Ποιος ο κατάλληλος ενισχυτής και ηχεία για το χώρο μου?

Legionnaire

Established Member
28 November 2009
165
ηχειο δαπεδου εννοείς πχ. το Heco Victa 500 σωστά? έστω άντε να το παλέψω κ αυτό.... :) Πάμε απ την αρχή, συγνώμη ρε παιδιά αλλά ψάχνομαι και γω...

Τι θα μπορούσα να ταιριάξω με τους παραπάνω ενισχυτές για το χώρο μου? Αυτή η πρόταση παραπάνω με τα heco, είναι καλύτερη από τα monitor audio ή απ τα dali που πρότεινε ο φίλος panoramious?
 

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,418
Θεσσαλονίκη
Καλύτερα να τα έχεις μακρυά το ένα από το άλλο. Όσο πιο κοντά προς τους πλάγιους τοίχους μπορείς και σου επιτρέπουν τα ηχεία. Όταν είναι κοντά σε τοίχους έχεις ενίσχυση του χαμηλού άλλα μη χαίρεσαι. Συνήθως έρχεται με λάσπη και ουρές.,όσο πιο μακρυά είναι τόσο καλύτερη στερεοφωνική εικόνα έχεις (λέμε τώρα γιατί θεωρητικά η βέλτιστη έρχεται όταν η θέση ακρόασης και οι θέσεις των ηχείων δημιουργούν ισοσκελές τρίγωνο που στο συγκεκριμένο χώρο με τον καναπέ στα 5,5 μέτρα έχεις ήδη σοβαρό θέμα) τη χρυσή τομή θα τη βρεις συν πράξη. Τα ηχεία καλό είναι να μπουν σε βάσεις για να μη μεταφέρουν κραδασμούς στο έπιπλο (πάλι λάσπες στα χαμηλά). Αν πατάνε στο έπιπλο τότε βάζεις κάτω από τα ηχεία ακίδες 20/40 ευρώ από μαγαζί μεηλεκτρονικά το σετ. στο κεντρικό βεβαιώσου πως στο,ράφι που θα μπει δε θα έχεις πλάτη (πάλι λάσπες). το έπιπλο γέμισε το με βιβλία όσο πιο ασφυκτικά γίνεται (ναι, πάλι λάσπες). Ως προς το μέγεθος του woofer δώσε βάση στα λόγια του Tyler εγώ πάντως δίνω. ασχολείται με το σπορ πολύ περισσότερο καιρό από μένα και έχει σαφώς πιο πλούσια ακούσματα. Μη νομίζεις νουμπας είμαι κι εγώ. Ναι το ιδανικό είναι να έχεις ηχεία της ίδιας σειράς. Σκόντο πρώτα κάνεις στα πίσω και βαριά βαριά στο μεσαίο άλλα απόφυγε το. Μπλέκει το θέμα. Καλές ακροάσεις :)
 

Legionnaire

Established Member
28 November 2009
165
λάσπες=???? Επίσης από τη μία πλευρά του σύνθετου δεν έχει τοίχο, είναι ανοικτό το δωμάτιο για 2,5 μέτρα (δες σχετικά την επισύναψή μου)

Για να κάνω μια σούμα. Αν τελικά βάλω ηχεία βάσης, μεταξύ όλων αυτών που γράφτηκαν εδώ, προτείνετε τα palk audio tsi 200, τα Lektor 3, και τα heco victa 301 (με τη σειρά που τα γράφω) και όλα αυτά με τοποθέτηση προτιμότερα σε βάση. Επίσης καλυτερα τα κομμάτια να είναι της ιδιας εταιρείας. Πάντως τα Lektor 3 μπορώ να τα φέρω από Ολλανδία με 195 ευρώ το ζεύγος!

Αν έβαζα δαπέδου για τα μπροστινά τότε πάω σε heco victa 500, ή σε τι αλλο στην ίδια κατηγορία?
 

