Πρωτες εντυπωσεις Sony Pearl (VPL-VW50) 1080p!

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,831
Παλλήνη
sony-pearl.jpg


Σήμερα είχαμε την χαρά να δούμε απο κοντά έναν από τους πρώτους Pearl που έφτασαν την Ελλαδα, και αγοράστηκε από το ευτυχισμένο πλέον μέλος του Avclub, Τακη Πετροπούλο, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Μάζι μου ήταν και ο Μανώλης Καστρουνης ο οποίος ανέλαβε να κάνει τις πρώτες μετρήσεις και φυσικά θα κάνει και το calibration του προβολέα.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Pearl είναι ένας μικρός Ruby (από άποψη μεγέθους και τιμής μόνο όπως θα δείτε παρακάτω) : Χρησιμοποιεί τα ίδια με τον Ruby SXRD panels των 0.61-ιντσών ανάλυσης 1920 x 1080 όμως σε αντίθεση με τον Ruby, δεν είναι εξοπλισμένος με λάμπα Xenon, αλλά με μια «νορμάλ» UHP λάμπα των 200-watt η οποία όμως επιπλέον έχει 2 modes (high και Low).

Ο VPL-VW50 εμφανισιακά «φέρνει» προς τον μεγάλο του αδελφό VPL-VW100 (Ruby) αλλά έχει μικρότερες διαστάσεις και είναι σαφώς ελαφρύτερος. Όλες οι είσοδοι/έξοδοι είναι στην αριστερή πλευρά και φυσικά δεν λείπει τιποτε : Υπάρχει μια composite, μια S-video δυο YPbPr (μια component και μια VGA) και δυο ΗDMI.
Σύμφωνα με τα
specs, οι αναλογικές είσοδοι του VPL-VW50 (YPbPr και RGB) είναι συμβατές με 480i/p, 576i/p, 720p, 1080i, και 1080p.

Οι ψηφιακές είσοδοι
HDMI δέχονται 480i/p, 576i/p, 720p, 1080i και 1080p (24/25/30/48/50/60 Hz). Eδώ πρέπει να επισημάνουμε τις πρώτη ουσιαστική του βελτίωση έναντι του Ruby, που δεν είναι άλλη από την δυνατότητα να μπορεί να δέχεται σήματα 1080p στα 24 fps κάτι το οποίο θα έχει μεγάλη σημασία μόλις αρχίσουν να κυκλοφορούν Blu-ray και HD-DVD players με έξοδο 1080p24 οπότε και θα έχουμε ομαλότατη κίνηση σε υλικό film το οποίο ως γνωστόν γυρίζεται στα 24 frames per second (23,976 για την άκριβεια) αφού έτσι θα αποφεύγεται το ενοχλητικό 3:2 pulldown.

Η επεξεργασία της εικόνας (
scaling/deinterlacing) γίνεται από videoprocessor της ίδιας της Sony, που προσφέρει επεξεργασία εικόνας 10-bi , Real Color Processing color management system, 1080i inverse-telecine deinterlacing όπως και motion adaptive deinterlacing για υλικό 1080i video.

O VPL-VW50 φοράει τον ίδιο φακό με τον Ruby o οποίος διαθέτει 1.8X ηλεκτρικό zoom / focus και δυνατότητα lensshift (χειροκίνητα οριζόντια και ηλεκτρικά κάθετα).

