Συγκριτική ακρόαση τριών DAC

  • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2024 την Κυριακή 07 Απριλίου και ώρα 14.00

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

blugosi

Senior Member
17 November 2007
627
Συγκριτική ακρόαση τριών DAC.

Μετά από παρότρυνση άλλων φίλων στο forum, καταγράφω την εμπειρία μου στο ψάξιμο DAC, μέχρι την τελική αγορά του Antelope Zodiac.

Εδώ και λίγο καιρό είχα μπει στην πρίζα να αναβαθμίσω την ψηφιακή μου πηγή.

Εκτός από τη βελτίωση του ήχου, επεδίωκα και τη δυνατότητα να παίξω αρχεία flac με συχνότητα δειγματοληψίας μέχρι 192 kHz.

Το άνω όριο στην τιμή το είχα θέσει στα 1500 Ευρώ, και οι δοκιμές έγιναν σε σύγκριση με το δικό μου Dacmagic στο οποίο έχω αναβαθμίσει το τροφοδοτικό με ένα καλύτερο, με μετασχηματιστή 50Va , κύκλωμα εξομάλυνσης κλπ.

Τα άλλα DAC ήταν το Antelope Zodiac, το Grace M903 και το PS Audio DL III που μου δάνεισε ο φίλος μου ο Άρης.

Η πηγή μου είναι ένα Media Player το HDX-1000 , κάτι αντίστοιχο με το Popcorn Hour που τρέχει firmware Linux. Αυτό βγάζει σίγουρα πολύ jitter , οπότε έχει μεγάλη σημασία η διαχείρισή του από το DAC.

Συνδέθηκε μέσω ψηφιακού καλωδίου RCA με τα DAC, τα οποία συνδέθηκαν κατ’ αρχήν σε έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή VIVA και ηχεία Audio Physic και LEEMA, και μετά στο σπίτι μου στο συνδυασμό Mcintosh C2200, Mcintosh MC275, Coincident Speakers Technology Super Eclipse II (με κανονικό tweeter, όχι το ribbon).

Τα καλώδια ήταν Analysis Plus εκτός από ένα Kimber IC XLR μεταξύ ενισχυτών και του γνωστού Kimber 8TC σαν καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος για το πολύμπριζο. Η τροφοδοσία έρχεται από αποκλειστική φάση χωρίς πρίζα η ασφάλεια εκτός της κεραμικής της φάσης στον πίνακα.

Όλα τα interconnect είναι balanced.

Δεν θεωρώ αυτό που έκανα συγκριτική δοκιμή γιατί μετρήσεις δεν μπορώ να κάνω, απλά καταγράφω αυτά που άκουσα στα δύο συστήματα, ειδικά στο δεύτερο που βρίσκεται στο σπίτι μου.

Ο χώρος είναι ένα απλό σαλόνι (τι τραβάει κι αυτή η γυναίκα μου!!!) 5Χ7 μέτρα.

Οι δοκιμές περιλάμβαναν ριπαρισμένα CD σε ανάλυση 16/44.1 , ριπαρισμένα SACD στα 24/48, αγορασμένα αρχεία στα 24/96 και 24/192 , ριπαρισμένο βινύλιο στα 24/96, 24/174 και 24/192 αλλά και κανά δύο ηχογραφήσεις master στα 24/192.


Κατ´ αρχήν όσοι έχετε Dacmagic και δε θέλετε να το δώσετε, αλλάξτε το τροφοδοτικό του με ένα καλύτερο. Οι τιμές τους είναι από 130-180 Ευρώ και βελτιώνουν πολύ την απόδοσή του.

Στη σύγκριση Dacmagic – PS Audio, που είχε γίνει στο σπίτι μου πριν 2-3 εβδομάδες, οφείλω να πω ότι αν εξαιρέσω την ικανότητα του PS Audio να παίξει 24/192 , όπου και ακούστηκε κατά περίπτωση καλύτερα από το 24/96, δε νομίζω ότι αποτελεί αναβάθμιση σε σχέση με το Dacmagic με το καλό τροφοδοτικό.

Μία η άλλη ακούστηκαν, για να μην πω ότι το μικρό έπαιξε καλύτερα. Ιδιαίτερα στην κλασσική μουσική στα 24/96. Είχε ελαφρώς καλύτερο διαχωρισμό των οργάνων και η θέση του κάθε οργάνου στα σόλο ήταν πιο σταθερή στο χώρο.

Οπότε το PS Audio δεν το ξαναέπαιξα.