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,418
Θεσσαλονίκη
Κάνεις δεν μπορεί να σου πει τι ηχεία να πάρεις. Πρέπει να ακούσεις μόνος σου. Δεν υπάρχειτο ιδεατό ηχείο. Είναι περί ορέξεως. Μόνο κάποιες βασικές κατευθύνσεις μπορείς να πάρεις. Όταν λέω λάσπες τι εννοώ: το εσωτερικό του επίπλου δέχεται τα ηχητικά κύματα από το ηχείο. Κυρίως τις χαμηλές συχνότητες γιατί τις ψηλότερες τις ανακλά. Οι χαμηλές φωλιάζουν και τελικά το έπιπλο λειτουργεί όπως,το κέλυφος του ηχείου σου. Άλλα παράγοντας τις χαμηλές συχνότητες. Όμως το υλικό του επίπλου δεν έχει τη στιβαρότητα ούτε τα μελετημένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της καμπίνας του ηχείου. Σαν αποτέλεσμα έχεις δονήσεις ας πούμε. Κοίτα. Αυτά θα τα δεις (ακούσεις) στην πορεία. Για αρχή πάρε δαπέδου αν έχεις χώρο για μπροστά αφού μπορείς και να τα κόψεις σαν συχνότητες από τον ενισχυτή. Στην κατηγορία που κοιτάς η οικονομική διάφορα σε σχέση με συνδυασμό ηχείων και βάσεων θα είναι μάλλον αμελητέα. Και εμπιστεψου με ως προς την πλάτη του χώρου που θα βάλεις το κεντρικό.
 

stelios67

Established Member
4 June 2011
296
Λογικα εχεις μπερδευτει λιγο. Παμε μια σουμα σε οσο απλουστερα ελληνικα.

Εχεις σοβαρο θεμα με το χωρο. Πρωτον οι διαστασεις του (η μια διπλασιο της αλλης) αλλα αυτο αστο για την ωρα (το συζηταμε οταν θα επιλεξεις ενισχυτη). Δευτερον η τεραστια αποσταση μεταξυ μπροστινων ηχειων και θεσης ακροασης. Στο τελευταιο εχει επικεντρωθει ο Tyler και εχει απολυτο δικιο ο ανθρωπος. Απο την αλλη μερια ομως εχεις οικονομικο περιορισμο και περιορισμο στη καμπινα του ηχειου εφοσον δε μπορεις/επιθυμεις να βαλλεις ηχειο δαπεδου.

Γενικα για να ακουγεται δυνατα ενα ηχειο πρεπει να εχει μεγαλη διαμετρο γουφερ και υψηλη ευαισθησια (το αναφερε ο Toliskot παραπανω). Θα μου πεις δεν υπαρχει ηχειο ραφιου που να βγαζει μεγαλες εντασεις, υπαρχει με γουφερ διαμετρου μεγαλυτερη των 7 ιντσων και τιμη απο 1000 ευρω και πανω ανα τεμαχιο.

Οποτε ας προσγειωθουμε. Για μεγαλη ενταση θες οσο μεγαλυτερη διαμετρο με οσο μεγαλυτερη ευαισθησια. Τα περι τοποθετησης ειναι και αυτα πολυ σημαντικα αλλα στη περιπτωση σου δευτερευοντα. Υπαρχει η λυση να χρησιμοποιησεις επιτοιχιες βασεις ωστε να μην ακουμπαει καθολου στο επιπλο με κοστος απο 25-60 ευρω το ζευγος, ή να αγορασεις βασεις τυπου auralex οπου θα καθισει πανω τους το ηχειο και το απομονωνουν πληρως απο το επιπλο ωστε να αντιμετωπισεις τη λασπη= παραμορφωση του ηχειου.

