Σωστή συντήρηση της μπαταρίας των φορητών μας!

UnderGround

Established Member
26 September 2007
226
Υπάρχουν μια σειρά από βήματα που πρέπει να ακολουθούμε για να διατηρείται η μπαταρία του φορητού μας macbook/macbook pro στην βέλτιστη κατάσταση. Αυτά τα βήματα καλό είναι να τα ακολουθούμε κάθε μήνα ή έστω κάθε δύο μήνες το πολύ...

hero_macbook2.jpg
hero_macbookpro.jpg


Λοιπόν,

1. Φορτίζουμε την μπαταρία του φορητού μας στο 100%.
2. Αφήνουμε συνδεδεμένο τον φορτιστή στο φορητό μας για τουλάχιστον δύο ώρες, χρησιμοποιόντας κανονικά τον υπολογιστή μας αν θέλουμε.
3. Αποσυνδέουμε τον φορτιστή από τον υπολογιστή και τον χρησιμοποιούμε με την μπαταρία μέχρις ότου εμφάνισει το λειτουργικό μήνυμα ότι χρειάζεται φόρτιση η μπαταρία.
4. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μέχρι να μπει σε κατάσταση sleep.
5. Αφήνουμε το φορητό σε κατάσταση sleep για τουλάχιστον πέντε ώρες ή τον κλείνουμε τελείως.
6. Επανασυνδέουμε κατόπιν τον φορτιστή και φορτίζουμε πλήρως την μπαταρία του.

Καλό θα είναι λοιπόν να ακολουθούμε τα βήματα αυτά για την σωστή λειτουργία της μπαταρίας, ανεξάρτητα αν χρησιμοποιούμε την μπαταρία του τακτικά είτε όχι.

:a0210:

Στο τριτο βημα πρεπει να το κανουμε συνεχομενα, η μπορουμε την μια ημερα να αδειασουμε 50% και την επομενη τα υπολοιπα ;
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,475
Πειραιάς
Το σωστό που έχω παρατηρήσει από το δικό μου φορητό, είναι ότι αφήνουμε να φορτίσει η μπαταρία στο 100% και άπαξ κ το βγάλουμε από το ρεύμα, το σωστό είναι να το χρησιμοποιούμε έτσι, από την μπαταρία του δλδ, μέχρι αυτή να αδειάσει όσο γίνεται τελειώς, δλδ να βγάλει μήνυμα ότι πρέπει να το φορτίσουμε άμεσα.
 

summit1_1

Established Member
17 January 2008
186
Re: Απάντηση: Σωστή συντήρηση της μπαταρίας των φορητών μας!

Αυτό που έχω απορία είναι πόσο συχνά πρέπει να γινεται αυτο το Calibration?
 

axrst

Established Member
18 November 2007
298
Ε, ανάλλογα την χρήση. Από μια φορά τον μήνα έως μια φορά στο τρίμηνο τετράμηνο.

Πάντως, το ζήτημα είναι να μην αγχωνόμαστε. Δεν έχω προσεξει ποτέ την μπαταρία του macbook pro μου. Δεν εφάρμοσα καμιά προστασία. Και είναι μια χαρά μετά από 2 χρόνια. Το δουλεύω συχνά με ρεύμα όμως όταν μπορώ. Αν είσαι "τυχερός" και σου τύχει ελλατωματική... δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Οι νέες γενιές macbookpro με τις ενσωματωμένες μπαταρίες, έχω ακούσει από πολλούς οτι έχουν μεγάλες αντοχές.
 

chrisssb

Μέλος Σωματείου
26 August 2008
29,786
Kingdom of Rain
Φαίνεται ότι με τις LiPo μπαταρίες πρέπει να κάνουμε άλλα:
Να κρατάμε τον αριθμό κύκλων φόρτισης χαμηλά. Δηλαδή να μη αφήνουμε ποτέ να αδειάσει εντελώς η μπαταρία. Να έχουμε το mac book συνδεδεμένο με το ρεύμα και μια φορά το μήνα να αφήνουμε να πέφτει η μπαταρία στο 40% (ποτέ όμως κάτω από 20-15%) και μετά να ξανα φορτίζουμε.