Το Dacmagic στη συνέχεια συγκρίθηκε Α/Β με το Zodiac , και η διαφορά ήταν καθαρή υπέρ του δεύτερου. Το μικρό ακούγεται στενό, δεν ανοίγει τη σκηνή όσο το Zodiac και συμπιέζει κάπως τη μικροδυναμική. Μετά τα πρώτα 5 κομμάτια, βγήκε στην άκρη χάνοντας από ένα μηχανάκι πολλαπλάσιας τιμής.

Οι υπόλοιπες δοκιμές έγιναν μεταξύ Zodiac – Grace.

Το Zodiac ήταν οριακά καλύτερο. Και τα δύο έβγαζαν πολύ σωστό ήχο, με εξαιρετική ανάλυση και διαχωρισμό των επιμέρους οργάνων. Το Grace ακούστηκε ελάχιστα πιο χαλαρό, και ίσως να ταιριάζει περισσότερο σε συστήματα με λαμπρό ήχο.

Στο δεύτερο σύστημα δυστυχώς δεν έχει στρώσει ακόμη το zodiac (τώρα ακούω με το αγορασμένο) αλλά και με 80 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής, έχει δείξει τα ίδια στοιχεία με το demo, απλά είναι λίγο σκληρό στις υψηλές μεσαίες. Εκτιμώ ότι αυτό σιγά σιγά θα στρώσει , αλλά ήδη η παρουσία των φωνών , των τυμπάνων και του πιάνου στο χώρο είναι πιο αδρή από το στρωμένο Grace.

Στα μπάσα το Zodiac δίνει βάθος, όγκο και έλεγχο. Ειδικά σε βαριά πνευστά κλασσικής μουσικής σε υψηλή ανάλυση, είναι εξαιρετικό. Και το Grace περίπου στα ίδια είναι , απλά μου έδωσε την αίσθηση ότι δε συνδέεται τόσο όμορφα με τις χαμηλομεσαίες.

Σε υψηλής ανάλυσης ηλεκτρονική μουσική (Jean Michell Jarre) τα ανεβάσματα οκτάβων στο κλαβιέ ακούγονται πολύ στρωτά και φυσικά, όσο φυσικό μπορεί να ακουστεί ένα Moog!!

Εκεί που είδα μεγαλύτερη διαφορά είναι στα ακουστικά. Αν και δεν έχω κάτι ιδιαίτερο (senheiser 580) , το Grace έπαιξε πολύ καλύτερα από το Zodiac, αν και μπορεί να το αδικώ γιατί είναι τελείως άστρωτο στη σχετική έξοδο ενώ το Grace μπορεί να έχει στρωθεί από άλλους που το δανείστηκαν , η από τον εισαγωγέα.


Να σημειώσω ότι μόλις έκανα update στο firmware του Zodiac, συγχρονίζει και στα 192 μέσω της εισόδου Τoslink, η οποία στην αρχή δεν κλείδωνε στα 192, έφτανε μέχρι τα 96.

Επίσης ότι το λαμπάκι που έχει στη φάτσα για να δείχνει ότι κλείδωσε το σήμα είναι λευκό και υπερβολικά δυνατό, σε ενοχλητικό βαθμό οπότε το πέρασα με λίγο μπλε μαρκαδόρο και τώρα είναι και πιο διακριτικό, αλλά και πιο όμορφο!!

Επόμενο στάδιο είναι να παραγγείλω ένα τροφοδοτικό για το Zodiac, γιατί το δικό του είναι πανάκριβο χωρίς άλλο λόγο πλην της ομοιόμορφης εμφάνισης. Δεν έχω δοκιμάσει επίσης ακόμη αντικραδασμικά, πράγμα που θα κάνω αφού έχει συμπληρώσει 500 ώρες λειτουργίας.


Συνοψίζοντας, εκτιμώ ότι στην κατηγορία 1000-2000 Ευρώ το Zodiac είναι μία εξαιρετική επιλογή. Είναι και 20% πιο οικονομικό από το Grace, το οποίο όμως δείχνει πολύ καλοφτιαγμένο. Και τα δύο είναι καλύτερα από το PS Audio το φθηνό και το Dacmagic. Το τελευταίο χωρίς το τροφοδοτικό θα έχανε και από το PS Audio

Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στην Athensproaudio που μου δάνεισε το Grace, στη Stepcom στην Άνω Γλυφάδα και στον Γιώργο ΚΟΨ που διέθεσαν το ZODIAC και τον πρώτο χώρο ακρόασης οι οποίοι είναι πολύ σωστοί επαγγελματίες και τους συστήνω ανεπιφύλακτα!
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,336
αν μου επιτρέπεις,
γιατί θα δοκιμάσεις αντικραδασμικά σε ένα dac?