Tο μενού, όπως και στον Ruby, έχει «της Παναγιάς τα μάτια» και πιθανόν να μπερδέψει έναν αρχάριο χρήστη. Στο Picture menu θα βρούμε τα ακόλουθα: Picture Mode, Reset, Cinema Black Pro, Contrast, Brightness, Color, Hue, Color Temp (High, Middle, Low, Custom 1-3), Sharpness, Noise Reduction, DDE (Film, Progressive, Off), Black Level Adjust (Off, Low, High) και Gamma Correction (Off, Gamma 1-3).
Στο υπομενού Picture modes υπάρχουν 6 Picture modes (Standard, Dynamic, Cinema, User 1,2,3) ενώ στο υπομενού Cinema Black Pro μπορούμε να επιλέξουμε τον τρόπο λειτουργίας της Ίριδας (Auto 1, Auto 2, Manual, Off).
Εδώ θα πρέπει να σταθούμε και να επισημάνουμε τη διαφορά της Ίριδας από εκείνη του Ruby οπού πλέον στον Pearl υπάρχουν 2 modes δυναμικής ίριδας (Auto 1 και Auto 2) οπού το πρώτο (Auto 1) κλείνει περισσότερο το διάφραγμα της ίριδας από το δεύτερο με αποτέλεσμα καλύτερο contrast (άλλα λογικά και περισσότερο brightness compression). Μάλιστα στο μυστικό μενού, υπάρχει και επιπλέον επιλογή για έλεγχο πάνω στην ταχύτητα που ανοιγοκλείνει το διάφραγμα (Recommended, Fast και Slow).
Διαφορά υπάρχει και στην επιλογή των σταθερών Ιρίδων (Manual, Off) οπού στην επιλογή Manual ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ πολλών θέσεων της ιριδας προκείμενου να φτασει σε μια ιδανική αναλογία φωτεινότητας και κοντράστ, κάτι που είχαμε πρωτοδεί στον BenQ 8720.
.
Το μηχάνημα τα ειδαμε σε με ψηφιακη συνδεση HDMI 1080p με το Denon A1xva με υλικό SD (και τα γνωστά clips απο Van Helsing, Alexander, SinCity, StarWars 3, Chronicles of Riddick) ενω ως HD πηγή χρησιμοποιήσαμε το εξαιρετικό HDbox του SkyDigital οπου ειδαμε HD 1080ι αποσπάσματα απο το SW 3, LOTR ROTK , Kingdom of Heaven και Shrek 2.


Kαταρχήν να πούμε οτι, χωρις καμια ρυθμιση, το μηχάνημα εχει πολύ καλή συμπεριφορά στον τομέα του Gamma, πάρα πολύ καλο μάυρο και ικανοποιητικότατη φωτεινότητα.

Οποίος δεν έχει δει την δυναμική ίριδα σε δράση σε σκοτεινές σκηνές όπως του Chapter 2 στο VanHelsing, δεν ξέρει τι χάνει! Όπως και στον Ruby, έτσι και στον Pearl, νομίζεις οτι αυτη η σκηνή γυρίστηκε με σκοπό την ανάδειξη των προβολέων αυτών! Παντελής απουσία πέπλου, τρισδιάστατη αίσθηση, CRTικα μαύρα σε συνδυασμό με ευκρίνεια & ANSI contrast πολύ καλού ψηφιακού προβολέα! Ολα αυτα μεταφράζονται σε εξωπραγματικά για ψηφιακό προβολέα νούμερα contrast (πανω απο 10.000 :1).
Επίσης,η δυναμική ίριδα είναι προφανώς πιο εξελιγμένη από αυτή του Ruby, οπότε στις «προβληματικές» σκηνές όπως στο Chapter 1 του SW III, το brightness compression είναι πρακτικά ανύπαρκτο (στο Ruby με δυναμική ιριδα, οι τουρμπίνες των διαστημόπλοιων έβγαζαν λευκή φλόγα χωρίς διαβαθμίσεις χρωμάτων λόγω του brightness compression κάτι που δεν είναι εμφανές στον Pearl). Εγω, όσο και αν προσπάθησα δεν καταφερα να δω παντως brightness compression οπότε, αν ηταν δικος μου ο Pearl, θα το χρησιμοποιούσα με την αυτόματη ιριδα κατα κόρον.

Εξαιρετική είναι και η κίνηση του προβολέα με ότι και αν τον δοκιμάσαμε με το χαρακτηριστικό
smoothness των SXRD προβολέων.

