Τοποθέτηση ηχείων στον τοίχο

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
876
Κόρινθος
Γεια σας φίλοι μου. Όπως λέει και ο τίτλος θέλω να τοποθετήσω τα ηχεία μου στον τοίχο. Ελπίζω να έχω βάλει μόνο το thread στο σωστό σημείο.

Τα ηχεία είναι τα Leema Xero. Ο λόγος που θέλω να το κάνω αυτό είναι για εξοικονόμηση χώρου. Ο χώρος είναι το σαλόνι του σπιτιού και όπως φαίνεται από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, αυτή τη στιγμή είναι πάνω στην τραπεζαρία η οποία χρησιμοποιείται καθημερινά ως γραφείο. Πάνω σε αυτήν έχω την οθόνη του υπολογιστή και μία ξύλινη κατασκευή σχήματος π, πάνω στην οποία βρίσκονται τα ηχεία. Παίζουν καλά εκεί που είναι αλλά δεσμεύουν την τραπεζαρία. Δηλαδή σε περιπτώσεις συνεστιάσεων (γιορτές και λοιπά) το τραπέζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως μπουφές και όχι για κανονική χρήση, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν τα ηχεία και το π, καθώς έχουν και καλώδια από πίσω. Ακόμα και να τα μετακινώ σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να μην έχω μουσική (πράγμα αταίριαστο για γιορτές). Έτσι σκέφτηκα ότι αν τα τοποθετήσω στον τοίχο θα αποδεσμευτεί το τραπέζι, αφού η οθόνη του υπολογιστή μπορεί να μεταφερθεί στην κορυφή του ρακ που είναι δίπλα (το ρακ έχει τον ενισχυτή, το cd-p και το macmini).

1.jpg

2.jpg

Λοιπόν τώρα:
1. Δεξιά υπάρχει μεγάλη πόρτα και τζαμαρία που βγαίνει στο μπαλκόνι.
2. Αριστερά υπάρχει βιτρίνα με τζάμια η οποία με ενοχλεί πολύ, καθώς τα τζάμια της είναι μονά και έτσι σε υψηλές εντάσεις μπορεί να τρίζουν. Γενικά και οι δύο αυτές επιφάνειες δημιουργούν ανακλάσεις. Δυστυχώς η βιτρίνα δε μπορεί να αλλάξει θέση στο σπίτι καθώς έχει πλάτος 1m και δε χωράει αλλού.
3. Τα ηχεία σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου θα μπουν δεξιά - αριστερά από τον πίνακα. Αυτή τη στιγμή έχουν απόσταση 1,3m και έχουν καλή στερεοφωνική εικόνα. Η θέση τους στον τοίχο θα είναι γύρω στο 1,60 από το πάτωμα και περίπου 1,5m μεταξύ τους.

Έχω πάρει βάσεις τοίχου μαζί με τα ηχεία (πριν 3 χρόνια), τις οποίες δεν τις χρησιμοποίησα ποτέ και θα τις χαρακτήριζα τυπικές. Δηλαδή έχουν το χαρακτηριστικό «πάτωμα» στο οποίο πατάει το ηχείο και το σφίγγουν δεξιά – αριστερά για να μην πέσει. Μου τις είχε προτείνει ο Αντώνης ο Χατζηκωσταντής τότε και πράγματι μου φάνηκαν καλές. Βέβαια δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει η ιδέα να υπάρχουν μέσα σε μια σαλοτραπεζαρία δύο ηχεία με βάσεις στον τοίχο λες και είναι μπαρο-καφετέρια, αλλά ανάγκα…

Επίσης ένα θέμα είναι τα καλώδια που τώρα κρύβονται εύκολα, αλλά από τη στιγμή που θα πάνε τα ηχεία στον τοίχο, κάτι πρέπει να γίνει. Σκέφτηκα να τρυπίσω διαμπερώς τον τοίχο στα σημεία που θα κρεμαστούν τα ηχεία και πίσω από το ρακ (από πίσω είναι η κρεβατοκάμαρα) και να τα περάσω με κανάλια από εκεί. Τώρα από μπροστά αν πάνε θα πρέπει να μπουν κανάλια, αλλά θα είναι ψηλά και δεν θα μ’ αρέσουν καθόλου. Αφήστε που δε φτάνουν τα καλώδια που έχω καθώς αυτή τη στιγμή τα μήκη τους είναι οριακά. Πρέπει να πάρω καινούρια.

