Μόλις παρέλαβα... X-Rite ColorChecker Passport

NassosT

Supreme Member
17 June 2006
4,696
Από χθες έχω στα χέρια μου το ΕΡΓΑΛΕΙΟ της X-Rite.

x-rite-colorchecker-passport.jpg


Για αρχή παραθέτω μερικά links ως τροφή για σκέψη και συζήτηση.

Luminous Landscape Review

Northlight-images.co.uk Review


Περισσότερα από μένα το Σαββατοκύριακο... Διαφωτιστική θα είναι οπωσδήποτε η συμβολή του Diol (οι επανειλημμένες αναφορές του οποίου άλλωστε με έπεισαν να προβώ στην αγορά του ColorChecker).
 

NassosT

Supreme Member
17 June 2006
4,696
Ενα video-tutorial για τον τρόπο δημιουργίας χρωματικών προφίλ για τη μηχανή μας και στο τέλος του δείγμα του πώς επηρεάζει τις φωτογραφίες.


Εντελώς πρόχειρα, δοκίμασα χθες λήψεις του colorchecker στις ίδιες φωτιστικές συνθήκες με όλους τους φακούς μου (σε διάστημα 10 λεπτών λήψεις για 7 φακούς). Οι διαφορές από φακό σε φακό και κοιτώντας μόνο τις φωτογραφίες είναι από αόρατες εως ελάχιστα ορατές. Κοιτώντας όμως τα ιστογράμματα, κάθε φακός έχει εμφανώς διαφορετική συμπεριφορά.
Σύντομα θα ανεβάσω σχετικά δείγματα, αφού κάνω το τεστ πιο σοβαρά, με καλύτερο έλεγχο των φωτιστικών συνθηκών.
 

NassosT

Supreme Member
17 June 2006
4,696
Καλορίζικο, περιμένουμε εντυπώσεις.

Κι εγώ περιμένω να βρω χρόνο, αλλά ήδη αναθεωρώ το bold!

Οι διαφορές από φακό σε φακό και κοιτώντας μόνο τις φωτογραφίες είναι από αόρατες εως ελάχιστα ορατές. Κοιτώντας όμως τα ιστογράμματα, κάθε φακός έχει εμφανώς διαφορετική συμπεριφορά.

Πιο προσεγμένο τεστ, σε όσο το δυνατόν ίδιο κάδρο για εστιακά μήκη από 16mm (Tokina 11-16) έως 105mm (Micro Nikkor 105 VR) δε δείχνει παρά απειροελάχιστη διαφορά από φακό σε φακό στο ιστόγραμμα, και αυτή μάλλον οφείλεται σε διαφοροποίηση του περιβάλλοντος φωτισμού (το τεστ έγινε πρωινή ώρα με ηλιοφάνεια αλλά σε σκιερό μέρος). Σε απολύτως ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού, πιθανότατα οι φακοί μου δε θα παρουσιάζουν καμμία διαφορά.
 

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,145
Bratislava
Καλοριζικο το εργαλειο... ποσο κοστιζει?

Πρεπει να κανει καλη δουλεια στο WB, αν και εχω την εντυπωση, οτι μπορεις να βρεις σχετικα ευκολα ουδετερο σημειο καπου στη φωτογραφια, στο 70% των ληψεων και να ορισεις ουδετερο WB (με λιγη βοηθεια και στο φωτοσοπ).
Ωστοσο για μαζικη επεξεργασια φωτογραφιων, σε σταθερες φωτιστικες συνθηκες, ειναι ανεκτιμητο για την ευκολια, γρηγοραδα και ακριβεια που προσφερει...


Για τα χρωματα και τα προφιλ τωρα... αν καταλαβα καλα Νασο, το cd εχει δικα του δεδομενα καταχωρημενα και αναλογως των μετρησεων που περνει απο τα εγχρωμα κουτακια κατα το εξπορτ, δημιουργει και το αναλογο και αντιστοιχο, δεδομενων των φωτιστικων συνθηκων χρωματικο προφιλ, για να εχεις ακριβες χρωμα... τα λεω σωστα?



Με τους φακους σου τι ψαχνεις? Αν αποδιδουν με τον ιδιο τροπο τα χρωματα?
Δεν θα το δεις ευκολα απο το ιστογραμμα, αλλα απο τα color sampler... και εκει ομως θελει λιγη προσοχη, ωστε να μαρκαρεις -σχεδον- σε επιπεδο πιξελ, το ιδιο σημειο... με λιγη προσοχη, γινεται... (πριν κανεις ομως εξπορτ τα αρχεια και παρουν ιδιο χρωματικο προφιλ, και WB καλυτερα κατι σε custom να εχεις για να μην επηρεαζει)...