Την καλύτερη λύση?

RALLIART

Established Member
25 July 2010
298
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Προσπαθώ να βοηθήσω έναν καλό φίλο να στήσει ένα αξιοπρεπές σύστημα 5.1, ανάλογο βέβαια με τα γούστα, τον χώρο και την οικονομική του δυνατότητα.Εχω μείνει κάπως πίσω σχετικά με τα καινούργια μοντέλα της αγοράς, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί και δέσμευση για την τελική απόφαση.Γι αυτό και θα ήθελα και την δική σας υπόδειξη, όσο είναι δυνατόν πάντα.
Ξεκινώ απο τα δεδομένα που έχουμε.Χώρος περίπου 45 τετρ. ορθογώνιος στον χώρο ακρόασης και με προϋποθέσεις για την απαραίτητη διάταξη συστήματος ηχείων.Τα ακούσματα θα είναι περίπου 60-40% μουσική-ταινίες.Με βάρος κυρίως στην μουσική λοιπόν, χωρίς να ακούμε συνήθως τζάζ,σκληρό ροκ και παραδοσιακά, θέλουμε δυο κυρίως ηχεία δαπέδου με καλό και όσο γίνεται καλύτερα ελεγχόμενο μπάσο, κεντρικό και περιφερειακά να μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς σε θεάσεις ταινιών και να δέσουν κατά κάποιον τρόπο με τα κυρίως όταν αυτό θα απαιτηθεί, και φυσικά έναν τουλάχιστον πεντακάναλο AV με αρκετή δύναμη και κλίση προς την μουσική.Για το sub δεν θα δεσμευτούμε προς το παρόν, αν τα κυρίως που θα προταθούν, μας καλύψουν κατα κάποιον τρόπο φασματικά και ποιοτικά, διαθέτοντας κάποιο μέρος των χρημάτων που θα πήγαιναν γι αυτό.Το 3D στα χαρακτηριστικά του ΑV ας μην μας δεσμεύσει προς το παρόν, αν και η TV θα το προσφέρει σίγουρα.Ο προϋπολογισμός για ηχεία και ενισχυτή φτάνει μέχρι το πολύ τα 2500 ευρώ.Ξέρω επίσης ότι υπάρχουν και πολύ καλές ευκαιρίες αγοράς από πωλήσεις μεταχειρισμένων μέσα εδώ και είμαι ένας απο αυτούς που το έχουν βιώσει και είμαι υπέρ ευχαριστημένος.Ας δούμε καταρχήν τι μπορούμε να κάνουμε για καινούργια και αν υπάρξει και κάτι άλλο στην πορεία, το συζητάμε.Σας ζητώ συγνώμη αν το "τράβηξα" πολύ και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την κατανόηση και την βοήθειά σας.
 

stelios67

Established Member
4 June 2011
296
Ο χωρος ειναι μεγαλος με ο,τι αυτο συνεπαγεται. Τα παντα βεβαια εξαρτωνται απο την αποσταση ηχειων θεσης ακροασης και οχι απο το συνολο του χωρου. Οι συνδυασμοι και τα προϊοντα για αυτον τον προϋπολογισμο πολλα. Η αγορα προσφερει μεγαλες ευκαιριες τις οποιες μπορει να εκμεταλλευτει ο φιλος σου. Εκτος της αγορας του μεταχειρισμενου υπαρχουν και πολλες προσφορες απο καταστηματα ειτε απο εκθεσιακα προϊοντα ή ακομα και σφραγισμενα.

Δεδομενου οτι συνηθως αυτο που ακουει ο ακροατης ειναι η συνεργια ηχητικου συστηματος-χωρου, προτεινω A/V Pioneer εξαιτιας της εξαιρετικης ισοσταθμισης που προσφερει το MCACC.

Στα ηχεια τα Monitor Audio , Paradigm, KEF ειναι καποιες προτασεις με κοστος μεσα στο προϋπολογισμο. Εξαιρετικα χρησιμο θα ηταν να ξεκινησει καποιες ακροασεις ο φιλος σου ωστε να σχηματισει και προσωπικη γνωμη.
 

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,155
Αθήνα
Είναι σημαντική η απόσταση της θέσης ακρόασης απ'όλα τα ηχεία αλλά το ίδιο σημαντική και η απόσταση των ηχείων απο τους τοίχους.

