Λόγοι για προτίμηση εξοπλισμού Nikon

gmak13

Senior Member
30 September 2009
586
Έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι φωτογράφοι (Γάμοι,βαπτίσεις κλπ) χρησιμοποιούν στην πλειοψηφία τους Nikon εξοπλισμό και όχι Canon ή Sony.
έχω δίκιο η είναι λάθος η εντύπωση που έχω σχηματίσει;
Ποια τα πλεονεκτήματα των Nikon έναντι των άλλων συστημάτων;

Επίσης μάλλον οι περισσότεροι δουλεύουν crop σώματα και όχι full frame
 
Last edited:

NassosT

Supreme Member
17 June 2006
4,696
ΑΝ ισχύει κάτι τέτοιο (κυρίως έναντι της Canon), φαντάζομαι ότι ευθύνεται το CLS της Nikon, δηλαδή το ιδιαίτερα εξελιγμένο και πρακτικό σύστημά της για τη διαχείριση off-camera flash units, τα οποία σε τέτοιες εκδηλώσεις χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Αλλά και πάλι νομίζω ότι οι περισσότεροι χρησιμοποιούν radio triggers, οπότε χανεται το συγκεκριμένο πλεονέκτημα.
Άλλο λόγο δεν μπορώ να σκεφτώ. Επαναλαμβάνω ΑΝ ισχύει κάτι τέτοιο.
 

gmak13

Senior Member
30 September 2009
586
Η αλήθεια είναι ότι δεν έκανα και καμία στατιστική μελέτη , απλά έχω αρχίσει να παρατηρώ σε διάφορες εκδηλώσεις-μυστήρια, το εξοπλισμό τους, τον τελευταίο καιρό (κανα χρόνο) , αλλά μάλον το δείγμα θα είναι μικρό..
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Παλιότερα οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν CANON. Τώρα ΝΙΚΟΝ, αλλά και πάλι η διαφορά δεν είναι μεγάλη.

Τώρα το γιατί χρησιμοποιούν crop σώματα νομίζω ότι είναι προφανές. Είναι πιο φθηνά και χρειάζονται επίσης πιο φθηνούς φακούς.

Εκείνο που άρχισα να βλέπω πλέον (και με ζορίζει) είναι το ένας φωτογράφος με μια μηχανή και έναν φακό (πιο συχνά CANON 5D MKII /24-105 ). Αν πάθει κάτι η μηχανή στη διάρκεια του μυστηρίου;;;; Αν κολλήσει ο φακός ;;;;
 

racer

AVClub Addicted Member
2 February 2009
2,911
Rotterdam
Και εδώ πάντως η πλειοψηφία έχει Nikon. Από όσους γάμους/βαπτήσια πήγα πέρισυ, μόνο ένας είχε Olympus (..μια Ε-420 με τον 14-42..)
 

jhal

Senior Member
7 February 2007
566
Και εγώ στους περισσότερους γάμους-βαφτίσεις κλπ Nikon έχω δει. Μάλιστα απο τα μυστήρια που είδα και φωτογραφίες, αυτές που ξεχώριζαν ήταν με D700.Τυχαίο ??

Στη βάφτιση της κόρης μου ο φωτογράφος είχε 2 σώματα d700. Στο ένα είχε 24-70 και στο άλλο άλλαζε 70-200 αλλά και ένα fisheye.Όσοι είδαν φωτό μου είπαν ότι είναι ίσως οι καλύτερες που έχουν δει. Και το album τρελή εκτύπωση σε χαρτί Kodak.
Στο τελευταίο μυστήριο γάμος -βάφτιση (μαζί) που πήγα ο φωτογράφος είχε Canon παλιό μοντέλο και φλας πάνω στη μηχανή. Είχα περιέργεια τι φωτογραφίες θα δώσει. Όταν τις είδα έπαθα.Για πέταμα..(ντροπιάζει τους κανονάκηδες)
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Εκείνο που άρχισα να βλέπω πλέον (και με ζορίζει) είναι το ένας φωτογράφος με μια μηχανή και έναν φακό (πιο συχνά CANON 5D MKII /24-105 ). Αν πάθει κάτι η μηχανή στη διάρκεια του μυστηρίου;;;; Αν κολλήσει ο φακός ;;;;

Μπράβο, καλά τα λές!
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Εννοείται πως το βασικό πράγμα που σκέφτεται ο επαγγελματίας είναι το backup. Δεν νοείται να μην έχει εναλλακτική σε περίπτωση που του παρουσιαστεί μία βλάβη.
Επίσης βασική για τον επαγγελματία είναι και η υποστήριξη, σέρβις-επισκευή-αντικατάσταση.
Περίπου όλοι προτιμούν Canon ή Nikon γιατί μπορεί να βρουν εύκολα σώματα ή φακούς για τράμπα εάν κάτσει ανάγκη ή στραβή. Τώρα γιατί κάποιοι προτιμούν τη μια μάρκα ή την άλλη.... όπως έγραψα κι αλλού, είναι θέμα εάν τους αρέσει το κιτρινόμαυρο λουράκι ή το κιτρινοκόκκινο. Και η μεν και η δε έχουν σώματα χιλιοδοκιμασμένα και σκυλιά, και φακούς όσο αντέχει η τσέπη, ακόμη και τον επαγγελματιών.
Επίσης, η Canon έχει μερικούς τοπ, "εξωτικούς" φακούς, όπως ο 85/1,2 και ο 50/1,2, οι οποίοι είναι κατεξοχήν για χρήση σε εκδηλώσεις, κι έτσι χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό, αλλά περιέργως δεν βλέπω να τους προτιμούν οι ντόπιοι μας. Άρα ίσως η επιλογή συστήματος για τους εδώ φωτογράφους μυστηρίων δεν είναι θέμα έρευνας της αγοράς και δυνατοτήτων, αλλά του πώς έμαθαν.
 