Στο θέμα της χρωματικής συμπεριφοράς του Pearl, δεν σας κρύβω ότι είχα αγωνία για το πως θα στεκόταν δίπλα στον Ruby ο οποίος επιπλέον διαθέτει λάμπα Xenon. Οι αμφιβολίες μου διαλύθηκαν μόλις είδα τις μετρήσεις του Μανωλη: Ο Pearl διαθέτει πλουσιότατη χρωματική παλέτα και δεν υπολείπεται σε τίποτα στον τομέα αυτό σε σύγκριση με τον Ruby. Ίσως έχει τελικά δίκιο ο Greg Rogers που αναφέρει οτι η σωστή χρωματομετρία ενός προβολέα δεν εξαρτάται από τον τύπο της λάμπας που διαθέτει (Xenon ή UHP) αλλά απο το σωστό φιλτράρισμα που πρέπει να γίνει σε αυτές προκειμένου να παράγουν σωστά τα πρωτεύοντα χρώματα (RGB). Επιπλέον, ο Pearl, λογω UHP λαμπας, είναι λιγο πιο φωτεινος απο τον Ruby και φυσικα, αν χρειαστει αλλαγη λαμπας, δεν ειναι απαραιτητο να πληρωσει ο χρηστης 1000 περιπου ευρω που κοστιζει μια Xenon λαμπα!

Αναφορικά με το θέμα της σύγκλισης, δεν παρατήρησα ιδιαίτερα προβλήματα. Στην ομοιομορφία της φωτεινότητας ομως, είδα το γνωστό θεματάκι που εχει και ο Ruby (πιο φωτεινός στις γωνίες) κατι ομως που είναι σχεδόν απαρατήρητο κατά την θέαση ταινιών.
Στο θέμα ευκρίνειας της εικόνας , παρατήρησα την ίδια ακριβώς συμπεριφορά με τον Ruby: Πολύ καλή μεν, δεν φτάνει τους κορυφαίους DLP δε. Ίσως είναι θέμα του χαμηλότερου ANSI contrast των SXRD, ίσως να οφείλεται στα καλύτερα οπτικά πχ του Marantz S11 που είδαμε πρόσφατα. Μην ξεχνάμε όμως οτι μιλάμε για ένα μηχάνημα των 5000 Ευρω σε σύγκριση με τα 15.000 ευρώ του Marantz!

Κατά τ´άλλα τόσο σε υλικό film σε Standard Definition όσο και σε High Definition, το μηχάνημα out of the box επαιζε εξαιρετικά, με πολυ καλη τρισδιάστατη αίσθηση, καπως υπερκορεσμενα χρώματα και με εξαιρετικό μαύρο και contrast.

Συνοψίζοντας να πω, ότι η Sony με τον Pearl ταρακουνάει ξανά την αγορά των προβολέων, όπως έκανε πέρυσι με τον Ruby, αφού παρουσιάζει έναν Ruby βελτιωμένο στα σημεία (υποστήριξη 1080p24, εξελιγμένη ίριδα, πιο φωτεινός) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΙΣΗ ΤΙΜΗ!!
Εύχομαι στον φίλο μας Τάκη (o οποίος διαπίστωσα πως είναι πραγματικός λάτρης του Κινηματογράφου αλλά και του ποιοτικού Home Theater), να περάσει ατελείωτες ώρες απόλαυσης με το νέο του «μωρό»! Οσοι το σκεφτεστε ακομα, μην το βασανίζετε! Στα 5.000 Ευρώ ο Pearl αποτελεί «αγορά με κλειστά μάτια»!
 
Last edited:
18 June 2006
729
τωρα βλεπω το lost στη ΝΕΤ και η εικονα εχει το χαλι της το μαυρο:Banane0:Τακη σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια
 
Last edited:

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,831
Παλλήνη
Τακης Πετροπουλος said:
μικρη διορθωση-τα dvd ηταν το a1xva-κατα τα αλλα τωρα βλεπω το lost στη ΝΕΤ και η εικονα εχει το χαλι της το μαυρο:Banane0:

Παντα μπερδευω και δεν θυμαμαι ποιο απο τα δυο ειναι το 1 και ποιο το 11! :grinning-smiley-043
Διορθωθηκε...-bye-
 

Κώστας Παπαγεωργίου

AVClub Addicted Member
17 June 2006
2,014
ΑΘΗΝΑ
Τάκη πολύ καλή παρουσίαση!

