Πάγκος για- Δισκοπρίονο-Ρούτερ-(κατασκευή)

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,776
Νίκο, ωραία πατέντα και ωραία παρουσίαση.
Είχα φτιάξει κάτι παρόμοιο με κόντρα πλακέ, αλλά τα δόντια σπάσανε αρκετά γρήγορα - ελπίζω με το συγκεκριμένο ξύλο που έβαλες να κρατήσουν περισσότερο. Στο youtube έχει παρόμοιες κατασκευές που αντί για ξύλο το φτιάχνυν με "σανίδα" PVC - έχε το στα υπόψη αν προκύψει ανάγκη για αναβάθμιση.
 

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,467
Να συνεχίσω σήμερα με μερικά εξαρτηματάκια που κατασκευάστηκαν για να κάνουν πιο εύκολες και ασφαλείς τις εργασίες στον πάγκο.
Και αναφέρομαι στα Featherboards.
........-

Εξαιρετική δουλειά και λεπτομερής παρουσίαση! Ευχαριστούμε :) :worshippy:

Πολύ χρήσιμα μοιάζουν τα featherboards.
Ειδικά στο router που λόγω της απειρίας μου" κλωτσάνε" συχνά τα ξύλα, πιστεύω πως θα με βοηθήσει.
Δεν έχω παγκοπριονο να το φτιάξω (αλλά και να είχα δε νομίζω πως θα μπορούσα να το φτιάξω :flipout: ). Θα παραγγείλω ένα έτοιμο πλαστικό.

Όταν το χρησιμοποιήσεις για λίγο διάστημα θα μας πεις αν τελικά σε βόλεψε.
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,776
Μετά από πολυυυυυύ καιρό επιτέλους είπα να βάλω μπροστά και τον δικό μου πάγκο. Στόχος είναι σε έναν ενιαίο πάγκο 75Χ170εκ να μπούνε τρία εργαλεία: παγκοπρίονο, ρούτερ και σέγα, ενώ ο πάγκος να είναι και γενικής χρήσης για ελαφριές δουλειές (όχι κοπανήματα).
Το σχέδιο που κατέληξα είναι αυτό:
Πλαίσιο από στρατζαριστό 20Χ40χιλ , με πάχος 1,5χιλ (νομίζω). Το πλαίσιο αναγκαστικά βγαίνει με κενά, ένα μπροστά για να χωρέσει το παγκοπρίονο και δύο πίσω για να χωρέσει η ράγα του φράκτη από το παγκοπρίονο.
A1.jpg

Πόδια από δοκάρι 7Χ7εκ και τραβέρσες από διάφορα δοκάρια 4Χ7 και 4Χ5 που έχω στοκ.
A2.jpg

Τέλος, επιφάνεια από κόντρα πλακέ με φιλμ (μπετοφιλμ), 21χιλ, που θα βιδωθεί πάνω στο στρατζαριστό. Η επέκταση στο πίσω μέρος του πάγκου θα είναι με μεντεσέδες ώστε όταν κλείνει να μην πιάνει χώρο ο πάγκος.
A4.jpg

Εννοείται θα μπουν ντουλάπια και συρτάρια- δεν τα έχω σχεδιάσει ακόμα. Έχω παραλάβει κάποιες ράγες, βαγόνια κλπ αλλά ακόμα περιμένω 2-3 πράγματα και θα κάνω μια παρουσίαση για όλα μαζί. Επίσης, σήμερα παρέλαβα και τα δύο μεταλικά πλαίσια για τον πάγκο και την επέκταση (παραγγελία σε αλουμινά της περιοχής). Όπως το περίμενα δεν είναι και τελείως επίπεδα: κάποια σίδερα κολλήθηκαν λίγο πιο χαμηλά - πιστεύω ότι με λίγα λεπτά φύλλαράκια λαμαρίνας/πλαστικού στα χαμηλά σημεία θα είναι οκ. Προς το παρόν το μεγάλο πλαίσιο θα μείνει όπως είναι και τα κομμάτια που πρέπει να φύγουν (τα "κενά" που είπα στην αρχή) θα τα κόψω αφού τοποθετηθεί πάνω στα πόδια του πάγκου.
20210522_125245.jpg