και έστω, αν το κάνεις, γιατί θα το κάνεις μετά τις 500 ώρες?
 

blugosi

Senior Member
17 November 2007
627
αν μου επιτρέπεις,
γιατί θα δοκιμάσεις αντικραδασμικά σε ένα dac?

και έστω, αν το κάνεις, γιατί θα το κάνεις μετά τις 500 ώρες?
Φυσικά και σου επιτρέπω :a0210:

Τα αντικραδασμικά έχουν συχνά θετική επίδραση σε όλα τα ηλεκτρονικά. Όλα σχεδόν τα ηλεκτρικά κυκλώματα επηρεάζονται από τους κραδασμούς και "μικροφωνίζουν" κατά κάποιο τρόπο.

Με την ίδια λογική που απομονώνουμε ενισχυτές, θα απομονώσω και το DAC, αφού κι αυτό έχει εξαρτήματα στο αναλογικό κομμάτι.


Θα το κάνω μετά τις 500 ώρες γιατί κατά τον εισαγωγέα τόσο θέλει το μηχάνημα για να στρώσει και να σταθεροποιηθεί η λειτουργία του. Ελπίζω μέχρι τότε να έχω βάλει και το τροφοδοτικό.

Εκ πείρας, αντικραδασμικά κλπ. ματζούνια τα ψάχνω αφού παγιωθεί η κατάσταση σε ένα σύστημα γιατί η φάση είναι καθαρά trial & error.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,336
άλλο ματζούνια και πάστες που προβλέπει ο κατασκευαστής σε πυκνωτές ή πηνία ή τρίμερ και άλλο αντικραδασμικά (που το μυαλό μου πάει σε ποδαράκια και σχετικά).

Αν χρειάζονταν θα είχε κάνει πρόβλεψη ο κατασκευαστής.
Κατασκευαστές που παράγουν τόσο στοχευμένα προϊόντα τα φροντίζουν αυτά, εάν υπάρχει λόγος.

όταν τα δοκιμάσεις θα είμαι πολύ περίεργος να ακούσω τα συμπεράσματά σου
 

Magellan

Banned
28 July 2006
19,085
Εν πλώ
Καλά, δεν θα πάθει και τίποτα ο blugosi αν δοκιμάσει και κανένα αντικραδασμικό.
Συνήθως δουλεύουν, με θετικά αποτελέσματα...
 

blugosi

Senior Member
17 November 2007
627
Υπήρχαν και άλλα dacs σε αυτή την κατηγορία τιμής που κινείσαι πχ wyred4sound dac. Πώς κατέληξες σε αυτά τα τρία σαν τελικές επιλογές?

Το W4S απλά δεν το βρήκα για Demo...

Το Hegel HD20, που έλεγα να το ακούσω, το εγκατέλειψα γιατί το επόμενο player μου πιθανόν να έχει μόνο USB έξοδο, και ήθελα οπωσδήποτε 24/192 ενώ το Hegel HD20 φτάνει τα 96....
άλλο ματζούνια και πάστες που προβλέπει ο κατασκευαστής σε πυκνωτές ή πηνία ή τρίμερ και άλλο αντικραδασμικά (που το μυαλό μου πάει σε ποδαράκια και σχετικά).

Αν χρειάζονταν θα είχε κάνει πρόβλεψη ο κατασκευαστής.
Κατασκευαστές που παράγουν τόσο στοχευμένα προϊόντα τα φροντίζουν αυτά, εάν υπάρχει λόγος.

όταν τα δοκιμάσεις θα είμαι πολύ περίεργος να ακούσω τα συμπεράσματά σου

Εντάξει, βγαίνουμε off-topic τώρα...
Η επίδραση αντικραδασμικών κλπ. σε ένα μηχάνημα έχει συζητηθεί πολύ, δεν θα επεκταθώ εντός του thread....
Κι εγώ παλιά έλεγα ότι είναι φούμαρα, αλλά στα Quad που είχα υπήρχαν σοβαρές διαφορές με αντικραδασμικά και χωρίς...
Από τότε και μετά, όλο και το ψάχνω όταν μου προκύπτει καινούργιο Μηχάνημα!!
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,336
δεν είναι κακό να βγαίνουμε οφ τοπικ αν βγαίνει κάποιο συμπέρασμα.
Δεν ξέρω τι συνέβη με τα quad (ιδίως αν ήταν από τα παλιά...ίσως), αλλά οι σύγχρονες σχεδιάσεις με πλήρη εφαρμογή επιφανειακής δόμησης θεωρώ ότι δεν έχουν την παραμικρή ανάγκη ή ελπίδα να ευεργετηθούν από αντικραδασμικά.
Και μάλιστα μιλάμε για dac...
άντε να το δεχτούμε στα tuners, να το δεχτούμε σε λυχνίες, σε μεγάλους πυκνωτές ή μετασχηματιστές, άντε σε κρυστάλλους.
Όλα τα παραπάνω κάθε σοβαρός σχεδιαστής που βάζει στην παραγωγή μηχανήματα τέτοιας αξίας τα αντιμετωπίζει.
Από κει και πέρα όλα είναι αντικείμενο παραφιλολογίας κατά την ταπεινότατη άποψή μου, και μάλιστα όταν η όποια επίδραση ενός αντικραδασμικού δεν είναι παρά ένα απειροελάχιστο κλάσμα της επίδρασης λίγων εκατοστών στη θέση ακρόασης.
 