Επίσης ο φίλος καλό είναι να διευκρινίσει λίγα ακόμη πραγματάκια
1) αν τα 45τμ είναι "κλειστά" ή "ανοιχτά" (πχ πρόσθετα τμ ανοιχτή κουζίνα ή άλλος χώρος)
2) Ποια μπορεί να είναι η max απόσταση των front L/R απο τους πίσω και πλαϊνούς τοίχους
3) με τι ακούγατε πριν και πόσο ευχαριστημένοι είσαστε, τι ενοχλούσε κτλ, ώστε να πάρουμε μια κατεύθυνση για τις προτάσεις μας.
Αν είναι το πρώτο σύστημα του φίλου ας μάθουμε τι άλλο έχει ακούσει και του άρεσε ή όχι και γιατί.
4) Όλοι οι νέοι ΑV Receivers διαθέτουν hdmi 1.4 για 3D αλλά κοστίζουν. Πρέπει να ξέρουμε αν είναι επιθυμητό ή όχι γιατί προκύπτουν μεγάλες διαφορές στο budget σε σχέση με παλαιότερους μτχ, που πιθανόν να αποδώσουν και καλύτερα! Επίσης μπορείς να έχεις 3D στη ΤV απευθείας απο το player, αρκεί να διαθέτει 2 ΗDMI ή αν δεν είναι απαραίτητα τα ηδ audio formats αυτό μπορέι να γίνει ακόμα πιο ευκολα. Θα τα πούμε στη πορεία εφόσον χρειαστεί.
5) αν υπάρχουν προοπτικές στο μέλλον για προσθήκη δικάναλου ενισχυτή ή είναι επιθυμητή αυτή η ευκολία στον ΑV Receiver γενικώς


Για αρχή να δώσω μια all around λύση και στη πορεία βλέπουμε.
Dali Zensor 7, Dali Zensor 1, (+βάσεις τοίχου ή δαπέδου απο atacama, norstone κτλ να γεμίζουν και να διαθέτουν ρυθμιζόμενες ακίδες + pad gel ή blue tack για σταθερότητα), Dali Zensor vocal. Καλώδια για τα πίσω κάτι οικονομικό τύπου ca200 και για την τριάδα μπροστά πάρτε μεταχειρισμένο από εδώ (τα VdH CS122 ίναι δοκιμασμένα - πολύ καλά συνολικά και οικονομικά - τα συστήνω).
Το παραπάνω συνολάκι θα σας έρθει περίπου στα 1200-1300Ε (κάνε και παζάρι αν υπάρχει ρευστότητα). Περισσεύουν άλλα τόσα, αλλά θα περιμένω τις απαντήσεις σου πρώτα γιατί οι διαφορές μπορεί να είναι σημαντικές.
Κάτι μεταξύ Marantz 6007, Yamaha 1010 + δικάναλο τελικό (στα 300-400Ε βρίσκεις καλό μτχ) και Pioneer LX-75 θα ήταν ικανοποιητικό για ΑV και ανεκτό για δικάναλο πιστεύω.

:ernaehrung004:

Αν χρειαστείς κάποια βοήθεια για σχέδιο του χώρου στείλε pm ή στο 090-666-666-666 χρέωση 6,66 Ε/666sec
 
Last edited:

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,407
Θεσσαλονίκη
από ενισχυτικά pioneer vsx-2021 πολυκάναλος και roksan kandyk2 ολοκληρωμένος με htpassthrough με λίγο παζάρι θα βγούν πιστεύω στα 1500 βαριά βαριά 1600. Από ηχεία μάλλον τα dali zenzor ή και κάτι σε chario που στα είδη μουσικής που αναφέρεις θα τα πάνε μάλλον καλά για τριάδα μπροστά. κόψε και λεφτά από τα πίσω ηχεία (πάρε ότι πιό φτηνό ραφιού από την ίδια εταιρία με τα μπροστά) και woofer κάποιο 12άρι (το sunfire έχει πάρει πολύ καλές κριτικές). και όντως καλό είναι να ανεβάσεις και ένα σχέδιο του χώρου σου.
PS: με αυτά που περιγράφω παίζει να χρειαστεί να ανέβει το budget κανα 300άρι αλλά θα στήσει ωραίο συστηματάκι.
 