jhal

Senior Member
7 February 2007
566
Re: Απάντηση: Λόγοι για προτίμηση εξοπλισμού Nikon

Τι εννοείς φλας πάνω στη μηχανή; Δεν είχε άλλο φωτισμό;

Είχε βάλει δυο φώτα ο άλλος για το βίντεο. Ο φωτογράφος είχε flash πάνω στη μηχανή και δυστυχώς το χρησιμοποίησε. Βέβαια επειδή έβγαλα και εγώ κάποιες φωτογραφίες πρέπει να ομολογήσω ότι οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Πολύ στενός χώρος, ο κόσμος γύρω γύρω δεν μπορούσες να κουνηθείς, σκιές έντονες κλπ.
Αλλά και στις υπόλοιπες φωτογραφίες που έβγαλε έξω και πιο άνετα, χάλια μαύρα. Οι περισσότερες έχουν αυτό το έντονο φως - καμμένο,στο κέντρο της φωτογραφίας και βινιέτα γύρω γύρω. Το νυφικό σε μια δυο το είδα κανονικά (θα έτυχε :laugh:) στις υπόλοιπες καμμένο και απο ροζ ήταν λευκό.
Απ'οσο ξέρω ζήτησε λίγα χρήματα αλλά ούτε αυτά δεν άξιζε.
 

kotsidisjohn

AVClub Addicted Member
26 April 2008
2,030
Θεσ/νικη
Δε νομιζω να ισχυει κατι τετοιο.
Να διαλεγουν για κατι συγκεκριμενο δηλαδη Νικον.

Τουλαχιστον προφανης λογος περαν του οικονομικου για DX σωματα δεν υπαρχει.

Ισα ισα εγινε μοδα τωρα τελευταια η 5d mk2.
 

TheGreatDalmuti

New member
27 January 2010
35
Ίσως είναι η συνεισφορά του φανταστικού service της Canon για το οποίο είχαν ακουστεί αρκετά. Όταν είσαι επαγγελματίας το κοιτάς αυτό...
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Πάντως τα ειδησεογραφικά πρακτορεία (τα ελληνικά) συνεχίζουν και δουλεύουν με CANON. Η προσφορά σε τηλεφακούς και υπερτηλεφακούς της CANON είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τους ΝΙΚΟΝ.
 

dimkasta

AVClub Addicted Member
14 November 2006
2,246
Γνώμη μου ότι οι φακοί πάνω κάτω είναι ίδιας ποιότητας μεταξύ νικον/κάνον, με την κάνον να έχει ένα προβάδισμα στους μεγάλους τηλεφακούς (που όμως δεν αφορούν τα μυστήρια). Τη μεγάλη διαφορά στα μυστήρια έκανε πιστεύω η D700 που έδωσε τεράστια ποιότητα σε τεράστια ISO και στη μισή τιμή.
Τωρα το ότι βλέπουμε φωτογράφους χωρίς backup ή χωρίς σωστά φώτα και τραγικές φωτογραφίες, είναι τρανταχτό παράδειγμα ότι τον πελάτη ενδιαφέρει πρώτα η τιμή και μετά η ποιότητα, γεγονός που ενισχύεται και από την είσοδο πολλών ημιερασιτεχνών ή αρπακολατζήδων επαγγελματιών στον κλάδο.
Από κει και πέρα, οι φωτορεπόρτερ προτιμούν χαλαρά ακόμα canon για το φοβερό burst mode που τους αφήνει να παίρνουν άπειρα κάδρα πολύ γρήγορα και να διαλέγουν το καλύτερο, χωρίς να ανησυχούν για κλειστά μάτια, περίεργες στάσεις ή μήπως χάσουν τη στιγμή.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Δεν νομίζω να είναι οι φακοί ο λόγος να διαλέξει κάποιος επαγγελματίας μεταξύ Canon και Nikon. Ίσως είναι λόγος να μην διαλέξει Sony, λ.χ., αλλά και Canon και Nikon έχουν πλήρη γκάμα πολύ καλών επαγγελματικών φακών. Τις απόλυτες επιδόσεις σε φακούς (και πάλι, μόνο σε θέματα ανάλυσης λες και δεν υπάρχουν άλλες παράμετροι επίδοσης φακών) τις ψειρίζουμε περισσότερο οι ερασιτέχνες. Νομίζετε θα μπει στη διαδικασία ο επαγγελματίας να σκεφτεί εάν ο 24-70 της Νίκον είναι καλύτερος του 24-70 της Κάνον ή θα πανηγυρίσει όταν βγάλει η Κάνον επιτέλους τον αντικαταστάτη του, λες και το τρέχον μοντέλο δεν τον καλύπτει;
 

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,145
Bratislava
Σε μενα ειχε πει καποιος οτι οσοι επαγγελματιες εχουν και καλλιτεχνικες ανησυχιες, περνουν νικον γιατι η εταιρεια ειναι αγνη και βγαζει μονο φωτογραφικα.... αντιθετα οι κανον εχουν εκτυπωτες, βιντεοκαμερες, ψυγεια. κινητα, κουζινες κτλ και ειναι κιτς...:afro: