Πρωτες εντυπωσεις Marantz VP11-S1 1080p!

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,751
Παλλήνη
Επ ευκαιρία μιας πρώτης μέτρησης της νέας «ναυαρχίδας» της Marantz, του VP11-S1 1080p, απο τον Μανώλη Καστρουνη είχαμε την χαρά να αποδεχτούμε την πρόσκληση του Φιλλιπου Αδαμιδη στους φιλοξενους χωρους της Adamco, προκείμενου να σας μεταφέρουμε τις πρώτες μας εντυπώσεις για αυτον τον περίφημο προβολεα, ο οποιος εισέπραξε, οχι αδικα, διθυραμβικές κριτικες στον ειδικο τυπο του εξωτερικού.
Παροντες στην συναντηση, εκτος του γραφοντος , του Μανωλη και του Φιλλιπου ηταν ο Τασος Οικονομου και ο Χρήστος Δημόπουλος ενω φυσικα δεν απουσίαζε ουτε ο ΓΔ Μπαμπης Κολεζας!
Και οταν λεμε πρωτες εντυπωσεις το εννοούμε ! Χθες έφτασε το δείγμα του VP11-S1 στην Ελλάδα!

Το μηχάνημα φωνάζει highEnd από την όψη του, η οποία ακολουθεί την ίδια και απαράλλακτη σχεδιαστική προσέγγιση με τους προκάτοχους του (S2,S3,S4) όπως και την ίδια υψηλή και στιβαρή (σαν τανκ) ποιότητα κατασκευής.

Χρησιμοποιεί το τελευταίο DarkChip3 τσίπ της Texas Instruments, των 0.95 ιντσών, ανάλυσης 1080p, διαθέτει εναν γρήγορο χρωματικό τροχό ταχύτητας 6x 7 τμημάτων, και φυσικά φοράει εναν εξαιρετικό Konica-Minolta φακό.

Την επεξεργασία της εικόνας έχει αναλάβει ο τελευταίος Gennum VXP video processor, που προσφέρει επεξεργασία εικόνας 10-bitv, 1080i inverse-telecine deinterlacing όπως και motion adaptive deinterlacing για υλικό 1080i video.
Οπως και οι προκάτοχοι του, οVP-11S1 εχει χειροκίνητα focus
zoom και lens shift κατι που σε αυτη την κατηγορία τιμης θα περιμέναμε να είναι ηλεκτρικά.
Απο εισόδους το μηχάνημα είναι υπέρπληρες: Διαθέτει μια composite, μια S-video δυο YPbPr, μια RGB και δυο ΗDMI.
Σύμφωνα με τα specs, οι αναλογικές είσοδοι του Marantz (YPbPr και RGB) είναι συμβατές με 480i/p, 540p, 576i/p, 720p, 1035i, 1080i, και 1080p.
Σε 720p και 1080p σήματα δέχεται refreshrate των 24, 25, 30, 50, και 60 framespersecond.
Οι ψηφιακές είσοδοι HDMI δέχονται 480i/p, 576i/p, 720p (24/48/50/60 Hz), 1035i 60 Hz, 1080i (50/60 Hz), και 1080p (24/25/30/48/50/60 Hz). Δέχεται επίσης DVIPC σήματα εως τα 1024 x 768 στα 75 Hz

Ο VP11-S1 είναι εξοπλισμένος με UHP λάμπα των 200-watt τύπου SHP (SuperHighPressure) ειδική για να μην δημιουργείται flicker με εργοστασιακές ώρες ζωής έως 2,000 ώρες ενώ εχει δυο Modes:High και Low.

Tο μενού, όπως και στους προκατόχους του, είναι πληρέστατο και αποτελεί τη «χαρά του Καστρουνη»! Έχει 4 Picture modes (Theater, Standard, Dynamic, και User) , οκτώ preset gamma (A-E, Theater, Standard, και Dynamic) καιπέντε Aspect ratio Modes (Full, Normal, Zoom, V-Stretch, και Through). Περισσότερα για αυτά μπορει να μας πεί ο Μανώλης.

Το μηχανήμα τα ειδαμε σε με ψηφιακη συνδεση DVi-HDMI με HTPC αλλα και με το Marantz 9600.

