Τοποθέτηση προβολέα και προτάσεις

iguana

Senior Member
2 February 2012
316
Μετά από μέγαλη έρευνα και ενώ είχα εγκαταλέιψει την ιδέα του προτζεκτορα και πήγαινα για τηλεόραση τελικά μάλλον θα κάνω το βήμα και θα επιλέξω τον προβολέα. Χρειάζομαι βοήθεια για το στήσιμο και την επιλογή καθότι θα είναι ο πρώτος μου. Το μπάτζετ μου 600-800 ευρώ μαζί με πανί. Με ενδιαφέρει να είναι full hd , θα βλέπω ταινίες από htpc και bluray και xbox. Δεν είμαι απαιτητικός στην εικόνα μιας και είναι η πρώτος. Η αγορά θα γίνει από Αμερικη (θα έχω κάποιο πρόβλημα με φορματ εικόνας κτλ? ) καθότι θα είμαι εκεί και μπορώ να τον φέρω.Ηδη βλέπω σε μερικά μοντέλα διαφορές τις τάξεις των 200 ευρω. Μερικά μοντέλα που είδα ειναι ο optoma hd20 και Acer H6500 .
Πριν καταλήξω στο μοντέλο θα ήθελα τις συμβουλες σας για την τοποθέτηση μην κάνω καμία πατάτα. Το σαλόνι είναι λίγο περίεργο και έχω καταληξει στην λύση που δείχνω , να τοποθετήσω δηλαδή πανί που θα κατεβαίνει από το ταβάνι μπροστά από τις μπαλκονόπορτες. Αποφεύγω τον τοιχο που είναι το htpc,bluray η τηλεόραση κτλ και γιατί μου φαίνεται μικρός αλλά και γιατί ειναι κάπως διαγώνιο από τον τοιχο που θα ειναι ο προβολέας. Ο προβολέας κατά πάσα πιθανότητα θα μπει σε ραφι , γιατί εμαι χαμηλοτάβανος (2.60 και υπάρχει φωτιστικό) οπότε μπορώ να πάιξω με το ύψος που θα τοποθετηθεί και θα μου προτείνετε. Υπάρχει κάποια διαφωνία ή προταση σχετικά με αυτό? Τι μέγεθος πανί πρέπει να διαλέξω ?(υπάρχει διαθέσιμο πλάτος γύρω στα 3 μέτρα). Η απόσταση του προβολέα από το πάνι αν υπολογίσεις ότι το πανι θα πάει και λιγο μπροστα για να είναι μπροστα από κουρτινες κτλ θα είναι γύρω στα 3.40. Πρέπει να υπολογιστεί ότι η εικόνα δεν μπορεί να ξεκινάει από παρα πολύ ψηλα γιατί η απόσταση θέασης δεν ειναι και πολύ μεγαλη και αλλιως θα πρέπει να στραβωνει ο λαιμος προς τα πάνω.(απόσταση από τα μάτια μου στον καναπέ μέχρι το πανί γύρω στα 3 μέτρα.) Υπολογίζω δηλαδή ότι τουλάχιστον 40-50 εκ. από το ταβάνι και προς τα κάτω πριν αρχίσει η εικόνα.
Το δωμάτιο είναι πολύ φωτεινό την μέρα αλλά βλέπω ταινίες σχεδόν αποκλειστικα την νύχτα και θα κλεινουν τα παντζούρια (αυτό πίσω από το πανί στα σίγουρα).
Θα με βοηθούσε οποιαδήποτε συμβουλή σχόλια και πρόταση.
Ευχαριστώ
 

Attachments

  • projector.jpg
    projector.jpg
    54.5 KB · Views: 259
Last edited:
19 June 2006
35,671
Ρίξε μια ματιά εδώ:

http://www.projectorcentral.com/Optoma-HD20-projection-calculator-pro.htm

http://www.projectorcentral.com/Acer-H6500-projection-calculator-pro.htm


Μπορείς να δεις αποστάσεις και διαστάσεις κάδρου. Εν ολίγοις, και οι 2 προβολείς παίζουν πάνω-κάτω στα ίδια (90 ίντσες από τα 3 μέτρα). Και οι 2 δεν διαθέτουν μετακίνηση φακού, οπότε η τοποθέτηση θα είναι ελαφρώς πιο δύσκολη. Καλύτερα τον προβολέα να τον κρεμάσεις ανάποδα από το ταβάνι διότι σε ψηλό ράφι, δεν θα σου δώσει την εικόνα χαμηλά. Επίσης, ο προβολέας πρέπει να σταθεί ακριβώς απέναντι από το κέντρο του πανιού και όχι δεξιά ή αριστερά.
 

iguana

Senior Member
2 February 2012
316
Re: Απάντηση: Τοποθέτηση προβολέα και προτάσεις

Βλέπω ότι στον έναν γράφει 19cm ενώ στον άλλο δεν γράφει.Πρέπει λοιπον να υπολογίσω ότι στην μια περίπτωση η εικόνα θα ξεκινάει 19 cm πάνω από το επίπεδο του προβολέα και στην άλλη ακριβώς στο επιπέδο του? Και στις 2 περιπτώσεις δηλαδή θα πρέπει να είναι αρκετά χαμηλά όπως κατάλαβα για να μην είναι πολύ ψηλά η εικόνα.. Δεν θα ήθελα να τον ταβανιάσω γιατί θα θέλω να τον μετακινώ για προβολή αλλού είτε για ποιο έυκολη τοποθέτηση καλωδίων κτλ
 