Να πω εδώ ότι η επιλογή για μεταλλικό πλαίσιο που πάνω του θα βιδωθεί η επιφάνεια, έγινε επειδή με τον ίδιο τρόπο είχα φτιάξει και τον προηγούμενο πάγκο και μου βγήκε ικανοποιητικά επίπεδος. Η επιλογή για ξύλινα πόδια έγινε επειδή δεν το έχω με τα σίδερα και η επιλογή για κόντρα πλακέ επιφάνεια επειδή χρειάζονται πολλές τρύπες/αυλάκια για ράγες κλπ, που θα μου ήταν δύσκολο να τα βγάλω σε μια επιφάνεια από άλλο υλικό.
Θα ενημερώσω για την πρόοδο (θα είναι αργή) για όποιον φίλο ενδιαφέρεται να πάρει ιδέες.
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,431
Βριλήσσια
Mπραβο Δημητρη ωραιο, μελετημενο και ενδιαφερον προτζεκτ!!

Μου αρεσει η πτυσσομενη επεκταση, πολυ χρησιμη και βολικη προσθηκη στον παγκο. (y)
 

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
11,892
Αθηνα
Μπραβο Δημητρη...!!!
Πολυ καλη η σκεψη υλοποιησης...!!!
Η επεκταση με πτυσομενο παγκο εξισου πολυ καλη...σιγουρα θα σου χρειαστει.....!!!
Απλως θα θελει σιγουρα ενισχυμενους μεντεσεδες για το ενδεχομενο μελλοντικων εργασιων με εξτρα βαρος....
Καλη συνεχεια στο project που φανταζομαι θα επαναπροσαρμοζεται βημα-βημα καθως με την παραδο του εργου θα βγαινουν και νεες απαιτησεις.....
Καλα τελειωματα...!!!
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,776
Ευχαριστώ παιδιά. Με την επέκταση ελπίζω να μπορώ να κόψω/περάσω στο ρούτερ κομμάτια μέχρι 2 μέτρα μήκος. Για όποιον έχει επίπεδο πάτωμα υπάρχει η ευκολότερη λύση ενός βοηθητικού πάγκου- Εμένα δυστυχώς το πάτωμα είναι στραβό. Υπάρχει και η λύση του ρόλερ αλλά δεν βολεύει για δουλειές με πάνελ.
Δεν ξέρω κατά πόσο θα βολέψει η επέκταση. Την έβαλα τώρα μόνο επειδή μου φαίνεται ευκολότερο να φτιαχτεί μαζί με τον πάγκο παρά να μπει στο τέλος.
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Ωραιο project, μπραβο Δημητρη

εχεις υπολογισει περιεργες συνδεσεις στα καθετα δοκαρια με το μεταλλικο πλαισιο, θα παιδευτεις χωρις λογο.
θα σου ελεγα να φυγεις τελειως απο τον φρακτη του dewalt και να φτιαξεις ενα δικο σου με μεγαλυτερη διαδρομη, με την τοποθετηση μιας λαμας ή δοκου παραλληλη με το μεταλλικο πλαισιο
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,776
To ξέρω Θανάση, βγήκε λίγο πολύπλοκο το σχέδιο. Την πατέντα με την μακρόστενη τρύπα για να περνάει ο φράκτης του dewalt την αντέγραψα από το youtube., τo μεταλικό πλαίσιο ήταν δική μου σκέψη, αλλά και τα δύο μαζί θέλουν περίεργες συνδέσεις για να ταιριάξουν. Ο φράκτης είναι πολύ βολικός γιατί πάει πακέτο με τον γραναζωτό μηχανισμό για ρύθμιση μήκους, με τον μηχανισμό κλειδώματος και την μεζούρα - είναι κρίμα να τα βάλεις στην άκρη.
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,776
Βάζω ένα μίνι φωτορεπορτάζ από την εξέλιξη του πάγκου.