Ο Μανώλης, οπως θα σας πει και ο ιδιος, μετρησε το μηχάνημα και εχει αριστη συμπεριφορά στον τομέα του Gamma. Αυτο εχει ως αποτελεσμα, εξαιρετικη απόδοση των σκοτεινών σκηνων οπως του VanHelsing .
Εξαιρετική ειναι και η κινηση του προβολέα με ότι και αν τον δοκιμασαμε, ενω το Motion dithering είναι πρακτικά ανύπαρκτο.
Σε υλικό film τόσο σε Standard όσο και σε High Definition, το μηχάνημα άπλα «ζωγράφιζε» με τρισδιάστατη εικόνα, απαράμιλλη λεπτομέρεια και πολυ καλο μάυρο.
Μοναδική μου ένσταση ειναι η σχετικά χαμηλή φωτεινότητα του προβολέα, η οποία μεν ειναι υπεραρκετή για ταινίες αλλά σε υλικό videoHD, μου ελειπε το pop ή αλλιως το Punch της εικονας που σε κανει να νομιζεις οτι βλεπεις εξω απο το παράθυρο.
Οποτε, κατα την γνωμη μου, ο προβολεας ειναι για μάξιμουμ 110 ιντσες.
Θα αφήσω και τους υπολοιπους να εκφερουν την αποψη τους αφου σας δωσω και μερικες φωτο απο την συγκεντρωση:
 
Last edited:

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,751
Παλλήνη
Η αποσφραγγιση του θηριου:
551987
 
17 June 2006
23,579
Αθήνα
Να συμπληρώσω ότι η οθόνη που βλέπαμε ήταν αρκετά μεγάλη 3μ. πλάτος κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε συνηθισμένα σπίτια εύκολα.

Οπως λέει και ο Τάκης, το μηχάνημα απλά ζωγράφιζε και στα δικά μου μάτια. Είδαμε επίσης και HD κανάλια από τον Humax 2000 με σύνδεση hdmi. Πραγματικά ήταν χάρμα οφθαλμών.

Είδαμε επίσης και απλές dvd ταινίες από το Marantz 9600 player δίνοντας έξοδο από το player 576i ούτως ώστε να κάνει όλη την "βρώμικη" δουλειά ο προβολέας. ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα. Ομαλότητα, ομαλότητα, ομαλότητα στην κίνηση. Ούτε motion dithering ούτε τίποτα. Δίνοντάς του "μασημένη τροφή" 1080p, πήραμε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.

Απροβλημάτιστα επίσης "κλείδωνε" με το Htpc και άλλαζε συχνότητες από τα 50 στα 60hz ακαριαία χωρίς να κομπιάσει καθόλου. Πράγμα που δείχνει αν μη τι άλλο την αρτιότητα του software που έχουν εξελίξει.

Οσο για την φωτεινότητα, στα δικά μου μάτια δεν μου έλειψε. Βέβαια , μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για λάμπα με 0 ώρες. Σαφώς όταν μικρύναμε την εικόνα γύρω στα 2.30 πλάτος η φωτεινότητα αυξήθηκε. Αυτό συμβαίνει παντού. Αλλά εμένα δεν μου έλειψε η φωεινότητα σε full οθόνη. Βεβαίως για να λέμε την αλήθεια, ο περιβάλλον φωτισμός πρέπει να είναι αρκετά σκοτεινός. Μια μισάνοικτη πόρτα, ή κάποιο εξωτερικό φως αμέσως θα γίνει αντιληπτό και ενοχλητικό στην θέαση. Με άλλα λόγια πιστεύω ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα απαιτεί πλήρως σκοτάδι.

Οσο για την ορατότητα των πίξελς, απλά ξεχάστε το. Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι τα 1080 είναι ικανά να βάλουν το φαινόμενο του pixelization στο χρονοντούλαπο της ιστορίας οριστικά! Από τα 2 μέτρα βλέπεις κανονικά, σαν να βλέπεις τηλεόραση, με άνοιγμα οθόνης σας υπενθυμίζω 3 μέτρα!. Για να δεις πίξελς, πρέπει να κολλήσεις την μούρη σου.

Τελειώνοντας να πω, ότι το μηχάνημα overall έπαιξε άριστα στα μάτια μου. Δυστυχώς βέβαια η οικονομική κατηγορία που κινείται το κάνει απαγορευτικό για την πλειοψηφία του κόσμου.
Υ.Γ. Ευχαριστώ για την πρόσκληση ! :ernaehrung004:
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,751
Παλλήνη
Ευχαριστουμε παιδες!