vadergr

Super Moderator
Staff member
17 August 2007
27,458
Μεταμορφωση
Πρεπει να δεις το offset του κάθε προβολέα.Κατέβασε τα manual των προβολεων που σε ενδιαφέρουν και θα τα βρείς ολα μέσα.
Το μπάτζετ σου είναι αρκετά μικρό.
Προτιμησε φυσικα προβολείς απο καταξιωμένες εταιρείες στον χώρο (καλύτερα πχ optoma απο acer) και εννοείται οτι θα έχει κινηματογραφικό κάδρο , οχι τυπου 4/3 κτλ.
Επειδή οι χαμηλού κόστους προβολέις δεν εχουν lens shift , θα πρέπει οχι μόνο να είσαι HYPER (ουτε καν super) προσεκτικός στην τοποθέτηση του , αλλα και να διαλέξεις και πανί το οποίο να ταιριάζει σε ύψος/κρέμαση με τον χώρο σου.Πόσο μάλλον οταν θα τον κρεμάσεις απο το ταβάνι (αφου εχεις τζαμαρία απο πίσω).Ευχομαι να είσαι χαμηλοτάβανος γιατι πανι με πολυ μεγάλο μαυρο κενο ψηλά δεν θα βρείς.
Να έχεις στο νου σου οτι στην χειροτερη περίπτωση οι υπότιτλοι θα πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών σου η και χαμηλότερα (αλλιως κοιτας πολυ ψηλά και καταντάει ενοχλητικό για σένα , τον λαιμό σου, και αυτους που βλεπουν μαζι σου).Ενας προβολέας με μεγάλο offset σε τέτοιες περιπτωσεις είναι πολύ χρήσιμος (παραδόξως στα reviews γραφουν το αντιθετο)
Καλές επιλογές!
 
19 June 2006
35,671
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τοποθέτηση προβολέα και προτάσεις

Βλέπω ότι στον έναν γράφει 19cm ενώ στον άλλο δεν γράφει.Πρέπει λοιπον να υπολογίσω ότι στην μια περίπτωση η εικόνα θα ξεκινάει 19 cm πάνω από το επίπεδο του προβολέα και στην άλλη ακριβώς στο επιπέδο του?

Σωστά για τον Optoma. Για τον ACER δεν βρήκα ούτε στο manual να αναφέρει κάτι για την τοποθέτηση. Δεν ξέρω από που προκύπτει η τοποθέτηση στη μέση του πανιού που δείχνει το projectorcentral. (υπολογίζω ότι ο προβολέας πρέπει να κάτσει περίπου στο ίδιο επίπεδο με το κάτω ή το επάνω μέρος της οθόνης)

Και στις 2 περιπτώσεις δηλαδή θα πρέπει να είναι αρκετά χαμηλά όπως κατάλαβα για να μην είναι πολύ ψηλά η εικόνα.. Δεν θα ήθελα να τον ταβανιάσω γιατί θα θέλω να τον μετακινώ για προβολή αλλού είτε για ποιο έυκολη τοποθέτηση καλωδίων κτλ

Ο προβολέας πρέπει να μπει ανάποδα αν τον βάλεις ψηλά. Π.χ. για τον Optoma:

Πάτωμα-οθόνη = 70 εκ.
Οθόνη = 112 εκ.
Προβολέας = 70+112+18 = 200 εκ.


Μπορείς να τον στηρίξεις και με βάση Γ στον τοίχο.
 

iguana

Senior Member
2 February 2012
316
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τοποθέτηση προβολέα και προτάσεις

Άρα είτε πρέπει να μπει ας πουμε στα 2 μετρα ανάποδα , είτε αν είναι να το βάλω κανονικά θα πρέπει να είναι στα 70 εκ. περίπου από το πάτωμα , πολύ χαμηλά δηλαδή κάτι που δεν γίνεται αφού υπάρχει ο καναπές και εμείς που θα καθόμαστε μπροστά...
Μονόδρομος δηλαδή η τοποθέτηση ανάποδα και με κάποιον τρόπο η στήριξη του στον τοίχο ώστε να μπορεί να αποδεσμεύεται και έυκολα..
 

iguana

Senior Member
2 February 2012
316
Re: Απάντηση: Τοποθέτηση προβολέα και προτάσεις

Ναι ευχαριστώ , το είχα δει και εγώ και προβληματίστηκα , φαίνεται καλή η προσφορά ειδικά στα 550. Απλα όπως είπα από Αμερική ο συγκεκριμένος έχει γύρω στα 600 ευρώ πες 700 με την οθονη και τα διάφορα,ίσως και λιγότερα οπότε δεν είναι και τεράστια διαφορά για να ρισκάρω για μεταχειρισμένο.
 
Last edited:

iguana

Senior Member
2 February 2012
316
Αν ειναι απο αμερικη μηπως δεν σου κανει ομως ?
αυτό ειναι κάτι που είχα απορία αλλά πέρα του ntsc και pal που πλεον υποστηρίζουν και τα 2 σχεδόν όλα τα μηχανηματα δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Συν το ανταπτορακι για την πρίζα ενοειται. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος λόγος για να έχει πρόβλημα σε σύνδεση με pc , bluray κτλ..
 

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
Ενταξει τοτε.
Αρκει να εχεις εξασφαλισει οτι δεν θα μπλεξεις με τελωνιο, και να μην σε ενδιαφερει το οτι δεν θα εχει εγγυηση
 

iguana

Senior Member
2 February 2012
316
Για το τελωνειο δεν φοβαμαι , θα το φερω ο ιδιος και μπορω να το δικαιολογησω.Για την εγγύηση δεν ξέρω αν ισχύει παγκόσμια.Θα το ελέγξω εκει οτι δεν ειναι DOA και αν ειναι ολα οκ θα το φερω. Τωρα αν προκύψει πρόβλημα στην πορεία (ελπίζω πως όχι) θα δούμε αναλογα να συμφερει να το στειλω πισω..