Αλλά ισχύει όντως αυτό που αναφέρεις:


'Στο θέμα της χρωματικής συμπεριφοράς του Pearl, δεν σας κρύβω ότι είχα αγωνία για το πως θα στεκόταν δίπλα στον Ruby ο οποίος επιπλέον διαθέτει λάμπα Xenon. Οι αμφιβολίες μου διαλύθηκαν μόλις είδα τις μετρήσεις του Μανωλη'

Καλοπροαίρετα βέβαια και χωρίς να έχω καμία αμφιβολία για τα γραφόμενα.
Απλά πιστεύω ότι τουλάχιστον θεωρητικά είναι αδύνατον. Μπορεί να έχει μία πλούσια και καλοδουλεμένη χρωματική παλέτα, όπως και ο VP-11S1, αλλά μπορεί να φθάσει σε περιγραφή ένα επίσης καλοδουλεμένο μηχάνημα με Xenon λάμπα; Και αν ναι, γιατί η Sony να βγάλει τόσο γρήγορα ένα τέτοιο μηχάνημα που να υπερτερεί μάλιστα σε κάποια σημεία; Απλά με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο προσιτός Pearl κονταροχτυπιέται στα ίσια με έναν αδελφό που κοστίζει σχεδόν τα διπλά χρήματα...

Ήταν να τον παρουσιάσω για το περιοδικό αυτό το μήνα αλλά δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου δεν κατάφερα ούτε να τον δω!

Πιστεύω όμως ότι θα δοθεί σύντομα αυτή η ευκαιρία γιατί είναι ένας πολύ ενδιαφέρον προβολέας και σε απόλυτα προσιτή τιμή!

Φίλε Τάκη (Πετρόπουλε), εύχομαι ατελείωτες και καλές θεάσεις!
 
18 June 2006
8,260
Θεσσαλονίκη
Άρα μιλάμε για πραγματικό κελεπούρι όταν κάνει όλα αυτά που κάνει κι ένας άλλος με την διπλάσια τιμή. ( το Μπάμπη σκέφτομαι ) Μήπως βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό στάδιο αλλαγών στην ποιοτική προβολή? Μήπως να περιμένουμε λίγο για νέες αφίξεις από τις εταιρίες του χώρου , η να πάρουμε αυτόν με κλειστά μάτια όπως λέει και ο Τάκης.?
Εγώ πάντως ψήνομαι.
 
17 June 2006
3,031
Νομίζω ότι μετά από όσα έγραψε ο Τάκης δεν μένει να συμπληρώσω κάτι άλλο εκτός από μερικές φωτογραφίες.

Φυσικά ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Τάκη (Πετρόπουλο για την φιλοξενία).
 

Attachments

  • IMG_2518.jpg
    IMG_2518.jpg
    99.5 KB · Views: 107
  • IMG_2521.jpg
    IMG_2521.jpg
    76.8 KB · Views: 80
  • IMG_2523.jpg
    IMG_2523.jpg
    75.6 KB · Views: 88
  • IMG_2524.jpg
    IMG_2524.jpg
    72.8 KB · Views: 65
  • IMG_2525.jpg
    IMG_2525.jpg
    34.7 KB · Views: 82
Last edited:
17 June 2006
3,031
Τακης Σωτηροπουλος said:
Εδώ θα πρέπει να σταθούμε και να επισημάνουμε τη διαφορά της Ίριδας από εκείνη του Ruby οπού πλέον στον Pearl υπάρχουν 2 modes δυναμικής ίριδας (Auto 1 και Auto 2) οπού το πρώτο (Auto 1) κλείνει περισσότερο το διάφραγμα της ίριδας από το δεύτερο με αποτέλεσμα καλύτερο contrast (άλλα λογικά και περισσότερο brightness compression). Μάλιστα στο μυστικό μενού, υπάρχει και επιπλέον επιλογή για έλεγχο πάνω στην ταχύτητα που ανοιγοκλείνει το διάφραγμα (Recommended, Fast και Slow).

Η νέα αυτή συμπεριφορά της ίριδας ακόμα και στην επιλογή auto 1 είναι κατά πολύ καλύτερη από αυτήν του VW100 που ήταν ποιο επιθετική ιδιαίτερα στο άνω άκρο της.
 