Τα ηχεια, ειδικα η μπροστινη τριαδα, ειναι απολυτα σημαντικο οχι μονο να ειναι του ιδιου κατασκευαστη αλλα και της ιδιας σειρας για να εχεις ομοιμορφια (στο εθεσε ο Tyler). Ιδανικα θα επρεπε και τα 3 να ειναι ακριβως ιδια ασχετα αν αυτο δε γινεται στη πραξη.

Το κεντρικο ειναι ισως το σημαντικοτερο ηχειο εφοσον απο αυτο περνανε κυριως οι διαλογοι οποτε μη το υποτιμησεις.
 

Legionnaire

Established Member
28 November 2009
165
Στέλιο σε ευχαριστώ όπως και τους άλλους φίλους για το χρόνο σας.

Τελικά σκέφτομαι να πάω σε ηχεία δαπέδου για να έχω τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν. Ήθελα όμως να ρωτήσω αν το ότι η απόσταση ανάμεσα τους τους δεν ξεπερνά τα 2,5μ. καθώς και το ότι στα δεξιά του ενός ηχείου δαπέδου δεν έχει τοίχο αλλά συνορεύει με ανοιχτό χώρο (δες το σχέδιο που επισυνάπτω στο αρχικό μήνυμά), θα μου δημιουργήσει πρόβλημα?

Τα σετ που σκέφτομαι να ζητήσω για ακρόαση μετά και απ´οσα έχουμε πει και με βάση το budget μου είναι τα εξής:
1) Heco Victa 501
Heco Victa Sub251A
Heco Victa 201
Heco Victa Center 101
και
2)Magnat Monitor Supreme 1000
Monitor Supreme 100
Monitor Supreme Center 250
Magnat Monitor Supreme Sub 301A

Τα παραπάνω ηχεία έχουν καλή ευαισθησία, και σχετικά καλή διάμετρο woofer για τα λεφτά τους.

Σκέφτομαι να τα οδηγήσουν είτε ο pion vsx 921 είτε ο yam rx v671 (ειδικά τον yam τον βρίσκω 360 !). Μπορούν να ανταπεξέλθουν αυτοί οι ενισχυτές?
 

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,418
Θεσσαλονίκη
Δεν ειναι και ότι καλύτερο η ασυμμετρία και το στρίμωγμα της μίλωνας στη γωνία άλλα όλοι κάνουμε τις παραχωρήσεις μας. Για ενισχυτή ας απαντήσει κάποιος κάτοχος καλύτερα. Για ηχεία προσπάθησε να ακούσεις αν μπορείς.
 

ln()

Supreme Member
1 February 2007
5,754
Βόλος
Εγώ πάντως δεν θα πήγαινα σε κολώνες. Η απόσταση είναι πολύ μικρή από τους πλαϊνούς τοίχους. Δεν θέλεις τα ηχεία να βγάζουν πολύ μπάσο γιατί δεν θα μπορέσεις να το ελέγξεις σωστά. Θα έμενα σε βάσης, με 5,5 ίντσες. Τα πιο μικρά θα μπορούσαν να στερεωθούν και απ' ευθείας στον τοίχο. Ένα καλό σαμπ θα μπορούσε να φορτώσει καλύτερα τον χώρο με χαμηλό και θα μπορούσε και να ελεγχθει καλύτερα σε θέματα συντονισμών. Επίσης η θέση ακρόασης είναι επίσης κολλημένη στον τοίχο, οπότε θα έχει και από εκεί στάσιμα.

Η απόσταση των 6 μέτρων με λιγότερο από 3 μέτρα ανάμεσα στα ηχεία σημαίνει ότι η εικόνα θα πάει περίπατο και κυρίως θα ακούς τον ανακλώμενο ήχο. Νόμίζω ότι καμμία συμβατική λύση δεν θα δουλέψει σωστά σε αυτό τον χώρο. Ίσως μια λύση ηχομπάρας Yamaha 4100 να είναι ορθότερη, με δεδομένο ότι κατά 60% θα βλέπεις κινηματογράφο. Είναι οι μόνες ηχομπάρες που δουλεύουν σωστά. Mαζί με ένα σαμπ της ίδιας εταιρίας καθαρίζεις και από ηχεία και από ενισχυτή και από ραδιόφωνο. Για πηγή ένα BluRay συνδεδεμένο με HDMI στην ηχομπάρα και αυτό είναι όλο. Άκουσέ τες και θα με θυμηθείς.