analyze_it

AVClub Addicted Member
15 July 2008
1,798
@blugosi: Όλα καλά και σίγουρα με τα αυτιά σου θα ακούς και στο σύστημά σου βέβαια.

Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εντυπώσεις της κάθε ακρόασης είναι υποκειμενικές, αφού δεν ακολουθήθηκε κάποια μεθοδολογία -δείτε για παράδειγμα την παρουσίαση του κου Σταματάκου στο σπίτι του Aνδρέα- (πχ τυφλή ακρόαση σε συνδυασμό με έναν αριθμό έμπειρων ακροατών).
Επίσης οι δυνατότητες ενός Dac περιορίζονται από την απόδοση του κάθε συστήματος (τις επί μέρους συσκευές που το αποτελούν και τον χώρο ακρόασης και κάθε παραμέτρου αυτών -> για παράδειγμα τη θέση ακρόασης, το στησιμο των ηχείων, τη συχνοτητα συντονισμού του χώρου και τη συμπεριφορά του χώρου στη θεση ακρόασης και τους αναγκαίους χωροταξικούς συμβιβασμούς των οικιακών χώρων).

Όσο μεγαλύτερη προσοχή έχει δωθεί στα παραπάνω, τόσο περισσότερο αντικειμενικό είναι το τελικό συμπέρασμα......

Τα συμπεράσματα δικά σας ;)
 

Attachments

  • small.jpg
    small.jpg
    25.9 KB · Views: 505
Last edited:

blugosi

Senior Member
17 November 2007
627
@blugosi: Όλα καλά και σίγουρα με τα αυτιά σου θα ακούς και στο σύστημά σου βέβαια.

Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εντυπώσεις της κάθε ακρόασης είναι υποκειμενικές, αφού δεν ακολουθήθηκε κάποια μεθοδολογία -δείτε για παράδειγμα την παρουσίαση του κου Σταματάκου στο σπίτι του Aνδρέα- (πχ τυφλή ακρόαση σε συνδυασμό με έναν αριθμό έμπειρων ακροατών).
Επίσης οι δυνατότητες ενός Dac περιορίζονται από την απόδοση του κάθε συστήματος (τις επί μέρους συσκευές που το αποτελούν και τον χώρο ακρόασης και κάθε παραμέτρου αυτών -> για παράδειγμα τη θέση ακρόασης, το στησιμο των ηχείων, τη συχνοτητα συντονισμού του χώρου και τη συμπεριφορά του χώρου στη θεση ακρόασης και τους αναγκαίους χωροταξικούς συμβιβασμούς των οικιακών χώρων).

Όσο μεγαλύτερη προσοχή έχει δωθεί στα παραπάνω, τόσο περισσότερο αντικειμενικό είναι το τελικό συμπέρασμα......

Τα συμπεράσματα δικά σας ;)

Φυσικά και έχεις δίκιο!!!

Στη δική μου την περίπτωση π.χ., στο αριστερό αυτί έχω μία πτώση γύρω στα 3-5 db στις συχνότητες πάνω από τα 8kHz.

Έχω κάνει ακουόγραμμα στον ΩΡΛ πριν από ενάμισυ χρόνο και το γνωρίζω καλά.

Ο άνθρωπος μου είπε ότι πάνω από τους μισούς Έλληνες ηλικίας 45 ετών και άνω έχουν κάποια πτώση τουλάχιστον 3 db!!!

Αυτό σημαίνει κατά τη γνώμη μου ότι όλα τα διαγράμματα μετρήσεων και οι αποκλίσεις των 0.5 και 0.25 db αποκτούν μόνο τεχνική βαρύτητα.