Για δείτε λίγο εδώ: https://discussions.apple.com/thread/5514839?tstart=0
 

Sanvean

AVClub Enthusiast
30 March 2010
971
Athens
Macbook pro 2/11, αγορασμένο από Καναδά (τεράστια διαφορά τιμής από Ελλάδα). Μπαταρία για πέταμα σε λιγότερο από 2 χρόνια. Παραλίγο μάλιστα να καταστρέψει το trackpad (είχε φουσκώσει). Οι "εδώ" δεν δίνουν μπαταρίες προς αντικατάσταση (τεράστια επιστήμη να αλλάξει κανείς μια μπαταρία), προφανώς για να κάνουν "εισαγωγή" το μηχάνημα και να χρεώσουν όσα τους λείπουν.
Διαφορά ταχύτητας με/χωρίς μπαταρία... Καμία (στη δική μου τουλάχιστον αντίληψη). Εμφανή διαφορά είδα μόνο σε δυο περιπτώσεις:
α) Όταν έφερα το μηχάνημα στην Ελλάδα (τέλος Ιουλίου), μεταμορφώθηκε (προς το χειρότερο), πιθανότατα λόγω ζέστης.
β) Όταν αφαίρεσα το ρημάδι το "macbookpro8.2plist" από τα extensions.
 

suzukisx4

Banned
15 May 2015
128
Τα μακ έχουν διαφορετικές μπαταρίες;
γιατί το βασικό που φθειρει τις μπαταρίες λιθιου είναι η πλήρης αποφορτιση. (Και η εκτέλεση πλήρους κύκλων φορτισης εκφορτισης είναι περιορισμενη)
Το calibration αυτό ακολουθείται και για κινητά κλπ. Αλλά δεν προτεινεται για συστηματική χρήση. Είναι για μια φορά το χρόνο και μόνο αν πιστεύουμε πως καταγράφεται λάθος το φορτίο της μπαταρίας.
Μάλιστα κάποια άλλα λαπτοπ έχουν επιλογή συντήρησης της μπαταρίας που την κρατάνε πάντα γύρω στο 60-80% δηλαδή ούτε γεμάτη ούτε άδεια.
Θα παρατηρήσετε ότι τόση είναι και η φόρτιση σε μια καινούρια συσκευή όταν τη βγάζουμε από το κουτί.
 
  • Like
Reactions: esykas

dsym

Established Member
4 July 2011
233
Θεσσαλονίκη
Εμένα κάποιες φορές μου άδειαζε εντελώς και κάποια διαστήματα μεγάλα ήταν συνεχώς στο ρεύμα.
Ωστόσο, παρά την κακή χρήση, 2 χρόνα τώρα δεν είδα πρόβλημα στη μπαταρία.
 

nikos251

Inactive User
6 January 2017
200
εγω που το εχω συνδεδεμενο συνεχεια στο ρευμα υπαρχει περιπτωση να κανω ζημια?
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,597
εγω που το εχω συνδεδεμενο συνεχεια στο ρευμα υπαρχει περιπτωση να κανω ζημια?

Ζημιά όχι αλλά που και που καλό είναι να κάνει ένα κύκλο φόρτισης
 
  • Like
Reactions: esykas

esykas

AVClub Enthusiast
27 June 2006
1,216
Πειραιάς
Επειδή οι μπαταρίες μετά το κόλλημα τους επάνω στο καπάκι, έχουν γίνει πολύ δύσκολο να αντικατασταθούν από τον οποιοδήποτε, και εάν δεν έχει φουσκώσει η μπαταρία, παρά μόνο σου σπάει το ηθικό, το μήνυμα της apple για αλλαγή, δοκίμασε αρκετές φορές, (τουλάχιστον δύο) την πλήρη αποφόρτιση, φόρτιση, με όσο περισσότερο κενό, στην ξεκούραση της μπαταρίας, και όταν αδειάσει τελείως, δηλαδή να μην "ανάβει" το σήμα της μπαταρίας, όταν δοκιμάσεις να τον ενεργοποιήσεις.
Μετά από το πλήρες δούλεμα του υπολογιστή, δοκίμασε αποφόρτιση στο 50% και power off παράτημα κλειστό για όσο μπορείς, και μετά φόρτισε το στο φουλ, όπως τις άλλες φορές, τουλάχιστον θα σταματήσει το αναπάντεχο "κλείσιμο" με την μπαταρία να έχει ακόμη "ζουμί"

κατά τα άλλα όλα πάνε εμπρός εκτός από τις μπαταρίες ....