Ακόμα και οι 50" της TV είναι πολύ μικρές για τόση απόσταση...
 
Last edited:

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,418
Θεσσαλονίκη
η κολώνα προτάθηκε με δεδομένο πως μπορεί από τον ενισχυτή του να τη δηλώσει small και να κροσάρει τις χαμηλές αν τελικά δεν του αρέσει το μπούγιο που δημιουργείται. Από την άλλη, αφού υπάρχει μεγάλη επικοινωνία με διπλανό χώρο κανείς δεν ξέρει τι συμπεριφορά θα υπάρχει τελικά. Και για κινηματογράφο ίσως το μπούγιο με τις κολώνες δηλωμένες large να τον εντυπωσιάσει και να το αφήσει. Κι εγώ αρχικά τη γνώμη σου είχα αλλά ο χώρος δεν είναι καθαρά αυτός που φαίνεται. Αν έχει άλλα 20 τ.μ. από την άλλη... Μπορεί να χρειαστεί τα μεγάλα. Αν του κάθεται και καλύτερα στο μάτι... Άλλωστε μιλάμε για την πρώτη απόπειρα οπότε οι απαιτήσεις δεν είναι και ιδιαίτερες. Στα συν πως οι κολώνες μπορούν να πουληθούν και πιό εύκολα στο μέλλον.
 

Legionnaire

Established Member
28 November 2009
165
πάνω που είχα ξεμπερδέψει βρε παιδιά, γιατι....? :)

αριστερά όπως κοιτάμε τη μία κολώνα δεν έχει τοίχο. Δηλ. το δωμάτιο από τη μία μεγάλη πλευρά (των 5,5 μ. δηλ.) δεν έχει όλο τοίχο κλειστό αλλά για 2,5 -3 μ. είναι ανοιχτό προς άλλα δωμάτιο > 20τμ.

Δεν θέλω να ακούω βουητά, γενικά δεν θα ξεσηκώσω τη γειτονιά με την ένταση, αλλά όταν χρειαστεί να θέλω να ακούσω μουσική δυνατά θα ήθελα να μπορώ.
Από την άλλη με ενδιαφέρει κυρίως αυτό που θα ακούω να είναι πολύ καθαρό ακόμα και σε ψηλές εντάσεις.

Τελικά να ξαναγυρίσω στα τύπου Dali Lektor 3, zensor 1, monitor audio bx2, ή να προχωρήσω με τις κολώνες jamo, heco victa και supreme magnat? Δεν φανταζόμουν ότι θα ναι τόσο δύσκολο.... Στα καταστήματα μήπως θα έχουν κάποιο τρόπο να δώσουν κάποια λύση που να είναι "σίγουρη" ? Γιατί απ ότι καταλαβαίνω και λεφτά θα δώσω και λαχείο μου φαίνεται το αποτέλεσμα!
 

stelios67

Established Member
4 June 2011
296
Τα προβληματα του χωρου βελτιωνονται σε σημαντικο βαθμο απο την ισοσταθμιση. Για αυτο κυριως το λογο σου προτεινα τον pioneer ο οποιος διαθετει τη καλυτερη. Το γεγονος οτι στη μια μερια υπαρχει ενω στην αλλη οχι τοιχος ειναι θεμα. Αλλα μη δινεις τοση σημασια γιατι τα περισσοτερα δωματια εχουν τα κουσουρια τους. Δε θελω να σε μπλεξω και αλλο αλλα οι αποστασεις ηχειου με πισω & πλαϊνο τοιχο εχουν σημασια αναλογα του ηχειου. Γενικα λιγοτερες απαιτησεις και περιορισμοι τοποθετησης εχουν τα ηχεια με το bass-reflex στο μπροστινο μερος της καμπινας.