Πως σας φαίνονται όλα αυτά; Καμιά καλύτερη ιδέα, μήπως γλυτώσω τα τρυπήματα; Οι αποστάσεις και το ύψος που αναφέρω είναι «αποδεκτά»;

Οποιαδήποτε παρέμβαση σεβαστή.
 

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
876
Κόρινθος
Ναι αλλά πάλι θα χρειαστεί κανάλι που ένα σημαντικό μέρος του θα φαίνεται. Γιατί ο πίνακας είναι 1m, βάλε ότι θα απέχουν μεταξύ τους 1,50 και βάλε και τη διαδρομή από το αριστερό ηχείο στον ενισχυτή.

Βρασ' τα.
 

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,465
Ραφήνα
Είναι πολύ μεγάλη φασαρία να κάνεις τόσες τρύπες στον τοίχο. Αν πάρεις έναν πιο μακρόστενο πίνακα ? Δηλαδή να είναι περίπου 1,70 με ύψος όσο θέλεις ώστε να απομακρύνεις περισσότερο τα ηχεία, να ανοίξει και άλλο η στερεοφωνική εικόνα και το αριστερο ηχείο να πάει σχεδόν πάνω από τα μηχανήματα ώστε να φαίνεται ελάχιστα το καλώδιο.
 

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
Εχω τα ιδια ηχεια, και δεν θελουν με τιποτε να ειναι κοντα στον τοιχο. Ειδικα σε βασεις τοιχου, θα ειναι απελπιστικα κοντα.

Μια ιδεα που μου ερχεται αυτη την στιγμη, προκειμενου να απεμπλεξεις το τραπεζι, ειναι να τα βαλεις σε βασεις (δαπεδου)

πχ

3939_1_n.jpg


Θα γλυτωσεις και απο τις τρυπες στον τοιχο, αλλα κυριως και απο την "διαχειρηση" των καλωδιων
 

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
876
Κόρινθος
Εχω τα ιδια ηχεια, και δεν θελουν με τιποτε να ειναι κοντα στον τοιχο. Ειδικα σε βασεις τοιχου, θα ειναι απελπιστικα κοντα.

Μια ιδεα που μου ερχεται αυτη την στιγμη, προκειμενου να απεμπλεξεις το τραπεζι, ειναι να τα βαλεις σε βασεις (δαπεδου)

Θα γλυτωσεις και απο τις τρυπες στον τοιχο, αλλα κυριως και απο την "διαχειρηση" των καλωδιων

Η ιδέα με τις βάσεις είναι η πρώτη που σκέφτηκα και είναι και η πιο σωστή. Όμως είναι και η πρώτη που απέρριψα καθώς απλά δε χωράνε πουθενά σε αυτή τη μεριά του δωματίου. Αν πήγαινα τα μηχανήματα στον απέναντι τοίχο που είναι το σαλόνι θα μπορούσαν τα ηχεία να μπουν δεξιά αριστερά από το διθέσιο που είναι με πλάτη στον τοίχο. Τότε όμως δε θα υπήρχε θέση ακρόασης αφού το σαλόνι είναι ακροβολισμένο στους τοίχους και η "καλύτερη" θέση ακρόασης θα ήταν η μπρεζέρα που φαίνεται στην πρώτη φωτό.