RALLIART

Established Member
25 July 2010
298
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Σας ευχαριστώ για τις προτάσεις σας.Θα συζητήσω μαζί του όλα τα σχετικά με τον χώρο ακρόασης, την προσθήκη 2καναλου τελικου και το 3D και θα επανέλθω με κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες ώστε να έχουμε πλέον κάποιες πιό συγκεκριμένες προτάσεις.Να προσθέσω πως είναι πρώτη φορά που θα στηθεί το HC και δεν πρόκειται γι αντικατάσταση, ούτε κι εχει σκοπό να κάνει αναβαθμίσεις στο άμμεσο μέλλον εφόσον καλυφθεί σε ποιότητα και δυναμικά, τηρουμένων των αναλογιών πάντα, στα χρήματα που διαθέτει.-bye-
 

RALLIART

Established Member
25 July 2010
298
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Επανέρχομαι λοιπόν με κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τον χώρο και τις δυνατότητες διάταξης των ηχείων.Συγχωρήστε με αλλά όλα τα στοιχεία τα έμαθα τηλεφωνικώς και όσο για το σχεδιάγραμμα της κάτοψης του χώρου λίγο δύσκολο γιατί δεν το κατέχουμε και πολύ το "άθλημα" της έκθεσής του εδώ.Εχουμε και λέμε.Ο χώρος τελικά είναι γύρω στα 45 τετρ. συνολικά σαλόνι-καθιστικό-κουζίνα.Ο συγκεκριμένος χώρος θέασης-ακρόασης δεν υπερβαίνει τα 25 τετρ.Ανοικτά είναι οι άλλοι δύο χώροι, σχεδόν παράλληλα απο την μία πλευρά.Τα κυρίως ηχεία έχουν την δυνατότητα να τοποθετηθούν μέχρι 30 cm απο τους πίσω και πλαϊνούς τοίχους και η μεταξύ τους απόσταση θα είναι περίπου 3-3,20 μ.Το μήκος του συγκεκριμένου χώρου είναι περι τα 7μ.Τα περιφερειακά ηχεία έχει γίνει πρόβλεψη να τοποθετηθούν στον τοίχο, κρεμαστά ή με κάποια αντίστοιχη βάση.Η θέση ακρόασης θα είναι σχεδόν στο κέντρο του χώρου.Οσον αφορά τον AV θα προτιμηθεί κάποιος ο οποίος θα έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποδώσει όσο γίνεται καλύτερα το hifi χωρίς βέβαια να υστερεί σημαντικά και στον οικ.κινημ.Και προς χάρην αυτών, δεν δεσμευόμαστε στην ύπαρξη δυνατοτήτων αποκωδικοποίησης HD format ήχου.Και τέλος, δεν προσβλέπει σε προσθήκη κάποιου τελικού προς το παρόν.Θα ήθελα επίσης να μου πείτε αν λύσεις για κυρίως ηχεία αποτελούν και κάποια της KLIPSCH (γνωρίζω για τις κόρνες) ή της JBL με τα δεδομένα πάντα που ζητάμε.Και επαναλαμβάνω πως για το τέλος αφήνουμε το sub.Eλπίζω πως αυτή τη φορά ήμουν κάπως πιό ακριβής στην περιγραφή μου και σας ευχαριστώ και πάλι για την υπομονή και τις προτάσεις σας.-bye-
 

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,155
Αθήνα
Η απόσταση των ηχείων απο τους τοίχους είναι το πρώτο πρόβλημα.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι οι ΑV Receivers έχουν ως προτεραιότητα το ΑV και όχι το hi-fi.
Προσωπικά δεν με ικανοποιεί αρκετά κανένας τους σε αυτά τα χρήματα. Για αυτό άλλωστε ρώτησα για την προοπτική προσθήκης δικάναλου ολοκληρωμένου.

Για klipsch και JPL θα έλεγα (πάντα για τα γούστα μου και λαμβάνοναντας υπόψιν την κατηγορία τιμής) ότι είναι περισσότερο κινηματογραφικά παρά hifi σε αυτή τη κατηγορία.
Παρ' όλα αυτά μια ακρόαση θα λύσει το θέμα και σίγουρα θα μπορεί να τα οδηγήσει καλύτερα ένας AV (είναι γνωστή η αδυναμία τους σε πραγματικά watt και ρεύματα)

Έχετε στα υπόψιν και την τριάδα της Μonitor Audio RX6-RXcenter, μαζί με κάτι οικονομικότερο για πίσω (τύπου q acoustics 2020 ή dali zensor 1 που είπαμε παραπάνω).
Πολύ φοβάμαι τι τα zensor 7 που πρότεινα πριν, αν δεν αναπνεύσουν θα δημιουργήσουν βουητό στο δικάναλο.

Δεν χάνεις τίποτα να ακούσει και κάποια απο τα demo System Audio του Ορφέα (είναι και στα μέρη σου ο Γιάννης Μιχαηλος)
 
Last edited: