόμουν αφού σε κάνα χρόνο μπορεί να είναι η μόνη μου λύση. Mάλλον θα πρέπει να βρώ κάποιο τρόπο τοποθέτησης του κεντρικού g@moto...
 

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,144
Bratislava
" προκειμενου να κρυψουμε τα μπροστά ηχεια πισω απο αυτην στην ιδανικη θεση και να μιμηθουμε οσο τον δυνατον πιο πιστά την κινηματογραφικη εμπειρία "

Για το κεντρικό έχω ακούσει κι εγώ ότι πρέπει να είναι πίσω από την οθόνη.

Αλλά και τα δεξί-αριστερό? Σε μια οθόνη 100"-120" δε θα είναι πολύ κοντινή η απόστασή τους?
Η σωστή θέση τους είναι στα άκρα της οθόνης (και πίσω από αυτήν) αν υποθέσουμε ότι και η θέση θέασης είναι στην σωστή απόσταση με βάση την προβαλλόμενη διάσταση?
 
Last edited:

ΜΗΤΣ

Supreme Member
19 June 2006
3,418
Athens, Greece
Aν η οθόνη είναι τεραστίων διαστάσεων τότε και τα κύρια θα πρέπει να είναι από πίσω. Eίναι θέμα μεγέθους οθόνης καθαρά και χώρου φυσικά, νομίζω. Πάντως εμένα επειδή θα πέφτει το πανί πάνω από μπαλκονόπορτα θα πρέπει να μπεί πίσω από το πανί και ψηλά ή σε τραπεζάκι με ροδάκια (ξενέρωμα) ή κάπως αλλιώς που δεν το έχω σκεφτεί ακόμη...Έχουμε ενδεικτικό κόστος μιας «τρυπητής» οθόνης 2,50 μέτρων widescreen μήπως?
 
17 June 2006
23,703
Αθήνα
Πάντως την screen research που είχα δει στην έκθεση με έναν barco σε dedicated room, δεν νομίζω να μου έλειπε φωτεινότητα. Βέβαια δεν είχα δίπλα μια κανονική για να δω πόση ήταν η διαφορά.

Πάντως κακά τα ψέματα. Οταν πρόκειται για dedicated καταστάσεις cinema μάλλον κάτι θα ξέρουν αυτοί που έχουν βγάλει αυτές τις οθόνες των χιλιάδων ευρώ. Και τα πρίμα λύνονται και η φωτεινότητες λύνονται. Απλά πρέπει να ξέρεις από πριν τι οθόνη θα πάρεις για να πάρεις και τον αντίστοιχο προβολέα με την αντίστοιχη φωτεινότητα. Αλλά εδώ που τα λέμε τώρα με τις ίριδες κλπ τους φέρνεις όπου θες. Οσο για τα ηχεία πιστεύω ότι απείρως θα έχεις καλύτερη αίσθηση με τα ηχεία από πίσω.

Προσέξτε: μιλάμε για σινεμά. Οχι το πως θα ακούγεται π.χ. σε δικάναλη ακρόαση. Εκεί ίσως θα χρειάζεται άλλος εξειδικευμένος χώρος.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,820
Παλλήνη
Τασο, το θεμα ηχου πιθανον λυνεται, το ιδιο και της φωτεινοτητας (αν παρεις φωτεινο προβολεα). Το πιο σημαντικο για μενα θεμα ομως μειωσης της αναλυτικοτητας με 1080 προβολεα παραμενει, εκτος και αν φτιαξουν ακομα πιο μικρες τρυπες στις ΑΤ οθονες..
 

ΜΗΤΣ

Supreme Member
19 June 2006
3,418
Athens, Greece
Δηλαδή αν βάλουμε ένα ηχείο πίσω από οθόνη που δεν είναι διαπεραστική τί απώλειες μπορεί να έχουμε? Tης τάξεως των % ας πούμε?
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,820
Παλλήνη
Βρε Μητς νομιζω καπου σου απαντησε ο Μπαμπης λεγοντας: Αν την ωρα που μιλας κλεισεις το στομα σου με το χερι, τι απωλειες θα εχει η φωνη σου?
 
17 June 2006
23,703
Αθήνα
Απάντηση: Re: Ηχοδιαπερατές Οθόνες: Ευλογία ή κατάρα;

MHTΣ said:
Δηλαδή αν βάλουμε ένα ηχείο πίσω από οθόνη που δεν είναι διαπεραστική τί απώλειες μπορεί να έχουμε? Tης τάξεως των % ας πούμε?

Οπως είσαι κρέμασε-ρίξε μπροστά από το ηχείο σου μια νάϋλον σακούλα και δες διαφορά από το άλλο ηχείο.
 

ΜΗΤΣ

Supreme Member
19 June 2006
3,418
Athens, Greece
Ωχ! Eυχαριστώ παιδιά. Πρέπει να βρώ λύση μου φαίνεται. Όταν θα φτάσω to the point θα ξαναμιλήσουμε. Φαντάζομαι ότι οι διαπεραστικές είναι πανακρίβου & απλησιάστου γωνία ε?
 

ΜΗΤΣ

Supreme Member
19 June 2006
3,418
Athens, Greece
Mετά την τηλεφωνική μας επικοινωνία Tάσο ξεχνάω τις διαπεραστικές και βάζω το μυαλό μου κάτω να βρώ λύση και μάλλον ήδη έχω αρχίσει να βρίσκω κάποιες εναλλακτικές. Σας ευχαριστώ όλους!