Παρεμπιπτόντως ποιες είναι οι βάσεις που έχεις στη φωτό;
 

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,465
Ραφήνα
Αν θέλεις μπορείς να βιδώσεις στον τοίχο την κατασκευή που έχεις πάνω στο τραπέζι. Τα ηχεία θα μείνουν πάνω στο ράφι, τα καλώδια δεν θα φαίνονται και θα ελευθερώσεις και το τραπέζι.
 

Tyler ? Durden

Supreme Member
6 November 2006
3,909
Νεα Σμυρνη
Εαν δεν φυγει το τραπεζι απο κει, δεν υπαρχει ορθολογικη λυση. Αν μπορουσε να καταργηθει η τραπεζαρια να μπαινε καπου αλλου στο σπιτι το γραφειο δουλειας θα γινοταν πιο σωστη η διαταξη.
Προς το παρον μια ανατρεπτικη λυση ειναι να ερθει ο καναπες που ειναι στην αλλη πλευρα πιο μπροστα, στη μεση του δωματιου. Αφενος θα μειωθει η αποσταση ακροασης, αφετερου μπορει να φυγει το τραπεζι και να παει πισω απο τον καναπε, ακριβως εκει που ηταν ο καναπες πριν. Με αυτο τον τροπο απελευθερωνεται η πλευρα που φαινεται στη φωτο, ερχεται το ρακ στο κεντρο του τοιχου και τα ηχεια με 2 ωραιες βασεις στη σωστη τους θεση.

Δεν ξερω κατα ποσο ειναι εφικτο αυτο το σεναριο μιας και δεν εχεις δειξει σε φωτο το υπολοιπο μισο δωματιο.
 

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
876
Κόρινθος
Παιδιά αυτό το ράφι έχει βάθος ακριβώς ίσο με το βάθος των ηχείων, για να μην πιάνει χώρο πάνω στο τραπέζι. Απλά έχει τραβηχτεί 10 cm μπροστά από τον τοίχο για να ακούγονται καλύτερα τα ηχεία. Βιδώνοντας το πάνω στον τοίχο θα σήμαινε ότι και τα ηχεία θα κολλούσαν στον τοίχο.
Εκτός αν γίνει μια καινούρια κατασκευή με βάθος για το ράφι, το βάθος των ηχείων + 15cm, ώστε να έχουν και έναν αέρα με τον τοίχο. Αλλά εκεί πάμε σε βάθος ραφιού περίπου 40cm. Αυτό είναι πολύ και για να στηριχθεί θα θέλει γωνίες οι οποίες δεν είναι και καθόλου ωραίες.

Τώρα η άλλη λύση που προτάθηκε. Η αλλαγή μεταξύ σαλονιού και τραπεζαρίας με σκοπό να μπει καναπές ενδιάμεσα και στον τοίχο που βλέπουμε να μην υπάρχει τραπέζι, αλλά το στερεοφωνικό και τα ηχεία:
παλιά έτσι το είχα, αλλά από την άλλη πλευρά του δωματίου, δηλαδή στον απέναντι τοίχο από αυτόν που φωτογράφησα, ήταν το ρακ και τα ηχεία. Λειτουργούσε καλά και μάλιστα επειδή η άλλη πλευρά του δωματίου είναι και μεγαλύτερη (στο πλάτος), είχε και άνεση. Αλλά από τότε που ήρθαν τα παιδιά αποφάσισα ότι πρέπει να αφαιρέσω έπιπλα για υπάρχει χώρος να κινούνται χωρίς εμπόδια στο κεντρικό μέρος του δωματίου. Έτσι το γραφείο έγινε δωμάτιο παιδιών και ο Η/Υ ήρθε στην τραπεζαρία. Επίσης ο κεντρικός καναπές έφυγε και πήγε στον τοίχο που πριν υπήρχε το στερεοφωνικό. Το οποίο στερεοφωνικό στριμώχτηκε στη γωνία, τα B&W 704 αντικαταστάθηκαν από τα zero που μπορούσαν να κάτσουν πάνω στο τραπέζι και ο χώρος άνοιξε. Για να πω την αλήθεια το άδειο σπίτι μ' αρέσει περισσότερο από το ασφυκτικά γεμάτο και δε θέλω να επιστρέψω στην προηγούμενη κατάσταση όπου για να πάω από τη μία άκρη του δωματίου στην άλλη έβγαζα φλας δύο φορές τουλάχιστον.
 