Ισως ενα ενδιαφερον πειραμα θα ηταν οταν πας να ακουσεις τα ηχεια (ιδανικα με το ενισχυτη που αποφασισεις να αγορασεις) να απομακρυνοσουν απο αυτα στα 5μ-5,5μ (περιπου οπως ο χωρος σου). Τωρα που θα βρεις τετοια αιθουσα δε ξερω (ισως σε καποιο μεγαλο καταστημα). Ακουσε τα χωρις ταυτοχρονη χρηση sub και επειτα ειδικα αν ειναι βιβλιοθηκης ζητησε να στα κοψουν ψηλα 90-100 Hz. Τις συχνοτητες κατω απο τα 90-100Hz θα τις αναπαραγει το sub οποτε δε θα εχεις προβλημα.

Το sub μπορει να θεωρηθει μικροτερης σημασιας σε αυτη τη φαση οχι γιατι δεν ειναι σημαντικο αλλα γιατι αν σου πεσει λιγο μπορεις να προσθεσεις και δευτερο και τριτο ....αργοτερα. Τα αλλα ηχεια μπορεις μονο να τα αντικαταστησεις.

Το σημαντικοτερο ολων ειναι να αρχισεις να ακους ωστε να αποκτησεις δικη σου αποψη. Και αυτο δε θα γινει μεσα σε μια επισκεψη...οποτε καλες ακροασεις.
 

ln()

Supreme Member
1 February 2007
5,754
Βόλος
Εγώ βλέπω ότι σπρώχνετε τον άνθρωπο πολύ έξω από τον προϋπολογισμό του. Είπε 800 ευρώ και του δίνετε σετ που μόνο τα ηχεία έχουν 1000. Και θα πρέπει να προσθέσει ενισχυτή και πηγή. Αν είναι έτσι, να προτείνω εγώ και τα Chario Piccolo που είναι και μικρά στο μάτι και μεγάλα στον ήχο; Τα έχει γνωστός με ενισχυτή Yamaha και παίζουν εξαιρετικά.
 
Last edited:

Legionnaire

Established Member
28 November 2009
165
tyler γιατί η διδρομη κολωνα λύνει το θέμα μου, αν μπορείς να το εξηγήσεις σε παρακαλώ.

Οι πρώτοι καθήμενοι στον καναπέ είναι στα 3 μ. από τα συνολικά 5,5μ του χώρου.

Τα συστήματα που παρέθεσα παραπάνω κοστίζουν απο εξωτερικό 700 τα Heco victa, 550 τα supreme magnat 100 και 570 τα Jamo, ολόκληρο το σετ με sub. Άρα και με τους ενισχυτές που ανέφερα το budget πάει τελικά κοντά στα 1100 που είναι ταβάνι και δεν μπορώ να το ξεπεράσω ούτε cent.

Κατα τ´αλλα και με βάση τις απόψεις που διαβάζω, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει οπωσδήποτε και η υποκειμενική άποψη του θέματος, πως δηλ. ο καθένας αντιλαμβάνεται ή έχει βιώσει το θέμα από την εμπειρία του. Πάντως εγώ ειλικρινά δύσκολα θα μπορέσω σε μια ακρόαση να καταλάβω τι μου γίνεται αφού τα περισσότερα από τις ατέλειες που περιγραψατε ούτε καν τις φαντάζομαι...δεν τις ξέρω, θα πρέπει να ναι κάτι χοντρό για να τ ακούσω. Άλλωστε πως θα μπορέσω άραγε να αναπαράγω τις "περίεργες" συνθήκες του δικού μου χώρου, σε ένα από τα καταστήματα? Δύσκολο.