Και μερικες φωτο της παρεας που ειχε την τυχη να πρωτοθαυμασει αυτον τον προβολεα σε δραση:



Απο αριστερα προς δεξια: Μανωλης Καστρουνης, Browser, Τακης Σωτηροπουλος, Μπαμπης Κολεζας, Τασος Οικονομου:
552013


Κοιταξτε αφοσιωση! :grinning-smiley-043
552014
 
Last edited:
16 July 2006
7,498
HAMBURG
τι λε ρε μαγκα μου .....

ηρθε τετοιο εργαλειο ;;;;;;

εγω εναν ΕΠΣΟΝ 600 αρη ειδα και επαθα με HD δεκτη δορυφορικο !! φαντασου με αυτον θα λιποθυμησω ......
 

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,575
Τελικά τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους.....:ernaehrung004:

Οπως είχα πει σε προηγούμενα μου ποστ, ο προβολέας δεν μου είχε αφήσει τις καλύτερες των εντυπώσεων κατά την θέαση του στην IFA στο Βερολίνο. Ο προβολέας απλά είχε αφεθεί στην τύχη του, κάτι το οποίο το είχε επιβεβαιώσει και ο Φίλιππος που τον είχε δει επίσης εκεί.

Εχθές μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε τον προβολέα σε πιο νορμάλ συνθήκες με την πρέπουσα σοβαρότητα και προετοιμασία που αρμόζει σε ένα τέτοιο μηχάνημα κι όχι μόνο.


Κι όπως προανέφερα τα πράγματα......μπήκαν στη θέση τους.


Μπορεί η αρχική τιμή λιανικής ,15.000ευρω, να δείχνει απαγορευτική, αλλά πιστέψτε με , ο αγοραστής που εκτιμά μια πολύ σοβαρή κατασκευή, με πολύ προσεγμένα οπτικά, άριστα software ελέγχου και πολύ κινηματογραφικό αποτέλεσμα, τελικά θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά. Εαν προσθέσεις και την πλειάδα των εισόδων-ευκολιών, και την απόδοση της πολύ καλής shp λάμπας στη διάρκεια του χρόνου ( όπως έχει αποδειχτεί πλέον από τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρίας ), τα θέματα μπορεί και να ψιλό-ζυγίζονται.

Περνώντας στα της εικόνας θα σημειώσω οτι όπως έδειχνε και στα μάτια μου, αλλά επιβεβαίωσαν και τα "όργανα", ο προβολέας έρχεται σε ένα πάρα πολύ ισορροπημένο επίπεδο . Η συμπεριφορά του τόσο χρωματικά , όσο και από θέμα gamma είναι σε επίπεδα κοντά στο ιδανικό. Η εταιρία δείχνει να έχει κάνει τα πρέποντα στο θέμα ρύθμισης του και μένουν μόνο οι τελικές πινελιές που θα τον εντάξουν στο χώρο μας.

Εντυπωσιακή ήταν η απουσία motion dithering και rainbow, όπως και χρωματικές "εξάρσεις" θέματα που συντελούν πολύ σε μια πολύ κινηματογραφική εικόνα.

Αρκετά καλό κοντράστ και κατά την γνώμη μου επαρκή φωτεινότητα.
ίσως σε θέαση hd να έδειχνε κάπως πιο "σκοτεινός" όπως ανέφεραν τα παιδιά παραπάνω, αλλά πιστεύω οτι εκεί συντελεί και η έλλειψη ρύθμισης στα συγκεκριμένα στάνταρτ. Να σημειώσω επίσης ότι οι εταιρίες μας έχουν "μάθει" σε πολύ εντυπωσιακές εικόνες και πολύ "τονισμένα" χρώματα, πράγμα που κατά την γνώμη μου είναι σχετικά αφύσικο στο hd, που σαν σκοπό έχει την πιο ρεαλιστική αποτύπωση του πραγματικού , και οχι τον εντυπωσιασμό. Τα κλιπακια που βλέπουμε συνήθως σε hd είναι υλικό που αφορά το φυσικό περιβάλλον, κάτι που βοηθά την άμεση σύγκριση αυτού που βλέπουμε με την πραγματικότητα.
Εαν το δω απο αυτή την πλευρά , κατ'εμε ο προβολέας ήταν φυσικότατος με επάρκεια φωτός και το πρέπων για τον συγκεκριμένο χώρο που τον είδαμε κοντράστ.

Με το pc τα πράγματα ήταν πολύ εύκολα, μιας που όπως ανέφεραν και τα παιδιά, η ευκολία που κλείδωνε ο προβολέας στα 50,60 και 48Hz, ήταν χαρακτηριστική.