17 June 2006
3,031
Τακης Σωτηροπουλος said:
Στο θέμα της χρωματικής συμπεριφοράς του Pearl, δεν σας κρύβω ότι είχα αγωνία για το πως θα στεκόταν δίπλα στον Ruby ο οποίος επιπλέον διαθέτει λάμπα Xenon. Οι αμφιβολίες μου διαλύθηκαν μόλις είδα τις μετρήσεις του Μανωλη: Ο Pearl διαθέτει πλουσιότατη χρωματική παλέτα και δεν υπολείπεται σε τίποτα στον τομέα αυτό σε σύγκριση με τον Ruby. Ίσως έχει τελικά δίκιο ο Greg Rogers που αναφέρει οτι η σωστή χρωματομετρία ενός προβολέα δεν εξαρτάται από τον τύπο της λάμπας που διαθέτει (Xenon ή UHP) αλλά απο το σωστό φιλτράρισμα που πρέπει να γίνει σε αυτές προκειμένου να παράγουν σωστά τα πρωτεύοντα χρώματα (RGB). Επιπλέον, ο Pearl, λογω UHP λαμπας, είναι λιγο πιο φωτεινος απο τον Ruby και φυσικα, αν χρειαστει αλλαγη λαμπας, δεν ειναι απαραιτητο να πληρωσει ο χρηστης 1000 περιπου ευρω που κοστιζει μια Xenon λαμπα!

Εδώ μάλλον θα έχω διαφορετική άποψη μια και από όσα γνωρίζουμε η συμπεριφορά της λάμπας τύπου XENON στο πέρασμα του χρόνου είναι διαφορετική σε σχέση με εκείνες τυπου UHP. Από την άλλη όμως έχοντας μια καλή φασματική απόδοση από την λάμπα τύπου Xenon κάνει ποιο εύκολη την δουλειά στο σχεδιαστικό επιτελείο της κατασκευάστριας εταιρίας.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,831
Παλλήνη
Απάντηση: Re: Πρωτες εντυπωσεις Sony Pearl (VPL-VW50) 1080p!

Κώστας Παπαγεωργίου said:
Τάκη πολύ καλή παρουσίαση!

Αλλά ισχύει όντως αυτό που αναφέρεις:


'Στο θέμα της χρωματικής συμπεριφοράς του Pearl, δεν σας κρύβω ότι είχα αγωνία για το πως θα στεκόταν δίπλα στον Ruby ο οποίος επιπλέον διαθέτει λάμπα Xenon. Οι αμφιβολίες μου διαλύθηκαν μόλις είδα τις μετρήσεις του Μανωλη'

Καλοπροαίρετα βέβαια και χωρίς να έχω καμία αμφιβολία για τα γραφόμενα.
Απλά πιστεύω ότι τουλάχιστον θεωρητικά είναι αδύνατον. Μπορεί να έχει μία πλούσια και καλοδουλεμένη χρωματική παλέτα, όπως και ο VP-11S1, αλλά μπορεί να φθάσει σε περιγραφή ένα επίσης καλοδουλεμένο μηχάνημα με Xenon λάμπα; Και αν ναι, γιατί η Sony να βγάλει τόσο γρήγορα ένα τέτοιο μηχάνημα που να υπερτερεί μάλιστα σε κάποια σημεία; Απλά με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο προσιτός Pearl κονταροχτυπιέται στα ίσια με έναν αδελφό που κοστίζει σχεδόν τα διπλά χρήματα...


Κωστα σε ευχαριστω.
Σχετικα με το θεμα της λαμπας Xenon και τις διαφορες με μια UHP, υπαρχει τεραστιο debate μεταξυ videophiles ανα τον κοσμο, απλα στην περιπτωση ruby-pearl διαπιστωσα οτι μπορει να εχουν βαση αυτα που υποστηριζουν οσοι πιστευουν πως δεν υπαρχουν ορατες στο ανθρωπινο ματι διαφορες μεταξυ τους, εφοσον εχει γινει σωστο filtering. Τουτεστιν, το οτι μια λαμπα ειναι Xenon δεν σημαινει αυτοματα και καλυτερη χρωματομετρια απο μια Uhp (κατι το οποιο εμαθαν εσχατως και "πιπιλανε" πολλοι reviewers οποτε κανουν review προβολεα με λαμπα xenon).
Σιγουρα εχουν διαφορετικη συμπεριφορα, απλα εχω τις επιφυλαξεις μου για τις μεγαλες διαφορες που ακουω συχνα...
Παντως η Sony με τον Pearl, κανει οτι εκανε και με τον Ruby: διαλυει την αγορα στα 5.000 ευρω, αλλα αναποφευκτα κοβει και πωλησεις απο τον μεγαλο του αδελφο Ruby, οπως ο τελευταιος "εθαψε" τον δικο του μεγαλο αδελφο, τον Qualia...
Δεν γινεται να τα εχεις ολα...
 