saitisgr

Banned
19 December 2006
1,513
Δυστυχώς εδώ
Εγώ γιά να θεωρήσω οτι σοβαρά σε ενδιαφέρει ο ηχος θα πρότεινα το παρακάτω
στην μέση του τοιχου το rack με τα μηχανήματα απο αριστερά και δεξιά τα ηχεία στις βάσεις που σου έγραψε ο φίλος και απόσταση απο τους τοίχους τουλάχιστον μισό μέτρο μην πω ένα...εάν θέλεις πραγματικά να ακούσεις κάτι απο σωστό ηχο
η τραπερζαρία στην θέση της
και ο υπολογιστής σε άλλο δωμάτιο
 

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,372
Θεσσαλονίκη
εεεμ φιλαράκι, και το σκύλο χορτάτο και την πίτα γιομάτη δε γίνεται... Αν ακόμα και οι γωνίες κάτω από το ράφι σε ενοχλούν αισθητικά, όπως και τα κανάλια (που μπορεί να βάλεις και δαπέδου που είναι κουρμπαριστά)... φαντάζομαι πως αν ψάξεις για βάση τηλεόρασης crt με τηλεσκοπικό βραχίονα περιστροφής και τέτοια και στην πορεία πας και αλλάξεις σε μηχανουργείο τη βάση της τηλεόρασης ώστε να ταιριάξει σε μέγεθος με το ηχεία θα βγει άκρη με τις αποστάσεις των 10cm κλπ αλλά και πάλι, θα σου αρέσει αισθητικά κάτι τέτοιο? Θα θέλει και βαρβάτη πάκτωση πίσω και και και... Αν θέλειςανέβασε καμία κάτοψη του χώρου μπας και σκεφτούμε καμία αλλαγή στη διαρρύθμιση που σου κάτσει καλά και μπορέσεις να τα βάλεις σε βάσεις δαπέδου τελικά. Κι εσύ πια, αν δε μπορείς να βολέψεις αυτά τι μπορείς να βολέψεις? Πλάκα πλάκα αυτά τα μικρούλια 1 μέτρο απόσταση από τοίχους satisgr? Τόσο πολύ χρειάζονται?
 

schubert

AVClub Enthusiast
21 August 2009
914
Θεσσαλία
Καταρχάς συγχαρητήρια για τον καλαίσθητο νοικοκυρεμένο χώρο! 'Εχοντας ανάλογα προβλήματα με τον δικό μου χώρο, θεωρώ ότι πρέπει κανείς να θέσει προτεραιότητες, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, εφόσον δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι επιθυμίες εξίσου. Εγώ π.χ. θα έβαζα ως πρώτη προτεραιότητα την αισθητική και τη λειτουργικότητα του χώρου και στη συνέχεια την ακουστική. Θεωρώ ότι η διάταξη που έχεις κάνει είναι πολύ έξυπνη, λειτουργική και καλαίσθητη, ενώ δεν εμποδίζει τα παιδιά. Τώρα, αν τρίζουν τα τζάμια, δεν είναι ό,τι καλύτερο, όμως είναι ένας αναγκαίος συμβιβασμός, κατά τη γνώμη μου. Θα μπορούσες να γυρίσεις λίγες μοίρες τα ηχεία προς ένα νοητό σημείο σύγκλισης και να λυθεί σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα του τριξίματος. Οι βάσεις δαπέδου θα ήταν επίσης μια λύση, αν χωρούν έστω οριακά δίπλα στο τραπέζι. Η καλύτερη λύση για μένα πάντως θα ήταν να μετατρέψεις την ξύλινη βάση από σχήμα π σε ορθογώνιο, δηλ. να έβαζες μία ακόμη σανίδα ως βάση και να τη στήριζες σε πόδια μεγέθους βάσης δαπέδου. Όταν θα γίνεται συνεστίαση, μπορείς να τραβάς το τραπέζι μπροστά, χωρίς να χρειάζονται άλλες κινήσεις, ενώ η μουσική θα είναι διαρκώς διαθέσιμη. Συνάμα θα απελευθερωθεί χώρος στο τραπέζι για όταν χρησιμοποιείται ως γραφείο, καθώς έτσι όπως είναι τώρα, καταλαμβάνει χώρο η βάση, δημιουργώντας τα γνωστά προβλήματα των σεκρετέρ, τα οποία συνήθως είναι όμορφα αλλά δυσλειτουργικά.
 