Πρώτα, έγιναν με το κολωνάτο οι διαμπερείς τρύπες στο μεταλλικό πλαίσιο, ανά 30 περίπου εκατοστά. Από αυτές θα περάσουν οι ξυλόβιδες που θα στερεώνουν την επιφάνεια πάνω στο πλαίσιο.
01.jpg

Για τις τραβέρσες έβαλα κάτι δοκάρια 45Χ70mm, που είχα. Επειδή ήταν αρκετά στραβά τα πέρασα με πατέντα στο παγκοπρίονο, βιδωμένα σε ένα ίσιο κ/π, για να έχουν την μια πλευρά ίσια. Μετά γύρισμα 180 μοίρες και με την ίσια πλευρά να ακουμπάει στο φράκτη, κόπηκε ίσια και η απέναντι πλευρά. Τον ρόλο του (μακρύ) φράκτη πήρε ένα 2μετρο αλφάδι, ενώ μπήκαν για βοήθεια και οι δύο πάγκοι του λιντλ - ένας μπροστά και ένας πίσω στο τέλος της διαδρομής.
02.jpg

Τα πόδια που είναι από σύνθετο 10Χ10εκ κόπηκαν στο μαγαζί που τα πήρα. Ως συνήθως ο εργάτης τα έκοψε στο περίπου, οπότε αναγκάστηκα να τα ισιώσω κάπως στο παγκοπρίονο και επειδή δεν έχει ύψος κοπής 10εκ τα τελείωσα με το τριβείο πιάνοντάς τα όλα μαζί με σφιγκτήρα.
04.jpg

Οι διάφοροι μόρσοι αρχικά οριοθετήκαν με το σλεντ στο παγκοπρίονο...
05.jpg

...και στη συνέχεια ολοκληρώθηκαν με διαδοχικά περάσματα πάλι στο παγκοπρίονο...
06.jpg

...ενώ οι τρύπες που θα μπουν οι μόρσοι ανοίχτηκαν πρώτα με το κολωνάτο και έγιναν τετράγωνες με το σκαρπέλο.
07.jpg

Εδώ ένα dry-fit για έλεγχο ότι όλα κουμπώνουν σωστά. Οι μεντεσέδες στην βάση των ποδιών προορίζονται για να μπουν ροδάκια που θα ανεβοκατεβαίνουν. Το βίντεο από όπου έκλεψα την ιδέα το βάζω στο τέλος - από καμιά δεκαριά βίντεο που παίζουν σχετικά με το θέμα ήταν η πιο απλή λύση.
08.jpg

Εδώ μπήκαν γαλλικοί μεντεσέδες για να ανοιγοκλείνει οι επέκταση του πάγκου - γαλλικοί για να μπορεί να αφαιρείται εύκολα αλλιώς ο πάγκος δεν χωράει να βγει από την πόρτα του εργαστηρίου. Οι εφαρμογή έγινε με βίδες για παξιμάδι και άνοιγμα σπειρώματος στο πλαίσιο.
09.jpg

Στην συνέχεια έγιναν τα ρυθμιζόμενα ποδαράκια με βίδες Μ10 Χ 100 και κομμάτια κόντρα πλακέ 24mm που διαμορφώθηκαν με forstner τρυπάνι και ποτηροτρύπανο. Θα μπουν σε φωλιές (μούφες ξύλου) 10 χιλιοστών.
10.jpg

11.jpg
 
Last edited by a moderator:

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,776
Και εδώ το δέσιμο του πάγκου (μονταρίστηκε ανάποδα) με ξυλόκολλα σε συνδυασμό με ξυλόβιδες. Όταν στεγνώσει η κόλα θα πιαστεί και το μεταλικό πλαίσιο πάνω στο σκελετό με βίδες/παξιμάδια.
12.jpg

Το βίνετο του συναδέλφου με τα ροδάκια που ανεβοκατεβαίνουν.

Αυτά για σήμερα...
 