Last edited:
17 June 2006
3,031
Απάντηση: Re: Πρωτες εντυπωσεις Sony Pearl (VPL-VW50) 1080p!

Κώστας Παπαγεωργίου said:
Καλοπροαίρετα βέβαια και χωρίς να έχω καμία αμφιβολία για τα γραφόμενα.
Απλά πιστεύω ότι τουλάχιστον θεωρητικά είναι αδύνατον. Μπορεί να έχει μία πλούσια και καλοδουλεμένη χρωματική παλέτα, όπως και ο VP-11S1, αλλά μπορεί να φθάσει σε περιγραφή ένα επίσης καλοδουλεμένο μηχάνημα με Xenon λάμπα; Και αν ναι, γιατί η Sony να βγάλει τόσο γρήγορα ένα τέτοιο μηχάνημα που να υπερτερεί μάλιστα σε κάποια σημεία; Απλά με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο προσιτός Pearl κονταροχτυπιέται στα ίσια με έναν αδελφό που κοστίζει σχεδόν τα διπλά χρήματα...

Απάντηση στο ερώτημά σου Κώστα μπορεί να σου δώσει μόνο το τμήμα marketing της εταιρείας. Το ίδιο δενέκανε και με τον Qualia; Σε λιγότερο από ένα χρόνο έβγαλε τον 100 σε μικρότερη τιμή και λυμένα τα όποια προβλήματα του Qualia.
 
18 June 2006
812
Απάντηση: Re: Πρωτες εντυπωσεις Sony Pearl (VPL-VW50) 1080p!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥΝΗΣ said:
Απάντηση στο ερώτημά σου Κώστα μπορεί να σου δώσει μόνο το τμήμα marketing της εταιρείας. Το ίδιο δενέκανε και με τον Qualia; Σε λιγότερο από ένα χρόνο έβγαλε τον 100 σε μικρότερη τιμή και λυμένα τα όποια προβλήματα του Qualia.

Υπομονη Ευαγγελε.......;)
Aντε και στον W25 με τα μισα λεφτα απο τον W50 και με λυμενα τα προβληματα που κουβαλαει και αυτος.:flipout: :flipout: -bye-
Εκει ειμαστε οκ οικονομικα και δεν βλεπουμε και διαφορες στην εικονα;)

Το W100 και W50 δεν ειναι τυχαιο......σημαινει αντιστοιχα και την τιμη του μοντελου..:flipout:
W100=10000 W50=5000
 
Last edited:

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
Επιτρεψτε μου να πω οι ΔΕΝ ειναι διπλασια η τιμη του ruby απο αυτη του pearl.
Στην αμερικη τουλαχιστον οπου η αγορα ειναι ποιο ωριμη & προσγειωμενη, οι τιμες τους ειναι 6995$ και 4250$ αντιστοιχα.
Δεν εχουν τοσο τεραστια διαφορα πια.
 
Απάντηση: Re: Πρωτες εντυπωσεις Sony Pearl (VPL-VW50) 1080p!

Ntinos1972 said:
Επιτρεψτε μου να πω οι ΔΕΝ ειναι διπλασια η τιμη του ruby απο αυτη του pearl.
Στην αμερικη τουλαχιστον οπου η αγορα ειναι ποιο ωριμη & προσγειωμενη, οι τιμες τους ειναι 6995$ και 4250$ αντιστοιχα.
Δεν εχουν τοσο τεραστια διαφορα πια.
Απόλυτα σωστό...έτσι θα κρίνουμε την διαφορά ,όχι με τις τιμές στην Ελλάδα.