Η πορεία προς την απόλυτη home cinema εμπειρία.(Made in Apple)

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Η Apple τα τελευταία χρόνια άλλαξε ριζικά την πορεία της. Μέχρι την έλευση του πολυσυζητημένου gadget του 21ου αιώνα, το iPod, ήταν μια εταιρία που η κύρια ενασχόλησή της, ήταν καθαρά ας το πούμε, κομπιουτερίστικη. Σήμερα όμως οι υπολογιστές διαθέτουν εξελιγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, που τους καθιστούν ικανούς για πολύ περισσότερες και ψυχαγωγικές χρήσεις από αυτές της δεκαετίας του ’80 και του ‛90. Η Apple και ο Steve Jobs, αντιλήφθηκαν έγκαιρα αυτή την τάση και ανάγκη της αγοράς, καθώς και την δυνατότητα να εκμεταλευτούν τις τεχνολογίες της σημερινής εποχής στο έπακρο. Η δημιουργία του iTunes αρχικά σαν εφαρμογή διαχείρισης της μουσικής στον υπολογιστή μας και η σύλληψη της ιδέας του iPod, καθώς και η μετατροπή του iTunes αργότερα σε online μουσικό μαγαζί, ήταν μόνον η αρχή για την πορεία που είχε αποφασιστεί να χαράξει η εταιρία. Ο συνδυασμός iPod+iTunes και η μεγάλη αποδοχή τους από το καταναλωτικό κοινό, έδειξαν προς ποια κατευθυνση έπρεπε να κινηθούν και ποια μορφή έπρεπε να πάρουν τα μελλοντικά προϊόντα.

Ετσι λοιπόν η Apple παραμένει μια εταιρία που κατασκευάζει εργαλεία για τους επαγγελματίες (φωτογράφους, γραφίστες, μουσικούς κλπ.) αλλά δημιούργησε μια σειρά προϊόντων που απευθύνονται στο καταναλωτικό κοινό με multimedia interactive χαρακτηριστικά. Το iTunes Store εμπλουτίστηκε, με μουσικά βίντεο, tv shows, games και πρόσφατα κινηματογραφικές ταινίες. Από ένα απλό ιντερνετικό κατάστημα μουσικής μετατράπηκε σε ένα online κατάστημα με ολοκληρωμένο multimedia περιεχόμενο. Οι υπολογιστές της εμπλουτίστηκαν, ιδιαιτέρως μετά την μετάβαση στους επεξεργαστές intel, με multimedia & home cinema, χαρακτηριστικά, όπως ενσωματωμένες κάμερες, λογισμικό διαχείρισης φωτογραφιών, βιντεο, DVD και μουσικής από τον καναπέ με τηλεχειρισμό, ψηφιακές εξόδους ήχου, επεξεργαστές ικανούς να υποδεχθούν την HD εποχή κλπ. Επιπλέον σε πορεία κατασκευής βρίσκονται και φημολογούνται συσκευές (πχ. iTV) που θα φέρουν ακόμη πιο κοντά τους υπολογιστές στην home cinema εμπειρία και το σαλόνι μας. Επίσης η ασύρματη και εύκολη δικτύωση όλων αυτών των συσκευών έχει γίνει επιτακτική ανάγκη αφού η πληθώρα των συσκευών που απαιτούνται για την απόλυτη multimedia εμπειρία, αυξάνονται δραματικά . Και προς αυτη την κατευθυνση φαίνεται να κινείται η Apple.

Στην παραπάνω σκέψη συνηγορούν και οι κινήσεις του Steves Jobs, ειδικά με την συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο της Disney και την απόκτηση μεριδίου των μετοχών της. Η Apple είναι σαφές πως θέλει στο πλευρό της μια εταιρία της δυναμικότητας της Disney για να υποστηρίξει τις ιδέες που θέλουν να πραγματοποιήσουν σε περιεχόμενο. Επίσης η συνεργασία με την κορυφαία εταιρία κατασκευής επεξεργαστών, την intel, αποτελεί σημαντικό συνδετικό κρίκο, για την παροχή τεχνολογιών και επεξεργαστών, που να μπορούν να υποστηρίξουν τις επαναστατικές ιδέες των μηχανικών, στο κομμάτι hardware. Εκτιμώ πως δεν είναι πολύ μακριά εκείνη η χρονική στιγμή όπου καθισμένοι στον καναπέ του σαλονιού μας, θα μπορούμε να έχουμε στην διάθεσή μας, όποιας μορφής περιεχόμενο θέλουμε και μάλιστα άμεσα και ασύρματα με το πάτημα ενός κουμπιού. Η απόλυτη home cinema εμπειρία βρίσκεται προ των πυλών και δεν ξέρω αν θα οφείλεται αποκλειστικά στην εν λόγω εταιρία αλλά σίγουρα θα συμβάλει σημαντικά στην πραγματοποιήσή της. Το 2007 αναμένεται ένα πολύ θερμό έτος, και λόγω της υιοθέτησης του High Definition απο τον καταναλωτή αλλά και από την αναμενόμενη κυκλοφορία σημαντικών προϊόντων.
 
Αλήθεια, η οθόνη του iMac 24" που έχει ανάλυση 1920x1080, σημαίνει ότι θα μπορεί να προβάλλει σε full HD;

Απ' ότι βλέπω, η οθόνη έχει ανάλυση 1920 x 1200, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προβάλλει σε Full HD αλλά επίσης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση ο player να κάνει scaling.

Οπότε, μεγάλο ρόλο θα παίζουν οι ρουτίνες του mac για το scaling, μιας και - από όσο γνωρίζω - δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο του ffdshow να καθαρίσει.
 
Δεν παίζει ρόλο αν θα δέχεται σήμα progressive ή interlaced;

Όλες οι οθόνες υπολογιστή εδώ και πολλά χρόνια παίζουν μόνο σε progressive. Την μετατροπή την κάνει εσωτερικά ο υπολογιστής.
 
Επίσης, μιας και αναφερόμαστε στο θέμα των on-line media stores, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια την οποία κανένα μαγαζί δεν την "διαφημίζει": Κανένα από αυτά τα καταστήματα δεν πουλάει υλικό audio / video. Το νοικιάζουν!!

Εάν το κατάστημα αποφασίσει να κάνει κάποια αλλαγή στο licensing του, ο άμοιρος πελάτης του είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί, διαφορετικά το media δεν θα ανοίγει!

Εννοείτε ότι αν το κατάστημα κλείσει, το υλικό παύει να ανήκει στον αγοραστή!

Απλά, μερικές σκέψεις...