Τώρα , η διαδικασία να μαζέψω κάποιους φίλους που ξέρουν να ακούνε, και να κάνω blind test όπως έκαναν πολύ όμορφα τα παιδιά πέρυσι (λυπάμαι που το έχασα), περισσότερο μου έρχεται για διασκέδαση και χόμπυ παρά σαν μέθοδος αξιολόγησης και τελικά αγοράς μηχανήματος.

Ενθαρρύνω όλους τους ενδιαφερόμενους να κάνουν κι αυτοί την ίδια σύγκριση μεταξύ των DAC της κατηγορίας, και να καταγράψουν κι αυτοί τις απόψεις τους....

Σύντομα θα γράψω και για σύγκριση προενισχυτών phono, ASR Mini Basis Exclusive, Audio Analogue Aria και RCM IC!
Πάλι με το κουφό αυτί, μην το ξεχνάτε!! :music-smiley-005:
 

analyze_it

AVClub Addicted Member
15 July 2008
1,798
^ Περιμένουμε με ανυπομονησία τα νέα συγκριτικά που ετοιμάζεις... καλή αρχή εύχομαι και να συνεχίσεις με την ίδια όρεξη... :HTEHETH63:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,336
σημασία έχει να ευχαριστιέται κανείς αυτό που κάνει.
Πολλές φορές έπιασα και εγώ τον εαυτό μου να αναζητάει απίστευτες λεπτομέρεις που τελικά ποτέ δεν υπήρξαν, όμως το "ταξείδι" ήταν συναρπαστικό.
Και στις μέρες που ζούμε αποδεικνύεται και μεγάλο αγχολυτικό.

Μεγειές λοιπόν και εδώ είμαστε να ακούμε τα νεώτερα..
 

antonisgr

AVClub Addicted Member
10 November 2006
1,502
Σουηδική Αραβία
Η πηγή μου είναι ένα Media Player το HDX-1000 , κάτι αντίστοιχο με το Popcorn Hour που τρέχει firmware Linux. Αυτό βγάζει σίγουρα πολύ jitter , οπότε έχει μεγάλη σημασία η διαχείρισή του από το DAC.

μπράβο για την παρουσίαση και καλοακουστο το zodiac !!! :music-smiley-005:
μην υποτιμάς τις δυνατότητες των media player ως αξιοπρεπή τρανσπορτ
επίσης αν μπορείς δοκίμασε μια γυάλινη οπτική ίνα για σύνδεση toslink
 

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
Το W4S απλά δεν το βρήκα για Demo...

Το Hegel HD20, που έλεγα να το ακούσω, το εγκατέλειψα γιατί το επόμενο player μου πιθανόν να έχει μόνο USB έξοδο, και ήθελα οπωσδήποτε 24/192 ενώ το Hegel HD20 φτάνει τα 96....


Εντάξει, βγαίνουμε off-topic τώρα...
Η επίδραση αντικραδασμικών κλπ. σε ένα μηχάνημα έχει συζητηθεί πολύ, δεν θα επεκταθώ εντός του thread....
Κι εγώ παλιά έλεγα ότι είναι φούμαρα, αλλά στα Quad που είχα υπήρχαν σοβαρές διαφορές με αντικραδασμικά και χωρίς...
Από τότε και μετά, όλο και το ψάχνω όταν μου προκύπτει καινούργιο Μηχάνημα!!

Ξερω που υπαρχει αν θες να το δοκιμασεις.
Info, μονο με pm
 

blugosi

Senior Member
17 November 2007
627
Ξερω που υπαρχει αν θες να το δοκιμασεις.
Info, μονο με pm

Ευχαριστώ!!

Αλλά τώρα που ψώνισα, δε θέλω να το ακούσω...

Να βγει καλύτερο και να κλαίω; :bigcry:
 

dapost

AVClub Enthusiast
28 August 2006
813
Αθήνα
Πολύ ωραία παρουσίαση και εξαιρετική επιλογή το Zodiac (και αναβαθμίσιμο). Καλο-άκουστο!
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,336
Ευχαριστώ!!

Αλλά τώρα που ψώνισα, δε θέλω να το ακούσω...

Να βγει καλύτερο και να κλαίω; :bigcry:

δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβαινες διαφορά...
εδώ τόσοι νοματαίοι, τόσα αρχεία ανταλλάχτηκαν....ντιπ...-bye-
 

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
Ευχαριστώ!!

Αλλά τώρα που ψώνισα, δε θέλω να το ακούσω...

Να βγει καλύτερο και να κλαίω; :bigcry:



Α, οκ. Δεν ειχα καταλαβει -bye-

(δεν διαβασα προσεκτικα ολο το ποστ σου)