Τι καλώδια για εγκατάσταση εντός τοίχου;

tsiouficto

Senior Member
7 November 2010
631
Athens, Greece
Καλησπέρα...

Σε λίγο καιρό αρχίζει ανακαίνιση στο σπίτι, και με την ευκαιρία που θα σκάψω τους τοίχους για να περάσω δίκτυο στα δωμάτια, είπα να περάσω και καλώδια για ηχεία. Δηλαδή να φέρω ένα ζευγάρι στις δύο πλευρές του σαλονιού που θα μπει μελλοντικά το Home Theater και ο καναπές (για να έχω δηλαδή τα πίσω στα 5.1). Επειδή δεν έχω την παραμικρή ιδέα από καλώδια, θέλω βοήθεια στο τι να ζητήσω από τον ηλεκτρολόγο να βάλει. Θα μου πει κάποιος βέβαια, αναλόγως τι μηχανήματα/ηχεία θα έχω, αλλά επειδή μιλάμε για εντός τοίχου, θέλω κάτι να με καβατζώνει για το μέλλον, αλλά όχι και για να φτιάξω συναυλιακό χώρο. Δηλαδή εγώ για τώρα θα πάω σε έναν φτηνό ενισχυτή με πολύ απλά ηχεία, αλλά σε 5 χρόνια ποιος ξέρει; Κάτι δηλαδή καλό και προσιτό. Από τιμές έχουμε κάποια εκτίμιση;

Ευχαριστώ πολύ.
 
Last edited:

makis1973

AVClub Addicted Member
25 June 2007
2,454
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ/ΝΑΞΟΣ
με το ιδιο σκεπτικο βαλε και καλωδια για προβολεα και κανε το 5.1 , 7.1 .

υπολογισε περιπου 12 ευρω το καλωδιο το μετρο για ενα καλο αποτελεσμα ...
 

tsiouficto

Senior Member
7 November 2010
631
Athens, Greece
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Η ερώτηση μου αφορά στον τύπο καλωδίων. Για παράδειγμα στα καλώδια ethernet παίζουν οι τύπο Cat5, Cat6, Cat7 oι οποίοι αφορούν για παράδειγμα στον όγκο των δεδομένων που μεταφέρουν. Επειδή στα καλώδια ήχου δεν έχω την παραμικρή ιδέα, παίζουν τύποι ασχέτου μάρκας που θα πρέπει να ζητήσω; Αυτό με απασχολεί. Μη βάλω δηλαδή κάποια καλώδια τα οποία στο μέλλον δε θα σηκώνουν κάποια ηχεία ή κάποιον ενισχυτή. Μπορεί η ερώτησή μου να είναι άσχετη και να μην ισχύει αυτό που ρωτάω. Απλά θέλω μία διευκρίνηση επειδή δεν γνωρίζω καθόλου το θέμα.
 

K.ROMPOTIS

AVClub Fanatic
22 August 2009
10,924
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ακριβώς τύποι καλωδίων για τον ήχο δεν υπάρχουν παρά μόνο διατομές, στην περίπτωσή σου θα πάρεις 2,5άρι, τώρα για τιμές άστο, ξεκινάνε από 1 ευρώ το μέτρο και φθάνουν και 1000 ευρώ το μέτρο, υπολόγισε το μπάτζετ συνολικά για το καλώδιο που θα διαθέσεις, διαίρεσέ το με τα μέτρα που θα χρειαστείς κι είσαι οκ. Θα σου πρότεινα της supra, αξιόπιστο και με λογικές τιμές.
 

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,404
Θεσσαλονίκη
Αν σκοπεύεις να πας σε ενισχυτές γαιδούρια με αντίστοιχα ηχεία κάποτε του στύλ pioneer lx 85 ή yamaha dsp Z σκέψου και διατομής 4mm ειδικά αφού το καλώδιο θα είναι εντοιχισμένο οπότε θα αερίζεται ελάχιστα και τα μέτρα θα είναι αρκετά παραπάνω απότι συνήθως λόγω των διαδρομών. Πολύ σημαντικό ότι και να γίνει είναι να τα βάλει ο μάστορας σε σωλήνα για να μπορείς να τα τραβήξεις και να τα αλλάξεις αν χρειαστεί.
 

scalp

New member
2 April 2010
19
Κάτι άσχετο σχετικό πάνω σε αυτό. Μπορεί να περάσει ήχος μέσα απο καλώδιο ethernet? Ο ηλεκτρολόγος μου πέρασε για τον ήχο, καλώδιο ethernet με το σκεπτικό οτι έιναι καλύτερο για home cinema με λιγότερες απώλειες. Είμαι άσχετος με αυτά. Ισχύει αυτό που λέει ή έγινε πατάτα?
 