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
876
Κόρινθος
Καταρχάς συγχαρητήρια για τον καλαίσθητο νοικοκυρεμένο χώρο! 'Εχοντας ανάλογα προβλήματα με τον δικό μου χώρο, θεωρώ ότι πρέπει κανείς να θέσει προτεραιότητες, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, εφόσον δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι επιθυμίες εξίσου. Εγώ π.χ. θα έβαζα ως πρώτη προτεραιότητα την αισθητική και τη λειτουργικότητα του χώρου και στη συνέχεια την ακουστική.

Συμφωνούμε απόλυτα (περί προτερεοτήτων) και ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

Οι βάσεις δαπέδου δε χωρούν εκατέρωθεν του τραπεζιού, Από την αριστερή πλευρά το τραπέζι είναι κολλημένο (στο ρακ και τη βιτρίνα) για να μην ενοχλεί η άλλη του άκρη την έξοδο προς το μπαλκόνι. Έτσι μένει κενό για βάση-ηχείο μόνο στη δεξιά πλευρά, όπου, αν μπουν θα ενοχλούν με τη σειρά τους την έξοδο από το ένα φύλλο της πόρτας του μπαλκονιού (το αριστερό). Αν γίνει έτσι δηλαδή, τη βάση τη βλέπω να την παίρνει παραμάζωμα κάνα πιτσιρίκι καθώς τρέχει προς τα έξω.

Η ιδέα της κατασκευής διπλού ραφιού στον τοίχο είναι ενδιαφέρουσα και μπορεί να μελετηθεί. Όχι όμως με βάσεις δαπέδου γιατί θέλω στην καθημερινότητα το τραπέζι να είναι κολλημένο στον τοίχο. Μάλλον βιδωτό στον τοίχο. Τότε όμως θα πρέπει όπως εξήγησα παραπάνω να έχει βάθος κάνα 40άρι εκ. για να επιτρέπει στα ηχεία να έχουν αέρα από πίσω.

Μόλις μπορέσω (τακτοποιήσω) θα προσπαθήσω να ανεβάσω και άλλες φωτό από τον υπόλοιπο χώρο.
 

schubert

AVClub Enthusiast
21 August 2009
914
Θεσσαλία
Θα μπορούσε να βιδωθεί η υπάρχουσα κατασκευή στον τοίχο και, όταν χρειάζεται, να τραβάτε απλώς το τραπέζι προς τα έξω, χωρίς να αλλάζει κάτι άλλο στην οργάνωση του χώρου. Αυτό γίνειται εύκολα.
Τώρα είδα την ωραία αναφορά στον αγαπημένο μου Χέλντερλιν!
 

kostis

AVClub Enthusiast
26 January 2007
876
Κόρινθος
Αυτό το ράφι έχει βάθος ακριβώς ίσο με το βάθος των ηχείων, για να μην πιάνει χώρο πάνω στο τραπέζι (είχε γίνει παραγγελία). Απλά έχει τραβηχτεί 10 cm μπροστά από τον τοίχο για να ακούγονται καλύτερα τα ηχεία. Βιδώνοντας το πάνω στον τοίχο θα σήμαινε ότι και τα ηχεία θα κολλούσαν στον τοίχο.

-bye-