KTM950

AVClub Addicted Member
23 January 2014
1,668
Καλημέρα. Ωραία, πολύ ωραία το πας κράτα μας ενήμερους, με φωτογραφικό ρεπορτάζ.... :p
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,776
Ευχαριστώ παιδιά. Ότι κομμάτι τελειώνω θα το ανεβάζω.
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,776
Τα διάφορα ηλεκτρονικά είχα σκοπό να τα αφήσω για το τέλος, αλλά στην πορεία βλέπω ότι είναι δύσκολο να δουλέψεις με την επιφάνεια του πάγκου τοποθετημένη.
Οπότε εδώ θα ήθελα λίγο την βοήθειά σας, αν έχει κάποιος άποψη.
Όπως το έχω στο μυαλό μου, το παγκοπρίονο και το ρούτερ θα ανοιγοκλείνουν από τους διακόπτες τους (η πρόσβαση είναι εύκολη), απλά πρέπει να μπει ένας διακόπτης ασφαλείας/panic button (αυτοί με το κουμπί-μανιτάρι) που να κλείνει την παροχή ρεύματος σε όλα τα εργαλεία. Επιπλέον, θα ήθελα να βάλω και ένανδιακόπτη 2 θέσεων, στην μία θέση να έρχεται το ρεύμα από την μπρίζα της σκούπας και στην άλλη θέση να έρχεται από την μπρίζα του τοίχου. Αυτό για να μπορείς να διαλέξεις αν θα δουλέψει και η σκούπα μαζί με το όποιο εργαλείο.
Εκεί που κόλλησα είναι ότι τα αμπέρ του παγκοπρίονου είναι πολλά (2000watt άρα ~8 αμπέρ). Οι συνηθισμένοι διακόπτες που βρίσκω είναι για πιο λίγα αμπέρ. Πχ μανιτάρι και περιστροφικός, γράφουν 10Α στην περιγραφή αλλά στις προδιαγραφές γράφουν ότι είναι για μέχρι 3Α στα 240V - πάνω κάτω αυτά που βρίσκω είναι παρόμοιων προδιαγραφών.
Σε έναν Καυκά που ρώτησα μου είπαν ότι το σωστό (και πιο οικονομικό) είναι ρελέ για να ανοιγοκλείνουν τα μηχανήματα και οι διακόπτες να έχουν χαμηλό ρεύμα μόνο για τον οπλισμό του ρελέ. Αλλιώς πηγαίνω σε βιομηχανικούς διακόπτες που είναι αρκετά ακριβότεροι.
Οπότε να αρχίσω να ψάχνομαι για ρελέ; Πάντως από τις διάφορες ιδιοκατασκευές στο AVclub και στο youtube δεν έχω πετύχει κάτι αντίστοιχο. Θα βάλω και ένα διάγραμμα το απόγευμα για το πως θα είναι η διάταξη των εργαλείων, μήπως και υπάρχει καμιά ένσταση.
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Εγω δεν εχω μπλεξει με διακοπτες
Εχω βαλει: καλωδιο απο πριζα, διακοπτη μανιταρι, και κατω απο τον παγκο 2πριζες.
Στη μια πριζα εχω μονιμα τη σκουπα και στην αλλη ειτε βαζω το δισκοπριονο ειτε το ρουτερ, με τους διακοπτες των εργαλειων μανδαλωμενους στο ΟΝ
 

dk31

AVClub Addicted Member
29 November 2016
2,776
Ο διακόπτης μανιτάρι κόβει απευθείας το ρεύμα έτσι; Σηκώνει τα αμπέρ του δισκοπρίονου;

Εμένα η σκούπα είναι πίσω από τον πάγκο, οπότε έχει μια μανούρα να κάνεις τον γύρω του πάγκου, να σκύψεις και να κουμπώνεις/ξεκουμπώνεις μπρίζες. Αρκετές φορές η σκούπα δουλεύει χωρίς λόγο, επειδή έχω βαρεθεί να κάνω τον κύκλο και να αλλάξω τα καλώδια.
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Το μανιταρι μου δινει απευθειας ρευμα στο δισκοπριονο (1300W) ή ρουτερ με soft start και στην σκουπα. Tα μανιταρια (συνηθως) ξεκινουν κοντα στα 10Α
Το προβλημα δεν ειναι τοσο ωστε να τα "σηκωνει" κατα τη λειτουργια (δισκο σκουπα), οσο το στιγμιαιο ρευμα στην εναρξη. Δηλαδη θα δουλεψουν και τα 2 εαν ο δισκος εχει soft start. Εαν δεν εχει soft start υπαρχει προβλημα, δηλαδη εαν η πριζα σου εχει 10αρα ασφαλεια δεν θα ξεκινησουν και τα 2 εργαλεια μαζι . Ομοιως, με τον καιρο, θα εχουν προβλημα και οι επαφες του 10Α μανιταριου.