K.ROMPOTIS

AVClub Fanatic
22 August 2009
10,924
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Κάτι άσχετο σχετικό πάνω σε αυτό. Μπορεί να περάσει ήχος μέσα απο καλώδιο ethernet? Ο ηλεκτρολόγος μου πέρασε για τον ήχο, καλώδιο ethernet με το σκεπτικό οτι έιναι καλύτερο για home cinema με λιγότερες απώλειες. Είμαι άσχετος με αυτά. Ισχύει αυτό που λέει ή έγινε πατάτα?

Είναι δυνατόν τηλεφωνικό καλώδιο; Γιατί περί utp πρόκειται νομίζω, δεν είμαι σίγουρος δεν το κατέχω 100%, απλά σκέφτομαι βάσει λογικής. Το ερώτημα είναι το εξής: σε τι τερματίζουν οι άκρες του καλωδίου;
 

scalp

New member
2 April 2010
19
Ναι μιλάμε για καλώδιο utp. Πέρασα στο σπίτι καλώδιο σε όλα τα δωμάτια για internet και για ηχεία. Αν ξέρει κάποιος...?
 

tsiouficto

Senior Member
7 November 2010
631
Athens, Greece
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Πέρασε τελικά ο ηλετρολόγος και τα είπαμε. Δύο πράγματα μου πρότεινε και θα ήθελα την άποψή σας.

1) Να μην βάλει πρίζες για τα καλώδια στους τοίχους, αλλά να τα αφήσει 1-2μέτρα να "κρέμμονται" ώστε να συνδεθούν απευθείας με ενισχυτή/ηχεία, με την αιτιολογία του να μην έχω απώλειες. Αισθητικό πρόβλημα δεν θα υπάρχει, διότι θα είναι κρυμμένα πίσω από καναπέ το σημείο που θα βγαίνουν από τον τοίχο.
2) Να περάσει ένα καινούριο αυτόνομο κανάλι ρεύματος κατευθείαν από τον πίνακα στην πρίζα που θα μπουν τηλεόραση, ενισχυτής, κονσόλα, players κτλ κτλ, με την αιτιολογία του να βάλει κάτι καλύτερο/ενισχυμένο σε σχέση με την υπάρχουσα 20ετή καλωδίωση, αλλά και να μην επηρεάζονται τα μηχανήματα από άλλες συσκευές που υπάρχουν στο σπίτι. Όπως είναι δηλαδή τώρα, οι πρίζες που προορίζεται να μπει η "σύνθεση" είναι σε ένα κανάλι που στην πορεία του έχει φώτα, λαμπατέρ και της παναγιάς τα μάτια.
3) Κάτι που ξέχασα να τον ρωτήσω γιατί μου ήρθε μετά. Ισχύει ότι τα καλώδια των ηχείων θα πρέπει να είναι μακριά από καλώδια ρεύματος; Καλό είναι δηλαδή το σκάψιμο να ακολουθήσει μία ανεξέρτητη πορεία και να μην πάει παράλληλα με το ρεύμα; Το ρωτάω γιατί άμα σκάψουμε και για ρέυμα που λέω στο (2), μη τα βάλει όλα μαζί για να διευκολυνθεί στην δουλεία του, και στο τέλος έχει κάνει εγκλήματα.
 

tasatva

New member
18 June 2010
74
Για να μην δημιουργώ άλλο θέμα,
με τον υπολογιστή θα συνδεθούν ηχεία στο μπάνιο και στο υ/δ.
Θα τραβήξει ο ηλεκτρολόγος γραμμές ηχείων, αλλά μια απορία:
πώς θα φύγει ο ήχος από την κάρτα ήχου του pc πρός το κλασσικό διπλό καλώδιο των ηχείων που θα υπάρχει στον τοίχο? (χαζή ερώτηση, αλλά έχω κολήσει)
 

kblachos

Μέλος Σωματείου
18 February 2009
17,134
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Μεταξύ της κάρτας ήχου και των καλωδίων των ηχείων παρεμβάλλεται κάποια ενισχυτική συσκευή, π.χ. A/V ενισχυτής ή κάποιο σύστημα ηχείων υπολογιστή με ενσωματωμένο ενισχυτή, όπως αυτό:

http://www.logitech.com/el-gr/speakers-audio/home-pc-speakers/devices/surround-sound-speakers-z506

Οι έξοδοι της κάρτας ήχου συνδέονται στις εισόδους του ενισχυτή, και εν συνεχεία τα καλώδια των ηχείων στις υποδοχές των ηχείων του ενισχυτή.
 

tasatva

New member
18 June 2010
74
Και το δικο μου woofer έχει ενισχυτή, αλλά έξοδους μόνο για να συνδεθούν τα 2 ηχεία του συστήματος.
Εγώ θα βάλω ακόμα 3 ηχεία που θέλω να συδεθούν.
Άρα μονόδρομος είναι ο ενισχυτής (?) και πώς θα καθορίζω ποιά θα πέζουν (με μίκτη) ?