Τέλος να αναφέρω ότι εντύπωση μου έκανε και το 9600 , που κατά την γνώμη μου είχε πολύ ωραίο scaler.


Ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου προσωπικά το Φίλιππο Αδαμιδη και την Adamco για την δυνατότητα που μας έδωσε. :grinning-smiley-043
 

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,575
Απορια.......


....το παλικαρι , εχει κατι με τα ματια του ??? -bye--bye-
 

Attachments

  • sgfasdfsadf.jpg
    sgfasdfsadf.jpg
    14.3 KB · Views: 66
17 June 2006
3,031
Να πω και εγώ ένα ευχαριστώ στον Φίλιππο για την φιλοξενία του. Νομίζω ότι ο Τάκης αλλά και ο Χρήστος με κάλυψαν. Το μηχάνημα είναι απλώς «εύπλαστο». Ο τέλειος συνεργάτης και σύντροφος. Μοναδικό του μελανό σημείο το κόστος απόκτησης. Εάν όμως κρίνω από τον S2 του Μπάμπη που ακόμα και σήμερα υπολείπεται μεν από τους νέους αλλά μπορεί και κοντράρετε μαζί τους , αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μηχάνημα που θα το ξεχάσετε με την έλευση νέου μοντέλου ή νέων μοντέλων.

Για μένα ο 11άρης ήταν όσο πρέπει φωτεινός ακόμα και σε υλικό HD. Και όλα αυτά με την ίριδα στο f.3(λειτουργία ίριδας ανοικτή) και όχι f.6(λειτουργία ίριδας κλειστή). Η θέση όμως της λάμπας στο νορμάλ και όχι στο eco mode. Μιλάμε ότι παίζαμε σε μια οθόνη πλάτους περίπου 3 μέτρων. Ακόμη και με τα ρυθμιστικά στην std θέση τους το μηχάνημα ζωγράφιζε.
Νομίζω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχω τον απαιτούμενο χρόνο να παίξω περισσότερο μαζί του.
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,491
Αθήνα
Browser said:
Μη μου πεις? Ειδες rainbow εχθες???

Χθές όχι, μόνο μια φορά ελάχιστο κι επειδή έστριψα απότομα το κεφάλι μου. Αυτό έλειπε, να βλέπω rainbow και στο Marantz..
icon14.gif

Αντίστοιχα, στον Optoma είδα άρκετό, δεν θέλω όμως να τον αδικήσω γιατί στον Optoma το είδα μόνο στο Sin Sity.
Κατά τα άλλα ο Marantz ήταν μια ζωγραφιά ! Και σαν κατασκευή αλλά και σαν εικόνα.
Αυτό που παρατήρησα ήταν οτι ο φακός του, και σε σχέση με S3-S4 είχε ελάχιστο aberation κι αυτό τελείως στα άκρα και έπρεπε να πάς πάρα πολύ κοντά να το διακρίνεις.
Τα χρώματά του πάρα πολύ καλά, αρχικά σου δίνουν την εντύπωση οτι είναι λίγο Pal αλλά τελικά αυτό που τους λείπει είναι το υπερβολικό, τις περισσότερες φορές, saturation των ψηφιακών. Απλά το φυσικό ξενίζει λίγο.
Κι εμένα στα HD, ειδικά απο δορυφορική, μου έλειπε λίγο φως αλλά η οθόνη ήταν τεράστια και ο χώρος αρκετά φωτεινός. Αν κρίνω και απο τη μέτρηση του Μανώλη, που μου είπε οτι μέτρησε 16 ftl, τότε φαντάζομαι οτι σε σωστό χώρο θα έχει σίγουρα πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Τα 16 ftl είναι πολύ μεγάλη τιμή, αν σκεφτείς οτι για οικιακή προβολή τα 12 ftl είναι σχεδόν ιδανικό.
Τώρα για το dithering τι να πώ; Απλά άψογη απόδοση Τέτοια "περάσματα" δεν τα έχω δεί ούτε σε τρίτσιπο. :grinning-smiley-043
Αν σας ενδιαφέρουν τα μειονεκτήματα θα σας πώ οτι έχει μόνο ένα. Την τιμή του.
icon9.gif
Δυστυχώς όμως όλα τα καλά κοστίζουν.
 

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
Πραγματικα, ο Κυριος με το γκρι κουστουμι, δειχνει οτι κατι τον ενοχλει.
Το' πιασα?