Πως διακρίνουμε πραγματικά 24-96 αρχεία από upsampled σε 24-96;

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Ας επαναφέρω λίγο το νήμα.Παρατήρησα ότι αρχεία 24/96 από το HD Tracks παράγουν καλύτερα CD (τουλάχιστον πιο εύηχα) από τα αυθεντικά CD. Επομένως, είναι πιο πολύ η επεξεργασία κατά το mastering που βελτιώνει τα πράγματα (κατά πάσα πιθανότητα σε 24bits) παρά το ίδιο το μέσο.
Δώσε σε παρακαλώ μερικά παραδείγματα. Εννοείς ότι χρησιμοποίησες τα αρχεία 24/96 του HD Tracks και με τη βοήθεια του Izotope έφτιαξες δικά σου CD (Δικό σου mastering); Κι' έπειτα τσ συνέκρινες με επίσημα CD που κυκλοφορούν στο εμπόριο;
Να θέσω και μία απορία: Λέγεται ότι το upsampling λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο διότι επιτρέπει τη χρήση ομαλότερων φίλτρων στο dac. Όμως αυτά υποστηρίζουν όλες τις αναλύσεις. Τι γίνεται όταν αλλάζει η ανάλυση του εισερχομένου σήματος; Αλλά ζει και το φίλτρο εξόδου;
Προσθέτει και ενδιάμεσα δείγματα μέσω interpolation. Αυτά εξαρτώνται από τον αλγόριθμο που υιοθετεί ο κάθε κατασκευαστής. Το ακουστικό αποτέλεσμα συζητήσιμο.Το φίλτρο λειτουργεί καλύτερα (δηλ. με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες), όσο απομακρυνόμαστε από την ακουστική περιοχή.
Τείνω να πιστεύω ότι μόνο η ανάλυση (bits) προσφέρει βελτίωση. Αποδεικνύεται άλλωστε και θεωρητικά κάτι που δεν ισχύει για το sampling rate.
Θα συμφωνήσουμε 1000%! Έχω βαρεθεί να το λέω και να το γράφω. Ξαναδιάβασε τα προηγούμενα posts μου στο ίδιο νήμα;

Αλλά ποιός μπορεί ν' αντιπαρατεθεί με τη μόδα και το marketing;

Ο κύριος λόγος που προτιμώ να γράφω σε 44,1/24 και όχι παραπάνω είναι αυτός:Εάν το τελικό προϊόν θα είναι CD, διότι αυτό θέλουν οι ενδιαφερόμενοι και αυτό είναι το κοινό μέσον, όπου ακούει όλος ο κόσμος, τότε έχουμε τις λιγότερες μετατροπές, στην ουσία μόνο μείωση της ανάλυσης και εφαρμογή dithering.

Δεν έχουμε επιπλέον και μείωση του αριθμού των δειγμάτων, όπως εάν ξεκινούσαμε από ένα πολύ υψηλό Sample Rate, π.χ. 96/24. Πολλές κορυφαίες δισκογραφικές εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την τακτική. :smile:
 
Last edited:

farflung

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,017
refugee from Eta Carinae
Ας επαναφέρω λίγο το νήμα.

Παρατήρησα ότι αρχεία 24/96 από το HD Tracks παράγουν καλύτερα CD (τουλάχιστον πιο εύηχα) από τα αυθεντικά CD. Επομένως, είναι πιο πολύ η επεξεργασία κατά το mastering που βελτιώνει τα πράγματα (κατά πάσα πιθανότητα σε 24bits) παρά το ίδιο το μέσο.

Να θέσω και μία απορία: Λέγεται ότι το upsampling λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο διότι επιτρέπει τη χρήση ομαλότερων φίλτρων στο dac. Όμως αυτά υποστηρίζουν όλες τις αναλύσεις. Τι γίνεται όταν αλλάζει η ανάλυση του εισερχομένου σήματος; Αλλά ζει και το φίλτρο εξόδου;

Τείνω να πιστεύω ότι μόνο η ανάλυση (bits) προσφέρει βελτίωση. Αποδεικνύεται άλλωστε και θεωρητικά κάτι που δεν ισχύει για το sampling rate.

πως εγραψες σιντι απο hd αρχεια?
downsampling εκανες και σου φανηκε καλυτερο απο τι?
 

Tasos98

Established Member
26 October 2007
179
Θεσσαλονίκη
Οι δοκιμές που έκανα είναι μόνο τρεις αλλά κατέληξα πάντα στο ίδιο συμπέρασμα.

Το τελευταίο αλμπουμ που κατέβασα από το HD-Tracks se 24/96 είναι το Rumors των Fleetwood Mac. Το έγραψα σε DVD-Video φορματ με το Audio-DVD Creator.

http://www.audio-dvd-creator.com/

γιατί δεν έχω dac 24/96

Στη συνέχεια, με το ίδιο πρόγραμμα έγγραψα τα αρχεία και σε CD (προφανώς με downsampling). Για δοκιμή και μόνο κατέβασα με torrent το ίδιο άλμπουμ σε flac 16/44.1. Συγκρίνοντας τα δύο CD μου άρεσε περισσότερο αυτό από το downsampling. Για αυτό υποθέτω ότι σημαντικότερο ρόλο έχει η όλη παραγωγή του άλμπουμ και λιγότερο το μέσο. Τα αρχεία του HD-Tracks προέρχονται από τα αντίστοιχα SACD με ψηφιακή μετατροπή DSD --> PCM και τα SACD παράγονται, συνήθως, από τις αρχικές ηχογραφήσεις.

Στα ίδια συμπεράσματα, λίγο πολύ, καταλήγω όταν στέλνω από το PC στο υποτυπώδες dac του X-Can V8 (16/48) όλα τα παραπάνω όπου όλα τα αρχεία αναπαράγονται πια με την ίδια ανάλυση.

Downsampling κάνω, επίσης, και με το Switch Sound File Converter για περισσότερη ευκολία.

Σχετικά, τώρα, με το upsampling: Αν θυμάμαι καλά ο λόγος που η μετατροπή σε υψηλότερη συχνότητα δειγματοληψίας είναι ότι επιτρέπει την χρήση λιγότερο απότομων φίλτρων στο αναλογικό στάδιο. Το ερώτημά μου είναι: όταν ενεργοποιώ το upsampling πάνω στο player αλλάζει και το φίλτρο στο αναλογικό στάδιο; Αν είναι κοινό τότε, για να καλύπτει και τις προδιαγραφές του 16/44.1, πρέπει να είναι αρκετά απότομο οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν καταλαβαίνω πως μπορεί να έχει κάποια βελτίωση το upsampling. Πάντως, διαφορές καταλαβαίνω αλλά πιστεύω ότι είναι κυρίως επειδή αλλάζει η ανάλυση. Και προφανώς η "υπογραφή" του αλγορίθμου που εμπλέκεται.
 

ln()

Supreme Member
1 February 2007
5,755
Βόλος
Στη συνέχεια, με το ίδιο πρόγραμμα έγγραψα τα αρχεία και σε CD (προφανώς με downsampling).

To Rumors έχει βγει σε διαφορετικές εκδόσεις σε CD. Οπότε αν δεν είναι το ίδιο mastering με του HDtracks σύγκρινες ανόμοια πράγματα.