Καταλήγω λοιπόν ότι το πιθανότερο είναι να να κάνω μια ακριβή κάτοψη του χώρου μου και να συμβουλευτώ μετά από σας και τους επαγγελματίες 1-2 καταστημάτων ευχόμενος αφενός να έχουν γνώσεις και αφετέρου να μην με φορτώσουν για να πουλήσουν...
 

Tyler ? Durden

Supreme Member
6 November 2006
3,909
Νεα Σμυρνη
tyler γιατί η διδρομη κολωνα λύνει το θέμα μου, αν μπορείς να το εξηγήσεις σε παρακαλώ.

Γιατι ειναι η χρυση τομη αναμεσα στα μικρα βασης που ανεφερες, και στις μεγαλες κολωνες. Εγω λαμβανω υποψην την δικη σου θεση ακροασης, εσυ θα βλεπεις πρεισσοτερο απ' ολους. Πολλες αποριες εχεις, ειναι λογικο, θα αρχισουν να λυνονται οταν αρχισεις ακροασεις.
 

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,418
Θεσσαλονίκη
Υπάρχουν ηχεία δύο δρόμων, δυόμισι και τριών κυρίως. Τα δυόμισι έχουν ένα τουιτερ για τις ψιλές συχνότητες ένα woofer για μεσαίες και χαμηλές και ένα woofer ακόμα αποκλειστικά για χαμηλά. Τα τριών δρόμων έχουν ξεχωριστά μεγάφωνα για υψηλές, χαμηλές και μεσαίες. Το woofer των χαμηλών είναι πιο μεγάλο και κουρδισμένο για μπάσα και στις δύο περιπτώσεις έχεις περισσότερα μπάσα αποτι σε ένα ηχείο που έχει τουιτερ για τις ψηλές και ένα μόνο woofer για χαμηλές και μεσαίες. Το θέμα προκύπτει στο χώρο σου από το δεξί ηχείο. Οι κανονικές αποστάσεις από τοίχο είναι 1μ από τα πλάγια και 0,5 από πίσω. Εσύ αυτό δεν το έχεις. Αυτό σημαίνει πως θα έχεις Μία άχαρηενίσχυση των μπάσων (με τις λάσπες που σου έλεγα κλπ). Ένα ηχείο 2 δρόμων θα συμπεριφερθεί καλύτερα γιατί δε βγάζει πολλά μπάσα συνήθως.
 

stelios67

Established Member
4 June 2011
296
Το μονο ρεαλιστικο που μπορεις να αναπαραγεις σε ακροαση ενος καταστηματος ειναι η ηχητικη ενταση και εν μερει την ηχητικη ταυτοτητα (χροια αν το καταλαβαινεις καλυτερα) ηχειων-ενισχυτη. Την επιδραση του χωρου με τιποτα δεν μπορεις να την αναπαραστησεις. Αρχικα επικεντρωσου σε αυτα απο τις ακροασεις ακουγοντας βεβαια και προτασεις απο τα καταστηματα ωστε να σχηματισεις μια βαση αναφορας. Επειτα συζητας τι σου αρεσε ή σε ενοχλησε ωστε καποιος να σε καθοδηγησει αποτελεσματικοτερα. Μην υποτιμας το ακουστικο αισθητηριο σου. Συντομα θα καταλαβεις γιατι.

ΥΓ. Αν θες να αποφασισεις μετα απο μια ακροαση ειναι επιλογη σου αλλα περιεχει μεγαλο ρισκο. Συγνωμη αν σε μπερδεψαμε.
 

ln()

Supreme Member
1 February 2007
5,754
Βόλος
Οι πρώτοι καθήμενοι στον καναπέ έτσι κι αλλιώς δεν θα ακούνε σωστά αφού είναι κολλητά στο αριστερό κανάλο. Μόνο στη μία θέση στον απέναντι τοίχο θα ακούγεται σωστά το σύστημα.